AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav! Imamo problema sa crvenim xifom..naime ribica je od pola ka repu nekako pobledela..stalno je na dnu akvarijuma..a kada i pliva vuce ka povrsini jer imam utisak kao da joj je rep nekako tezak pa je stalno vuce na dole..da li je to neko oboljenje koje se moze leciti ili je to sve jednostavno tako???

Od kad postoji taj akvarijum, akvaristi... odnosno oni koji znaju o ribicama i svamu tome mnogo više - se čude sastavu ribica, ali i odaju priznanje da sve to lepo izgleda!
Posle ove havarije, u akvarijumu su ostala dva "muljara" (nemam pojma kako se zovu), dva algara (poprilično porasla), jedna "japankica", jedna "zebrica" i jadna... koja liči na "blek moli" ali je žuta sa crnim šarama.
Dugo sam imala i jako lepo bilje, ali su ga japanke pojele... čim su ga otkrile (dugo ga nisu primećivale).
Naravno da nameravam da obnovim i ribice... i bilje eventualno, ali dotle još nismo stigli - prvo moram da sredim vodu.
Kada samo dolivam po 5-6 litara, sipam odstajalu vodovodsku (žuta je jer, kažu, ima previše gvožđa), ranije smo dolivali beogradsku vodovodsku. Sve (ili bar većina( vodovodske vode u Vojvodini su slične. Inače, dolaze iz podzemnih bunara i spada u prilično "meku" vodu.
Alternativa (koju mi je predložio poznanik akvarista) je da donesemo vodu sa "peskare" (to su ti jezera nastala vađenjem peska).

Naavno da se čude, izmešala si tu ribe raznih geografskih regiona i uslova koje traže. Najgore u tom miksu je japanka koja je, ustvari, hladnovodni šaran i ja je nikad ne bih mešao sa tropskim ribicama. takođe, kao što si primetila, jede biljke, pravi nered po akvarijumu svojim načinom ishrane, a najbitnije je da strašno prlja vodu kolčinom prerađene hrane, tj. produktima iste. takve ribe traže veće zapremine i jake filtere.
bilo bi zanimljivo izmeriti nivo gvožđa, jer u određenim količinama ono pomaže boljem rastu biljaka.
Tu vodu iz vodovoda uvek možeš da tretiraš aktivnim ugljem pre sipanja. Takođe možeš da korsitiš i vodu iz peskare, ali moraš prvo da izmeriš njene parametre radi sigurnosti.
Ja sam uvek za najlakšu opciju, možda vodovod ali uz aktivni ugalj. To može da se uradi na više načina, koji nisu skupi.
Ako je samo gvožđe u pitanu, možda ti je dovoljno da voda odstoji preko noći (samim tim se i temperatura vode malo prilagodi onoj u akvarijumu) i da dodaš neki od preparata koje sam ranije naveo.

Naavno da se čude, izmešala si tu ribe raznih geografskih regiona i uslova koje traže. Najgore u tom miksu je japanka koja je, ustvari, hladnovodni šaran i ja je nikad ne bih mešao sa tropskim ribicama. takođe, kao što si primetila, jede biljke, pravi nered po akvarijumu svojim načinom ishrane, a najbitnije je da strašno prlja vodu kolčinom prerađene hrane, tj. produktima iste. takve ribe traže veće zapremine i jake filtere.
bilo bi zanimljivo izmeriti nivo gvožđa, jer u određenim količinama ono pomaže boljem rastu biljaka.
Tu vodu iz vodovoda uvek možeš da tretiraš aktivnim ugljem pre sipanja. Takođe možeš da korsitiš i vodu iz peskare, ali moraš prvo da izmeriš njene parametre radi sigurnosti.
Ja sam uvek za najlakšu opciju, možda vodovod ali uz aktivni ugalj. To može da se uradi na više načina, koji nisu skupi.
Ako je samo gvožđe u pitanu, možda ti je dovoljno da voda odstoji preko noći (samim tim se i temperatura vode malo prilagodi onoj u akvarijumu) i da dodaš neki od preparata koje sam ranije naveo.
Sad mi je ostala samo Georgina od japankica i čak i da hoću da je se "rešim" - kako? :(
Žao mi... stvarno je lepa... A i dobila sam je na poklon od klinca koji nam je često dolazio u goste.
Lično više volim sitnije ribice, meni su "zebrice" i "neonkice" favoriti po tom pitanju. U toku je sređivanje vode... pa ćemo malo pažljivije praviti selekciju ;)
Inače, ni ovo nisam ja birala... bila je preporuka u pet šopu... da sve to može zajedno.

