Која штокавица у Mакедонији бре? – немаш појма ни о лингвистици ни о македонској историји – македонски језик пре 1945. није постојао – 1891. Облак и Јагић су проучавали македонске дијалекте око Солуна и категорисали их као део бугарског језика. Селишћев је 1918. године објавио свој научни рад о македонској дијалектологији, где је научно доказао бугарски карактер македонских диалеката (прво научно засновано дело о македонским дијалектима).
Видоески је можда био отац измишљеног македонског језика после 1945. године. И Конески и Видоески су патетични плагијатори.
Ало, мозгу, зар мора да се буде тако тврдоглав и након очигледне грешке, лажи, псеудонаучне тврње? Зар баш мораш да настављаш да се убеђујеш, иако си испао тако паметан?
Још једном, можда ниси чуо, па да поновим. Штокавицом се прича и у Македонији и у Бугарској, па чак и у Грчкој, Албанији, Турској, Румунији, Молдавији, Украјини, ... и свим другим областима где постоје мање или веће заједнице Јужних Словена, било западног или источног типа.
У Македонији се за српско "што" каже што (укључујући и све изведенице, као и урбани скопски облик ш'o), а у Бугарској се за српско "што" употребљава и што и какво (скраћено кво), с тим што ова основа какво не гради никакве изведенице у бугарском, јер су све изведенице управо на основици "што" (защо, нещо, нищо, ...). И немој да си више безобразан, ућути и признај да си погрешио.

Ако су Облак, Јагић, Селишчев, ... сматрали да су македонски дијалекти део бугарског језика, онда нису македонски дијалектолози, већ бугарски. Да ли треба да ти се црта, или шта?! По твојој псеудонаучној логици би и Вук био црногорски дијалектолог, а камо ли Миодраг Јовановић, Митар Пешикан, ... који су такође били српски, а не црногорски дијалектолози.

Само бугарашки патетичар и плагијатор може да каже да су Видоески и Конески патетичари и плагијатори. Ти, стручњак, ниси прочитао ниједан пасус од њих двојице, а камо ли да си видео какву је грађу Видоески скупио и издао у више томова. Треба да се стидиш, да узмеш неку књигу у шаке, а не да тако набусито вређаш великане науке.

Треба јасно разумети да Македонија није српска земља и да је једноставно после 1918. године пала у такозвану Версајску Југославију, наравно, уз искрене препоруке Француске и Енглеске. Српска доминација у Македонији назива се колонијално ропство.
Лажове, твој коментар се није односио на Македонију, него на Призрен. Рекао си да су Призренлије нису Срби него Бугари, да говоре бугарским језиком. Ја сам ти људски одговорио да се за такве тврдње добијају добре батине (од народа) и затворска казна (од државе).

Poslednja izmena:
Штокавицом се прича и у Македонији и у Бугарској, па чак и у Грчкој, Албанији, Турској, Румунији, Молдавији, Украјини,
Сада да докажем који то озбиљан лингвиста тврди и на основу чега? Белић, као што рекосмо, не спада у категорију озбиљних лингвиста, већ озбиљних пропагандиста....
Чини се да ме збуњујеш са неким - предлажем да прочиташ неке коментаре које сам дао на теме о бугарском и српском језику. Нисам ја особа са којом можеш да упоредиш своје аматерско лингвистичко знање, а немам времена да те учим....имам преко 3500 коментара, бар 1000 њих је на тему језика.

Лажове, твој коментар се није односио на Македонију, него на Призрен. Рекао си да су Призренлије нису Срби него Бугари, да говоре бугарским језиком. Ја сам ти људски одговорио да се за такве тврдње добијају добре батине (од народа) и затворска казна (од државе).

