ALBANAC ILI SHIPTAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da vam kazem, nije meni problem da vas zovem Albancima. Iskreno mi puca **rac za vas. Da se ja pitam napravio bih jednu nepremostivu barijeru izmedju vas i nas, jer ste vi kao gangrena.
Meni samo nije jasno zasto vas vredja naziv koji sami koristite. Znaci ja cu vas zvati i Kinezima, ali zasto onda sami sebe zovete Siptarima.

po tvom nacinu izrazhavanja se vidi da si jedan nekulturan covek koji ima malo ili mozda nimalo skole prema tome je uzaludno tebi objasnjavati neke stvari pa bile one i proste.najlakse mi je tebi i tebi slicnim ljudima pustiti put i reci "da u pravu si brale,cepaj dalje"

Ti to telepatski ocenjujes koliko sam ja obrazovan.
Ne boj se ti, nisam ja neobrazovan. Ti se malo raspitaj za misljenje o Siptarima medju Grcima, Makedoncima, Crnogorcima, pa ce ti biti jasno ono za gangrenu i barijeru koja bi sprecila dalje sirenje.
Sama cinjenica da bi ceo region koji vas okruzuje voleo da vas nema govori vise nego jedan nekulturan i neobrazovan covek (samim tim sto si me ovako okarakterisao, sto je tvoje pravo, govori da ti nisi nista kulturniji od mene, vec da si licemerniji, da vrdas, ne kazes onako direktno da ti idem na k**ac, vec pokusavas da izigravas neku toleranciju, sto ti ne stoji).
A sto se tice objasnjavanja, pa daj objasni, samo nemoj molim te da se pozivas na Ustav Republike Srbije, jer u tom Ustavu takodje pise da su Kosovo i Metohija sastavni deo moje zemlje.
Ili ti mozda ovako posmatras Ustav, ovo mi se svidja pa to vazi, a ovo mi se ne svidja pa samim tim ne vazi.
Jos jedno pitanje. Kakav je tvoj odnos prema Ustavu Republike Srbije, da li ga prihvatas ili ne, naravno mislim na celokupan tekst Ustava, ne mislim na neke periferne delove, prvenstveno mislim na status Kosova i Metohije.

Xheki i Silorade, zamolio bih vas da malo pažljivije birate reči.

Da vidimo kako stvarno stoje stvari s ustavnim nazivom. U ranijim ustavima su bile taksativno pobrojane manjinske zajednice ( nekad narodi i narodnosti ), a u novom ustavu iz 1996. toga nema. U njemu se poimenično uopšte ne pominju, znači tu nigde ne stoje ni Albanci ni Šiptari. Ipak, u zvaničnoj komunikaciji je uobičajen naziv ''Albanci'', a njega koristi i većina ozbiljnih medija koji drže do sebe. Položaj manjinskih zajednica je regulisan članom 14, zatim 18-22, 75 - 81. , a autonomije su regulisane članovima 175 - 187. Kompletan ustav možete ako vas zanima preuzeti ovde.

Ti to telepatski ocenjujes koliko sam ja obrazovan.
Ne boj se ti, nisam ja neobrazovan. Ti se malo raspitaj za misljenje o Siptarima medju Grcima, Makedoncima, Crnogorcima, pa ce ti biti jasno ono za gangrenu i barijeru koja bi sprecila dalje sirenje.
Sama cinjenica da bi ceo region koji vas okruzuje voleo da vas nema govori vise nego jedan nekulturan i neobrazovan covek (samim tim sto si me ovako okarakterisao, sto je tvoje pravo, govori da ti nisi nista kulturniji od mene, vec da si licemerniji, da vrdas, ne kazes onako direktno da ti idem na k**ac, vec pokusavas da izigravas neku toleranciju, sto ti ne stoji).
A sto se tice objasnjavanja, pa daj objasni, samo nemoj molim te da se pozivas na Ustav Republike Srbije, jer u tom Ustavu takodje pise da su Kosovo i Metohija sastavni deo moje zemlje.
Ili ti mozda ovako posmatras Ustav, ovo mi se svidja pa to vazi, a ovo mi se ne svidja pa samim tim ne vazi.
Jos jedno pitanje. Kakav je tvoj odnos prema Ustavu Republike Srbije, da li ga prihvatas ili ne, naravno mislim na celokupan tekst Ustava, ne mislim na neke periferne delove, prvenstveno mislim na status Kosova i Metohije.

pa ja se izvinjavam jer mozda jesi obrazovan ali kulturan sigurno nisi cim pominjes neke izraze sto je za tebe mozda normalno ali za kulturan svet sigurno nije,barem javno.
a na ustav srbije sam se pozvao jer je tvoja duznost da ga postujes(mislio sam da i dalje stoji rec albanci ali nesha je to objasnio)
a moj stav oko polozaja kosova u ustavu srbije mislim da ne treba da ti objasnjavam jer treba da ti je jasan,ako nije reci.