:zcepanje: tako sam i ja verovala trgovcima u pet shop-u.

Kad sam prvi akvarium nabavljala, od 30 litara, rekli su mi da može zajedno: 10 barbusa, 5 ksifo, 5 torokatuma i tri algara, zatim 3 plave ajkulice!!!

Toliko o iskrenosti prodavaca u pet shopovima.:dash:

Hahaha, tako ti je kod nas, samo gledaju da uvale...
Ljudi, ne kupujte "plave ajkulice" tj. Pangasius vrste ukoliko nemate jednu sobu pregradjenu u akvarijum...
Bez obzira koliko su "male i slatke", te ribe u prirodi rastu preko 1 m (m kao metar), a u akvarijumu rastu koliko im njegova velicina dozvoli, tj. ili dok ne iskoce, ili dok ne razbiju grejac i pobiju sve u akvarijumu. Veoma su plasljivi zato sto ne vide dobro pa ih svaka vibracija tera da panicno jure po akvarijumu i cesto udaraju glavom o staklo.

Pozdrav! Imamo problema sa crvenim xifom..naime ribica je od pola ka repu nekako pobledela..stalno je na dnu akvarijuma..a kada i pliva vuce ka povrsini jer imam utisak kao da joj je rep nekako tezak pa je stalno vuce na dole..da li je to neko oboljenje koje se moze leciti ili je to sve jednostavno tako???

To ne moze da bude jednostavno tako, zamisli da tebi noge otkazu od pola na dole, da tesko hodas... nisi naveo nista detaljnije kako bih znao koja je bolest u pitanju, pogledaj da li na staklu akvarijuma imas bele sitne crvice koji su toliko sitni da moras da se priblizis maksimalno i da ih vidis kao sitne tacke... i obrati paznju da li se ribe cesaju o predmete, biljke, podlogu... pa se javi.

kupila sam danas 2 japanke u zoo vrtu..za sada imaju akvarijum od 7l,sljunak,kamenje..
zanima me da li je obavezno kupiti taj filter(i koliko kosta)il se moze staviti neko bilje da bi dobijale kiseonik/..?hvalaa unapred :)

kupila sam danas 2 japanke u zoo vrtu..za sada imaju akvarijum od 7l,sljunak,kamenje..
zanima me da li je obavezno kupiti taj filter(i koliko kosta)il se moze staviti neko bilje da bi dobijale kiseonik/..?hvalaa unapred :)

pozdrav i dobrodosla u nase vode :D
kao prvo, japanke ne jedu vec prozdiru pravo akvarijumsko bilje, tako da jedino resenje je da im kupis plasticne biljke koje naravno nece proizvoditi kiseonik, sto znaci da moras da kupis i pumpu sa rasprsivacem koja ce ispustati mehurice u vodu i na taj nacin obezbedjivati dovoljno kiseonika, zapamti da ukoliko japanke plivaju samo po povrsini i uzimaju vazduh, to znaci da im treba jos kiseonika tako da ces morati da pojacavas pumpu sve dok ne pocnu da se ponasaju normalno i plivaju po celom akvarijumu.
7l je malo, mali akvarijumi su jako problematicni, jer dolazi do velike i brze promene temperature kao i hemijskih sastava vode, najbolje je smestiti ih u sto je moguce veci akvarijum jer se time smanjuje mogucnost da ce vrlo brzo uginuti.
treca stvar, da li si ciklirala akvarijum? ili si samo kupila ribe, donela kuci, sipala vodu i ubacila ih unutra? Ovo je jako bitno, jer ako akvarijum nije cikliran, i ako nemas nikakva sredstva za startovanje vode (koja si mogla da kupis za oko 400 din i budes 100% sigurna da ribe nece crkavati) amonijak moze da ti pobije ribe u roku od 48 sati...