Нисам ја тако нешто рекао, већ Гиљфердинг – познати и уважени руски слависта.
Ипак, ниси добро прочитао - ево шта он каже:

Срби у Призрену су говорили ломљеним бугарским:

Не само да је у Шоплуку било Бугара, већ и на Косову па и даље. Завршићу са Гиљфердинговим "Путовање по Херцеговини, Босни и Старој Србији" (вероватно не знаш ко је он ) - током свог путовања у Призрен 1857. године, био је изненађен што су хришћани (Срби) говорили без падежа, уместо "посао" причали су "работа", и уместо "са" причали су "сос".
Закључно, Гиљфердинг износи податке да је у Призрену било Бугара, и то не мало, али за саме призренске Србе и до данас није јасно зашто су говорили полубугарским дијалектом.

Pogledajte prilog 1008328

Сада да докажем који то озбиљан лингвиста тврди и на основу чега? Белић, као што рекосмо, не спада у категорију озбиљних лингвиста, већ озбиљних пропагандиста....
Друже, морам да те питам - да ли умеш да читаш? Позиваш се на Селишчева, а причаш некоме о пропаганди?!
Поновићу опет, по трећи пут. Штокавица се прича не само само у Македонији, него у Бугарској.
У Македонији се за српско "што" каже што (укључујући и све изведенице, као и урбани скопски облик ш'o), а у Бугарској се за српско "што" употребљава и што и какво (скраћено кво), с тим што ова основа какво не гради никакве изведенице у бугарском, јер су све изведенице управо на основици "што" (защо, нещо, нищо, ...).
Ја не знам да ли треба и четврти пут да ти се понови? Реци ако си ретардиран, па да ти бар опростимо.

Белић, као што рекосмо, не спада у категорију озбиљних лингвиста, већ озбиљних пропагандиста....
Белић није лингвиста? Иди на Филолошки факултет, на Катедру за српски језик и књижевност. Само ми, молим те, јави два дана унапред (пошто нисам у Београду) да дођем са др Милановићем који води ту катедру, па да ти се сви заједно смејемо.

Чини се да ме збуњујеш са неким - предлажем да прочиташ неке коментаре које сам дао на теме о бугарском и српском језику.
Ти, легендо, не знаш како се на македонском и бугарском каже што/шта, убеђујеш ме да тамо нема штокавице.
Не знаш основне облике заменица у бугарском језику, па онда покушаваш да ми глумиш стручњака за бугарски?!
Дај ми, рођаче, аутограм, већу легенду до сада нисам видео, ти си прешао игрицу.

Нисам ја особа са којом можеш да упоредиш своје аматерско лингвистичко знање, а немам времена да те учим....имам преко 3500 коментара, бар 1000 њих је на тему језика.
Кад би знао са ким разговараш, ућутао би се као мали миш.
Док ти имаш коментаре на интернету, други имају научне студије.
Не желим више да губим време са тобом.
Пријатељски савет, научи макар А-1 ниво македонског и бугарског, па ћеш се сам ућутати и стидети својих шарлатанских коментара.

Друже, морам да те питам - да ли умеш да читаш? Позиваш се на Селишчева, а причаш некоме о пропаганди?!
Поновићу опет, по трећи пут. Штокавица се прича не само само у Македонији, него у Бугарској.

Ја не знам да ли треба и четврти пут да ти се понови? Реци ако си ретардиран, па да ти бар опростимо.

Белић није лингвиста? Иди на Филолошки факултет, на Катедру за српски језик и књижевност. Само ми, молим те, јави два дана унапред (пошто нисам у Београду) да дођем са др Милановићем који води ту катедру, па да ти се сви заједно смејемо.

Ти, легендо, не знаш како се на македонском и бугарском каже што/шта, убеђујеш ме да тамо нема штокавице.
Не знаш основне облике заменица у бугарском језику, па онда покушаваш да ми глумиш стручњака за бугарски?!
Дај ми, рођаче, аутограм, већу легенду до сада нисам видео, ти си прешао игрицу.

