Ово је ново?!
Od pre par sati.

Slovensko (SRPSKO) poreklo Makedonske dinastije​

Ognjilo
5.33K subscribers
2,817 views Feb 26, 2023
Историчар Александар Митић презентује своје истраживање о пореклу Македонске династије која је владала је Ромејским царством од 867. до 1056. године. Током тог периода дошло је до мисије Ћирила и Методија, покрштавања Русије и усвајања календара са почетком 5508. године п.н.е.

Gle ko kaže. :lol: Vrlo, vrlo ironično. Šta sam ti rekao za postavljanje pitanja? Opet zaboravio?

Je li to znači da ne znaš uopšte ko je od savremenika Vasilija nazvao Slovenom?
Zaboravi si opet, danas postoji internet, to je svetska biblioteka na jednom mestu. To znaci da mnoge stvari mogu da se provere. Recimo moze da se proveri na klik da li neko Vasilija zvao Slovenom.
Znam da te dusa boli ali prihvati realnost podigni glavu i kreni dalje.....👍

Zaboravi si opet, danas postoji internet, to je svetska biblioteka na jednom mestu. To znaci da mnoge stvari mogu da se provere. Recimo moze da se proveri na klik da li neko Vasilija zvao Slovenom.
Znam da te dusa boli ali prihvati realnost podigni glavu i kreni dalje.....👍

Ako je to toliko lako, zašto si napisao čak 3 poruke i ni u jednoj naveo nešto što se, kako Tvrdoš, na klik može proveriti?

Погледао сам видео прилог о Митићевим "открићима" кроз која је примјетна тежња сензационализму, за "дежурног кривца" је изабран неки Бјури који је ето као креатор наопаког наратива са којим Аца бој бојује. Међутим, Митић кроз своје излагање није буквално ништа ново рекао што и до данас није поприлично добро знано. Василије, први свог имена, знан и као Македонац бјеше вјероватно скромнијег поријекла, самим тим се испредало неколико верзија о његовом наводном поријеклу, превладала је да је јерменског поријекла а присутна је и да је словенског (склавенског односно "Saqlabi" на арапском) поријекла. И то су ствари знане које можемо наћи у било којој енциклопедији.

Е сад, Митић се ухватио у погрешно коло са друштвом којем не припада (прије свега за разлику од тих шарлатана и љигаваца барем је подоста материјала прочитао) па у тој грозничавој потрази за неким новим "открићима" којим ће нешто као демантовати све више клизи у површност, што води у грешке па тако назва Хамзу ал-Исфаханија арапским писцем који ипак бјеше персијски историчар али и велики персијски националиста са снажним анимозитетом према Арапима (тако да му то дође као да назовете Милета Будака српским писцем) што и не чуди за X вијек.
Истина је да су и ал-Исфахани и ал-Масуди, савременици Константина VII Порфирогенита, указивали на словенско поријекло Василија, међутим они само слиједе сазнања (Митић га заиста јесте поменуо) једног другог чувеног персијског историчара, ал-Табарија који је битисао раније и који
Koji savremenici Vasilija nazivaju Slovenom?
је заиста савременик цара Василија, који у свом рукопису (овдје) пише
Tabari_Volume_36 0157.jpg

Превод на српски
Ове године Василије, један од владара, који је био познат као Словен (Склавен, al-Saqlabi) јер му је мајка била Словенка (Saqlabi) је напао и убио Михаила, Теофиловог сина, цара Византије. Михаило је владао сам двадесет четири године, а послије њега је Словен (Saqlabi) постао владарем Византије
Кроз ова излагања се било шта нити доказује нити демантује, ствари поодавно итекако знане, наведени наводи би били корисни у документарцу посвећеном животу цара Василија, овако ће само бити злоупотребљени у погрешне сврхе и као "доказ" лоботомисаној циљној групи како прихваћена историографија "скрива" податке који су узгред мање више итекако и познати и доступни свима на нету.

