sunchaya
Buduća legenda
- Poruka
- 41.213
Ne znam da li je neko zainteresovan ali,žao mi da ih bacim pa bih htela da poklonim nekome 2 akvarijuma.Jedan je od 5l a jedan od 10 ili 12l (nisam sigurna)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Liči na mog Mrcu.Svaka ribica zivi dugo ako se dobro brines o njoj. Japanke (zlatne ribice) su medju dugovecnijima - mogu da pozive i do 20-30 godina, ali u dobrim uslovima, velikom akvarijumu (ili jezercetu) sa dobrom filtracijom i raznovrsnom ishranom. Onim debilima sto ih drze u teglama i kuglama pozive godinu-dve maksimalno a oni se jos i hvale sa time...
Opste pravilo je da vece ribe zive duze a manje krace. Tako male tetrice, gupike i slicno zive 3-5 godina. Somici poput "cistaca" (Corydoras sp.) i "algara"(Ancistrus, Plecostomus) mogu da zive 5-10 godina, ja imam jednog pleco-a koji ima preko 8 godina.
![]()
Vidiš... moguće je ovo za hranu.@pele27
Stavi flasicu vode u zamrzivac pa kad se zaledi stavi je u vodu, mozes stavljati i kocke leda, a svaka 2 dana zameni deo vode sa hladnijom...
@smeh
Koliko litara ima akvarijum i koji je filter? Japanke i ajkulice jako puno prljaju, a ako je plava ajkulica, tj. som pangazijus, nije joj mesto u akvarijumu jer raste ogromna, preko 50 cm.
Pravilo je da se jednom nedeljno zameni oko 20-30% vode a filter se cisti jednom mesecno ili po potrebi.
Moguce je da je neko stavio previse hrane... Meni se jednom, kad sam imao 10 godina, desila katastrofa... Otisli na more i ostavili akvarijume (tada sam imao 3, vec sam uzgajao i prodavao zivorotke) maminoj prijateljici, ona usula svu hranu odjednom i jos drzala 8 dana upaljeno svetlo... Jos uvek imam traume od dana kada smo se vratili kuci...
Probaću sa dva odgovora, a na tebi je da poslušaš ili ne.
Prvi je kraći i glasi: ja nikad ne bih koristio kišnicu za akvaristiku.
Drugi je malo duži: Oblak je sastavljen od vodene pare. Da bi došlo do kiše, moraju da postoje jezgra kondenzacije na kojima će se oda kondezovati i tako stvarati kišne kapi. Ta jezgra su obično razne čestice poput gareži, prašine i druge nečistoće. Kad kapi postanu dovoljno velike, dolazi do kiše. Sledi druga faza, a to je prolazak kapi kroz slojeve vazduha, koji su takođe na neki način zagađeni u današnje vreme, i tako na sebe "kači" još nečistoća.
Pitanje je kroz koje i kakve slojeve prolaze oblaci dok ne dođu do stanja u kome dolazi do pojave kiše. Sve su to prilično verijabilni parametri i teško je utvrditi kakav je kvalitet takve vode.
Prečišćavanje kišnice je moguće, ali se bojim da bi takav proces bio skup i dugotrajan, pa se ne isplatl.
Još jedno pitanje je bitno. Sve ia uzmemo gotovo nemoguć scenario da je takva voda hemijski ispravna, ostaje pitanje koje ribe držimo u akvarijumu, odnosno kog porekla i kakavu vodu zahtevaju. Kišnica je izuzetno mekana voda, tako da je problematična za ribe koje vole tvrđu, a samim tim i bazniju vodu.
Ovakva voda se može koristiti, ali sa sobom nosi mnogo nepoznanica i ja je ne bih preporučio za tako malu i labilnu sredinu poput akvarijuma.
Da li neko zna neku vrstu ribice koje zive jako dugo.
Hvala puno na odgovoru.
Imam i podpitanje: Koju vodu je najbolje da sipam u akvarijum?
Za tačan odgovor morali bi da zanamo kao prvo, koje ribe držiš, odnosno kakvu vodu zahtevaju. Zatim i kvalitet vodovodne vode. Vidim da si napisala da je voda žuta, ali šta je uzrok tome, ne znamo. Možda to može da se rešim prokuvavanjem vode, možda se staloži ako voda prenoći u nekoj posudi, možda dodavanje nekog akarističkog preparata za pripremu vode (Tetra Aquasafe ili Sera Aqutan su kod nas najčešći). Ja uvek preporučujem da voda odstoji u nekoj posudi, uz poželjnu aeraciju vode (obična vazdušna pumpica i jedan raspršivač u vodi).
Bilo bi lepo da izmeriš osnovne parametre vode, pH, KH, Amonijak, nitrite i nitrate. To bi dalo neku sliku o kvalitetu vode. Svi ti testovi postoje za akvaristiku, ali pošto nisu jeftini da bi ih zbog provere kupila, probaj da nađeš nekog akvaristu iz svog kraja koji ih ima.