Благи Боже која кратка памет дуг језик једва да наклапа српски.
Требају му часови српског.
Овај колико је надобудно глуп има да се кандидује за пррдседника.
Дакле џаба аутохтонизам џава Алекссндар Митић кад један овакав ретард може с њима да пише књиге и да се бави историјом. Све је почело једног мрачног дана када је чуо да су у суседном селу живели Трибали.

Боже какве оскудице памети , говора , пристојности..учтивости..основне културе...Јој Боже...

@Mrkalj @Perdida @КРЦУН

Овај ће наредне године да се кандидује за Вучића..

Јој Боже ко све може у Србији да пише књиге а да не зна ни да говори српски....
Najveći je problem vezano za ovog čoveka je što se ogordio i postao provincijalna diva. Teško za varenje, zaista.

Secirali smo i proveravali njegove brojne izjave na ovom forumu, više puta.
Govori u svoje ime. Jedini ti si ovde prof. Živanovića proglašavao za šarlatana, a moje je mišljenje da si to radio kako bi devalvirao njegova svedočanstva o jasenovačkim žrtvama, o čemu si se takođe u nekoliko navrata izjasnio da si sklon Tuđmanovim ciframa. Takođe mislim da ti srpske žrtve u Jasenovcu smetaju jer od njih ne mogu muslimanske u Srebrenici da dođu do izražaja.

Za početak, stav u kojem se vidi tendencija umanjivanja Jasenovačkih žrtava i negiranje genocida, protiv čega je trebalo da je donet zakon u Srbiji, ali ne znam da li je.

Negiranje zločina u Jasenovcu:
https://forum.krstarica.com/threads/jasenovac-istine-i-lazi.53964/post-27073731

Znaci Tudjamn je bio u pravu kada je smanjio drasticno broj?
U izvjesnoj mjeri jeste; ali nije u pravu kada drastično preuveličava komunističke zločine, čineći od Blajbutga Jasenovac itd...

Govori u svoje ime.

Ne mogu da govorim u svoje ime, jerbo ne radi se o nekoj tvrdnji - ni mojoj niti tuđoj. Svi mogu da vide izveštaj komisije o istraživanju Jasenovca; objavila je Catena Mundi - srpska hronika na svetskim verigama u vreme pokojnog Predraga Dragića Kijuka. Digitalizovao sam kompletni izveštaj i okačio ga na forum u celosti.

To nije stvar koja je uopšte relativna; ne zavisi od tvog, niti mojeg, niti ičijeg tuđeg mišljenja. To je ono što su činjenice; e sada, ako tebi smeta istina i radije biraš svesno laži (jerbo i sam znaš vrlo nedvosmisleno da je reč o potpunim neistinama) zato što ti zvuči bliže ušima ili zato što to želiš da koristiš kao instrument za vršenje propagande, to je tvoj slobodan izbor; nemoj samo druge uvlačiti u to tvoje blato. 🙄

Ne mogu da govorim u svoje ime, jerbo ne radi se o nekoj tvrdnji - ni mojoj niti tuđoj.
🙄
Rekao si "secirali smo", a ja vidim samo tvoja vređanja akademika Srboljuba Živanovića:

Izvinjavam se na oštrini izraza, ali Srboljub Živanović je dokazani lažov. Samo pošto se radi o osobi koja je školovana i nekada bila u izvesnoj meri i renominirana, domaći alternativci su njime oduševljeni (nažalost).
Srboljub Živanović (uglavnom) izmišlja o stvarima o kojima priča.

Njegov prijatelj, Vladimir Umeljić, koji se inače bavio istraživanjem te teme i popularizacijom pojma srbicid, Živanovića je možda najbolje opisao: on smatra da minimalizatorima (prvenstveno sa hrvatske strane) treba udariti kontru i odgovoriti tako što krenemo drastično preuveličavati, tj. na laži da odgovaramo nekim svojim lažima. I u Živanovićevoj glavi, ako na laž odgovoriš tako što drugom laži povučeš u smeru nekog drugog ekstrema, jedno će drugo potirati i tako istina ostati u stvarnosti, a buduće generacije mu praštati zahvaljujući doprinosu tog „međusobnog negiranja”.