Poslednja izmena:
Погледао сам видео прилог о Митићевим "открићима" кроз која је примјетна тежња сензационализму, за "дежурног кривца" је изабран неки Бјури који је ето као креатор наопаког наратива са којим Аца бој бојује. Међутим, Митић кроз своје излагање није буквално ништа ново рекао што и до данас није поприлично добро знано. Василије, први свог имена, знан и као Македонац бјеше вјероватно скромнијег поријекла, самим тим се испредало неколико верзија о његовом наводном поријеклу, превладала је да је јерменског поријекла а присутна је и да је словенског (склавенског односно "Saqlabi" на арапском) поријекла. И то су ствари знане које можемо наћи у било којој енциклопедији.

Е сад, Митић се ухватио у погрешно коло са друштвом којем не припада (прије свега за разлику од тих шарлатана и љигаваца барем је подоста материјала прочитао) па у тој грозничавој потрази за неким новим "открићима" којим ће нешто као демантовати све више клизи у површност, што води у грешке па тако назва Хамзу ал-Исфаханија арапским писцем који ипак бјеше персијски историчар али и велики персијски националиста са снажним анимозитетом према Арапима (тако да му то дође као да назовете Милета Будака српским писцем) што и не чуди за X вијек.
Истина је да су и ал-Исфахани и ал-Масуди, савременици Константина VII Порфирогенита, указивали на словенско поријекло Василија, међутим они само слиједе сазнања (Митић га заиста јесте поменуо) једног другог чувеног персијског историчара, ал-Табарија који је битисао раније и који

Pogledajte prilog 1303034
Превод на српски

Кроз ова излагања се било шта нити доказује нити демантује, ствари поодавно итекако знане, наведени наводи би били корисни у документарцу посвећеном животу цара Василија, овако ће само бити злоупотребљени у погрешне сврхе и као "доказ" лоботомисаној циљној групи како прихваћена историографија "скрива" податке који су узгред мање више итекако и познати и доступни свима на нету.

Aha. Koliko ja to vidim tu se kaže da je tu reč samo o majčinskom poreklu?

Koliko ja to vidim tu se kaže da je tu reč samo o majčinskom poreklu?
Ваљда му тако дође. То су извјештаји персијских писаца из времена Василија и Константина Порфирогенита. Можда није лоше поменути да је након преврата у Цариграду, "нова гарнитура" на двору тежила оцрнити претходног владара Михаила назвавши га и пијаницом (оно, јес волио попит ал да је био баш пијаница) и срајнути рђав глас о ниском поријеклу новог цара па се брже боље учинио и племенитији родослов по којем Василије вуче поријекло од арсакидских (а и Арсакиди су по једном чувеном историчару такође Срби, тако да му дође исти клинац) краљева Јерменије.
И могуће су ту мотиви, ово је моје чисто нагађање, персијским писцима (ал-Табарију и ал-Исфаханију) којима може бит није било по вољи да владар ривалског царства вуче насљеђе од династије чије поријекло и они баштине, па оно да у причу убаце Склавене.

Но како написах, ово је моје пуко нагађање, извјештаји су могуће и основани, но битно је за ову причу да су ти наводи, о поријеклу цара Василија, већ поодавно знани, ништа овдје ново није речено осим што се фаворизује једна верзија поријекла на штету друге, на што свако, па и историчар има право.
Но како написах, то су наводи поодавно знани, личи ми на мантру када неки историчар еуфорично открије "није тачно да је Вук Бранковић издао на Косову". Па ко уопште тврди да је издао?
Мантра намијењена сврси замајавања лоботомисане циљне групе.

Poslednja izmena:
Je li to što izbegavaš odgovor znači da ne znaš uopšte ko je od savremenika Vasilija nazvao Slovenom?
Za tebe učenoga sve radnje radim.... :mrgreen:

Prvi izvor koji Vasilija Makedonca naziva Slovenom je Hamza al-Isfahani (893 -961) u svojim analima

1677603952222.png

U prevodu Vasilijeva

1677604026527.png

Imperija je prešla iz ruku dinastije Amorijaca u slovensku dinastiju. Vasilije Sloven je primio tron........

