Ustaše na vlasti u Hrvatskoj 1991.
Marijan Jurić,
poslanik HDZ u Saboru, 1. avgusta 1991, naziva Srbe gamađu i
pozdravlja fašističkim pozdravom uzdignutom rukom "Pro patria!"
Dakle, ne "Minđušar" nego poslanik vladajućeg HDZ-a u Hrvatskom Saboru.
Marijan Jurić, poslanik HDZ u Saboru, 1. avgusta 1991, vatreno zastupa ustaške zamisli, a na kraju govora, u stilu nemačkih nacista, diže ruku visoko ispred sebe:
"
Dragi Bog je u svojoj dobroti stvorio sa ljudima i dosta gamadi. Jedna od gamadi je i moljac, koju kad pustite u ormar, zapravo dođe, onda nagrize košulju pa grize posle vestu, grize dalje i grize, grize dok ne izgrize sve. Takvi su i oni koji su došli nama gastarbajteri i ... i ... i da ne ne kažem zagorski izraz dotepenci, naši prijatelji Srbi koje mi uvjeravamo... I oni su grizli nakon svoji kad nikad nisu prešli iz svog Beogradskog pašaluka niti Dunav niti Savu. Grizli su posle osamnaeste godine Vojvodinu, grizu Makedoniju, grizu Crnu Goru, grizu naveliko i Bosnu-Hercegovinu, danas su počeli grizt i Hrvatsku. Bojim se gospodo da ovdje postaje moguće ona srpska granica ... Karlovac... Karlobag-Karlovac-Virovotica. Zar ćemo to mi dopustiti? Zar i mi Hrvati ne znamo se primiti oružja? I zato u ime to, pro patria (za domovinu)!"