ahaa..a koliko kosta otprilike ta pumpa i gde ima da se kupi ovde negde u centru??
prodavac mi je rekao da im prokuvam vodu il da sipam rosu,sa operem sljunak i akvarijume sto sam i uradila.aa da hvala ti :)

svu opremu imas da kupis gde hoces, u svim radnjama se prodaju skoro iste stvari, samo su negde cene jeftinije negde skuplje, postoji jedna pumpa plave boje, sa potenciometrom i sa dva izlaska za vazduh, mozda je za oko 100 din skuplja od ostalih ali je jedna od boljih za pocetak, moj savet ti je da kupis nju. Pumpu sam ja platio 600 din, ali ima da se nadju i jeftinije za oko 400 ako ti je cena problem. jel imas grejac i filter? na tu malu litrazu najbolje da kupis sundjer-filter, koji kosta mozda oko 200-300 din, i lisnatu hranu jer ona pluta i ne menja hemizam tj kvalitet vode za razliku od ostalih koje tonu na dno, razlazu se i kvare vodu (u slucaju da japanke ne pojedu hranu koja padne na pod, najbolje je da kupis i jednog muljasa ili soma, tj cistaca koji ce jesti hranu sa podloge i da budes sigurna da ce sva hrana ostati pojedena).
Zapamti jednu stvar, da ce svaki prodavac pricati svoju pricu, 90% njih nemaju pojma o akvaristici, oni gledaju samo da ti prodaju i uvale stvari kako bi zaradili, nece ti davati nikakve savete, tako da je najbolje da kada kupujes ribe i opremu, prvo potrazis malo na netu i procitas neke stvari koje su jako bitne, ako vec zelis da gajis ribe...
koristan savet je taj sto ti je dao za kuvanje vode, "prokuvana pa rashladjena" voda je najbolja za ribe, time se ubijaju bakterije i jos toga... ali to opet nije ciklirana voda, ciklirana voda je kada voda malo ostoji i kada se pojave "dobre bakterije" u kojoj se ribe najbolje osecaju, jer u slucaju da akvarijum nije cikliran (da je voda "nova") kao sto sam malopre rekao, amonijak ih moze otrovati i ribe ginu posle izvesnog vremena polako ali sigurno, osamuceno plivanje nekoliko sati i onda kraj... ako ne mozes da izdvojis oko 600 din za tecnost koja se stavlja u cistu vodu, vezuje teske metale i oslobadja amonijak, najbolje da sipas vodu u akvarijum, sacekas nedelju-dve da akvarijum "radi" sa pumpom i filterom, i tek onda stavis ribe...
Sto se sljunka tice, on se kuva! prokuva se dok voda ne provri, kada pocne da vri pojavice se bela pena na povrsini sto nikako nije zdrava za ribe, taj proces se ponavlja nekoliko pusta sa cistom vodom dok pena nestane.
takodje, sto se grejaca tice, kao i filter sundjera i plasticnih biljaka, bez obzira sto je to "novo" ni slucajno se ne stavlja u vodu!!! Obavezno je da se napravi rastvor hipermangana (moze se kupiti u apoteci) kroz koji se provlaci grejac, sundjer filter, plasticno bilje i sve sto ide u vodu sa ribama, na taj nacin se ubijaju bakterije koje ce sprecavati da ribe uginu, naravno, posle pranja u hipermanganu OBAVEZNO isprati DOBRO tekucom vodom... Ako imas neko pitanje, slobodno, nadam se da te nisam smorio, ali nisi dala pare na ribe da bi ti uginule posle nekoliko sati/dana (valjda) ;)

ma nee..hvala ti :)
sad za pocetak moram da kupim tu pumpu,sundjer..
ja imam kao ona zrnaa dajem jednoj ribici oko 3 zrnaa al sam im malopre ubacila jos nekoliko i sve su odma pojele..sad nzm kolko je to dobro..

3 zrna hrane po ribici je malo, zavisi od velicine japanke ali predpostavljam da je malo nemoj da ih drzis na dijeti :D, daje se onoliko hrane koliko one mogu da pojedu za kratko vreme... po mom nekom iskustvu daje im se onoliko hrane koliko mogu da pojedu za oko 30 sec, sto znaci da ako pojedu 3 zrna za 3 sekunde, malo je :neutral:

3 zrna hrane po ribici je malo, zavisi od velicine japanke ali predpostavljam da je malo nemoj da ih drzis na dijeti :D, daje se onoliko hrane koliko one mogu da pojedu za kratko vreme... po mom nekom iskustvu daje im se onoliko hrane koliko mogu da pojedu za oko 30 sec, sto znaci da ako pojedu 3 zrna za 3 sekunde, malo je :neutral:
hvala ti punoo..nadam se da te nisam puno smorila :)

