Koča
Elita
- Poruka
- 15.249
Надбискуп Степинац је приказан у овој књизи као тврди католички крсташ који је јавно подржао оснивање Независне Државе Хрватске[20], признаје усташе као хрватске патриоте [21] и моли се за дуг живот Павелића и његове успехе[22], брани усташе пред римским папом [23] и био је одговоран за расистички став и понашање његовог клера.[24]
20 Novak [1948],
Степинац у свом говору (комплетан - на странама 550-551) 10. априла 1941. каже: Odazovite se stoga spremno ovom mom pozivu na uzvišeni rad oko čuvanja i unapređenja NDH. Poznavajući muževe koji danas upravljaju sudbinom hrvatskoga naroda mi smo duboko uvjereni, da će naš narod naići na puno razumijevanje i pomoć. Mi vjerujemo i očekujemo, da ce Crkva u uskrsloj Državi Hrvatskoj moći u punoj slobodi naviještati neoborive principe vječne Istine i Pravde.
21 Novak [1948]. pp. 545 Katolički list" saopćuje, da je tom prigodom nadbiskup izrazio ne samo svoja čestitanja za obnavljanje NDH, nego je istodobno izrazio i svoje žaljenje povodom smrti njegovoga brata Petra Kvaternika, koji je kao ustaški odmentnik poginuo u borbi sa regularnim trupama jugoslovenske vojske u Crikvenici, u trenutku kada je objavljivao u tom mjestu NDH i odcjepljenje od Jugoslavije.
22 Novak [1948]. pp. 990 Nadbisku Stepinac svake godine o Novoj godini predvodi svoje svećenstvo Paveliću i pozdravlja Pavelića sa željama da Pavelić uspije i do kraja izvrši "konsolidaciju" NDH moli za dug život Pavelića i njegove uspjehe a tako isto i na njegov imendan 13 VI i na rođendan 14 VII. Sam najsvečanije celebrira in pontifikalibus o godišnjici NDH i dopušta da se u katedrali najsvečanije izvode zadušnice za najvećeg ustaškog krvnika komandanta "Crne legije" Juru Francetića.
23 Novak [1948]. pp. 887 U već spomenutom memorandumu papi Piju XII., nadbiskup Stepinac, zalaže se za tu monstruoznost NDH, i njen upravni aparat kao za "produženu ruku Gestapoa i Ovre", pošto smatra (18. V. 1943), da se radi "o paklenom planu uništenja katolicizma na istočnoj strani Jadrana koju pripremaju neprijatelji Crkve u tim krajevima". Da bi bio što uvjerljiviji, nadbiskup Stepinac je čitav niz ustaških zločina pripisao naprosto partizanima, a zločince svećenike nastojao da odbrani od optužbi koje su doprle do samog Vatikana.
24 Novak [1948]. pp. 939. Msgr. Binički in "Razbojnička pećina": Mnogi su sladokusci zamjerali Ocu Domovine (tj. Anti Starčeviću) što je poznatu pasminu (tj. Srbe) nazvao "vlaškim nakotom". Kao da Vlasi nisu ljudi, van živine, koje se kote. Tko dobro luči, dobro uči. Treba dobro razlučitu stare hrvatske Vlahe - pastire od smeća što su ga Turci sa svih strana zgrnuli u ostanke drevne kraljevine Hrvatske.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Magnum_Crimen
Vaša knjiga „L’Arcivescovo del genocidio“ (Milano ’99, Kaos edizioni) probudila je veliku pozornost
zbog dokumentacije glede genocida počinjenog od strane ustaša Ante Pavelića prema pravoslavnim
Srbima u godinama ’41 – ’45 u što je bio također upleten katolički kler s odobrenjem kardinala Stepinca,
koji je tada bio primas Hrvatske. Što vas je navelo da pišete na tu temu?
- Proširio sam doktorsku dizertaciju koju sam dao godine ’81. na Sveučilištu „La sapienza“ u Rimu. Ta
me je tema, kako onda tako i kasnije, mnogo zanimala dijelom zbog moje strasti prema historijskim
znanostima, a dijelom jer sam shvatio kako je taj dio drugog svjetskog rata bio jedan od najnepoznatijih
u zapadnoj kulturi te da je to nepoznavanje nezamislivo s obzirom na činjenice koje sam uspio
rekonstruirati.
A Stepinčeva odgovornost?
- Sudjelovao je još od prvih dana nacifašističke invazije u akreditaciji ustaškog režima, često
prisustvujući manifestacijama režima: član je Pavelićeve marionetske vlade, odobravao je ultranacizam
antisrpski te šutio o progonima (izuzevši – čini se – neke homilije koje nisu ostavile traga ni u kakvom
pisanom dokumentu ili u uputama za svoj kler): bio je na liniji prisilnog preobraćenja izuzev rasprave sa
ustašama tko bi ih trebao prihvatiti i izvršiti. Poznati povjesničar narodnih demokracija Francois Fejto
okarakterizirao je Stepinca kao „ozlojeđen simbol hrvatskog katoličkog šovinizma“.
Не Ламасу, изгледа нема доказа да је Степинац лично клао...дакле, можете да га прогласите за свеца, с обзиром да је Хрват...претпостављам да је то довољно за једног Хрвата да се канонизује...човек изгледа није лично клао Србе...Светац и истински бисер хрватског народа!
Poslednja izmena:
мада признајем, максимално префригано све то радиш, како само ви умете....ево ни модератори те нису извалили...а ако шалу оставимо по страни, ово што радиш је за највећу могућу осуду, казну, трајни бан...