Alkohol, je dozvoljen ili nije po (pravoslavnoj) religiji ?

Господе Исусе Христе, Ти си истински чокот, а Твој Отац је виноградар, и назвао си апостоле своје лозом
Ова молитва се чита кад се сади виноград. Лоза, грожђе и вино су најчешћи примери који се користе у јеванђељским причама. У Јеванђељу, то символизује живот, радост и Христа. Речи „вино“ и „лоза“ поменуте су у Библији више од 250 пута. Са вином се увек поступало у хришћанству као са благословеном твари. То се може објаснити чињеницом да се хришћанство ширило регијама где је претходно напредовало Грчко-римско царство. Људи су сматрали да вино није само један од бројних производа са фарме, већ је оно такође било повезано са поштовањем Дионисија, бога вина. У Старом завјету, вино такође игра веома важну улогу. Често су виногради поређени са Израиљом. Ноје је засадио виноград после великог потопа. Током изласка, Бог је обећао Јеврејима да ће благословити њихов хлеб, вино и воду, тј. све што је неопходно за живот. У то време, клима и земљиште Палестине било је погодно за винограде и виноградарство.

Цар Давид хвали виноградарство: „И вино весели срце човјеку, и лице се свијетли од уља, и хљеб срце човјеку кријепи“ (Пс 104,15) или „А мени си дао у срце радост већу него што је они имају кад им роди пшеница и вино“ (Пс 4,7). Давид је сматрао да је вино један од најважнијих елемената у исхрани неке особе. Вино омекшава људско срце, које је центар свих осећања. Још од древних времена, религијски обичаји и вино хармонично живе у хришћанству. Христос почиње са Својим чудотворствима претварајући воду у вино на свадби у Кани Галилејској. Јеванђелисти су нам дали конкретне податке о вину, кад су писали ово чудо. Они кажу да је то пиће радости и среће.
Вино добија тајанствено значење на Тајној вечери, кад Христос даје чашу својим ученицима и каже: ,, Ова је чаша Нови Завјет у мојој крви; ово чините, кад год пијете, у мој спомен“ (1Кор 11, 25). Тако, вино и хлеб постају Божански дарови у Евхаристији.
Благословено виноградарство није могло остати у Светогорским манастирима. Нама је слатко црвено вино које се традиционално користи у грчким православним црквама у светој тајни светог причешћа. Ова врста вина обично се прави од црног грожђа осушеног на сунцу.

https://www.vjeronauka.net/pravoslavne-novosti/uloga-vina-u-pravoslavlju

Inače ne volim vino, pijem ga samo kada moram.
Ja sve volim, ali najviše uživam u vinu. drugar pravi jako dobro, pa i ja krećem od jeseni,.. sa Burgundcem ali dosta,.. (oko 500 litara). A član sam i "Vesele braće" - udruženja vinogradara i vinara iz sela Orlovat,.. Donirao im kamion cveća, za neko njihovo okupljanje, pa me učlanio bivši cimer..
Ali eto ne bih da budem grešan Bogu,.. pa da pitam :) .
Ovde mi kažu da se može naći Hilandarsko vino (i rakija),.. pa me je to inspirisalo, jer većina manastira po Srbiji (a i po Grčkoj) pravi svoje vino i rakiju, ali ga naši hodočasnici "uništavaju" obilato,.. :mrgreen:
a, opet sećam se nekih propovedi da nije dozvoljeno,..

Ja sve volim, ali najviše uživam u vinu. drugar pravi jako dobro, pa i ja krećem od jeseni,.. sa Burgundcem ali dosta,.. (oko 500 litara). A član sam i udruženja "Vesela braća" - udruženja vinogradara i vinara iz sela Orlovat,.. Donirao im kamion cveća, pa me učlanio bivši cimer..
Ali eto ne bih da budem grešan Bogu,.. pa da pitam :) .
Ovde mi kažu da se može naći Hilandarsko vino (i rakija),.. pa me je to inspirisalo, jer većina manastira po Srbiji (a i po Grčkoj) pravi svoje vino i rakiju, ali ga naši hodočasnici "uništavaju" obilato,.. :mrgreen:
a, opet sećam se mekih propovedi da nije dozvoljeno,..
Није добро навући се на алкохол па постати овисник. Чашица ракије пре ручка или ликера после ручка, чаша црног вина пре спавања је добра за здравље. Све у границама.

Дозвољен је, али свако претеривање је штетно. Иначе је православље религија царске средине, умерености. Нема крајности.
Уопште добар рецепт за све у животу.

Након два ђеда тешка алкохоличара нико од њихове дјеце (и касније нас) није пијо. Мени је било чудно кад сам био дјете моји ћаћа, стричеви, нико или ни да лицне алкохол или ситну чашицу а сви око нас пију и прегоне. Касније сам чуо и приче зашто и сва зла алкохола. Дакле, увијек само имали алкохол у кући и моји су правили и вино и ракију али више за друге него за нас.
Вјера је била доста важна али нас се учило имати мјере, бити смирен, добре ствари.

Уопште добар рецепт за све у животу.

Након два ђеда тешка алкохоличара нико од њихове дјеце (и касније нас) није пијо. Мени је било чудно кад сам био дјете моји ћаћа, стричеви, нико или ни да лицне алкохол или ситну чашицу а сви око нас пију и прегоне. Касније сам чуо и приче зашто и сва зла алкохола. Дакле, увијек само имали алкохол у кући и моји су правили и вино и ракију али више за друге него за нас.
Није дјете него дијете. Пио а не пијо. Итд. И ти ниси видео ни школу ни правопис.

To su granice po Bibliji ?
Па да постиш пет дана на води, морао би и ти суботом и недељом уз пост на уљу да попијеш мало вина. Освежава.
Може и пост на уљу без вина али мало вина освежава.
Nema venčanja bez vina.
То је обично вино за разлику од других обреда.

Držim se jezičnog standarda koji sam usvojio još za vreme SFRJ i dok je bio srpskohrvatski jezik. A te vaše seoske dijalekte ne priznajem.
Iste smo škole završili prijatelju, samo sam ja bio bolji učenik.
Djete je pravilno na jekavskom, dijete na ijekavskom, a dite na ikavskom dijalektu .
A, ni seoskog (svog) se ne stidim i odlično ga razumem,...

Back