Albanska kapa

Nego, Ethane, jarane, sta cemo s tom njihovom albanskom kapom?

Zasto to albansko qeleshe nose samo Albanci, kad oni tvrde da je ilirskog porekla?

Zasto jedan tako drevan modni detalj nosi naziv po turskoj reci ,,kelle'' - glava?

Milane, prvo ne kazemo mi "kelle" nego PLISI, qelleshe moze da bude svaka kapa, a PLIS nazivamo samo albansku belu kapicu.

drugo, istorja ne gleda se tako sablonski kako ti gledas, ne gleda se onako kako posmatra dnevna politika.

Nadji mi ti samo jedno pleme u svetu , koja ima slicni jezik sa albancima, koja ima iste obicaje, koja ima tri vjere, koja je genetska bliza sa albancima itd. ali ne gubi vreme jer nikad neces da nadjes to.
A ja mogu za vas Milane, u KARPATIJE i svuda ko nje ja mogu da nadjem narode slicni sa SRBIMA, koji govore slovenski, koji su pravoslavni, koji su genetski slicni, koji imaju slicne obicaje sa SRBIMA
Evropa bice i jeste ponosna tome, sto ima unutar nju jedan stari narod koji se danas zove ALBANSKI NAROD ( KOMBI SHQIPTAR) i koji poceo da gradi civilizaciju u Evropu samo 1 vek posle DUGE ZIME ( pre 10 000 god)

Milane, prvo ne kazemo mi "kelle" nego PLISI, qelleshe moze da bude svaka kapa, a PLIS nazivamo samo albansku belu kapicu.

drugo, istorja ne gleda se tako sablonski kako ti gledas, ne gleda se onako kako posmatra dnevna politika.

Nadji mi ti samo jedno pleme u svetu , koja ima slicni jezik sa albancima, koja ima iste obicaje, koja ima tri vjere, koja je genetska bliza sa albancima itd. ali ne gubi vreme jer nikad neces da nadjes to.
A ja mogu za vas Milane, u KARPATIJE i svuda ko nje ja mogu da nadjem narode slicni sa SRBIMA, koji govore slovenski, koji su pravoslavni, koji su genetski slicni, koji imaju slicne obicaje sa SRBIMA
Evropa bice i jeste ponosna tome, sto ima unutar nju jedan stari narod koji se danas zove ALBANSKI NAROD ( KOMBI SHQIPTAR) i koji poceo da gradi civilizaciju u Evropu samo 1 vek posle DUGE ZIME ( pre 10 000 god)

:hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1:
:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

al se nasmija....:hahaha::hahaha::hahaha:

--------------------------------

Ali opet, ako Ilirija , "slobodan ne mora da znači da je ta reč orginalnog porekla" kako znas da je rec "obližajets(j)a" - čisto slovenska (srpska,starosrpska) ? Sta je starosrpski jezik, koji je to jezik? Da nije jezik kojim je Vuk Draskovic napisao svog "Noz-a"? To jest, srpski zacinjen turskim izrazima!
Najdrazesnija, nije u pitanju srpski nego ilirski jezik kojim su se sluzili arbanaski gospodari.

001ae.jpg

002ase.jpg

Snimak originalnog Skenderbegovog pisma Dubrovackoj opcini.

Povelja Aleksandra, gospodara Kanine i Valone, 1368.

Đe si Dreame, puska te ubila!

Ne samo da je Evropa ponosna nego i bratstvo Hilandara na svim onim dzakovima novaca. Sad kad je pocelo ovo nesretno otopljavanje leda moze lako biti da je na Svetoj Gori povremeno bilo polarnih medvjeda pa cak i za vrijeme meseca ceresnara.

Povelja Ivana Kastriota manastiru Hilandaru, 1426.

Aha, to bas tako ide. ;)

http://books.google.com/books?id=uS...e+name&lr=&as_brr=3&ei=IyE6Ssi1CKmCyASRh8mdAw

I opet: HANA na albanskom jeziku znaci MESEC

Vucko me je pitao jer je hteo da kaze da se moj nick zavrsava na srpskom!

Pa?

