ALBANAC ILI SHIPTAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa haradinaj se dobrovoljno predao ti to dobro znas a taci-a i ceku-a zasto da damo nekom ko ih ne trazi.mada ti ni ne verujem da bi se to ostvarilo sto kazes i kada bi ih predali.sto se tice obnavljanja crkava i manastira to vec radimo onoliko koliko imamo mogucnosti dok vi za porusene dzamije,kuce i ostale materijalne stete kaja je visestruko veca niste uradili nista.

A postavlja se pitanje zasto ih niko ne trazi!? to je problem sa Haskim sudom...u procesu protiv Haradinaja 3 svedoka su ubijena, a 7 nije smelo da dodje da svedoci iz straha. I jel to objektivno sudjenje? A sto se tice tih rusevina dzamija, kuca i ostalog gde mislis na Kosovu?
Ako mislis na Kosovu tamo nemamo vlast, pa tako i ne moze nista da ucinimo povodom toga!
A u Srbiji ako mi nabrojis koje su to dzamije i kuce porusene, a da nisu sredjene, voleo bih da znam!?

A postavlja se pitanje zasto ih niko ne trazi!? to je problem sa Haskim sudom...u procesu protiv Haradinaja 3 svedoka su ubijena, a 7 nije smelo da dodje da svedoci iz straha. I jel to objektivno sudjenje? A sto se tice tih rusevina dzamija, kuca i ostalog gde mislis na Kosovu?
Ako mislis na Kosovu tamo nemamo vlast, pa tako i ne moze nista da ucinimo povodom toga!
A u Srbiji ako mi nabrojis koje su to dzamije i kuce porusene, a da nisu sredjene, voleo bih da znam!?

dzamije u srbiji su rusili frustrirani individualci to znam a takodje znam da ih vlasti obnavljaju sto je u redu mada da su se malo vise angazovali mogli su da sprece njihovo rusenje.
ali na kosovu to su radili drzavni organi(policija,vojska i paravojne formacije koje su delovale pod blagoslovom drzavnih organa) pa je red da barem priznaju to kao su to priznali nasi politicari za dogadjaje iz marta 2004 godine.
a sto se tice obnavljanja za to ne treba imati vlast jer dovoljno je dati dobrovoljan prilog kao sto daju mnoge drzave koje ucestvuju u njihovom obnavljanju.

dzamije u srbiji su rusili frustrirani individualci to znam a takodje znam da ih vlasti obnavljaju sto je u redu mada da su se malo vise angazovali mogli su da sprece njihovo rusenje.
ali na kosovu to su radili drzavni organi(policija,vojska i paravojne formacije koje su delovale pod blagoslovom drzavnih organa) pa je red da barem priznaju to kao su to priznali nasi politicari za dogadjaje iz marta 2004 godine.
a sto se tice obnavljanja za to ne treba imati vlast jer dovoljno je dati dobrovoljan prilog kao sto daju mnoge drzave koje ucestvuju u njihovom obnavljanju.

O ovome ne vredi raspravljati, jer si subjektivan isuvise po tom pitanju!

