Al Kaida je stvorena da uništi Ruse i Srbe: Novi izveštaj švajcarskih obaveštajaca o devedesetim

Lažna vijest Izvorni članak je objavljen 24.12.2019. (Večernje novosti)
Švajcarska obaveštajna služba: Ograđujemo se od pisanja Večernjih novosti
24.12.2019. Marija Vučić

Procurio tajni dokument švajcarske obaveštajne službe u kome se tvrdi da su Markale bile maslo Bošnjaka, da je Srebrenica vrhunac propagande i da je Al Kaida stvorena da uništi Srbe i Ruse, već dva dana izveštavaju Večernje novosti. Navode da to sve piše u tajnom izveštaju švajcarskih obaveštajaca koji je procurio u tamošnje medije. Iz švajcarske obaveštajne službe, međutim, za Raskrikavanje navode da takav izveštaj ne postoji, da je reč o lažnoj vesti i ograđuju se od pisanja Večernjih novosti.

Teorija da su napade na civile na pijaci Markale 1994. i 1995. u Sarajevu izveli Bošnjaci ima svoje sledbenike već 25 godina. Upravo tu teoriju poslednja dva dana Večernje novosti dokazuju navodnim procurilim dokumentom švajcarske obaveštajne službe.

Tekstom „Probija se istina o Markalama“ Večernje novosti kažu da su oficiri misije UN zaključili da je „masakr najverovatnije sproveden od strane bosanskih vojnih snaga i to prema sopstvenom stanovništvu“.

191224-Novosti2.png

Tekstovi Večernjih novosti, 23. i 24. decembar 2019.

Večernje novosti navode da je ove „obaveštajne podatke“ objavio švajcarski portal Swiss Propaganda Research koji se pozvao na tajni izveštaj švajcarske Federalne obaveštajne službe (FIS).

Međutim, tekst „Propaganda u ratu u Jugoslaviji“ (Propaganda in the War on Yugoslavia) objavljen na ovom portalu je nepotpisan i jedan je u nizu tekstova koji šire teorije zavere. U njemu se ređa manje-više sve ono što navode i Večernje novosti - praktično se negiraju najveći ratni zločini srpske strane i predstavljaju se bez dokaza kao zapadna propaganda.

Ipak, za razliku od Večernjih, ovaj portal se ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na „tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“.

Kako su iz švajcarske Federalne obaveštajne službe (FIS) rekli za Raskrikavanje, nemaju veze s pomenutim tvrdnjama ni švajcarskog portala ni Večernjih novosti, koje im te navode pripisuju.

„Izveštaj FIS-a koji je spomenut u tekstu (Večernjih novosti, prim. aut) ne postoji i stoga predstavlja lažnu vest. Demantujemo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obaveštajnom izveštaju i distanciramo se od njega“, navode iz švajcarske obaveštajne službe.

Dodaju i da im je Swiss Propaganda Research „poznat po sumnjivom izveštavanju“.

Iz ovog portala za Raskrikavanje negiraju da bilo šta tvrde, već samo prenose.

„Swiss Propaganda Research je nezavisna medijska istraživačka grupa koja nema nikakve veze sa obaveštajnim službama. Tekst samo prezentuje tuđe stavove, poput zvaničnika UN i drugih istraživača. Svaka druga tvrdnja je laž“, navode sa ovog portala bez impresuma, ne odgovarajući na pitanje ko je autor teksta i kako dokazuju da su svi ovi događaji samo „propaganda“.

Sadržaj njihovih drugih tekstova, međutim, ukazuje na to da je reč o portalu koji bez dokaza širi teorije zavere, a jedna od omiljenih tema im je sprega obaveštajnih službi, centara moći i medija, kao i cenzura i propaganda medija pri izveštavanju o geopolitici.

Na pitanje zašto su napisali da je izvor ovih „informacija“ švajcarska obaveštajna služba, iz Večernjih novosti nisu odgovorili.
Haške presude
Za granatiranje Sarajeva, između ostalog i za napad na sarajevsku pijacu Markale, pred sudom u Hagu osuđeni su na doživotne kazne zatvora nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislav Galić, a na doživotni zatvor je nepravosnažno osuđen i komandant VRS Ratko Mladić.

U dva granatiranja Markala 1994. i 1995. godine ubijeno preko 100 civila i ranjeno preko 200, a srpska strana se sve vreme „branila“ time da je napad izvela Armija BiH kako bi isprovocirala NATO bombardovanje Republike Srpske koje je potom usledilo.

