Aleksandar Šmeman - misli i dela

А ево шта је на тему радости лепо рекао Свети Николај Велимировић:

Будимо оптимисти, ако не желимо да будемо инвалиди душом, тј. далеко гори и тежи инвалиди од онога инвалида - оптимиста, који без ногу у наслоњачи седи и кроз прозор посматра живот.
Будимо оптимисти у мисли, јер само оптимистичка мисао досеже до Бога.
Будимо оптимисти у осећањима, јер оптимизам је лек жалости и извор праве и вечите радости.
Будимо оптимисти у делима нашим, јер дела наша се уткивају у дела Божија, и остају вечита као и дела Божија.
Будимо оптимисти, јер живот је оптимизам, а ми, људи, најбољи смо стубови и најлепши израз живота.
Оптимист бити значи живети и живот праведно ценити.

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

Chaired by Father Alexander Schmemann, delegates endorsed the Holy Synod’s April 1970 acceptance of the Tomos of Autocephaly received from the Church of Russia. They also discussed various legal questions associated with autocephaly including the name of the new church. After much debate1 the name, “Orthodox Church in America”, proposed by the Metropolitan Council, was agreed to by 301 of 310 delegates.2
Aleksandar Šmeman (1921-1983).
i za postavljaca teme da malo mozga, ako je smeman dao da damo i mi
1
Why not “Russian” in the name? Will the lack of the word Russian create some sort of vacuum into which the Moscow Patriarchate will ‘move in’? Why not “Orthodox Catholic”? Why not “American Orthodox”? Why not “North America” since Canadians “don’t like to be called American.” Why not “of America”?
2 Seven “No” votes and three abstentions.

3.12.1976.

(...) Po mome mišljenju Bog će sve da oprosti osim “bezradosnosti” koja se sastoji u zaboravljanju činjenice da je Bog stvorio svet i spasao svet... Ta radost nije tek jedan od “sastavnih delova” Hrišćanstva, već je to njegov osnovni “ton” koji sobom prožima sve – i veru, i osećanje sveta. Tamo gde nema radosti, Hrišćanstvo se, kao i religija [uopšte], pretvara u strah i, stoga, u mučenje. Jer, čak i o palosti sveta (koja je srednji član moje “trijedne intuicije”: Stvaranje – Palost – Spasenje) mi znamo isključivo na osnovu poznanja stvorenosti sveta i njegove spasenosti u Hristu. Tako da ni plač zbog palosti ne ubija tu radost koja u “ovome svetu”, svagde i sve vreme, rađa onu “svetlu tugu”.

“Ovaj svet” se veseli, ali kako je samo taj svet bezradostan, jer radost (za razliku od onoga što Amerikanci nazivaju fun [zabavom]) može biti isključivo od Boga i jedino – odozgo! Ali, upravo je zbog toga Hrišćanstvo i ušlo u svet kao radost. Ne samo kao radost zbog spasenja, već kao spasenje koje jeste radost. Setimo se samo da mi u svaku nedelju “obedujemo” sa Hristom, “za NJegovom Trpezom, u Carstvu NJegovome”, a potom se pogružavamo u svoje “probleme”, u strah i mučenje... Bog je spasao svet radošću, i: “ali vaša će se žalost okrenuti na radost”, i “radost vašu niko neće uzeti od vas” [Jn. 16, 20–22].