Mislim, hajde da kažemo, na nekom nivou to i zvuči, ovako, potencijalno logično (iako malo detinje ako me iskreno pitaš), ali zaista nije vredno ozbiljnijeg komentara niti obraćanja previše pažnje na to šta Živanović tvrdi.
Slaven777:
Srboljub Živanović se, inače, pod stare dane pretvorio u praktično potpunog patološkog lažova koji izmišlja tvrdnje jednu za drugom.

Isti gospodin kaže da su Irci i Britanci poreklom i još mnogo čega, u vezi drevne srpske imperije koja je postojala širom poznatog sveta pre deset hiljada godina.

Artur II, radi se o jednoj te istoj komisiji. TI verovatno misliš na Živanovićeve tvrdnje, pod tim prvim. Radi se o tome da je počeo govoriti posle smrti svog kolege svakojake priče koje nemaju apsolutno nikakav spoljašnji izvor potvrde, sem njegove usmene tvrdnje. Nema dokumenata nikakvog; ne stoji to u izveštaju koji je on sam sastavljao i nijedna osoba nikada nije to potvrdila, uključujući i trećeg člana komisije Vide Brodar. Dakle, jedan jedini izvor navodne tvrdnje i nalaza za vreme tih sondi, jeste Živanovićeva reč. A kada imamo na umu da se njemu doslovno ne može verovati na reč, jer je poče i da gnusno laže, zbog čega je on u naučnoj zajednici u potpunosti diskreditovan, onda je jasno zbog čega ne da ne treba njegove tvrdnje uzimati na gram soli, nego ne postoji nikakav osnov da ih uopšte i uvažimo.

Ja ću ti postaviti školske udžbenike u narednim danima, a postaviću i, kao što sam obećao, nalaze komisije koja je odmah u poraću došla do procene od 500-600 hiljada jasenovačkih žrtava, ali u vezi 700 hiljad nema šta da ti postavim, jer ona nije produkt ikakvog ozbiljnog naučnog rada. Nema doslovno ničega; mogu A4 prazan papir da skeniram i okačim.
U toj emisiji je toliko nebuloza izrečeno da ne znam kako Šargića ne inspiriše da proba pitati neke detalje u vezi tvrdnji da vidi da li je istina. Čovek je, mrtav ladan, rekao da je teorija Maria Alineija o paleolitskom lingvističkom kontinuitetu opšte prihvaćena i u Italiji i Nemačkoj, itd...kao i da je nemačka istoriografija odustala od priče o doseljavanju Slovena, i još prepričava šta je video na YouTube da trtlja dokazani lažov Srboljub Živanović. Ponoviću nešto što sam već bio komentarisao na drugoj temi: Mitića kao da je Radić poslao sa namerom da omađija autohtoniste prividnom stručnošću i obrazovanjem, ali da ih iznutra sabotira učvrščujući stvari koje su potpune izmišljotine, kako bi alternativce kompromitovao i onemogućio pokušaje njihove rehabilitacije.

Nastavlja se zlonamerno delovanje slavena, unistavanje dokaza, koji pokusava da izsibicari da Srboljub Zivanovic nije antropolog i strucan.
Arheologija nije antropologija.
Fizicka medicinska antropologija jeste oblast medicine.
Na potforumu Politika - vređanja akademika Srboljuba Živanovića i istoričara Gorana Šarića; ovde se vidi da Živanoviću pakuješ "nepouzdanost" u antropologiji da bi poništio zaključke komisije za procenu broja žrtava u Jasenovcu - negiranje genocida:
Sigurno si čuo za Srboljuba Živanovića. Koliko ljudi znaš da je proverilo stvari o kojima priča? Ja ne znam, doslovno, niti jednog jedinog. Ni forumaša, nito u stvarnom životu; a u životu upoznao sam barem 150 ljudi koji su najmanje čuli za njegove tvrdnje. Jednog jedinog čoveka. Eno pogledaj na Damjanovićevoj temi reakciju jednog forumaša na to; pitanjenje bilo dobro koliko je onda ljudi stradalo. Kao da to ima veze sa tim što je čovek nepouzdan?

Šarić je okačio u prezentaciji sebe kao klinca od par godina u skoro klasičnoj srpskoj narodnoj nošnji, tako da cenim da je ili Srbin ili barem iz mešovitog braka. Što se tiče njegovog verskog opredeljenja, pitaj boga oko toga ali treba imati na umu da je jedno vreme bio i protestant.