Не желим више да губим време са тобом.
Пријатељски савет, научи макар А-1 ниво македонског и бугарског, па ћеш се сам ућутати и стидети својих шарлатанских коментара.
Не лупетај, спинујеш...
Не занима ме с ким разговарам ако особа наспрам мене ништа не зна и не може своје речи да поткрепи цитатом из научне литературе (у овом случају лингвистике):

1664727010409.png

Ристићи, Радићи, титоисти и остали! Само се ви бекељите по форумима и подсмевајте се онима које занима права истинита историја. Ви који нисте прочитали ништа старије од Васе Чубриловића (у врх главе Ћоровића). Да ли сте свесни да вама више ни бабе по Србији не верују ништа, јер сте проваљени!

Снима се пети део Матрикса, носи назив Matrix salvation!

Целој поштеној интелектуалној јавности сте се смучили са том вашом сплачина историографијом “међусобних поравнавања”. Сви смо ми подједнако вредни и добри и сви ми имамо своју историју. Сваки од нас је имао период вазалства и зависности од некога, период успона, период зенита и на крају период пада. Када уђете у фоаје Народне скупштине Србије, видећете два велика кипа један наспрам другог: један је цар Душан, други је краљ Томислав. Значи, јесмо ми Срби имали можда Душаново царство веће од Хрвата, али Хрвати су пре нас имали државу, па су је пре и изгубили. Ми смо већи, али су зато они старији и сл. Онима који немају историје треба дати да се заките туђом, тако што ће се од оних који имају превише одузети део и дати онима који немају ништа, да се не би осетили мање битним.

Онда рецимо тамо где не желите да кажете Срби ви реците Словени, као нека аморфна флотантна маса неких безличних људи.

У Македонији се за српско "што" каже што (укључујући и све изведенице, као и урбани скопски облик ш'o), а у Бугарској се за српско "што" употребљава и што и какво (скраћено кво), с тим што ова основа какво не гради никакве изведенице у бугарском, јер су све изведенице управо на основици "што" (защо, нещо, нищо, ...).
На бугарски „що" се користи само као скраћеница oд "защо".
Веће глупости на тему језика овде нисам видео - има још неких кандидата, али их све си побио : да ли онда чешко "cо" и украјинско "шо/што" су такоџе штокавица - а прасловенско "*čьto" ?
Иначе, моји матерњи језици су два : бугарски и чешки - имаш ли још питања?

На бугарски „що" се користи само као скраћеница oд "защо".
Веће глупости на тему језика овде нисам видео - има још неких кандидата, али их све си побио : да ли онда чешко "cо" и украјинско "шо/што" су такоџе штокавица - а прасловенско "*čьto" ?
Иначе, моји матерњи језици су два : бугарски и чешки - имаш ли још питања?
Зашто прва ћирило-методијевска глагољица и она обла и она угласте има слово “ђерв” од кога су касније настали и ђ и ћ, а тих гласова нема у бугарском данашњем језику?

Подсетићу те бар како званична историја каже ћирило-методијевака писменост се зачела на простору Првог Бугарског Царства. Како то да данашњи бугарски језик показује веће фонетско сиромаштво него тај средњовековни језик бугарске државе? Значи ли то да је Бугарима глагољицу састављао неки Србин, а за потребе Срба?

Постоји и она незванична нажалост!
Не, постоји само историја, а ти говориш о историографији, а ни она не постоји у незваничној форми. Постоје тумачења којима се бави свака шуша и то представља некаквом ,,незваничном историјом". :roll:

А какве везе има с тим Стројимиров печат?

Не, постоји само историја, а ти говориш о историографији, а ни она не постоји у незваничној форми. Постоје тумачења којима се бави свака шуша и то представља некаквом ,,незваничном историјом". :roll:

А какве везе има с тим Стројимиров печат?
Па када је владао кнез Стројимир (ако је уопште то онај из Порфирогенита), Срби нису званично били ни хришћани, а нису били ни писмени. А ево ти двоструки патријаршијски крст који имају само они владари који имају и световну и црквену самосталност и то најмање у рангу архиепископије.