Da vidimo kako stvarno stoje stvari s ustavnim nazivom. U ranijim ustavima su bile taksativno pobrojane manjinske zajednice ( nekad narodi i narodnosti ), a u novom ustavu iz 1996. toga nema. U njemu se poimenično uopšte ne pominju, znači tu nigde ne stoje ni Albanci ni Šiptari. Ipak, u zvaničnoj komunikaciji je uobičajen naziv ''Albanci'', a njega koristi i većina ozbiljnih medija koji drže do sebe. Položaj manjinskih zajednica je regulisan članom 14, zatim 18-22, 75 - 81. , a autonomije su regulisane članovima 175 - 187. Kompletan ustav možete ako vas zanima preuzeti ovde.

ja mislim da kada opominjes trebas biti odredjeniji kome izrices opomenu jer ja sam samo reagovao na nesto sto bi svako trebao reagovati i to na sasvim civilizovan nacin jer reci jednom narodu narodu koji ste vi k..... i ostati ravnodusan i ne reagovati je tesko pa bilo od kog to doslo.

Niti sam ja politicat, niti nekakav predstavnik medijske kuce. Ja znam tacno kako se u medijima ko naziva, ali mi je blizi narodski izraz, znaci ne samo srpski izraz nego i onaj koji ALBANCI, uh sad je laknulo, koriste za sebe, a to je SIPTARI.
Sto se tice Ustava, bilo bi smesno, da nije zalosno i cinicno, pozivati se na neke njegove odredbe kada se u sustini sa njim ne slaze, ili se mozda slaze. To bi trebao da odgovori Xheki.
Tema je Albanci ili Siptari, znaci ja imam prava da koristim naziv Siptari i da dajem neke po meni objektivne, po nekom subjektivne argumente za koriscenje tog naziva. Molim i drugu stranu da se izjasni zasto su protiv tog naziva, samo da se ne pozivaju na Ustav koji ne postuju.
Argument za koriscenje naziva Albanci je da stranci koriste taj naziv. Dobro koriste ga stranci, ali koji naziv koriste Albanci. Koji oni naziv koriste za sebe taj cu i ja koristiti, samo neka mi prvo iskreno odgovore koji je to naziv.
Sto se mene tice neka me zovu SRBINE, SRBENDO, meni to moze samo da imponuje.
Kada bi svi stranci govorili Srbija, a ne Serbia, Srbin, a ne Searb, Beograd, a ne Belgrade, daleko od toga da bi se ja vredjao, kada bi se vredjao na ovo verovatno bi mi bila potrebna pomoc u nekoj ustanovi tipa Bolnica za duhovno obolele dr. Laza Lazarevic.

jos za vreme kraljevine je termin albanci koriscen za albance koji zive u albanije a za albance koji zive na kosovu siptari i to sa ciljem da bi se pokazalo da se radi o razlicitim narodima(da ne ulazim u ostale detalje) to je posle unifikovano u titovoj jugoslaviji medjutim ekstremni krugovi u srbiji su i dalje koristili stari naziv sa istim ciljem kao u vreme kraljevine sto je nas iritiralo i dalje nas iritira.
medjutim ti i ostali koji zele mogu nas i dalje zvati kako zele,nema problema ali to nece promeniti jednu veliku cinjenicu da i u albaniji i na kosovu zivi jedan te isti narod a to su _________ (imas slobodu da biras sam)

Pa da, nisam ja idiot da mislim da su to dva razlicita naroda.
Medjutim tu se vidi licemerje predstavnika vaseg naroda, vi Siptari sa Kosova i Metohije ste kukali po svetu kako toboze jadni nemate drzavu, a drzava vam je u susedstvu. Pazi kakav je to nedostatak karaktera. Stranci, u svom nepoznavanju istorije i geografije Balkana, gledanju na svet sistemom crno - belo, palnskim pumpanjem laznih informacija o srpskim zlocinima od strane njihovih medija, dobijaju ovakvu sliku - jadni Albanci vidis oni su tako dobri, siromasni, narod bez drzave, a ludi Srbi kolju po Hrvatskoj, U Bosni jedu malu decu, na Kosovu prave univerzitet za silovanja.
Istina je da ste vi na Kosovu delovali tako sto ste iz zaseda ubijali vojnike na odsluzenju vojnog roka.
Kasnije kada bi vojska reagovala na teroristicke napade, na sta ima potpuno pravo, vi ste kukali.