Ja ne znam zasto se ovde polemise sa Siptarima.
Pazite to je narod koji ovako funkcionise, kada je jedan medju Srbima, naprimer negde ovde u Beogradu, onda je on dobar kao hleb, reklo bi se najbolji prijatelj. Medjutim kao i svaki mali covek tako i mali narod (citaj Siptari sa Kosova i Metohije) kada dobije malo moci pokaze se kakav je. Sad mozda sam ja zagrizen, mozda mi je um otrovan raznim laznim informacijama, mozda.
Pazite oni sada likuju nad nekom navodnom pobedom nad Srbima 1999. Treba biti iskren i pogledati cinjenicama u oci. Sa jedne strane Siptari sa automatskim puskama, granatama i drugim lakim naoruzanjem, pritom ratno neiskusni (u ratno iskustvo se ne racunaju obracuni narko i drugih vrsta bandi), sa druge jedna, u to vreme jos za ovaj prostor ozbiljna armija. Kako su oni dosli do pobede tako su vala i svi u ovom regionu. Po meni na globalnom nivou je doslo do odredjenih okolnost koje nama nisu isle na ruku. Ojacao je uticaj Nemacke, zemlje koja vekovima pokusava da kontrolise ovaj region, pad SSSR - a, samim tim nestanak ravnoteze u svetu itd.
Prica se o nekakvom legitimnom pravu na osvetu posle rata. Treba biti oprezan sto se tice takvih izjava.
Moze se ona i ovako protumaciti, da kada jednom u svetu dodje do drugacijih prilika i Siptarska drzava bude nepotrebna kao marionetska na Balkanu, mozda se stvore prilike kada ce Srbi opet postati bitan cinilac, a sta onda. Da li onda Srbi imaju prava na osvetu? Pazite sta radite. Ovaj je predeo kao oni delovi Zemljine kore koji su jos aktivni i sa vremena na vreme tu izbijaju zeljotresi i vulkani. Znaci ovde se jos nije ohladilo, bice jos erupcija nasilja. Vi bi trebalo da pazite na vase delanje. Ono moze izazvati osvetu takodje.
Ovde se Milosevic pljuje na sve strane, a ja kazem da je kreten bar uradio pola stvari za koje se tereti.

A ja kazem da je uradio mnogo vise stvari od onih za koje se tereti. On je kriv za Kosovo, za moj zivot u izolaciji danas, za zivot mog oca penzionera koji je 45 godina posteno radio kao intelektualac, da bi danas imao penziju za prezivljavanje... Slobina porodica zivi u najelitnijem kvartu u Moskvi... Kriv je za ljude poubijane i u ratu i u miru...To sto ga vise nema, nista ne znaci ni meni, a ni njegovoj porodici, zato sto je njima super i bas ih briga-koga nije bez njega se moze, a meni ne moze vise niko da vrati ukradenih 15 godina zivota... Ne znam kako izgleda biti sa one strane granice, sve zahvaljujuci licno lopovima 20-veka-SLOBI I MIRI...

A ja kazem da je uradio mnogo vise stvari od onih za koje se tereti. On je kriv za Kosovo, za moj zivot u izolaciji danas, za zivot mog oca penzionera koji je 45 godina posteno radio kao intelektualac, da bi danas imao penziju za prezivljavanje... Slobina porodica zivi u najelitnijem kvartu u Moskvi... Kriv je za ljude poubijane i u ratu i u miru...To sto ga vise nema, nista ne znaci ni meni, a ni njegovoj porodici, zato sto je njima super i bas ih briga-koga nije bez njega se moze, a meni ne moze vise niko da vrati ukradenih 15 godina zivota... Ne znam kako izgleda biti sa one strane granice, sve zahvaljujuci licno lopovima 20-veka-SLOBI I MIRI...

Osim ovoga za porodicu, sa cime se slazem, objasni malo bolje sta hoces da kazes.
Konkretno za Kosovo i ratove.

Sto se tice teme Siptar ili Albanac, kako sebe zovu tako cu ih i ja zvati.
Oni se ljute kada ih nazivas Siptarima, a i sami sebe tako zovu. Mene, na primer, nervira kada pripadnici naroda bivse Jugoslavije nas Srbe iz Srbije nazivaju Srbijancima. Da se mi sami tako oslovljavamo bilo bi u redu, medjutim u Srbiji nema coveka koji koristi termin Srbijanac. Ovako me podseca na Indijance, protiv kojih nemam nista, ali mi ne zvuci kao kada cujem Srbin kako sebe zovem.

Osim ovoga za porodicu, sa cime se slazem, objasni malo bolje sta hoces da kazes.