Večernje novosti su, inače, veoma nacionalistički orijentisane i nije im prvi put da negiraju ratne zločine srpske strane. Između ostalog, kako je Raskrikavanje pisalo, dali su prostora reditelju Božidaru Zečeviću da kritikuje film o zločinima nad civilnim albanskim stanovništvom, koja se zapravo svela na negiranje zločina i postojanja masovnih grobnica na teritoriji Srbije, iako za to postoji mnoštvo dokaza. "
https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=544
 
" 29.10.2017.
Tucaković i Dizdarević: Razaranje BiH kroz propagandni rat

Univerzitetski profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević ocijenili su da je danas aktuelan propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je propaganda jedno od sredstava ratovanja.

Govoreći kao uvodničari na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Eskalira propagandni rat protiv BiH", profesori su naglasili da postoje centri u susjednim državama, ali i šire, iz kojih dolaze različiti oblici propagande.

"Takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni. Cilj je da se BiH razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga", stav je profesora Tucakovića.

Profesor Dizdarević je iznio mišljenje da je danas uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

"Cilj propagande od Dejtona do danas je rastakanje države BiH. Čitavi sistemi su išli u pravcu da se pokaže da država BiH ne može opstati kao država", pojasnio je.

Osvrnuo se na opasnost glasina kazavši da su mnogi psiholozi izučavali taj fenomen, a posebno je upozorio na opasnost glasine, kazavši da je iz BiH potrebno poslati istinitu poruku o njenim narodima kako bi se zaustavili negativni stereotipi."
http://ba.n1info.com/Vijesti/a223508/Tucakovic-i-Dizdarevic-Razaranje-BiH-kroz-propagandni-rat.html
 
"Komšić reagovao na Vulinovu izjavu: Strategija Srbije udar je na regionalni mir i stabilnost

timer_icon_v1.png
25/12/2019
1577301956311.png



Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima u obavezi da odmah suspendira Strategiju, prije nego što bude kasno, podsjećajući da su u BiH još uvijek svježe rane od posljednje srbijanske agresije i genocida koji je počinjen.
“Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi”, jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodao je Komšić, među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obavezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije.
U popratnim pismima, koja su sastavnim dijelom Dejtonskom mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obavezala se na niz elemenata, koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u dijelu koji se tiče vojnog i odbrambenog aspekta, stav je Komšića.
“Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo, da stvari u BiH drugačije uredimo”, pozvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju “bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje”.
S obzirom da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskom mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susjednoj zemlji, Komšić je podsjetio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.
“One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Aleksandar Vulin Skupština Srbije
Foto: mod.gov.rs
Podsjećamo, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer je u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavio Strategiju odbrane i Strategiju nacionalne sigurnosti Srbije.
On je u svom obraćanju, između ostalog, rekao da “Strategija utvrđuje 7 nacionalnih interesa: očuvanje suvereniteta nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Srbije, očuvanje unutrašnje stabilnosti i bezbjednosti Republike Srbije i njenih građana, očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gdje god on da živi.”
“Ta rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mjesto pod suncem, u istoriji moderne srpske države. Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gdje oni žive. I nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše spoljne politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Prije nas kao da se niko toga nije sjetio. Prošla strategija je rađena 2009. godine. Sljedeći interes je očuvanje nacionalnih manjina, njihovog kulturnog, vjerskog i istorijskog identiteta, očuvanje mira i stabilnosti u regionu i svijetu, evropske integracije i članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji, ekonomski razvoj i ukupni prosperitet, kao i očuvanje životne sredine i resursa Republike Srbije”, rekao je ministar Vulin."

"Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gdje oni žive." - jes vala tačno, nije nikad ni bio, nikad i niste čuvali Srbe nego "srpske zemlje", ono na šta ste zinuli.
 
Svajcarska Obavestajna Sluzba: SAD napravile Al Kaidu da ubija Srbe i Ruse, Markale su iscenirali Bosnjaci

Beograd -- Švajcarska obaveštajna služba objavila dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida.




EPA-EFE JEAN-CHRISTOPHE BOTT/Ilustracija



EPA-EFE JEAN-CHRISTOPHE BOTT/Ilustracija

Kako prenose "Večernje novosti", SAD su u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog saveza u Avganistanu.

Te snage će kasnije poneti ime islamističke terorističke mreže Al Kaide, a na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država, navodi se u dokumentima švajcarske službe za koje beogradski dnevnik kaže da su upravo dospeli na svetlo dana.

MOŽDA VAS ZANIMA

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istraženi.

Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

U dokumentima se, između ostalog, podseća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci "Markale", za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najverovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Švajcarci, kako prenose "Novosti", ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napadom pod lažnom zastavom".

U dokumentima se navodi spisak propagandnih primera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

U dokumentima se pod takvim primerima pominju "srpski logor smrti Trnopolje", "Markale", kao i Srebrenica, za koju se navodi da je "najtužniji vrhunac rata u Bosni".


https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=12&dd=23&nav_category=11&nav_id=1633949


Americka mrznja protiv Srba i Rusa je patoloska....