Ne postoji Ustav iz 1996.
Mozda si mislio na sadasnji .

ja mislim da kada opominjes trebas biti odredjeniji kome izrices opomenu jer ja sam samo reagovao na nesto sto bi svako trebao reagovati i to na sasvim civilizovan nacin jer reci jednom narodu narodu koji ste vi k..... i ostati ravnodusan i ne reagovati je tesko pa bilo od kog to doslo.
Nismo još stigli da zvaničnih opomena, a nadam se da i nećemo. Bio sam krajnje određen, znači korisnik koji smatra da je nečija poruka uvredljiva ne treba da odgovara istom merom nego može mene ili administraciju da obavesti o tome, mada najčešće i sam reagujem bez toga, odnosno uvredljive sadržaje uklanjam. Lepo sam skrenuo pažnju u onom obaveštenju na pravilnik gde pored ostalog piše i ovo:

''Šta je zabranjeno?
-vređanje, omalovažavanje
-odgovaranje na uvrede istom merom''

http://pomoc.krstarica.com/?action=article&cat_id=012&id=390&lang=

Ma ko da je bitno! Interno mi Srbi zovemo Albance na Kosovu siptari, ali ja xheki-ju necu reci ej siptaru, nego ej xheki sta se radi!? Dakle po meni ja bi zatvorio ovu temu!!!

ti znas da i mi interno srbe zovemo "shkijet" i ja vas tako ovde na nazivam.
recima :"Interno mi Srbi zovemo Albance na Kosovu siptari" si upravo potvdio ono o cemu sam pisao da je teznja da se napravi razlika izmedju vecinskog stanovnistva u albaniji i na kosovu koja se nazalost pokusava proturiti i od nekih politicara ali to je mozda uteha za neke kojima se ne svidja realnost. "neka psi laju karavan ide dalje" kaze jedna izreka.

Malo si pomesao stvari. Vi sebe nazivate Siptarima, ja samo pratim vas primer.
Nijedan Srbin sebe ne zove Shkijet (sta god to znacilo).
Znaci ti mene mozes zvati Shkijet, ali primeri se ne poklapaju.
Ja ne znam kako si ti zakljucio da se tezi razdvajanju vaseg naroda, ja smatram Siptare sa Kosova i Metohije i one iz maticne im drzave za isti narod. To je i normalno.
Vi glumite da niste isti narod sto potvrdjuju vasi postupci. Vi sa Kosova tvrdite da da nemate drzavu, iako je ona u neposrednoj blizini, znaci vi pravite razliku izmedju vas i onih iz Albanije.

Malo si pomesao stvari. Vi sebe nazivate Siptarima, ja samo pratim vas primer.
Nijedan Srbin sebe ne zove Shkijet (sta god to znacilo).
Znaci ti mene mozes zvati Shkijet, ali primeri se ne poklapaju.
Ja ne znam kako si ti zakljucio da se tezi razdvajanju vaseg naroda, ja smatram Siptare sa Kosova i Metohije i one iz maticne im drzave za isti narod. To je i normalno.
Vi glumite da niste isti narod sto potvrdjuju vasi postupci. Vi sa Kosova tvrdite da da nemate drzavu, iako je ona u neposrednoj blizini, znaci vi pravite razliku izmedju vas i onih iz Albanije.

pa pogledaj sta je napisao Grom i bice ti jasno.podvukao sam crno.a ti nas mozes smatrati jednim narodom jer to je tako ali vecina koji upotrbljavaju naziv siptari za albance sa kosova ako ne misle da prave razliku onda nas na to podseca i za to se ljutimo.
ja ne znam zasto toliko podrzavate jezik ulice u svom recniku jer gledam neke vase televizije i tamo se lepo moze cuti kako nazivaju vecinski narod na kosovu i u albaniji a to je ALBANCI.mislim da je vreme da se okanite jezika ulice kao sto ste se do sada radili ne samo za albance vec i za druge narode bivse jugoslavije kojim zelite da druge vredjate drugo.zasto vam je vaznije da nekog zovete onako kako on ne voli.
jos jednom cu da ponovim da je termin siptar koriscen za albance na kosovu jos za vreme kraljevine kako bi se pokazalo da su to dva razlicita naroda i za to nas vredja kada se na srpskom jeziku koristi termin siptar za albance na kosovu.na kraj krajeva koristite isti termin za oba naroda i nema problema ali se dogovorite o tome.