Pogledajte prilog 525870

Dakle, govori u svoje ime.

Zasto mislite da je Srba Zivanovic lazov? To je teska optužba. Znam čoveka licno, nikad ga je bi nazvao tako!

Čisto radi ovako ne upućenih, da ne bi pali na Mrkaljeve pokušaje manipulacija (čovek je u akciji krstaškoj rata protiv mene na ličnoj osnovi, pa zato kucka to što kucka; njega verovatno dupe boli u potpunosti za Jasenovac), da obnovimo gradivo:

Ovde se može u celosti pročitati izveštaj Vide Brodar, Antona Pogačnika i Srboljuba Živanovića iz 1964. godine, na temi posvećenoj upravo Jasenovcu: https://forum.krstarica.com/threads/jasenovac-istine-i-lazi.53964/page-56#post-35843824

Ukupno, 24 sonde su iskopali. Od njih, 15 su bili pogodak, sa pronađenim ljudskim ostacima. Sveukupno su pronašli 193 žrtve: 69 muškaraca, 96 žena, 6 dece i 22 nepoznatog pola i starosne dobi.

Izdvojiću poslednju rečenicu u opisima nalaza:

Izvestaj1.png

На крају би желели подвући, да на основу ових недовољних података не би могли дати ни приближан број погубљених жртава на подручју самог логора, јер истражена површина сонди није довољна у односу на велики број и обсег масовних гробница.

Na poslednjoj slici možete videti celokupan zaključak koji je donela komisija, ko nema vremena ili volje da čita celokupni izveštaj. Ja ću ovde prekucati njihovo sumiranje u 10 tačaka:

Izvestaj2.png

1. Садашње обележавање масовних гробница на терену логора Јасеновац је прилично произвољно. Наше пробно ископавање је показало локацију многих гробница које уопште нису биле обележене.
2. Гробнице које смо испитивали нам не могу пружити ни приближну слику о броју жртава које су ту сахрањене.
3. Судећи по налазима у гробницама може се схватити да су гробнице на терену означеном као масовне гробнице (наше сонде бр. 2 до 13) вероватно једне од првих у логору јер је нађен код жртава југословенски предратни новац, лични предмети, одећа и друго што се током рата код народа изгубило.
4. У гробницама су нађене жртве које су потицале и из села и из градова и оба пола и свих старости помешано. Жртве су често бацане у раке без икаквог реда. Дубина гробова је била различита од сасвим плитких (0,33 м) до дубоких (1,8 м). На основу налаза златних зуба можемо закључити да ове жртве нису пљачкане, тј. да им нису вађени златни зуби.
5. Пошто жртве нису поседовале предмете за личну употребу (порције, кашике итд). може се претпоставити да су ове жртве биле претходно у логору где су им ствари одузее, за разлику од жртава нађених у Градини где су поред скелета нађени и многи разни предмети.
6. Запажено је да су ове жртве имале мање повреда костију него жртве у Градини. Међутим нашли смо известан број скелета са повредама лопатице које су извршене тупим предметима. На лобањама се углавном нису запажале повреде.
7. Жртве су биле свих животних доба, али је деце било врло мало у испитиваним сондама. Узрасст жртава је био висок у највећем броју случајева. Запажа се да је обућа била врло великог броја.
8. Нађена коса је била много слабије очувана због природе терена. Коса је била претежно смеђа и светло смеђа.
9. Нађене лобање су биле претежно брахикефалне и мезокефалне.
10. Очуваност зуба испитаних жртава била је релативно слаба. Нађено је много пломбираних зуба и протеза - односно навлака од злата и паладора.

Ovo je ono što su činjenice.

Nakon što je tragično nastradao Anton Pogačnik 1974. godine, Srboljub Živanović počeo je da priča u ime mrtvog čoveka i da tvrdi nešto potpuno drugačije od onog što je zaključak komisije. Kada je posle raspada SFRJ tj. posle 1992. godine izveštaj postao dostupan i široj javnosti, tačne razmere Živanovićevih obmana postale su jasnije. Drugi član te komisije, Vida Brodar, kritikovala je Živanovića za izmišljanje ili da ne kažem bukvalno falsifikovanje podataka.