Зашто прва ћирило-методијевска глагољица и она обла и она угласте има слово “ђерв” од кога су касније настали и ђ и ћ, а тих гласова нема у бугарском данашњем језику?

Подсетићу те бар како званична историја каже ћирило-методијевака писменост се зачела на простору Првог Бугарског Царства. Како то да данашњи бугарски језик показује веће фонетско сиромаштво него тај средњовековни језик бугарске државе? Значи ли то да је Бугарима глагољицу састављао неки Србин, а за потребе Срба?
Ова графема нема везе са глагољицом.
Словенскa писменост се зачелa у Великоморавској.
Србија у 9. веку није постојала као самостална држава – већ као жупанија у вазалним односима. Није било црквене или државне власти да створи било шта озбиљно, а камоли писменост.

Па када је владао кнез Стројимир (ако је уопште то онај из Порфирогенита), Срби нису званично били ни хришћани, а нису били ни писмени.
Па?

А ево ти двоструки патријаршијски крст који имају само они владари који имају и световну и црквену самосталност и то најмање у рангу архиепископије.
Ко то каже и какве то има везе са писменошћу и вероисповешћу народа, или чак и самог кнеза Стројимира? Није могао да има печат ако није био писмен? Је ли кнез Милош Обреновић није имао печат? Био човек неписмен целог живота. Ако Срби нису имали сопствено писмо, значи ли то да је српска властела била неписмена, односно да се није служила писмима других језика, нпр. грчког или латинског? Како су писменим путем кореспондирали с околним државама? И на крају крајева, шта ако је печат рецимо био поклон и дизајн није имао везе са кнезом Стројимиром? А можда и није и можда је српска властела заиста и примила хришћанство нешто раније.

Па?

Ко то каже и какве то има везе са писменошћу и вероисповешћу народа, или чак и самог кнеза Стројимира? Није могао да има печат ако није био писмен? Је ли кнез Милош Обреновић није имао печат? Био човек неписмен целог живота. Ако Срби нису имали сопствено писмо, значи ли то да је српска властела била неписмена, односно да се није служила писмима других језика, нпр. грчког или латинског? Како су писменим путем кореспондирали с околним државама? И на крају крајева, шта ако је печат рецимо био поклон и дизајн није имао везе са кнезом Стројимиром? А можда и није и можда је српска властела заиста и примила хришћанство нешто раније.
Оно је алфабет sui generis има нека слова која нису грчка поред игличастог I има и “и”. а има и слобо које личи на наше Ћ а заправо то је Б без трбушчића.

Ма дечко – дошао је неки бахати студент да ми прича бајке и какав је он био сјајан! Овде на форуму си једнак свима - какав си ти велики интелектуалац - свађај се код куће.
Какав пропагандиста може бити Селишчев? Један од најцењенијих руских слависта на тему јужнословенских језика. Његов ученик Самуил Бернштајн је касније поставио темеље македонске граматике...користећи своје знање бугарског. То знају и господа из Скопља која Селишчева често називају „славистом-македонистом“. Али он нема никакве везе са овим концептом, пошто ће се македонски језик појавити 3 године након његове смрти. А биће потребно још десет година док македонски језик не добије неку врсту независне научне базе.
Белић је, наравно, лингвиста, али лингвиста који користи науку за постизање политичких циљева своје земље. Сама чињеница да Белић никада није одговорио на Селишев чланак 1933. само појачава ову сумњу.
Ако слушамо Белића, испада да у Софији становиштво говоре српски. није ли овај српски концепт мало застарео...?

Poslednja izmena:
Nazalost sa bugarskim nacionalistima ( a komsija ma koliko pokusavao to da negira je pooozamas bugarski nacionalista ) besmisleno je polemisati o juznoslovenskim jezicima. Po Institutu za bugarski jezik cak i delovi kosovosko-resavski dijalekt spada u bugarski ( da da, isti onaj dijalekt cije se varijante govore cak i u Kragujevcu ). I sta reci na tako nesto, najbolje nista, jedino da nas bude sramota na njihov red

https://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/

Back