Кофеин као општеприхваћено зло данашњице

fanstebre

Poznat
Poruka
9.149
Кофеин, никотин и алкохол су практично једине психоактивне супстанце које су легалне (бар је код нас још увек тако) и ипак се кофеин не сматра тако лошим као алкохол и никотин, заправо не сматра се лошим уопште. Да ли је то заиста тако ако знамо да кофеин:

- је снажан диуретик, појачано црпи резерве калцијума и калијума у организму, витамина Б итд.
- смањује осетљивост ћелија на инсулин што је заправо пут ка развоју разних проблема са тим хормоном од инсулинске резистенције до дијабетеса итд.
- ремети срчани ритам
и још много штошта

ja:

Wake Up Coffee GIF by Good Morning GIFs

Kofein povećava krvni pritisak i deluje slično energetskim pićima, daje ti "polet". Zato je i omiljen u radnom svetu jer čoveka čini spremnijim na akciju, lakše se upija stres, podnosiš jači tempo, budeš produktivniji... ali sve to košta. Kratkoročno gledano brže sagoriš, a dugoročno gledano, sav taj višegodišnji stres koji si prikupio, a uz kafu nisi primetio, dođe na naplatu pa te okine neka gadna bolest... i tako. Po mojim nekim stavovima, ljudi trebaju da teže smirenju a ne ubrzanju. Dakle suprotno od onoga što radi kafa ;)

Па и послови и газде су општеприхваћено зло данашњице, превише кортизола и адреналина због шефова и колега су исто штетне по здравље, највећи убица здравља је стрес. Кафа барем има антиоксидансе, они су корисни за успоравање старења, смањење ризика за рак, кафа је добра за јетру, иако ту има кофеина, али и треба енергије за данашњи живот препун захтева.

Алкохол у малој мери може да буде користан јер разређује крв и смањује ризик од тромбова, а у зависности од нечијег менталног склопа може да буде користан по друштвени живот.

Једном сам на поклон добио шољу која је била велика и дубока као посуда за супу. Пречника, неких 15-ак сантиметара, дубока, можда 10 (није да сам мерио). И редовно сам кувао кафу у њој, а могло је да стане рецимо 3 редовне дозе кафе.

Једном сам на поклон добио шољу која је била велика и дубока као посуда за супу. Пречника, неких 15-ак сантиметара, дубока, можда 10 (није да сам мерио). И редовно сам кувао кафу у њој, а могло је да стане рецимо 3 редовне дозе кафе.
Ne treba preterivati...
Ja pijem čaj 2x dnevno. Polako.

Кофеин, никотин и алкохол су практично једине психоактивне супстанце које су легалне (бар је код нас још увек тако) и ипак се кофеин не сматра тако лошим као алкохол и никотин, заправо не сматра се лошим уопште. Да ли је то заиста тако ако знамо да кофеин:

- је снажан диуретик, појачано црпи резерве калцијума и калијума у организму, витамина Б итд.
- смањује осетљивост ћелија на инсулин што је заправо пут ка развоју разних проблема са тим хормоном од инсулинске резистенције до дијабетеса итд.
- ремети срчани ритам
и још много штошта
Gde si kupio diplomu?

Back