Dakle — dokazani lažov. E sada, ako neko ima problem sa činjenicama (a svi znamo, Mrki, da je to česta pojava kod tebe :mrgreen:) to je već jedna sasvim druga priča... :kafa:

Poslednja izmena:
Čisto radi ovako ne upućenih, da ne bi pali na Mrkaljeve pokušaje manipulacija (čovek je u akciji krstaškoj rata protiv mene na ličnoj osnovi, pa zato kucka to što kucka; njega verovatno dupe boli u potpunosti za Jasenovac), da obnovimo gradivo:

Ovde se može u celosti pročitati izveštaj Vide Brodar, Antona Pogačnika i Srboljuba Živanovića iz 1964. godine, na temi posvećenoj upravo Jasenovcu: https://forum.krstarica.com/threads/jasenovac-istine-i-lazi.53964/page-56#post-35843824

Ukupno, 24 sonde su iskopali. Od njih, 15 su bili pogodak, sa pronađenim ljudskim ostacima. Sveukupno su pronašli 193 žrtve: 69 muškaraca, 96 žena, 6 dece i 22 nepoznatog pola i starosne dobi.

Izdvojiću poslednju rečenicu u opisima nalaza:

Izvestaj1.png

Na poslednjoj slici možete videti celokupan zaključak koji je donela komisija, ko nema vremena ili volje da čita celokupni izveštaj. Ja ću ovde prekucati njihovo sumiranje u 10 tačaka:

Izvestaj2.png

Nakon što je tragično nastradao Anton Pogačnik 1974. godine, Srboljub Živanović počeo je da priča u ime mrtvog čoveka i da tvrdi nešto potpuno drugačije od onog što je zaključak komisije. Kada je posle raspada SFRJ tj. posle 1992. godine izveštaj postao dostupan i široj javnosti, tačne razmere Živanovićevih obmana postale su jasnije. Drugi član te komisije, Vida Brodar, kritikovala je Živanovića za izmišljanje ili da ne kažem bukvalno falsifikovanje podataka.

Dakle — dokazani lažov. E sada, ako neko ima problem sa činjenicama (a svi znamo, Mrki, da je to česta pojava kod tebe :mrgreen:) to je već jedna sasvim druga priča... :kafa:

Dakle
Opet da ponovim,, koristiti reč, laz za jednog akademika, je vrlo neprimetno. Ko ste vi, pa da ste posisali svu mudrost.. Mozda se on ne slaze, ima drugaciji stav, mozda mu je takav stil, kao kisa oko Kragujevaca.... On je nedavno, pre par godina, izdao knjigu o jasenovcu, nekako su ga sklonili u stranu. A to je greska, velika..... Mogu da razumem da vas nervira,, jer ima takvu pojavu, ali treba paziti na izraze.... Jer ako laze, za jasenovac, ona kaze I za marina brmbolića, pa i za velicinu kostiju, stefana, lazara, cara Dusana.... I sve sto je ikad napisao... Vi krivite njega za jasenovac, a najveci krvci su u aleji velikana danas, koji su sve stavili u fijoku. A Srba, bezao preko granice. . Cemu takav bes, prema njemu.

Opet da ponovim,, koristiti reč, laz za jednog akademika, je vrlo neprimetno. Ko ste vi, pa da ste posisali svu mudrost.. Mozda se on ne slaze, ima drugaciji stav, mozda mu je takav stil, kao kisa oko Kragujevaca.... On je nedavno, pre par godina, izdao knjigu o jasenovcu, nekako su ga sklonili u stranu. A to je greska, velika..... Mogu da razumem da vas nervira,, jer ima takvu pojavu, ali treba paziti na izraze.... Jer ako laze, za jasenovac, ona kaze I za marina brmbolića, pa i za velicinu kostiju, stefana, lazara, cara Dusana.... I sve sto je ikad napisao... Vi krivite njega za jasenovac, a najveci krvci su u aleji velikana danas, koji su sve stavili u fijoku. A Srba, bezao preko granice. . Cemu takav bes, prema njemu.

Pa kao prvo, ja postavio sam ti izveštaj gore. Ne može biti stav drugačiji; on ne iznosi svoje mišljenje, već tvrdi da je to stav bio cele komisije. Tu je nebitan njegov individualni stav, u celoj priči.