(...) Po mome mišljenju Bog će sve da oprosti osim “bezradosnosti”
ma, ja u ovom momentu mogu samo da ti kazem da mi ameri osecamo tesku depresiju, i ja sajber leg. licno, samo sto se ja ne dam; ok. pozabavicemo se smemanom kasnije
p.s. mislim da i u srbiji vlada depresija, beznedje, zapravo u celom svetu... ne mozes ti da nateras ljude da budu radosni, ako su vremena tuzna, nema nikakve logike, sto to navodis, ali 'ajde
“ali vaša će se žalost okrenuti na radost”, i “radost vašu niko neće uzeti od vas” [Jn. 16, 20–22].
- Hristos je onda vaskrsao, zato se zalost preokrenula u radost,a sada? mi samo uzdisemo, nista nam se ne svidja gde svet ide,jer moramo da se obracunamo

Chaired by Father Alexander Schmemann, delegates endorsed the Holy Synod’s April 1970 acceptance of the Tomos of Autocephaly received from the Church of Russia. They also discussed various legal questions associated with autocephaly including the name of the new church. After much debate1 the name, “Orthodox Church in America”, proposed by the Metropolitan Council, was agreed to by 301 of 310 delegates.2

i za postavljaca teme da malo mozga, ako je smeman dao da damo i mi
1
Why not “Russian” in the name? Will the lack of the word Russian create some sort of vacuum into which the Moscow Patriarchate will ‘move in’? Why not “Orthodox Catholic”? Why not “American Orthodox”? Why not “North America” since Canadians “don’t like to be called American.” Why not “of America”?
2 Seven “No” votes and three abstentions.
To je staro pitanje identiteta pomesnih Crkava?
Sukob dve ideje: ideja očuvanja arhaičnih poredaka (pentarhija) vs ideja nacionalnih Crkava

ED9D7386-A79F-4FF3-B365-91313EDA70A3.jpeg

De_Sisti
CUJ, BOG MU JE DAO I DAJE MU VERU?
ONDA MI NISMO ODGOVORNI, VEC BOG AKO SIN COVECIJI KAD DODJE NE NADJE VERU
Ali Sin čovečiji kad dođe hoće li naći veru na zemlji? https://wwwyu.com/biblija/42luk018.htm
Onda je HRISTOS za badava kritikovao recima, o maloverni, neverni, BOG DAJE, BOG NE DAJE VERU? - VALA VAM GA SPAKOVA SMEMAN, SVE UMETNICKI, NIJE SMRT, NIJE ZAGROBNI, NIJE ISCEZNUCE, .... A POTONUCE?.

31 I odmah Isus pruživši ruku uhvati Petra, i reče mu: Maloverni! Zašto se posumnja?
14 I kad dođoše k narodu, pristupi k Njemu čovek klanjajući Mu se,
15 I govoreći: Gospode! Pomiluj sina mog; jer o meni besni i muči se vrlo; jer mnogo puta pada u vatru, i mnogo puta u vodu.
16 I dovedoh ga učenicima Tvojim, i ne mogoše ga isceliti.
17 A Isus odgovarajući reče: O rode neverni i pokvareni! Dokle ću biti s vama? Dokle ću vas trpeti? Dovedite mi ga amo.
18 I zapreti mu Isus; i đavo iziđe iz njega, i ozdravi momče od onog časa.
19 Tada pristupiše učenici k Isusu i nasamo rekoše Mu: Zašto ga mi ne mogasmo izgnati?
20 A Isus reče im: Za neverstvo vaše.
Tja, nisu bili umetnicki nastrojeni kao smeman, pa da im bog da vere kao vodopad svetlosti, a ne da hodaju po vodi ili pokusaju da pomognu ovom sto ga demon mucio.

Poslednja izmena:
ne stoji ama bas nista od ovoga, sve je pogresno
1. apostoli su vec bili pozvani i odgovorili su davanjem sebe, pa su opet trazili da im dometne vere HRISTOS, DA SE NJIMA DA/DODA VERE
2. On kaze kada bi je imali koliko zrno gorusicino, premestili bi goru, ali smeman samo fantazira, o nekakvim svetlosnim vodopadima koji veze sa verom nemaju

reci nisu potrebne, ni moguce? - kaze smeman, opet zavodeci na 100% pogresan, na nevernicki put, jer REC JE VRHUNAC VERNIKA.

https://wwwyu.com/biblija/42luk007.htm
Zato i ne držah sebe dostojnog da Ti dođem, nego samo reci reč, i ozdraviće sluga moj.