NIJE :per:

Ma, da i u turskom kao i u svim drugim jezicima se ,,i" cita kao ,,e" :roll:

Ja ga nadjoh u recniku, ali stvarno ne znam kako ti nadje izgovor, ako ne govoris turski? :eek:

Jer znam ono sto i ti znas: Ma, da i u turskom kao i u svim drugim jezicima se ,,i" cita kao ,,e" :roll::per:

Ostalo ne vredi komentirati! Trudio si se ali dzabe :per:

Nego, Ethane, jarane, sta cemo s tom njihovom albanskom kapom?

Zasto to albansko qeleshe nose samo Albanci, kad oni tvrde da je ilirskog porekla?

Zasto jedan tako drevan modni detalj nosi naziv po turskoj reci ,,kelle'' - glava?
------------------------------------

Zato sto kelle je zovu Turci a posto Srbi upotrebljavaju turske reci (valjda zbog turskog porekla) i oni upotrebljavaju istu rec.

Albanci tu kapu zovu PLIS!:per:

Ethana, ilirska kraljice Foruma Krstarice...

Svaka ti dala na odgovoru, mada cuo sam nedavno(rece mojoj komsinici njezina jetrva) da su prije nekoliko godina izasle najnovije kore za pitu, lako se razvlace i ne treba ih puno peci.

Ako imas vremena i volje postavu ovdje tu opcepoznatu teoriju o satemskom ilirskom jeziku koja je ocito izazvala sok i nevjericu u komparativno-lingvistickom svijetu, sto u vidu skena, teksta ili neceg opipljivog posto cijenim taktilnost u medjuljudskim odnosima.

001qlk.jpg

002aaty.jpg

Joj, pa sad sam opet zbunjen. Kako moze, sto kaze Idriz Ajeti, neoboriv lingvisticki argument pasti u vodu? Joj, sad sam jos viseeee zbunjen!

001rcq.jpg

003ah.jpg

Kakav sad bugarski u Albaniji i na Kosmetu kad pise da je u skadarskoj oblasti i sjeverno od srednjeg Drima na topografiju uticao srpski jezik, , sto pokazuju dvojaki refleksi? Nikada u zivotu nisam bio ovako zbunjen. :think:

Objasni, Ethaaaaaaaaaaa, pliiiizzzzzzz? I love you. :heart:

----------------------------------

Jesi jos ziv, il si se topio?

Prvi deo ti lepo kaze i tu stoji: Albanci su poreklom Iliri? Sta ti nije jasno?

O drugom delu, sto govori o jeziku, srpskom kod Skadra- pao mi na oci autor BarIC :hahaha::hahaha::hahaha: Idi bre, citaj nesto! Sve dok citas one kojima se prezime zavrsava na IC bices zbunjen. Topices se...

Poslednja izmena:
Tačnije, upalo si umalu samokontradiktornost. Srpski pokušaj da se Foča nazove "Srbinjem" je neuspeo, i zaista nema nikakvih drugih motiva osim isticanja Srpstva. Slično je možda simboličko preimenovanje ulice Stjepana Radića u Vukovaru - u ulicu Puniše Račića (što je vraćeno 1998. godine).

S druge strane, Srbica je preimenovana poslije 1999. godine od strane albanskih vlasti u "Skenderaj", s sličnim ciljem upravo - nakon što sada više nema Srba, ide se na potpuno širenje Albanstva s tim ciljem. S jedne strane je demokratsko, jer ako većina želi da im se naselje drukčije zove, to treba dozvoliti, ja sam uvijek za to, isto tako bi, ako na lokalnom referendumu prođe, trebalo pustiti da Foča postane Srbinje. Međutim, ipak svijet ne funkcioniše tako, i pokreti preimenovanja koji su ništa drugo nego prekrajanje istorije i usmjereni upravo preisticanju svog naroda, ili kako je slučaj još gori na Kosovu, izbacivanju drugog naroda, nisu uspješni. Jedino, ne vjerujem da će Skenderaj doživjeti sudbinu Srbice i da će mu uskoro vratiti originalno ime = Srbica. Albanski naziv za Srbicu nikada nije bio Skenderaj, već "Serbice".

Kosovo upravo ima vrlo mnogo takvih primjera preimenovanja. Shipashnica e Eperme (Gornja Šipašnica) postade Dermaku, a Donja (Shipashnica e Poshtme) -> "Anamali". Bllata (srpski Blato) danas je Burimi. Još jedan primjer vrlo značajan kao preimenovanje Srbice jeste slučaj Suve Reke. Albanski jeste pravilno "Suhareka", međutim poslije 1999. godine Kosovski Albanci su je preimenovali u "Therande". :dash: Onda postoje naselja čija se imena iskvaruju - pravo ime srpski Mališeva na albanskom jeste "Malisheve", ali u međuvremenu postade "Maleasi" zajedno sa prekrajanjem istorije u tom mjestu konkretno. Ono [to Albanci zovu "Vushtrri", pravilno je "Vuciterne", a ne tako.