Kao drugo, imaš Umeljića, njegovog saradnika; dakle iz same te jedne međunarodne grupacije koja se bavi proučavanjem Jasenovca i koje je potpisao i sam Živanović lično...Umeljić piše da je Živanovićeva taktika da laže, jerbo bi dve laži (ona ustaških apologeta i njegova) trebalo da se međusobno potiru i tako dođe do istine.

Kao treće, u pravu si da ne laže samo u vezi ovog. Širi neistine u vezi gomile drugih tema; neke od kojih su i pobrojao. Ako poznaješ lično Srboljuba, bilo bi lepo kad bi mogao rasvetliti jednu od nedoumica i upitati ga kojs je to misteriozna "knjiga Nemačke akademije nauka i umetnosti" koju je njegova pokojna supruga poklonila biblioteci Narodnog muzeja u Beogradu, a koja bi trebalo da je dokazala tvrdnje Jovana I. Deretića...

Poslednja izmena:
Pa kao prvo, ja postavio sam ti izveštaj gore. Ne može biti stav drugačiji; on ne iznosi svoje mišljenje, već tvrdi da je to stav bio cele komisije. Tu je nebitan njegov individualni stav, u celoj priči.

Kao drugo, imaš Umeljića, njegovog saradnika; dakle iz same te jedne međunarodne grupacije koja se bavi proučavanjem Jasenovca i koje je potpisao i sam Živanović lično...Umeljić piše da je Živanovićeva taktika da laže, jerbo bi dve laži (ona ustaških apologeta i njegova) trebalo da se međusobno potiru i tako dođe do istine.

Kao treće, u pravu si da ne laže samo u vezi ovog. Širi neistine u vezi gomile drugih tema; neke od kojih su i pobrojao. Ako poznaješ lično Srboljuba, bilo bi lepo kad bi mogao rasvetliti jednu od nedoumica i upitati ga kojs je to misteriozna "knjiga Nemačke akademije nauka i umetnosti" koju je njegova pokojna supruga poklonila biblioteci Narodnog muzeja u Beogradu, a koja bi trebalo da je dokazala Jovana I. Deretića...
Treba biti oprezan kad Umeljic masti kaze.... V vecina tih su saradnici db bili boli

Treba biti oprezan kad Umeljic masti kaze.... V vecina tih su saradnici db bili boli

Ne čitam slepo šta piše Umeljić, već ja svaku najmanju tvrdnju Živanovića proveravam. Pravac do biblioteke, na internetu, sa svedocima, itd...i sve svoje nalaze kačim na forum transparentno, da se svi mogu uveriti.

Što se tiče Srbe Živanovića, masa njegovih tvrdnji su ili potpune izmišljotine ili tvrdnje koje se nikako ne mogu potvrditi; događaji, izgovorene reči čiji je on jedan jedini živi svedok i bez apsolutno ikakvih dokaza druge vrste koji bi mu pružili podršku. Uostalom, možeš videti i sam, svojim očima. To što ga je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske primila za inostranog člana posebna je bruka i sramota sama za sebe i više posledica slabih standarda i moguće nekih političkih uticaja, nego nečeg drugog.

A to poslednje je dobro poznata taktika manipulatora u istoriji; čekaju da neko umre, pa predstavljaju se kao dobri poznavaoci posle smrti. Tako je Jovan I. Deretić radio sa Milanom Budimirom, sa čim su se posthumno stvorili čitavi telefonski razgovori. Ili sad se posle smrti Tibora Živkovića javljaju sve neki njegovi tobož' prijatelji, zaključno sa Jelenom Malešević.

Ne čitam slepo šta piše Umeljić, već ja svaku najmanju tvrdnju Živanovića proveravam. Pravac do biblioteke, na internetu, sa svedocima, itd...i sve svoje nalaze kačim na forum transparentno, da se svi mogu uveriti.

Što se tiče Srbe Živanovića, masa njegovih tvrdnji su ili potpune izmišljotine ili tvrdnje koje se nikako ne mogu potvrditi; događaji, izgovorene reči čiji je on jedan jedini živi svedok i bez apsolutno ikakvih dokaza druge vrste koji bi mu pružili podršku. Uostalom, možeš videti i sam, svojim očima. To što ga je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske primila za inostranog člana posebna je bruka i sramota sama za sebe i više posledica slabih standarda i moguće nekih političkih uticaja, nego nečeg drugog.

