ahaa..a koliko kosta otprilike ta pumpa i gde ima da se kupi ovde negde u centru??
prodavac mi je rekao da im prokuvam vodu il da sipam rosu,sa operem sljunak i akvarijume sto sam i uradila.aa da hvala ti
svu opremu imas da kupis gde hoces, u svim radnjama se prodaju skoro iste stvari, samo su negde cene jeftinije negde skuplje, postoji jedna pumpa plave boje, sa potenciometrom i sa dva izlaska za vazduh, mozda je za oko 100 din skuplja od ostalih ali je jedna od boljih za pocetak, moj savet ti je da kupis nju. Pumpu sam ja platio 600 din, ali ima da se nadju i jeftinije za oko 400 ako ti je cena problem. jel imas grejac i filter? na tu malu litrazu najbolje da kupis sundjer-filter, koji kosta mozda oko 200-300 din, i lisnatu hranu jer ona pluta i ne menja hemizam tj kvalitet vode za razliku od ostalih koje tonu na dno, razlazu se i kvare vodu (u slucaju da japanke ne pojedu hranu koja padne na pod, najbolje je da kupis i jednog muljasa ili soma, tj cistaca koji ce jesti hranu sa podloge i da budes sigurna da ce sva hrana ostati pojedena).
Zapamti jednu stvar, da ce svaki prodavac pricati svoju pricu, 90% njih nemaju pojma o akvaristici, oni gledaju samo da ti prodaju i uvale stvari kako bi zaradili, nece ti davati nikakve savete, tako da je najbolje da kada kupujes ribe i opremu, prvo potrazis malo na netu i procitas neke stvari koje su jako bitne, ako vec zelis da gajis ribe...
koristan savet je taj sto ti je dao za kuvanje vode, "prokuvana pa rashladjena" voda je najbolja za ribe, time se ubijaju bakterije i jos toga... ali to opet nije ciklirana voda, ciklirana voda je kada voda malo ostoji i kada se pojave "dobre bakterije" u kojoj se ribe najbolje osecaju, jer u slucaju da akvarijum nije cikliran (da je voda "nova") kao sto sam malopre rekao, amonijak ih moze otrovati i ribe ginu posle izvesnog vremena polako ali sigurno, osamuceno plivanje nekoliko sati i onda kraj... ako ne mozes da izdvojis oko 600 din za tecnost koja se stavlja u cistu vodu, vezuje teske metale i oslobadja amonijak, najbolje da sipas vodu u akvarijum, sacekas nedelju-dve da akvarijum "radi" sa pumpom i filterom, i tek onda stavis ribe...
Sto se sljunka tice, on se kuva! prokuva se dok voda ne provri, kada pocne da vri pojavice se bela pena na povrsini sto nikako nije zdrava za ribe, taj proces se ponavlja nekoliko pusta sa cistom vodom dok pena nestane.
takodje, sto se grejaca tice, kao i filter sundjera i plasticnih biljaka, bez obzira sto je to "novo" ni slucajno se ne stavlja u vodu!!! Obavezno je da se napravi rastvor hipermangana (moze se kupiti u apoteci) kroz koji se provlaci grejac, sundjer filter, plasticno bilje i sve sto ide u vodu sa ribama, na taj nacin se ubijaju bakterije koje ce sprecavati da ribe uginu, naravno, posle pranja u hipermanganu OBAVEZNO isprati DOBRO tekucom vodom... Ako imas neko pitanje, slobodno, nadam se da te nisam smorio, ali nisi dala pare na ribe da bi ti uginule posle nekoliko sati/dana (valjda)