"Obilić" je preimenovan u "Kastriot" - iako, koliko vidim, i Albanci neki svojataju Miloša Kobiljevića, pa je pretpostavljam Skenderbegova familija opet upraznila Miloševo mjesto. Glogovac (albanski: Gllogovc) je preimenovan u "Drenas". Kosovska Kamenica, čije je pravilo albansko ime "Kamenice", preimenovano je u "Dardan". "Istok" je preimenovan u "Burim". Jedan od drugih najdrastičnijih preimenovanja jeste Novo Brdo (albanski: Novoberde) čudnovato u "Artan", a Podujevе (srpski: Podujevo) u "Besian"... :dontunderstand:

Ima još primjera. Sve su ovo nova imena koje su albanske kosovske vlasti izmislile i izbrisale stara. Nije mi poznato da su Srbi slično činili u ratu uopšte (npr. pogotovo ne za Srbicu kao što si navela - što joj je ime odvajkada do 1999. godine), zato me i čudi kako možeš reći da su Albanci "sačuvali" imena...?

-------------------------------------

Rek'o si sve sta je Pravilno prema tebi, a sta nije. E sad, imena koje cujes, su postojale pre nego sto nisu Srbi dali tim mestima srpska imena. Drenica, centralna Kosovo, gde se Skenderaj nalazi dolazi iz reci Dren sto znaci Jelen. Mesto je znano za lov na jelene. To ti kazem, Srbi su menjali imena gradova ali imena regije, planine, reke su uglavnom sacuvane na originalu-albanskom.

Onda, ime Theranda je ilirsko ime a dobio je ime Suhareka od Srba.

Kazes da ti nije poznato da su Srbi slično činili u ratu. E pa vidis, meni jeste poznato i to bas kada su dali mestu ime Srbica.
Pa naterali su Albance da napise u cirilici imena u radionice i prodavnice. Tako naoko svi bi poverovali da su to srpske radnje, a sami Srbi nisu znali sta reci znace: Дорa, Бљерими, Рругa itd.
Bila sam ovde, i znam zasigurno kako je bilo.:rtfm:

Pravo da ti kazem meni ne zvuce lepo Milica, Dragica, Zorica...
Svakom svoje, meni baš zvuče...................fantastično! (a i izgledaju!)

A le ksi andër= Rodjen je kao san!
I ostade san....mislim njegove ideje (ako znaš šta je hteo da napravi)

Faleminderit je albanska rec, nema veze s turskim. Falem- zahvaljujem se: nder-cestitost. Znaci faleminderit znaci Zahvaljujem se vasoj cestitosti.
A ostale? I Hvala što mi se zahvaljuješ na čestitosti (odavno niko nije!)

Ah...salio si seeee. E pa dobro!
Samo za ono o zvezdanom poreklu naša dva naroda, ne sa imenima ili rečima, ako si pogrešno shvatila sorry!

I ta kapa...koja moze a i ne mora biti deo samo jednog naroda:besna: sto nije bila slicna sajkaci.:besna::besna:
Šajkača i nije izvorno srpska.....ko li te to slagao nije mi jasno. A za ovo vaše keče bih rekao da je pre čobanska kapa a ne odlika jednog naroda (nešto ne mogu da zamislim ribolovce na Jadranu da je nose usred bure)

--------------------------------------------------------

Svidja mi se svaki tvoj odgovor! Svaka cast!:bye:

Što onesposobi kontaktiranje? :eek:

Htio sam te pitati da pronađeš ako možeš skeniranu povelju iz 1455. godine, Stefana Crnojevića.

-------------------------------------
Rec ne znaci nista na albanskom jeziku! Vidi i ovaj Sliskovic probao da prevede nesto a da ta rec ne znaci nista na albanskom i nema veze s onim sto stoji prevedeno na slavenskom :hahaha::hahaha:

Rek'o si sve sta je Pravilno prema tebi, a sta nije. E sad, imena koje cujes, su postojale pre nego sto nisu Srbi dali tim mestima srpska imena. Drenica, centralna Kosovo, gde se Skenderaj nalazi dolazi iz reci Dren sto znaci Jelen. Mesto je znano za lov na jelene. To ti kazem, Srbi su menjali imena gradova ali imena regije, planine, reke su uglavnom sacuvane na originalu-albanskom.

