Александар Југовић за Актер : ДОС је уништио СПО.

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
15.12.2010.

Александар Југовић, потпредседник СПО, за „Актер“: ДОС уништио СПО
„Нас су напуштали увек када смо доживљавали поразе, а они који напуштају породицу, пријатеља када наиђу прве потешкоће, морални су патуљци“


Српски покрет обнове први је у низу политичких партија у Србији одржао своју изборну скупштину и изабрао руководство, односно продужио мандат старом председнику Вуку Драшковићу, кога су, како кажу у тој странци, подржали и предложили сви општински одбори. Да ли због приближавања избора или нечег другог, тек у овој странци све чешће говоре да би Србија требало да уђе у НАТО, залажући се истовремено да Срби уђу у косовске институције преко тамошњих избора. О томе, као и зашто је некада моћна странка доспела у ситуацију да не може да пређе цензус, за „Актер“ говори Александар Југовић, новоизабрани потпредседник странке.
„Десет година након 5. октобра већина у Србији зна оно што смо ми говорили и знали и тада. СПО је перфидном стратегијом тајних служби, и дела ДОС-а избачен из те коалиције, иако је СПО формирао ДОС управо у нашим страначким просторијама. Лидер СПО-а Вук Драшковић је преживео атентат у Будви, а они који нас нису желели у ДОС-у искористили су његово одсуство из Србије и боравак у Црној Гори да би започели хајку на њега, пласирајући гнусне лажи како атентата није ни било, или како је Вук пуцао у себе. Иза Вукових леђа склопљен је пакт са Легијом, Павковићем, Радомиром Марковићем и осталим Милошевићевим злочинцима, и тако убице са Ибарске магистрале, Фрушке горе, атентатори из Будве, постају господа по речима демократског министра полиције, остају шефови тајне полиције који уништавају досијее и настављају да господаре Србијом. СПО никада не би пактирао са убицама, и то је и разлог зашто није ни могао да буде у ДОС-у. Ми смо имали доказе о злочину на Ибарској магистрали и о атентату у Будви, али су те доказе игнорисали челници тадашњег ДОС-а. Да је слушан СПО, да су моментално отворени досијеи и обављена лустрација, Србија би данас била много срећнија.

Може ли СПО да врати пређашњу снагу?
Наравно да може, али под условом да Србија схвати да не може бити компромиса са људима и идејама које су довеле до највећег духовног и националног слома Србије у новијој историји. Србија мора да се врати на преткомунистичке темеље, да обнови стара савезништва из времена када је била најјача, а за то је потребна велика подршка европској десници коју једино може предводити СПО, јер нам кредибилитет даје наша двадесетогодишња искрена борба за европске вредности.

СПО се више пута цепао. Који је раскол нанео највише штете вашој странци?
Сваки одлазак из СПО-а нанео је штету СПО-у, али је и донео већу корист, јер су из странке отишли они који су у њој били из користи. Нас су напуштали увек када смо доживљавали поразе, а они који напуштају породицу, пријатеља када наиђу прве потешкоће морални су патуљци. У Србији је неморал проглашен за врлину. Када политичар промени политичку партију, као у фудбалу, странка се хвали новим појачањем. У високо развијеним демократијама када политичар промени странку више нема разлога да се бави политиком, јер се тај неморал кажњава тако што на првим следећим изборима не може рачунати на гласове, а његова политичка каријера је завршена.

Кажете да је десна политичка позиција празна, зар то поље не заузимају СНС и ДСС, као и Г17 плус? Постоји ли могућност сарадње са овим партијама?
Са Г17 већ сарађујемо око регионализације и децентрализације Србије. Остали које сте поменули нису десничари, јер десничари не могу следити Милошевићеву политику деведесетих, нити се дивити Милошевићевим херојима - Младићу, Караџићу, Хаџићу...

Зашто су чланови ваше странке на сабору звиждали коалиционом партнеру Млађану Динкићу?
Мислим да је било некоректно што су се чули спорадични звиждуци од неколицине учесника сабора. Динкић је привржен демократским европским вредностима и око многих питања одлично сарађујемо, нарочито око будућег модела промене Устава, регионализације и децентрализовања Србије.

Како коментаришете то што Николићеви и Коштуничини људи нису дошли на Сабор СПО-а?
Ми смо их позвали, а вероватно постоји разлог зашто нису дошли.

Медији спекулишту да ћете на наредне изборе изаћи заједно са Динкићевим УРС-ом, будући да имате сличне ставове око промене Устава и регионализације?
Стратешки партнер СПО-а је ДС. Ми смо са Г17 већ у коалицији, јер чинимо заједничку власт како на републичком нивоу, тако и у великом броју општина и градова.