8 Jer i ja sam čovek pod vlasti, i imam pod sobom vojnike, pa kažem jednom: Idi, i ide; i drugom: Dođi, i dođe; i sluzi svom: Učini to, i učini.

9 A kad to ču Isus, začudi mu se, i okrenuvši se narodu koji iđaše za Njim reče: Kažem vam: ni u Izrailju tolike vere ne nađoh.

omrznucete na jevandjelje, a posle ce vam biti kasno; bolje danas shvatite koliko vas ovaj zavodi na krivi put pakujuci sve u umetnnicku foliju

Poslednja izmena:
vera potvrdjuje postojanje onoga kome se odgovara? - kaze smeman, potpuno izopacujuci smisao vere
jel zato sluzi vera, da potvrdi postojanje BOGA? bOGU TREBA NASA VERA da ga potvrdi?

po cemu se onda razlikuju nasi lazni ucitelji od njihovih laznih proroka, ako su fantazeri i neprijatelji i izopacitelji jevandjelja i jedni i drugi? samo u vremenskom kontekstu u koji stavljaju svoje zavodjenje, jedni kao prorokuju, a drugi pricaju u sadasnjosti.

Poslednja izmena:
De_Sisti
CUJ, BOG MU JE DAO I DAJE MU VERU?
ONDA MI NISMO ODGOVORNI, VEC BOG AKO SIN COVECIJI KAD DODJE NE NADJE VERU

Onda je HRISTOS za badava kritikovao recima, o maloverni, neverni, BOG DAJE, BOG NE DAJE VERU? - VALA VAM GA SPAKOVA SMEMAN, SVE UMETNICKI, NIJE SMRT, NIJE ZAGROBNI, NIJE ISCEZNUCE, .... A POTONUCE?.

Tja, nisu bili umetnicki nastrojeni kao smeman, pa da im bog da vere kao vodopad svetlosti, a ne da hodaju po vodi ili pokusaju da pomognu ovom sto ga demon mucio.
ne stoji ama bas nista od ovoga, sve je pogresno
1. apostoli su vec bili pozvani i odgovorili su davanjem sebe, pa su opet trazili da im dometne vere HRISTOS, DA SE NJIMA DA/DODA VERE
2. On kaze kada bi je imali koliko zrno gorusicino, premestili bi goru, ali smeman samo fantazira, o nekakvim svetlosnim vodopadima koji veze sa verom nemaju
reci nisu potrebne, ni moguce? - kaze smeman, opet zavodeci na 100% pogresan, na nevernicki put, jer REC JE VRHUNAC VERNIKA.

omrznucete na jevandjelje, a posle ce vam biti kasno; bolje danas shvatite koliko vas ovaj zavodi na krivi put pakujuci sve u umetnnicku foliju
vera potvrdjuje postojanje onoga kome se odgovara? - kaze smeman, potpuno izopacujuci smisao vere
jel zato sluzi vera, da potvrdi postojanje BOGA? bOGU TREBA NASA VERA da ga potvrdi?

po cemu se onda razlikuju nasi lazni ucitelji od njihovih laznih proroka, ako su fantazeri i neprijatelji i izopacitelji jevandjelja i jedni i drugi? samo u vremenskom kontekstu u koji stavljaju svoje zavodjenje, jedni kao prorokuju, a drugi pricaju u sadasnjosti.
:eek:
Koji li nemir tebe muči?