Lijepo sam ti postavio pitanje. Kom su gradu srpske vlasti promijenile ime? Nemoj govoriti da toga ima, već mi navedi konkretan primjer, koje naseobine i kada joj je promijenjeno ime (iz čega i u šta). I navedi mi koje je to ime, za koju naseobinu čovječju, vraćeno poslije 1999. godine preimenovanjem od strane albanskih vlasti. Ti veliš da su ona postojala prije nego što su im Srbi dali ta imena - pa, konkretizuj, jer ovako je isto kao da pričaš u prazno. Ono što me pogotovo interesuje jeste i šta je sa mjestima koja nisu postojala prije Srba...(a tih na Kosmetu ima dosta)? :dontunderstand:

Što se tiče geografskih lokacija i rijeka - pa upravo njih Srbi kada je u pitanju demografska historija Kosova i okolnjih regija koriste kao dokaz o etničkoj slovenskoj povijesti navedenih oblasti. Npr. uzmi recimo Bistricu, Sitnicu, itd. - sve su to čisti srpski, odnosno slovenski toponimi, koji tu stoje vjekovima, baš je upravo Kosovo prepuno slovenske toponimije.

Ne govoriš istinu. Ne kaže se "dren" riječ "jelen" na albanskom jeziku, već "dre". Dodala si to 'n', a to je ključno kada raspravljamo o ovim stvarima. Je li u pitanju samo omaška, ili si to možda namjerno uradila? :think:

Onda, ime Theranda je ilirsko ime a dobio je ime Suhareka od Srba.

Ime "Therande" najvjerovatnije i jeste ilirski naziv - međutim, kakve pobogu ima veze sa "Suvom rekom"? :think: Suva reka je dobila ime od Srba, tačno, jer su oni Suvu reku praktično i osnovali. I eto, poslije najmanje sedam stoljeća koliko se grad zove "Suva reka", daje se jedan naziv koji žive veze nema sa njom nikakve i staro, originalno i vječito ime se ukida. I što je najgore, onda se tvrdi kako su Srbi ustvari ti koji su preimenovali Suhureku, a 'Teranda' "originalni albanski naziv" koji se vraća? Pa ko tu koga pravi ludim? :whistling:

Što je najgore, i nije tačno ovo što se priča, ne izmišljaju se nova imena, već se vraćaju ona koja su bila u vrijeme Drugog svjetskog rata, za vrijeme okupacije od strane Sila osovine. Tako sada, što je najgore i idući u pride ekstremnih nacionalističkih i konzervativnih Srba - ispada kao da za najmlađu državu na svijetu tranzicione vlasti kosovskih Albanaca u procesu izgradnje demokratije i državno-pravnoga poretka, se želi napraviti neki kontinuitet sa naci-fašističkom Velikom Albanijom. :eek:

Kazes da ti nije poznato da su Srbi slično činili u ratu. E pa vidis, meni jeste poznato i to bas kada su dali mestu ime Srbica.

Molim? Čekaj malo, ti tvrdiš da se je naselje Srbica imenovano tako tek krajem devedesetih godina...? Kada to smatraš tačno, a kako misliš da se zvalo u 20. vijeku prije? :dontunderstand:

Bila sam ovde, i znam zasigurno kako je bilo.:rtfm:

Pa da razjasnimo onda ovo što pričaš gore, jer jednostavno nema ama baš nikakva smisla... :confused:

Poslednja izmena:
Hocu da mi neko kaze istoriju sajkace! Koliko je stara, odakle potice i tako to. Hvala!

Šajkača je stara otprilike 150-200 godina. Potiče od srpskih prečanskih ratnika u službi Habsburške monarhije, ili konkretno, u Vojnoj krajini (Hrvatska, Srbijina sjeverna pokrajina Vojvodina) i Mađarskoj.

To je bila tzv. "graničarska kapa", koju su nosili "Freikorps", tj. "Freibattalion", frajkori koji su se borili u vojsci Habsburgovaca. "Šajkača" je i dobila ime po "šajkašima" (Tschaikisten), srpskoj riječkoj mornarici u Dunavu u službu Ugarske i Carske krune, koji su postojali od 16. do 18. vijeka. Oni su nosili te famozne "šajkače", otprilike zasigurno poznato u 19. vijeku.