Kada završiš sa trolovanjem i povraćenjem po Hamzi al Isfahaniju onda idemo dalje sa izvorima, obrazujemo se, učimo istoriju.....:per:

Za tebe učenoga sve radnje radim.... :mrgreen:

Prvi izvor koji Vasilija Makedonca naziva Slovenom je Hamza al-Isfahani (893 -961) u svojim analima

Pogledajte prilog 1303235

U prevodu Vasilijeva

Pogledajte prilog 1303237

Imperija je prešla iz ruku dinastije Amorijaca u slovensku dinastiju. Vasilije Sloven je primio tron........

Kada završiš sa trolovanjem i povraćenjem po Hamzi al Isfahaniju onda idemo dalje sa izvorima, obrazujemo se, učimo istoriju.....:per:

Preduhitrio te je Khal Drogo, kasniš.

Znači, izvori o slovenskom poreklu cara Vasilija su isključivo u islamskim (persijskim) izvorima? I reč je o majčinskom poreklu?

Taj što ti viri iz dupeta je citirao nešto drugo.

Po običaju, nisi ispratio ništa.

Pogledajte prilog 1303034
Превод на српски

ali ja čitam knjige, ozbiljne autore.

Sve što si do sada pisao u potpunoj je kontradikciji sa ovom tvrdnjom. Ako je to istina, kad si već počeo da se hvališeš, može jedan popis pročitane i preporučene literature? Da vidimo šta si ti to pročitao iz istorije, koje si to knjige pročitao? Hajde, da te lepo vidimo (kad si već otvorio tu temu). :ceka:

arapski putopisac iz X stoleća Ahmad ibn Fadlan vladara Bugara na Volgi naziva kraljem Slovena.
Термин Saqlabi (или Saqaliba) код арапских и персијских писаца а то је напоменуо и приређивач који је обрађивао ал-Табарија на страници коју сам приложио у претходној објави (овдје)
Tabari_Volume 36 0157.jpg

јусте означавао Словене, али бјеше и широко примјењиван за народе различитог поријекла који су битисали на простору између Константинопоља и бугарских земаља. И иначе у раном средњем вијеку и код ромејских и код персијских и иних писаца постоји некад тежња обједињавању народа под једним термином. Тако да издвојени навод није нешто необично за то вријеме.

Није посебно битно, но овдје се провлачи нетачност да је ал-Исфахани први извор (мада тај који је изнио то тако ограничен да баш упрати Ацино причање, и није способан да разумије те нијансе у годинама, нити је када приложио линк извора на који се позива, већ само преноси скениране слике, вјероватно са неких форума или фејсбук равноземљашких страница) који помиње словенско поријекло Василија а и Митић је изнио нетачан податак (морао се боље припремити) да је ал-Исфахани савременик Василија, то једноставно није могао бити јер је рођен 893.године када је Василије већ био почивши. Нити се ал-Табари надовезује на ал-Исфаханија, напротив, обрнуто је, ал-Табари јесте савременик Василија, рођен је много прије ал-Исфаханија и он (ал-Табари) јесте први извор који помиње словенско поријекло Василија (зато сам и приложио тај цитат, значи првог извора), а ал-Исфахани којем бјеше познато писаније ал-Табарија (сад тешко да су били пријатељи како тврди Митић, превелика је разлика у годинама, мада га могуће јесте упознао) само је слиједио та сазнања.

Како год, мислим да за ову тему ово није битно, Митић је само "открио" наводе који су подобро знани и који ништа нити доказују нити демантују.
Мени јесте занимљиво јер су ми поље занимања и древни Рим и Византија и свакако волим да "пробунарам" податке који по мени помажу бољем сагледавању тог времена.

Poslednja izmena:

Back