Oni se ljute kada ih nazivas Siptarima, a i sami sebe tako zovu. Mene, na primer, nervira kada pripadnici naroda bivse Jugoslavije nas Srbe iz Srbije nazivaju Srbijancima. Da se mi sami tako oslovljavamo bilo bi u redu, medjutim u Srbiji nema coveka koji koristi termin Srbijanac. Ovako me podseca na Indijance, protiv kojih nemam nista, ali mi ne zvuci kao kada cujem Srbin kako sebe zovem.
Koliko znam, u Vojvodini često imaju običaj da Srbe iz centralne Srbije zovu Srbijancima.

Ima tu oko njega još jedna interesantna stvar: pre njega su Albanci u mnogo većoj meri nazivani baš tim imenom, a u njegovo vreme se odomaćio naziv ''Šiptar''. Inače je sve baš tako kao što si navela, ma i gore. Posledice ćemo trpeti dugo, baš kao u onoj priči o akvarijumu i rirbljoj čorbi.

Kad su ih to zvali Albancima majke ti?
Slusao sam tako jednog "strucnjaka" za ljudska prava, koji se isto zalio na to sto se oni ovde u Srbiji nazivaju Siptarima, kao to je vredjanje. Kada mu je sagovornik objasnio kako oni nazivaju sebe i svoju drzavu, ovaj je ostao u cudu, a on kao razume situaciju. Dosta ljudi, iz neznanja, protive se nazivanju stvari pravim imenom. Pa Siptari sebe ne nazivaju Albancima, ni svoju drzavu ne zovu Albanija, zasto bi ih vrdjalo ako ih oslovljavam sa imenom koji sami za sebe koriste.
Ovo za Srbijance si u pravu, ali je kretenski. Pazi mi imamo Bosance, Crnogorce, Vojvodjane, Srbijance. Ovim pojmovima odredjujemo sa koje su geografske pozicije pripadnici istog naroda. Medjutim u slucaju Crne Gore, od onoga Crnogorac postade narod, a ne deo naroda.

pa kada ides tom logikom reci mi dali nemce nazivas nemci zato sto oni tako nazivaju sebe ili recimo madjare.kratko i jasno i u tvom ustavu ti pise kako trebas nazivati albance.na kraj krajeva nazivaj nas kako hoces ali mi cemo biti i ostati isti onaj narod koji zivi i u albaniji a nazivamo sami sebe shqipëtar a svet nas naziva alba(..........) zavisi od jezika.

Ako Engleza nazoves Englishman, iako ga zoves na svom jeziku Englez, a on se naljuti, onda je tu problem.
Problem je naravno sa Englezom.
Ako Nemacku zoves Deutschland, a ne Germany ili Nemacka, a oni se ljute, njihov problem.
Naravno ni Englezi ni Nemci se ne mogu buniti na sopstvene nazive. To bi onda bilo apsurdno. Zast vama smeta vas sopstveni naziv, ne znam.

ne nisam nimalo subjektivan ja sam ovde rekao da osudjujem paljenja crkvi na kosovu ali to isto treba da uradite i vi za dzamije.

U redu, ali javno su nasi politicari osudili sva paljenja objekata bilo koje veroispovesti, ali to nije resenje problema!!! Nase crkve i manastiri ce i dalje biti poruseni i osteceni, a ljudi kojim je to spas ne mogu da idu u njih...a ovde u Srbiji su dzamije sredjene i jos bolje su nego sto su bile pre! Cini mi se da je resenje problema u ciscenju svog dvorista, a nama je ostalo jos cetiri haskih optuzenika da odvedemo u Hag, a vama!? hmm...to sam vec rekao Taci, Ceku, Haradinaj...