Akvarijum od 7 litara se baš i ne može nazvati akvarijumom. Mala je to zapremina za bilo kakavu stabilnost vode i ozbiljnije držanje riba, naročito japanki koje nisu male ribe. Po meni bi prvo trebala da nabaviš veći akvarijum, što veći možeš po potanju mesta gde će se nalaziti i tvojih finansijskih mogućnosti ili želja.
Filter je neophodan, a ti nemaš veliki izbor kad je u pitanju tako mala zapremina. Bilo kakav motorni filter bi pravio veliku turbulenciju vode, tako da ti kao mogućnost ostaje neki sunđerasti ili stari dobri ugaoni filter pokretan vazdušnom pumpom. Takav filter će se brzo prljati sa japankama i moraćeš češće da ga pereš (to ćeš sama jasno videti kad se zaprlja), ali ga peri isključivo u delu akvarijumske vode koju budeš menjala. Recimo da je to nekih 30% od zapremine akvarijuma.
Vodu nemaš potrebe da prokuvavaš, dovoljno je da sipaš "česmovaču" u neku posudu i ostaviš jedan dan otvorenu i zatim je koristiš. Eventualno možeš pre sipanja da dodaš neki od preparata za pripremu vode, ali nije neophodno sa japankama.
Što se tiče cikliranja akvarijumske vode, ono traje oko mesec dana, a uz upotrebu kultura bakterija se može ubrzati na nekih 10-ak dana.
Ne znam da li si stavila neku podlogu poput peska, ali ako nisi i nemoj. Tako ćeš lakše održavati higijenu, jer japanke puno prljaju.
Grejač ti ne treba, jer su japanke (to su šarani) hladnovodne ribe. Ukoliko uzimaš i druge ribe, možda će ti trebati a to zavisi od sobne temperature u zimskim danima.
Što se tiče pomenutog amonijaka, njega u filteru (cikliranom, dakle onom koji radi tih nekih mesec dana) u nitrifikacionom procesu, bakterije prerađuju u nitrite i nitrate, koji su najmanje štetni po ribe. Njih zamenom dela vode održavaš u razumnoj granici.
Nisam pristalica hipermangana, jer je opasno ako se koristi bez iskustva. Svu opremu možeš da istuširaš vrelom vodom i to je dovoljno da uništi većinu bakterija i parazita.

@ Reefer. Pozeljno je da kupi grejac jer neki ljudi koji imaju akvarijume i klima uredjaje, klima im direktno udara u akvarijum i temperatura vode moze naglo da padne, bas zato sto je ovde akvarijum od 7 litara gde ce jako brzo pasti temperatura, takodje i zimi, nije uvek toplo. sto se vode tice, ne mora ali je pozeljno, i naravno da je bolji kvalitet vode prokuvane zatim ohladjene od one koja je samo sipana u flase iz cesme i ostavljena 24h da izadje hlor. takodje, sto se hipermangana tice, stavlja se jako malo, i daleko je bolje da se rastvorom dezinfikuje akvarijumska oprema a ne samo vrucom vodom.

@ Reefer. Pozeljno je da kupi grejac jer neki ljudi koji imaju akvarijume i klima uredjaje, klima im direktno udara u akvarijum i temperatura vode moze naglo da padne, bas zato sto je ovde akvarijum od 7 litara gde ce jako brzo pasti temperatura, takodje i zimi, nije uvek toplo. sto se vode tice, ne mora ali je pozeljno, i naravno da je bolji kvalitet vode prokuvane zatim ohladjene od one koja je samo sipana u flase iz cesme i ostavljena 24h da izadje hlor. takodje, sto se hipermangana tice, stavlja se jako malo, i daleko je bolje da se rastvorom dezinfikuje akvarijumska oprema a ne samo vrucom vodom.