:eek:
Koji li nemir tebe muči?
ja sam ti replicirao na konkretne delove teksta smemana koje si postavio, a nisam dosao na psihijatrijsku stolicu; dakle, imas li repliku ili ne na moje konkretno neslaganje u velikom procentu na smemanove stavove? ja sam svoje neslaganje obrazlozio, citirao smemana, pa jevandjelje, te ne znam kako si ti mislio da se vodi diskusija drugacije, da haluciniramo svi o nekim svetlosnim vodopadima?

ja sam ti replicirao na konkretne delove teksta smemana koje si postavio, a nisam dosao na psihijatrijsku stolicu; dakle, imas li repliku ili ne na moje konkretno neslaganje u velikom procentu na smemanove stavove? ja sam svoje neslaganje obrazlozio, citirao smemana, pa jevandjelje, te ne znam kako si ti mislio da se vodi diskusija drugacije, da haluciniramo svi o nekim svetlosnim vodopadima?
Nemam repliku na takvu količinu zavrzivanja.

nikad cuo za tu rec;
jes' si mi malo otezao citiranje jer je tekst skeniran, ali sta sam mogao drugo...
poprilicno je to stavki gde sam pokazao da je smemanovo stanoviste suprotno od jevandjeoskog, da bih ga ignorisao
ni 1. ni poslednji nazovi pravoslavni autoritet koga ja ne mirisem, pa neka neko izvoli argumentovano da objasni kako treba citati njegove izjave o veri AKO NE ZANEMARUJUCI HRISTOVE

ili - ili, da - ne, sto bi rekao south.

Poslednja izmena:
Evo ovih dana, Novak Đoković se neoprezno poneo i napravio problem.
A 1000 ili 2000 puta pre toga, u toku 30 godina bavljenja tenisom, isto se tako poneo ali problem nije nastao.
Ovaj 1 put se Novaku obilo o glavu svih onih 1000 neokajanih neopreznosti.
Zašto baš sad? Zašto ne svaki put?
Ako Bog sve nadzire, i pušta na nas lekovita dejstva / događaje onda kada On odredi da im je vreme (što nas naša vera uči da jeste tako), zašto je 1000 puta oprostio a sada ovaj 1 put nije?
Imamo li mesta radovanju i onih 1000 i ovaj 1 x?
Imamo.
Radujte se neprestano. Kaže Šmeman.
I kada vas promaše i kada vas pogode.
Jer... sve je to čoveku na korist. Naravno ukoliko je voljan da napregne um i srce da razume šta mu se događa.
Zaista... čovek ima nepregledno obilje razloga za radost.
I... na taj način, radujući se, ulazi u Carstvo: gde je troje u četvrtom.
Troje su pravda i mir i radost,
a četvrti je Duh Sveti.

16.12.1977.
Hrišćanstvo traži, apsolutno traži jednostavnost, zahteva [od čoveka] “svetlo oko” koje “sija ljubavlju”. Hrišćanstvo se izvitoperuje svugde gde je grč, gde se “priroda na plač nagoni“. A sve je to, nažalost, u nepodnosivoj meri svojstveno našoj epohi, sve to prožima sobom našu civilizaciju. Čovek je izgubio sposobnost da voli, i sve je za njega postalo “problem”. Treba otići od “problema”, izaći iz njega, a to znači – očistiti svoj vid, očistiti svoju dušu od sveg tog nezdravog grča

vec sam ti rekao da smeman negira jevandjelje koje je radosna vest
ali uzmi ti pa se raduj do mile volje sa onima koji negiraju jevandjelje i imaju svog nekog boga i svoju viziju sta bi on trebao da predstavlja - sve su to fiks ideje, mi smo radosni ili tuzni od zavisnosti od situacije, ali ludi se raduju kada im pokazes prst... opet, iz neznanja ili negiranja vesti jevandjeoske ti sa smemanom pozivas na neku ludacku radost, dok nam se preti istrebljenjem u nukl. katastrofi i sl.; van pameti ste, i ti, i tvoj aca smeki - jevandjelje je radosna - dobra vest, ali ima vesti i koje su tuzne, kojima se samo bezboznici raduju

Dobra vijest je prijevod koine grčkog izraza εὐαγγέλιον (euangelion) (εὖ eu "dobri" + ἄγγελος angelos "glasnik"). Grčki izraz je latiniziran kao evangelium u Vulgati, a na latinski preveden kao bona annuntiatio.

Back