A to poslednje je dobro poznata taktika manipulatora u istoriji; čekaju da neko umre, pa predstavljaju se kao dobri poznavaoci posle smrti. Tako je Jovan I. Deretić radio sa Milanom Budimirom, sa čim su se posthumno stvorili čitavi telefonski razgovori. Ili sad se posle smrti Tibora Živkovića javljaju sve neki njegovi tobož' prijatelji, zaključno sa Jelenom Malešević.
Избегавај ове начине дисквалификације. Умеш да будеш мудар и уздржан и да прећутиш многе ствари али овде се упецаш у ствари које нису историја. Дакле не постоји човек који никад није слагао макар мало.

Историја јесте врста пропаганде са тежњом да буде критична и објективна. Питање да ли постоји апсолутних истина у историји јер су историчари тумачи историје.

Овде долази до фарисејства један слој образовсних људи тумачи историју онако како је види а у новије време и како њена заједница дозвољава да види.

Заправо свака наша метафора , хипербола и тумачење отвара место за малу лаж. Знаш их на стотине.
Питање је морала и човека да ли ће стати иза беле бенигне лажи или подржавати малициозне и канцерогене лажи.

Сад ја теби веријем на реч да си познавао Тибора Живковића!
Сад ћу накнадно проверити и рећићу ти да ли неко јесте или није и да завршимо више са овим хајкама!

Поента приче ако човек улази у исстрагу потурица са свесном теннденцијом да нешто ископа не може да не остане прљавих руку.
Шта ће ти то?

Избегавај ове начине дисквалификације. Умеш да будеш мудар и уздржан и да прећутиш многе ствари али овде се упецаш у ствари које нису историја. Дакле не постоји човек који никад није слагао макар мало.

Историја јесте врста пропаганде са тежњом да буде критична и објективна. Питање да ли постоји апсолутних истина у историји јер су историчари тумачи историје.

Овде долази до фарисејства један слој образовсних људи тумачи историју онако како је види а у новије време и како њена заједница дозвољава да види.

Заправо свака наша метафора , хипербола и тумачење отвара место за малу лаж. Знаш их на стотине.
Питање је морала и човека да ли ће стати иза беле бенигне лажи или подржавати малициозне и канцерогене лажи.

Сад ја теби веријем на реч да си познавао Тибора Живковића!
Сад ћу накнадно проверити и рећићу ти да ли неко јесте или није и да завршимо више са овим хајкама!

Поента приче ако човек улази у исстрагу потурица са свесном теннденцијом да нешто ископа не може да не остане прљавих руку.
Шта ће ти то?

:cross:

Да вимимо шта Порфирогенит пише о Готима.

Gotima je u De administrando imperio Konstantina Porfirogeneta posvećeno XXV. poglavlje naslovljeno "Iz istorije sv. Teofana Sigurijanskoga" (Konstantin Porfirogenet,1994: 57-59).46 Sinopsis se u cijelosti odnosi na prvu polovinu V. stoljeća, odnosno na vrijeme carevanja istočnorimskog cara Teodozija II ( 408-450) Marcijana (450-457) te zapadnorimskog cara Valentinijana III (425-455)."Carevi tada držahu Etija47, kao vrlo odanoga. Tada pako bijahu u
hiperborejskim krajevima do Dunava nastanjeni Goti i mnoga i velika plemena. Od ovih su spomena vrijedniji Goti, Gipedi i Vandili (Vandali), različni samo po imenu i ničem drugom, služeći se jednim narječjem. A svi su slijedili krivu vjeru Arijevu.48
Ovi prešavši za Arkadija i Honorija Dunav, smjeste se u zemlji Romajaca, Gipedi pako, od kojih se kašnje odijeliše Longibardi i Avari, nastaniše zemlju oko Singidunai Sermija. A Isigoti (Visigoti) opustošivši sa Alarihom Rim, udjoše u Galiju, i zavladaše
tamošnjim krajem.49 Goti pako imadjahu najprvo Panoniju, zatim za 19te
godine carstva Teodosija mladjega, nastane njegovom dozvolom krajeve Tracije. I boraveći 58 godina u Traciji, zauzme dozvolom Zenona pod vodstvom Teodoriha,njihova patricija i hipata (konsula), državu zapadne Libije.50 Vandali pako, pridruživši si Alane i Germane, sada nazivane Franke, pred ju rijeku Raj nu, imajući za vodju Gogidiskla i nastane se u Hispaniji, koja je od zapadnoga oceana (računajući)
prva zemlja Europe.