Klima ne može toliko da obori temperaturu sve i da duva direktno u akvarijum. Sobna temperatura je bitna, a sve i da obori ona ima japanke kojima odgovara hladnija voda. Ljudi koji imaju problem sa visokom temperaturom u akvarijumima, pored klima uređaja moraju da imaju i ventilatore koji isparavanjem obaraju temeperaturu.
Šta se dobija prokuvavanjem vode po pitanju kvaliteta za akvarijum? Obaranje karbonatne tvrdoće koje je neznatno jer naša voda ima visk nivo kH (u Beogradu je kH oko 10 dok je gH oko 18) i malo mekša voda i šta još? U suštini termička obrada vode se vrši ukoliko sumnjamo u biološku ispravnost vode (što nije slučaj sa vodovodnom), mada sam ja pre za upotrebu UV lampe od kuvanja vode.
Vidiš i sam da si napisao da se hipermanagana stavlja "jako malo". Koliko je to jako malo? Većina bakterija i virusa ne podnose temperature veće od 40°C i sasvim je dovoljno upotrebiti vrelu vodu iz bojlera. Ipak ne treba da pravimo sterilnu sredinu.

Akvarijum od 7 litara se baš i ne može nazvati akvarijumom. Mala je to zapremina za bilo kakavu stabilnost vode i ozbiljnije držanje riba, naročito japanki koje nisu male ribe. Po meni bi prvo trebala da nabaviš veći akvarijum, što veći možeš po potanju mesta gde će se nalaziti i tvojih finansijskih mogućnosti ili želja.
Filter je neophodan, a ti nemaš veliki izbor kad je u pitanju tako mala zapremina. Bilo kakav motorni filter bi pravio veliku turbulenciju vode, tako da ti kao mogućnost ostaje neki sunđerasti ili stari dobri ugaoni filter pokretan vazdušnom pumpom. Takav filter će se brzo prljati sa japankama i moraćeš češće da ga pereš (to ćeš sama jasno videti kad se zaprlja), ali ga peri isključivo u delu akvarijumske vode koju budeš menjala. Recimo da je to nekih 30% od zapremine akvarijuma.
Vodu nemaš potrebe da prokuvavaš, dovoljno je da sipaš "česmovaču" u neku posudu i ostaviš jedan dan otvorenu i zatim je koristiš. Eventualno možeš pre sipanja da dodaš neki od preparata za pripremu vode, ali nije neophodno sa japankama.
Što se tiče cikliranja akvarijumske vode, ono traje oko mesec dana, a uz upotrebu kultura bakterija se može ubrzati na nekih 10-ak dana.
Ne znam da li si stavila neku podlogu poput peska, ali ako nisi i nemoj. Tako ćeš lakše održavati higijenu, jer japanke puno prljaju.
Grejač ti ne treba, jer su japanke (to su šarani) hladnovodne ribe. Ukoliko uzimaš i druge ribe, možda će ti trebati a to zavisi od sobne temperature u zimskim danima.
Što se tiče pomenutog amonijaka, njega u filteru (cikliranom, dakle onom koji radi tih nekih mesec dana) u nitrifikacionom procesu, bakterije prerađuju u nitrite i nitrate, koji su najmanje štetni po ribe. Njih zamenom dela vode održavaš u razumnoj granici.
Nisam pristalica hipermangana, jer je opasno ako se koristi bez iskustva. Svu opremu možeš da istuširaš vrelom vodom i to je dovoljno da uništi većinu bakterija i parazita.
Hvala ti..al ne nameravam da pravim neki veliki akvarijum vec bas ono sto sam i napisala da cuvam 2 ribice..pitala sam samo za pomoc kako bi im obezbedila sto bolje uslovee i to je to ..u sv slucaju hvala vam!

Hvala ti..al ne nameravam da pravim neki veliki akvarijum vec bas ono sto sam i napisala da cuvam 2 ribice..pitala sam samo za pomoc kako bi im obezbedila sto bolje uslovee i to je to ..u sv slucaju hvala vam!

U tom slučaju ti je izbor ribica pogrešan. U tolikom akvarijumu moraš da držiš par veoma malih ribica. Takođe možeš da pored ribica držiš i par slatkovodnih kozica (shrimp) i neko lepo vodeno bilje. Može da se uredi lep nano akvaskejp, ali nikako velike japanke.

U tom slučaju ti je izbor ribica pogrešan. U tolikom akvarijumu moraš da držiš par veoma malih ribica. Takođe možeš da pored ribica držiš i par slatkovodnih kozica (shrimp) i neko lepo vodeno bilje. Može da se uredi lep nano akvaskejp, ali nikako velike japanke.