Ako Engleza nazoves Englishman, iako ga zoves na svom jeziku Englez, a on se naljuti, onda je tu problem.
Problem je naravno sa Englezom.
Ako Nemacku zoves Deutschland, a ne Germany ili Nemacka, a oni se ljute, njihov problem.
Naravno ni Englezi ni Nemci se ne mogu buniti na sopstvene nazive. To bi onda bilo apsurdno. Zast vama smeta vas sopstveni naziv, ne znam.

al ti je logika ....
ako jedan englez koji zna srpski, razgovara sa tobom, sta ce ti on reci da je po nacionalnosti, i sta ce reci trecoj osobi sa kojom razgovara na engleskom?? mislis da ce obojici upotrebiti istu rec. ili jedan nemac, ako ga pitas sta je po nacionalnosti na srpskom, uzmimo za primer da zna srpski, sta ce ti reci?? i sta ce reci jednomenglezu na engleskom, i jednom francuzu ako sa njim govori na nemackom? nadam se da nije prekomplikovano za tebe. a ako ne znas odgovore, raspitaj se malo pa se javi. videces u cemu je "kvaka" i zasto ja tebi kazem da sam albanac kada govorimo tvojim jezikom, a tvom bratu kada razgovaramo na albanskom, pod uslovom da on zna albanski, kazem da sam "shiptar"

al ti je logika ....
ako jedan englez koji zna srpski, razgovara sa tobom, sta ce ti on reci da je po nacionalnosti, i sta ce reci trecoj osobi sa kojom razgovara na engleskom?? mislis da ce obojici upotrebiti istu rec. ili jedan nemac, ako ga pitas sta je po nacionalnosti na srpskom, uzmimo za primer da zna srpski, sta ce ti reci?? i sta ce reci jednomenglezu na engleskom, i jednom francuzu ako sa njim govori na nemackom? nadam se da nije prekomplikovano za tebe. a ako ne znas odgovore, raspitaj se malo pa se javi. videces u cemu je "kvaka" i zasto ja tebi kazem da sam albanac kada govorimo tvojim jezikom, a tvom bratu kada razgovaramo na albanskom, pod uslovom da on zna albanski, kazem da sam "shiptar"

Ej, da ti objasnim logiku, a ako ne razumes ili se pravis da ne razumes, e za to me bas ...
Evo ovako, ja sam SRBIN, ako mi Japanac, Kinez, Nemac, Madjar, Novogvinejac, Etiopljanin, i da ti ne nabrajam vise kaze SRBINE jedan, a ja se naljutim na to SRBINE, onda sam ja jedan obican kreten kao i onaj koji ne shvata sta hocu da kazem.
Isto tako da sam SIPTAR, za svoje sunarodnike kazem da su SIPTARI, a onda mi SRBIN kaze da sam SIPTAR, a ja se naljutim, posto imas Bogom danu moc logickog rasudjivanja, ti mi objasni ovu pojavu.

Ja sam imao dosta prijatelja i komsije Siptare koji se nisu uopste ljutili kad ih neko tako zove.
Usput,jel onaj Kastriot nije bio Srbin iz C.G. sto je najpoznatiji u istoriji albanije,a srbin Djordje Kastratovic

Ja sam imao dosta prijatelja i komsije Siptare koji se nisu uopste ljutili kad ih neko tako zove.
Usput,jel onaj Kastriot nije bio Srbin iz C.G. sto je najpoznatiji u istoriji albanije,a srbin Djordje Kastratovic

reci mi kako se naziva vecinsko stanovnistvo koje zivi na kosovu u ustavu republike srbije.
a ovo o Djordju Kastratovicu smo jednom diskutovali na ovom forumu pa pronadji i procitaj.
p.s.kada kazes jednu veliku stvar koja ide u suprot onome sto kaze ogromna vecina kao ovo o kako kazes ti Djordju Kastratovicu pokusaj malo da argumentujes.

Da vam kazem, nije meni problem da vas zovem Albancima. Iskreno mi puca **rac za vas. Da se ja pitam napravio bih jednu nepremostivu barijeru izmedju vas i nas, jer ste vi kao gangrena.
Meni samo nije jasno zasto vas vredja naziv koji sami koristite. Znaci ja cu vas zvati i Kinezima, ali zasto onda sami sebe zovete Siptarima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back