Из ваше странке често се чује како се противите трулим компромисима, а шта је коалиција са СПС-ом и њихов долазак на ваш сабор?
Нисмо ми у коалицији са СПС-ом, већ су они у коалицији са нама. СПС је дошао на пут програма СПО-а, и тако прихватио политику европских интеграција. Боље би било њима поставити питање како они коментаришу ту метаморфозу.

Ваша странка се залаже да се народу говори истина. Шта то значи, и када говорити истину - пред изборе или увек?
Због истине коју говоримо двадесет година СПО је поднео највеће жртве. Политика без калкулација коштала нас је као ниједну другу странку у Србији. Без обзира на то, ми и даље говоримо оно што многи мисле, а немају храбрости да кажу.

Верујете ли да власт зна како народ живи и да од приче о европским интеграцијама не може да купи хлеб? Могу ли се поново десити народ и демонстрације?
Ова власт је имала несрећу да преузме одговорност у време највеће светске економске кризе. У сваком случају она је боље решење од евентуалне алтернативне владе која се назирала 2008. године, а коју је требало да чине СРС и ДСС.

СПО поручује и да се не сме водити аутистична политика када је Косово у питању. Значи ли то признавање садашње реалности, односно како преговарати са Приштином?
Србија треба да призна реалност, а не треба и не сме никада да призна независност Косова и Метохије. Реалност је да Србија мора заштитити права Срба на Косову и Метохији која су драматично угрожена, као и своје културно-историјско наслеђе.

СПО је једна од ретких странака која гласно заговора улазак Србије у НАТО. Мислите ли да би се уласком у НАТО променили амерички интереси у корист наших?
Мене не занимају амерички интереси, мене занимају једино српски интереси. Највећи интерес Србије јесте да себе заштити од безбедносних ризика који прете у будућности. Једино то можемо учинити ако уђемо у НАТО. Уосталом НАТО нам убрзава пут и у ЕУ. Ниједна бивша комунистичка држава није постала чланица ЕУ а да није постала и чланица НАТО савеза.

ДСС тражи расписивање референдума о уласку у НАТО. Зашто се томе противе многи, иако се сви позивају на вољу народа?
Свакако се интереси Србије морају уважавати више од антиамеричке мржње, коју поједине странке распирују у Србији. Лицемерно је када вам неко каже да је за ЕУ, али против НАТО. Наравно да најоштрије осуђујем то што су нас чланице НАТО-а бомбардовале, што су прекршиле међународно право. Али зар нису и чланице ЕУ уједно и чланице НАТО-а? Није поштено обмањивати јавност како су у ЕУ наши пријатељи, а у НАТО-у наши непријатељи. Подсетићу да се у НАТО савезу налазе наши највећи савезници из времена преткомунистичке Србије.

Подржавате ли реконструкцију владе и мислите ли да ће она донети неку уштеду?
Подржавам све што је у интересу побољшања стандарда грађана Србије.

Напредњаци траже ванредне изборе. Имају ли они снагу да нешто такво издејствују?
То морате питати њих. Да би се издејствовали избори потребно је понудити неки програм. Не видим да они нуде нешто што би грађане могло подстаћи да их подрже.

Залажете се за лустрацију, а како ћете лустрирати коалиционе партнере?
Наравно да подржавамо лустрацију. А добро би било и за странке чија је улога била негативна деведесетих да преко лустрације себе очисте од тих тегова прошлости. Међутим, мислим да се још увек у државним структурама налази Милошевићево наслеђе које кочи тоталан заокрет и раскид са временом зла деведесетих.
Интересантни су ми ови из СПО. Могу са СПС, који је 90-их "упропаштавао Србију", могу са Стамболићевим крилом комуниста званим ДС, преобученим у неку социјал-либералну одећу али не могу никако са ДСС и СНС.
Интересантно...
 
Интересантни су ми ови из СПО. Могу са СПС, који је 90-их "упропаштавао Србију", могу са Стамболићевим крилом комуниста званим ДС, преобученим у неку социјал-либералну одећу али не могу никако са ДСС и СНС.
Интересантно...

Pa zato što oni NISU ono što kažu da jesu ...oni su samo na papiru desnica ...u suštini se radi o MIŠOLOVKA stranci ........
 
Pa zato što oni NISU ono što kažu da jesu ...oni su samo na papiru desnica ...u suštini se radi o MIŠOLOVKA stranci ........
Декларативна десница, а у пракси све супротно раде, тј. сарађују искључиво са љевицом, чак и са некадашњим окорелим комунистима.
 
Poslednja izmena:

Back
Top