A Bonifacij, bojeći se rimskih careva, prevezavši se iz Libije u Hispaniju, dodje k Vandalima. I našavši, da je Gogidisklos već umro, a njegove sinove Gothara i Gizeriha kao nasljednike vlade, da ih predobije (nagovori), obeća, da će razdijeliti Libiju u tri dijela, tako da će svaki za sebe dobiti treći dio, a zajedno da e se braniti protiv svakoga, ma bilo kojega neprijatelja. Na taj dogovor predju
Vandali morsko tijesno i nastane Libiju od oceana do Tripolisa i Kirene.51 Visigoti pako, digoše se iz Galije, i osvoje Hispaniju."52
Iako se kazivanje u citiranom odlomku doima dosta konfuzno, jasno je da pisac Porfirogenet (zapravo, kroničar T eo fan) razlikuje Gote (naše Gete) od Vizi gota. Goti,prema zapisu, "bijahu nastanjeni u hiperborejskim krajevima do Dunava". Ovi seGoti razlikuju od Gepida i Vandala "samo po imenu i ničem drugom, služeći sejednim narječjem. A svi su slijedili krivu vjeru Arijevu."53 Od ovog mjesta pa do kraja De administrando imperio Porfirogenet "zaboravlja"
na panonske Gote, da bi na istom mjestu registrirao Langobarde i Avare kao dvije zasebne grane Gepida. Rekosmo da je Porfirogenet registrirao seobu Gota u Španjolsku, ali vjerojatno ne onih iz Podunavlja nego onu s rijeke Rajne. Na istommjestu registiirana je i seoba Vandala (preko Galije i Španjolske u sjevernu Afriku) i Langobarda kao jedne grane "Gipeda", dok su se Avari (prema ovim grčkim piscima,druga grana Gepida) zadržali u Panoniji i nakon odlaska Langobarda u Italiju.54 Budući da je pisac registrirao samo seobu Vizigota, ali ne i Gota koji "imadjahu najprvo Panoniju, a zatim za 19e godine carstva Teodozija mladjega, nastane njegovomdozvolom krajeve Tracije", nemoguće je izvesti bilo kakav drugi zaključak osim da su jedino Goti, te od ostataka Huna nastali ili sredinom VI. stoljeća pridošli Avari,55 opstali u Panoniji.
51

Дакле Говори да Готи који су Гепиди ; Вандали , Готи који су само по имену различити. Па Вандали који придруживши себи Алане и Германе који се сад зови Франци!

Друго од Гепида се одвојише прво Лагомбарди па затим Авари.
Па у поглављу о Далмацији Авари који су Словени.

Представљање ОГЊИЛА у СЕРБОНИ​

3,218 views
Mar 13, 2022

Čačkalica
14K subscribers

У просторијама Радио Сербоне, представили смо Огњило и разговарали са пријатељима и гостима. Наш канал можете подржати донацијама, упутство можете пронаћи на нашем сајту: http://www. cackalica .com

Ja ne znam kako ovim ljudima ne pada uopšte ni na kraj pameti da barem provere neke od tih tvrdnji. Ovaj momak, koji kaže za sebe da ima 15 godina iskustva, da je bio i u Vinči, sarađivao i razgovarao sa raznim ličnostima...ponavlja onu mantru da postoji tvrdnja da je Kličevački idol, tobože, otpisan kao falsifikat. Ja ne znam od koga je prvi put počela ta tvrdnja; ono što sam mogao primetiti za sada jeste da je prvi o tome počeo da priča Dragan Jacanović.

Hajde ako je momak pokupio (dez)informaciju, pa ne zna i nesvesno učestvuje u njenom plasiranju dalje, ali kako to da se za Kličevački idol nisu zainteresovali ni Mitić ni Huber, pa čak ni Šargić? Zašto ne istraže stanje u literaturi o tome i vide o čemu je tu reč? Kaže ovaj momak svi odbili kao original i tvrde da je plagijat. Zašto nigde skepse; nimalo rezerve prema tako nekim tvrdnjama, zašto se ne ode na Google da se pretraži...stvarno ne znam. :dontunderstand:

Back