Istina polako izbija na videlo!

Da li vise verujete CNN verziji istorije ili Svajcarskoj obavestajnoj sluzbi?
😁😁😁 Ovo je bolje od Alan Forda. Ne interesuju Ameriku Rusi a pogotovo Srbi, Kina je jedini ozbiljan protivnik Amerike, jos ne ali u budućnosti sigurno.
 
Markale ste vi sami sebe pobili da bi dobili NATO intervenciju protiv Srba

Cuveni CIA recept tzv "false flag operation"

Nacisticka taktika

Nije da se miješam ali zvuči malo tragikomično. Kao da izjavimo da su Srbi sami dogovrili Nato bombardovanje Srbije da izazovu samilost kao žrtve. Nema baš pameti u tome a nije ni ukusno prema žrtvama.
 
Nije da se miješam ali zvuči malo tragikomično. Kao da izjavimo da su Srbi sami dogovrili Nato bombardovanje Srbije da izazovu samilost kao žrtve. Nema baš pameti u tome a nije ni ukusno prema žrtvama.
Hmm... A ovo: Zloba je dogovorio NATO bombardovanje Srbije kako bi ameri imali povoda da se uvale na Kosovo? A Srbi ispali krivi za to? :super:
 
Hmm... A ovo: Zloba je dogovorio NATO bombardovanje Srbije kako bi ameri imali povoda da se uvale na Kosovo? A Srbi ispali krivi za to? :super:

Ne zvuči loše, nije ni to nemoguće. Iako jeSloba na kraju završio u Hagu što znači da je nešto krenulo u krivo.

A šta misliš o slijedećem. Nakon svih uvreda Šešelja sucima u hagu ovi ga pustiše uz izgovor da je bolestan. Ko je tu kome šta obećao
 
Ne zvuči loše, nije ni to nemoguće. Iako jeSloba na kraju završio u Hagu što znači da je nešto krenulo u krivo.

A šta misliš o slijedećem. Nakon svih uvreda Šešelja sucima u hagu ovi ga pustiše uz izgovor da je bolestan. Ko je tu kome šta obećao
Ništa nije krenulo krivo! Rešili su se svedoka! Kao recimo i Rudolfa Hessa koji je ceo WW2 preležao u britanskom zatvoru, a dobio najveću živu kaznu doživotne robije! I tako mu 'začepili' gubicu!
Ako ništa drugo, znaš li koliku su lovu EU-poreznih obveznika digli svi oni 'mudraci' advokati, sudije i razni stručni saradnici koji su Šešelja 10 godina natezali sa optužbama i presudama?
 
Нећемо да их обарамо, само ћемо да их користимо уместо тоалет папира.
Тако је рециклирани!
Аватар те одаје да си постао од згужваног тоалет-папира.
 
Kakva gomila gluposti

Jer pre Al Kaide nisu postojali teroristi, niti talibani, razni teroristi nisu otimali avione, civile, nisu napadali sve i svakoga po raznim zemljama, nisu postojale islamisticke armije ovog i onog imena i nisu se klali razni po bliskom i srednjem istoku. Sve je to izmislila Al Kaida

Ceceni koji su ratovali sa Rusima po Kavkazu, i Talibani koji su ratovali takodje sa Rusima u komunistickom izdanju znatno ranije i pre nego sto se BinLaden uopste i okrenuo radikalizmu, ne, svi oni nisu bili islamisti i tako dalje

Pa kako gutate te bajke uopste

Ja se ne sećam ikakvog islamskog terorizma pre 80-ih niti onoga što si opisao i anahrono pomešao sa akcijama sekularnih Al Fatah i PFLP.

Al Kaida je američki projekat koji se razgranao uz britansku i izraelsku saradnju.

Talibani jesu autohton pokret, nastao 94-e, koji se bavi poretkom na svojoj teritoriji.
 
Ja se ne sećam ikakvog islamskog terorizma pre 80-ih niti onoga što si opisao i anahrono pomešao sa akcijama sekularnih Al Fatah i PFLP.

Al Kaida je američki projekat koji se razgranao uz britansku i izraelsku saradnju.

Talibani jesu autohton pokret, nastao 94-e, koji se bavi poretkom na svojoj teritoriji.
Dal su Palestinci bili sekularni ili ne ne igra nikakvu ulogu, napadi na civile su terorizam. Otmice ljudi i aviona su se desavale pre avganistanskog izvoza terorizma preko svoje granice. Ja uopste nisam diskutovao dal je terorizam bio religijski podupiran ili ne. Vec da je terorizam kao metoda znatno stariji u odnosu na elemente uvodnog teksta koji jasno tvrdi drugacije sto opet jasno pokazuje da je clanak glup do bola i obicna propaganda za nizi IQ.
 