U Kraljevinu Srbiju je uvedena i konačna verzija (ova danas) sašivena 1869. godine, kada i postaje sastavni dio srpske vojne odežde, ali ubrzo potom i nacionalne simbolike.

Ukratko, to je to.

Šajkača je stara otprilike 150-200 godina. Potiče od srpskih prečanskih ratnika u službi Habsburške monarhije, ili konkretno, u Vojnoj krajini (Hrvatska, Srbijina sjeverna pokrajina Vojvodina) i Mađarskoj.

To je bila tzv. "graničarska kapa", koju su nosili "Freikorps", tj. "Freibattalion", frajkori koji su se borili u vojsci Habsburgovaca. "Šajkača" je i dobila ime po "šajkašima" (Tschaikisten), srpskoj riječkoj mornarici u Dunavu u službu Ugarske i Carske krune, koji su postojali od 16. do 18. vijeka. Oni su nosili te famozne "šajkače", otprilike zasigurno poznato u 19. vijeku.

U Kraljevinu Srbiju je uvedena i konačna verzija (ova danas) sašivena 1869. godine, kada i postaje sastavni dio srpske vojne odežde, ali ubrzo potom i nacionalne simbolike.

Ukratko, to je to.

za jednog naroda koji je stari u evropu samo 1400 godine , ko sto su srbi, nije lose to sto sajkaca je 150-200 god stara

za jednog naroda koji je stari u evropu samo 1400 godine , ko sto su srbi, nije lose to sto sajkaca je 150-200 god stara

Hehe, pa to nije uopšte srpska nacionalna kapa, već regionalna, srbijanska.

Npr. za druge kape koje Srbi nose / su nosili, pogledati i ličke, hercegovačke, crnogorske i risanske kape (one su malo autentičnije).

Uostalom, tako je uvijek sa narodnom odorom. Vrlo teško pronaći, kao sa muzikom.

Koji je prvi primjer albanske kape (znači ne raspravljamo o porijeklu - ja bih mogao svakojake dodati sarmatske i druge priče, već govorimo o objektivnim činjenicama)?

Lijepo sam ti postavio pitanje. Kom su gradu srpske vlasti promijenile ime? Nemoj govoriti da toga ima, već mi navedi konkretan primjer, koje naseobine i kada joj je promijenjeno ime (iz čega i u šta). I navedi mi koje je to ime, za koju naseobinu čovječju, vraćeno poslije 1999. godine preimenovanjem od strane albanskih vlasti. Ti veliš da su ona postojala prije nego što su im Srbi dali ta imena - pa, konkretizuj, jer ovako je isto kao da pričaš u prazno. Ono što me pogotovo interesuje jeste i šta je sa mjestima koja nisu postojala prije Srba...(a tih na Kosmetu ima dosta)? :dontunderstand:

Što se tiče geografskih lokacija i rijeka - pa upravo njih Srbi kada je u pitanju demografska historija Kosova i okolnjih regija koriste kao dokaz o etničkoj slovenskoj povijesti navedenih oblasti. Npr. uzmi recimo Bistricu, Sitnicu, itd. - sve su to čisti srpski, odnosno slovenski toponimi, koji tu stoje vjekovima, baš je upravo Kosovo prepuno slovenske toponimije.

Ne govoriš istinu. Ne kaže se "dren" riječ "jelen" na albanskom jeziku, već "dre". Dodala si to 'n', a to je ključno kada raspravljamo o ovim stvarima. Je li u pitanju samo omaška, ili si to možda namjerno uradila? :think:

Ime "Therande" najvjerovatnije i jeste ilirski naziv - međutim, kakve pobogu ima veze sa "Suvom rekom"? :think: Suva reka je dobila ime od Srba, tačno, jer su oni Suvu reku praktično i osnovali. I eto, poslije najmanje sedam stoljeća koliko se grad zove "Suva reka", daje se jedan naziv koji žive veze nema sa njom nikakve i staro, originalno i vječito ime se ukida. I što je najgore, onda se tvrdi kako su Srbi ustvari ti koji su preimenovali Suhureku, a 'Teranda' "originalni albanski naziv" koji se vraća? Pa ko tu koga pravi ludim? :whistling:

Što je najgore, i nije tačno ovo što se priča, ne izmišljaju se nova imena, već se vraćaju ona koja su bila u vrijeme Drugog svjetskog rata, za vrijeme okupacije od strane Sila osovine. Tako sada, što je najgore i idući u pride ekstremnih nacionalističkih i konzervativnih Srba - ispada kao da za najmlađu državu na svijetu tranzicione vlasti kosovskih Albanaca u procesu izgradnje demokratije i državno-pravnoga poretka, se želi napraviti neki kontinuitet sa naci-fašističkom Velikom Albanijom. :eek:

Molim? Čekaj malo, ti tvrdiš da se je naselje Srbica imenovano tako tek krajem devedesetih godina...? Kada to smatraš tačno, a kako misliš da se zvalo u 20. vijeku prije? :dontunderstand:

Pa da razjasnimo onda ovo što pričaš gore, jer jednostavno nema ama baš nikakva smisla... :confused:

----------------------------------------------

Tako mi svega, ja i pricam u prazno jer nema ko da slusa niti cuje! Pricam ti ja tako moj Slavene, sama sa sobom:dash: Dzabe i knjigu da izdam Slavene, dzabe! Nemam ono IC na kraju, neces mi rec poverovati :sad2:

Mesta na Kosovo koja nisu postojala (:dontunderstand:), (valjda mislis o novim opstinama)-su nove srpske opstine. Osnovace se radi decentralizacije:sad2:

Lepo sam ti objasnila( eto, pricam sa sobom) odakle slovenski nazivi na Kosovo. Od Bugara a kasnije i od Srba. Srbi vole nekako da ta imena imaju ono Srb u srzi:mrgreen: Srbica, Srbinje, Srbobran itd itd. Ne bave se oni nit' bistricama nit' sitnicima.

Jelen na albanskom se kaze Dren, Dre, Drenushe. Ima jos jedna druga rec za jelena a to je Kaproll. Jezik star i bogat ovaj albanski. Juznjaci (Toski) ce da kazu Dreri, Severnjaci (Gege) ce da kazu Dreni. Mislim da znam albanski bolje nego ti.

Svidja mi se vic o Suvoj Reci i 7 veku! Srbi kazu da su osnovali i Ferizaj (ime coveka koji ju je osnovao), samo sto ga oni zovu Uros :hahaha:I naravno, kad su ga prekrstili u Urosa, postao SFeriz odma' Srbin.:dash:

Sta da ti odgovaram Slavene dragi, na ovo:
Ime "Therande" najvjerovatnije i jeste ilirski naziv - međutim, kakve pobogu ima veze sa "Suvom rekom"? :

Kazes: ne izmišljaju se nova imena, već se vraćaju ona koja su bila u vrijeme Drugog svjetskog rata,..... a ja sve vreme ti kazem da sada se vracaju imena koja su bila mnogo PRE Drugog svjetskog rata.

Sad ne mislim da bi se iko na svetu slozio da postoji nesto kao [/I] sa naci-fašističkom Velikom Albanijom. :eek:, jer svet evo vec dve decenije je video samo jednu zemlju kao naci-fasisticku na ovim prostorima. To je Slavene, zemlja cija se politicka i vojna struktura nalazi i sudi mu se u Den Haag:rtfm: Razlog toga je da su hteli napraviti Veliku Srbiju, pobili neke stotine hiljada ljudi, uglavnom civile, palili, klali, silovali, plackali i tako to. :rtfm: Jos im se sudi! Sam Bog ce znati kad ce zavrsiti s time:think:!

Srbica se prije zvala Baba Mara!:per:

Poslednja izmena:

Ukratko, to je to.
---------------------------------------

Lepo! Hvala! Evo, ja ti verujem, posto mislim da znas bolje o sajkaci nego ja! Samo, pravo da ti kazem, bez provokacije, ovo (Tschaikisten) me je odmah asocirao na Tadjikistan. Zivota mi! Izvini ako mislis da provociram!

----------------------------------

Jesi jos ziv, il si se topio?

Prvi deo ti lepo kaze i tu stoji: Albanci su poreklom Iliri? Sta ti nije jasno?

O drugom delu, sto govori o jeziku, srpskom kod Skadra- pao mi na oci autor BarIC :hahaha::hahaha::hahaha: Idi bre, citaj nesto! Sve dok citas one kojima se prezime zavrsava na IC bices zbunjen. Topices se...