Reefer, meni je ovde jasno kada pocnes pricu o UV lampama, GH, DH, PH i sl... naravno i o nano stvarima kao i o bakterijama i sl, ali vecina ljudi kao ova devojka npr zeli normalan akvarijum, a ne UV lampe, skupocene testere za vodu, kozice (iako se kladim da ovo ljudima zvuci smesno kada procitaju ali znam da vecina ne zna o cemu je rec), sto se kozica tice japanke ce ih pojesti 100%, tako da ove 2 japanke moraju da lete iz akvarijuma 100% a to ova devojka isti procenat NE zeli. Nisu svi spremni da daju hidalje dinara na mali akvarijum od 7l. prema tome drzi se najosnovnijih stvari i nemoj mnogo da... filozofiras.

Reefer, meni je ovde jasno kada pocnes pricu o UV lampama, GH, DH, PH i sl... naravno i o nano stvarima kao i o bakterijama i sl, ali vecina ljudi kao ova devojka npr zeli normalan akvarijum, a ne UV lampe, skupocene testere za vodu, kozice (iako se kladim da ovo ljudima zvuci smesno kada procitaju ali znam da vecina ne zna o cemu je rec), sto se kozica tice japanke ce ih pojesti 100%, tako da ove 2 japanke moraju da lete iz akvarijuma 100% a to ova devojka isti procenat NE zeli. Nisu svi spremni da daju hidalje dinara na mali akvarijum od 7l. prema tome drzi se najosnovnijih stvari i nemoj mnogo da... filozofiras.

Ako pažljivo pročitaš moj post videćeš da ni jednog trenutka nisdam pisao o nekom hi tech akvarijumu, već o običnom malom akvarijumu u kome nema potrebe držati grejač, ni kuvati vodu, ni kupiti neki motorni filter, već sam preporučio najprostiji i najjeftiniji sunđerasti sa vazdušnom pumpom. Takođe nisam napisao da se kozice mogu držati sa japankama i ne znam odakle ti ideja da to spomeneš?
Akvarijum kakav sam ja spomenuo nije skup, a ribe bi imale neku šansu da prežive, za razliku od dve japanke.
A ideja zašto sam odlučio da napišem par reči u ovom podfurumu je isključivo zbog pomoći devojci koja nema osnovna znanja iz akvaristike. Kada je akvaristika u pitanju, nema filozofije. Ili poznaješ gradivo, ili ne poznaješ. Ili pišeš ispravno i tako pomažeš početnicima, ili daješ pogrešne informacije. Ja nikad nisam bio pristalica ove druge opcije. A za kraj, mislim da nije korektno da pišeš na način na koji si krenuo jer u najmanju ruku ne znaš sa kim diskutuješ i to treba da ili poštuješ ili znaš da postoji mogućnost da znam o ovoj temi dosta.

Imam u planu da narucim dosta velik akvarijum, i posle istrazivanja najprimamljiviji, kad oduzmem i saberem sve faktore, mi je pleksiglas. E sad koja je cena pleksiglasa po m2 debljine izmedju 15 i 25mm? Moja ideja je da kupim sav materijal i odnesem majstoru kome cu naravno platiti njegov rad, nekako mi to izgleda najjeftinije, ima li neke rupe u toj zamisli? Dodatni savet? inace da imate u vidu o cemu pricam akvarijum bi uzeo za restoran koji otvaram, tj oko 4 takvih akvarijuma povecih ce biti potrebno.

Akvarijumi se ne izrađuju od pleksiglasa koji je lošeg kvaliteta, već od akrila. Ja bih te savetovao da ili radiš stakleni akvarijum, ili kupiš gotov akrilni. Pored lošeg kvaliteta Galenikinog pleksija pojavljuje se još par problema. Prvi je loše livenje pleksija (klirita) u Galenici. Njihove ploče klirita nemaju istu debljinu po celoj površini, i umeju da variraju po 1-2mm na istoj ploči. Drugi je lepljenje takvog akvarijuma, jer kod nas nećeš naći dobar lepak i iskusnog majstora koji će ti dati garanciju na veću litražu.
Što se tiče održavanja, ogrebotine nisu problem, jer postoje sredstva za poliranje.
Sa druge strane možeš da biraš kvalitet stakla, njegovu boju i providnost, kao i završnu obradu. u zavisnosti od vrste stakla, isti akvarijum može da varira sa cenom poprilično. Kod većih staklenih akvarijuma je bitan i izbor dobrog silikona.

Back