Gledam juče na TV miting SRS, Toma Nikolić drži predizbornu govoranciju i Albance naziva upravo tako - Albancima. Pomislih da nisam dobro čuo, ali posle jedno 5 ili 10 rečenica on ponovi isto. Ne znam šta je razlog takvoj promeni, ranije je uvek koristio termin ''Šiptar'', ali kad je on Albance uspeo da prevali preko jezika, mislim da bi stvarno mogli to da usvoje i svi ostali. Nikom kruna s glave neće pasti.

termin "siptar" se upotrebljava(o) kao pogrdan, ili bolje reci: i kao pogrdan, tj ne znaci da ga svako namerno koristi da uvredi ili umalovazi albance, ali podosta njih da. pa kada neko hoce da bude siguran da ne vredja nikoga, onda postoji sasvim pravilni naziv, na sasvim pravilnom srpskom jeziku - albanac. to da se na albanskom kaze isto nije potpuno tacno kao prvo, jer se kaze "shqipetar" sa mekim c i sa onim e sa dve tacke, a i naglasak je potpuno drugaciji.

isto vazi i za termin "shka" ili "shkavell" na albanskom za srbe - koji btw ne moze da se cuje na tv, ili da se cita po novinama, ali je dosta u upotrebi. ko nema mrznje, ili ko hoce da postuje osnovna pravila civilizovanog ophodjenja, treba da se oslobodi ovih izraza. do 1990 sam ziveo u centru pristine, onako bas i sa albancima i sa srbima, i nikada nisam nikome rekao "shka" niti mi je iko rekao "siptar" tako da ne vidim u cemu je problem da se opet ustpostavi takvo pravilo?!

Gledam juče na TV miting SRS, Toma Nikolić drži predizbornu govoranciju i Albance naziva upravo tako - Albancima. Pomislih da nisam dobro čuo, ali posle jedno 5 ili 10 rečenica on ponovi isto. Ne znam šta je razlog takvoj promeni, ranije je uvek koristio termin ''Šiptar'', ali kad je on Albance uspeo da prevali preko jezika, mislim da bi stvarno mogli to da usvoje i svi ostali. Nikom kruna s glave neće pasti.

pa vreme je da neki nauce da druge postuju i da sebe na smatraju nad drugima jer se to moze osvetiti.

ti znas da i mi interno srbe zovemo "shkijet" i ja vas tako ovde na nazivam.
recima :"Interno mi Srbi zovemo Albance na Kosovu siptari" si upravo potvdio ono o cemu sam pisao da je teznja da se napravi razlika izmedju vecinskog stanovnistva u albaniji i na kosovu koja se nazalost pokusava proturiti i od nekih politicara ali to je mozda uteha za neke kojima se ne svidja realnost. "neka psi laju karavan ide dalje" kaze jedna izreka.[/QUOTAk

Pa ako je INTERNO, kako onda lajem(lajemo)!???

pa zato ti i kazem, ovo je srpski forum...jednostavno ako mi kazes nemoj da me zoves siptar vec xheki ili vec kako hoces, nema problema!

pa sta mislis da ovo sto ovde pisemo je interno a ne javno izgovorena misljenja a sto se tice toga da je ovo srpski forum pa da je to sto se kaze ovde interno onda se moze reci da i vase tv stanice su srpske pa ono sto emituje ipak nije interno.

pa sta mislis da ovo sto ovde pisemo je interno a ne javno izgovorena misljenja a sto se tice toga da je ovo srpski forum pa da je to sto se kaze ovde interno onda se moze reci da i vase tv stanice su srpske pa ono sto emituje ipak nije interno.

Ti mene ocigledno nisi razumeo...kada kazem interno, mislim na narod, a u narodu uvek moze biti javnog izlaganja...ali je fora sto ja nisam politicar ili neki drzavni funkcioner, te tako i kazem interno srpski narod kosovske albance zove siptari!!! Ali kada pricam naprimer sa Portugalcem ili Englezom, ja kazem albanac, a ne siptar, bez obzira da li je sa Kosova ili iz Albanije! Nadam se da si me sad razumeo!??

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back