Ziv sam, izgleda da mi treba hladjenje....
Kosovarski akademik Idriz Ajeti kaze da arbanasku postojbinu treba traziti u unutrasnjosti Balkanskog poluostrva, pa znas i sama da se iz Albanije ta unutrasnjost odokativno proteze na sjever skoro do Madjarske, na zapad do danasnje granice Slovenije i na istok do Turske..

Procitaj ovo, na kraju rada se izvodi specificna logika:

001a.jpg

002a.jpg

Ako imamo drevnu Ar-Ru (Arsiu) u Hrvatskoj i Srbiji po toj istoj logici su Srbi i Hrvati autohtoni... :mrgreen: Dalje, ako slijedimo (molim Dereticevce da se ne mijesaju jer imaju svoju temu) opet istu lodjiku, zapad i sjever otpadaju (drevna Arsa u Primorju, odnosno Istri te zapadnoj Srbiji + metateza) onda je postojbina Albanaca na istoku, sto znaci da se odgovor nalazi u backpackerskoj turi od Albanije prema Rumunjskoj, Grckoj i malo dalje na istok.... Slijedim totalno isti obrazac razmisljanja, pozivajuci se na Ar-Ru/Arsiu, naziv star, po Skoku ako se ne varam oko 4 'iljade godina. Uz sve to, dodacu antroponim "Arse-nije" i eto autohtonih Srba na Balkanu!
Sto se tice kapice, nema toga ali ima kod Srba i Hrvata magarece revanje odnosko ojkanje i razne vrste arlaukanja sto je nesumnjivo ostatak predslovenskog (Antun Dobronic i Milovan Gavazzi)... Dobronic kaze da je to zvuk covjecje pra-stanice, stariji i od rikanja mamuta... :hahaha1:

Zar nije jednostavno objasnjenje?

Objasniiiiiii Ethana, kak'i je to misaoni aparat koji ide mimo nauke i logike? Mora da sam se rodio zbunjen. Cabej, sram ga bilo, pa cak i Rasku hoce da utrpa u albanski jezik dok Ajeti nas upucuje da specifican (rrash) izraz mozda treba traziti u staroindijskom. Eto Albanaca i Veda. :mrgreen:

Zasto Cabej svojata Raskuuuuuuuuuuu? :dash:

Deder, Ethana navedi jos neki toponim na Kosmetu koji pocinje s interdentalnim spirantom... :dash:

Što onesposobi kontaktiranje? :eek:

Htio sam te pitati da pronađeš ako možeš skeniranu povelju iz 1455. godine, Stefana Crnojevića.

Slavene, privatne poruku mi moze poslati bilo ko na Forumu, a e-mail adresa je ista. Tu povelju nemam...

---------------------------------------------------

Rec ne znaci nista na albanskom jeziku!

'Bem ti, znao sam da ne mogu vjerovati tom Sliskovicu ali vjerujem Ajetiju! Mora da ima neka slicna izreka...

Poslednja izmena:
Crnogorska kapa nije srpska kapa! Crnogorci su Crnogorci
Srbi čine trećinu stanovništva Crne Gore, a teritorijalno većina CG je srpski naseljena.

Osim toga, znaš i sama za crnogorsko pitanje...

---------------------------------------

Lepo! Hvala! Evo, ja ti verujem, posto mislim da znas bolje o sajkaci nego ja! Samo, pravo da ti kazem, bez provokacije, ovo (Tschaikisten) me je odmah asocirao na Tadjikistan. Zivota mi! Izvini ako mislis da provociram!

:hahaha:

-en je njemački nastavak za množinu. "Tschaikist" je jednina, sa (između ostalog i) srpskim nastavkom -ist(a) za profesiju..

Poslednja izmena:
Tako mi svega, ja i pricam u prazno jer nema ko da slusa niti cuje! Pricam ti ja tako moj Slavene, sama sa sobom:dash: Dzabe i knjigu da izdam Slavene, dzabe! Nemam ono IC na kraju, neces mi rec poverovati :sad2:

Molim...?!? Ako misliš a -ić na kraju prezimena, to ni ja nemam... :D

Mesta na Kosovo koja nisu postojala (:dontunderstand:), (valjda mislis o novim opstinama)-su nove srpske opstine. Osnovace se radi decentralizacije:sad2:

Naravno da ne. Mislim na ljudske naseobine koje su Srbi podigli, osnovali, prije kojih je ta lokacija bila nenaseljena.