Dal su Palestinci bili sekularni ili ne ne igra nikakvu ulogu, napadi na civile su terorizam. Otmice ljudi i aviona su se desavale pre avganistanskog izvoza terorizma preko svoje granice. Ja uopste nisam diskutovao dal je terorizam bio religijski podupiran ili ne. Vec da je terorizam kao metoda znatno stariji u odnosu na elemente uvodnog teksta koji jasno tvrdi drugacije sto opet jasno pokazuje da je clanak glup do bola i obicna propaganda za nizi IQ.

Ne, sve pogrešno jer si svašta nabacao bez redosleda i veze.

Uvodni članak se ne bavi terorizmom kao metoda nego specifično navodi namenu Al Kaide (što je već dovoljno obelodanjeno u samoj Americi) pa prelazi na političku i medijsku propagandu protiv Srbije.

Ti ili ne poznaješ tematiku ili namerno i providno lažeš (kao i o samom članku) što bi značilo da si nespretni propagandista u pokušaju bez IQ-a.
 
Ti nisi normalan. Postoje sudio snimci Ratka Mladića kako naređuje granatiranje civilnih ciljeva i x takvih naređenja u svim sudskim procesima protiv generala i oficira VRS...

Da li je i to zavEra?

Ovo naprosto nije istina. Prevodio sam za Hag transkipte Ratka Mladica koji svi svedoce da je ulagao maksimalne napore za nenapadnje, resavanje mirnim putem i zastitu ciivla. Ne postoji aposlutno nijedan snimak gde on naredjuje napade na civile.
 
mi nikako nismo hteli rat

Vi ste ti koji su hteli rat koje je zapad ohrabrio da objave rat Srbima

Seti se da je Potpisan 1992 lisabonski sporazum. Alija Izetbegovic potpisao , sve bi bilo reseno bez kapi krvi , i to je bilo daleko daleko bolje resenje za vas.

Alija Izetbegovic po sletanju u Sarajevo povukao potpis , na nagovor americkog ambasadora Vorena Cimermana , i ambasadora Saudi Arabije.

Posle toga je izbio naravno rat.

I 4 godine kasnije imali ste preko 100.000 mrtvih 200.000 ranjenih i skoro milion raseljenih sirom sveta....

One koji su napravili rat boli uvo je li neko Srbin, Hrvat ili Bosnjak, bitno im je da im je ujdurma uspela, kako bi decu sa svih tih prostora lakse lovili za belo roblje.
 
Poslednja izmena:
Hahahahahahahahaha

Na youtube imaš te presretnute telefonske razgovore

Hahahahah

Na youtube?! Jel kapiras koji ti je autogol ova izjava? Bre u Holivudu mogu da izmiksaju bilo sta bilo kako, pa okace na youtube! Lol! Ja ti pricam da sam konkretno prevodio ORIGINALNE snimke Mladica, koji su me upravo naveli da imam ogromno postovanje prema tom casnom oficiru i dobroj i postenoj dusi pre svega. Da nisam to direkt prevodio jos na samom pocetku, dok jos nisu holivudski narkosi - media propagatori uspeli da izvrnu istinu, ko zna, mozda bih i ja bio poverovao u bajke i sarene laze holivuda i cnna protiv Mladica.
 
Na youtube?! Jel kapiras koji ti je autogol ova izjava? Bre u Holivudu mogu da izmiksaju bilo sta bilo kako, pa okace na youtube! Lol! Ja ti pricam da sam konkretno prevodio ORIGINALNE snimke Mladica, koji su me upravo naveli da imam ogromno postovanje prema tom casnom oficiru i dobroj i postenoj dusi pre svega. Da nisam to direkt prevodio jos na samom pocetku, dok jos nisu holivudski narkosi - media propagatori uspeli da izvrnu istinu, ko zna, mozda bih i ja bio poverovao u bajke i sarene laze holivuda i cnna protiv Mladica.

Hajde ne budali. Prelistaj presude pa ćeš da vidiš šta sve ima..

Nisi ti Haaga ni kao turista vidio a kamoli da si tamo radio.
 
Ti nisi normalan. Postoje sudio snimci Ratka Mladića kako naređuje granatiranje civilnih ciljeva i x takvih naređenja u svim sudskim procesima protiv generala i oficira VRS...
Da li je i to zavEra?
Kmmeeeee...kmeeeee, NATO HELLLJJJPPP! Srbi agresori, 'đenosajdni' zločinci bla, bla..... :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:Ajde se mudrac priseti KO JE POČEO po SARAJEVU UBIJATI nenaoružane civile!?
 

Back
Top