Lepo sam ti objasnila( eto, pricam sa sobom) odakle slovenski nazivi na Kosovo. Od Bugara a kasnije i od Srba. Srbi vole nekako da ta imena imaju ono Srb u srzi:mrgreen: Srbica, Srbinje, Srbobran itd itd. Ne bave se oni nit' bistricama nit' sitnicima.

Pa nisi mi lijepo objasnila. Ja tebe lijepo pitam da mi navedeš kojima su to naseljima na Kosmetu vraćena starija imena, kako su to sačuvana, koji gradić su to Srbi preimenovali i kada, a pogotovo me interesuje kojem su to 1990.-ih godina promijenili ime (npr. ti kažeš da je Srbica tada dobila ime - što je suludo, pa sam zato posumnjao da si ti sa Kosova)?

Jelen na albanskom se kaze Dren, Dre, Drenushe. Ima jos jedna druga rec za jelena a to je Kaproll. Jezik star i bogat ovaj albanski. Juznjaci (Toski) ce da kazu Dreri, Severnjaci (Gege) ce da kazu Dreni. Mislim da znam albanski bolje nego ti.

Najiskrenije - počinjem i da sumnjam da govoriš albanski bolje od mene. Šala mala, ali jednostavno, jedino mi je poznato da je jelen "dre", a to potvrđuju i svi (mnogobrojni) rječnici albansko-drugih jezika koje sam tražio. Zamoliću te da mi daš primjer da se tako kaže u albanskom jeziku, primjer upotrebe, ako govoriš zaista istinu.

Svidja mi se vic o Suvoj Reci i 7 veku! Srbi kazu da su osnovali i Ferizaj (ime coveka koji ju je osnovao), samo sto ga oni zovu Uros :hahaha:I naravno, kad su ga prekrstili u Urosa, postao SFeriz odma' Srbin.:dash:

Bravo! Našla si primjer, "Ferizović" je promijenjen u "Uroševac" 1912. godine, nakon što su srpske snage zauzele Ferizović u Prvom balkanskom ratu, promijenile su mu ime u ime srpskih srednjovjekovnih kraljeva i careva.

Međutim, nisi u pravu - "Ferizaj" nije nikakvo ime čovjeka koji je Uroševac osnovao, upravo su Srbi dali Uroševcu njegovo prvo ime - Ferizović (da, sa -ić krajem :D), a i to nije njegovo prvo, originalno ime. Međutim, osmanlijskim vlastima se 'Ferizović' ime nije svidjelo, pa su ga čak zabranili i uveli kao službeno "Feriz Bey", u čast turskoga heroja koji je od Srba osvojio Zvečan krajem XIV vijeka. Kada su početkom XX stoljeća Srbijanci osvojili Feriz-beg, na isti način su imenovali grad u ime čast jednog njihovog heroja, cara Uroša - čiji se dvor Nerodimlje nalazi u Uroševčevoj blizini.

Vic? Suva reka je nastala kao srpsko monaško naselje (seoskih sveštenika i crkvenih kmetova) početkom 14. vijeka, ili najkasnije krajem 13. vijeka. "Suva reka" (albanski "Suhareke") se ova naseobina zvala cijeli svoj tok postojanja tako, sve dok nije preimenovana u 21. vijeku od strane kosovskih prelaznih vlasti.

Sta da ti odgovaram Slavene dragi, na ovo:
Ime "Therande" najvjerovatnije i jeste ilirski naziv - međutim, kakve pobogu ima veze sa "Suvom rekom"? :

Da mi odgovoriš kakve veze ima taj ilirski naziv za arheološki lokalitet kod Prištine sa gradom koji se sedam-osam vjekova zvao "Suva reka", sve dok nije čudnovato i potpuno bezrazložno (možda u nadi da se izbriše svaki srpski trag?) preimenovan u takvo ime.

Kazes: ne izmišljaju se nova imena, već se vraćaju ona koja su bila u vrijeme Drugog svjetskog rata,..... a ja sve vreme ti kazem da sada se vracaju imena koja su bila mnogo PRE Drugog svjetskog rata.

Pa da čujemo onda, opet ću te zamoliti da prosto konkretizuješ.[/QUOTE]

Back