AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ah..dobro..moracu onda da kupim jos neku botiu mada uopste nisu jeftine i ne znam u cemu je fora sa cenom kada ribica ne radi ama bas nista..po ceo dan je negde skrivena i izadje samo kada im dajem da jedu..
A puzeva ima SIGURNO preko 200..i to bez da brojim one bas bas male..uzas..ceo filter se ne vidi od njih..ja mislim i ubedjen sam da se oni razmnozavaju POGLEDOM z:(

gde mogu da kupim ribice u nisu za moj akvarijum od 60 litara, imam jednog argusa i pet ajkulice i cistaci i imam neka tri zelena, inace argus mi je pojeo drugog argusa i desetak neonki i nekoliko zlatne ribice, Novi sam clan i aq imam tridesetak dana, Dali ribice mogu da se salju expresom.

Ja nemam veze sa akvaristikom.
Ali imamo akvarijum, oko 150l, pravljen za potrebe dečije igraonice i bilo je jako važno da bude sve šareno i atraktivno.
I znam da se akvaristi ježe na "asortiman" ribica koje smo imali u njemu, ali je (tamo) sve super funkcionisalo.
U selidbi (nismo odmah dopunili vodu i uključili pumpu - nije bilo moguće :() su stradali skalari i još poneka do tad preostala neonkica (imali smo ih 15, pa kad primetim da se broj smanjio ja dokupim 5-6 komada, ali tada baš dugo nisam dokupljivala), tu i tamo još po neka manja ribica i jedna ajkulica. Preostale su mi dve japanke (u međuvremenu jaaaako porasle), zebrice, jedna ajkula (nije više "ajkulica", ogromna je), algari (oni su džinovi... Mrca je dugačak 30-tak cm, Živoslav nešto manje, ali "pristiže") i više nemam nikakvo bilje (a bilo je tako lepo... dok ih Radovan nije "otkrio" kao hranu pa su on i Georgina navalili).
Pitanje... ako je pitanje... Postoji li neko bilje koje bi moglo opstati pored aždaja/japankica?
I gde to da nabavim?
E da... I šta još da ubacim u akvarijum (gupike mi se nešto nisu "primale", blek moli mi jure Radovana i Georginu, ja obožavam neonkice i zebrice, ali su mi slatke i ksifo)?

Pozrav! Prvi put sam na ovom pdf-u, i imao bih nekoliko pitanja. Kao mali nekoliko godina sam imao akvarijum, pa sam rešio da se ponovo posvetim tome. Planiram zlatne ribice, japanke, pa me interesuje nekoliko stvari. Vidim da se ovde dosta priča o filterima, a ja ih ranije nisam imao, i nije bilo problema sa japankama. Da li je filter za japanke neophodan? Takođe, vidim da svi na zadnjohj strani akvarijuma imaju zalepljenu neku tamnu podlogu, a ja ni to nisam imao, da li je to neophodno? Neki neophodan savet u vezi japanki?
Hvala unapred

Pozdrav!
Japanke su generalno dosta izdržljive ribe, ako ih uzimaš iz domaćeg uzgoja. One iz uvoza retko, naručito kod početnika, uspevaju da žive duže od par meseci. Tako da, prvi savet pitaj obavezno odakle je riba. Filter ti je neophodan ako želiš da voda u aq bude dobrog kvaliteta po ribe. Uz to, menjaj trećinu vode nedeljno i imaćeš lepe i dugovečne ribe i bistru vodu. Japanke vole malo hladniju vodu, oko 24 stepena, mada leti će ti sigurno biti toplija voda, pa na to moraš da obratiš pažnju. Što se tiče hrane, one su prasići - jedu sve i jedu stalno:D Hrani ih jednom, dvaput dnevno koliko pojedu za kratko vreme. Tredi se da im obezbediš što veći aq, vole da plivaju. Vole takođe da grickaju trave u aq, tako da sa njima dolaze u obzir samo biljke sa tvrdim listovima, npr. nana, apologeton...
Tamna pozadina (uglavnom crna tapeta koja se zalepi sa spoljne strane) se stavlja da bi aq lepše izgledao, a i ribe su slobodnije kad je aq "zatvoren" sa tri strane. Vazdušnu pumpicu (onu što pravi mehuriće) obavezno.
Toliko, pitaj ako te nešto interesuje još, ili još bolje pročitaj moje postove par strana u nazad. Tu sam dosta pisao o cikliranju aq, podlozi itd.

pozdrav svim ljubiteljima akvaristike.

Evo da vam predstavim moj Malawi 240 l

9430_150906594712_676689712_2637814_5958796_n.jpg

Evo malo i ribica

9430_149685444712_676689712_2625522_1707842_n.jpg

9430_150906454712_676689712_2637796_3452585_n.jpg

9430_150906579712_676689712_2637812_2932353_n.jpg

Pozdrav iz Splita

Ovo je prosto prelepo, koja je to vrsta?

Poslednja izmena:
Lepi malawi mbuna ciklidi. Inače po meni najinteresantnije ribe, a i najizdržljivije. Jedino im treba malo veći aq od npr- japanki...
Ako je neko zainteresovan ja prodajem aq sa komplet opremom i sličan sastav riba povoljno, pa nek mi se javi. Pozdrav!

Lepi malawi mbuna ciklidi. Inače po meni najinteresantnije ribe, a i najizdržljivije. Jedino im treba malo veći aq od npr- japanki...
Ako je neko zainteresovan ja prodajem aq sa komplet opremom i sličan sastav riba povoljno, pa nek mi se javi. Pozdrav!

Ne smem ni da pitam šta to znači veći akvarium, od koliko litara? I pošto je? Odakle si Sale?

Za ciklide (bar ove koji su na slice) akvarijum ne manji od 250l. Obicnu ljudi pocnu od dimenzija 100*50*50 dimenzija, pa kasnije uzimaju sve vece i vece... Zarazno je:D
Ja sam iz NS i preko vikenda sam prodao policu, akvarijume sa opremom ... za 120eura. to je malo povoljnije nego obicno (npr 150-200e) ali zurilo mi se. Komplet od 70 ciklida sam prodao za 120 eura.
Inace akvaristika.org je ok sajt, ali ako nekog interesuju ciklidi toplo preporucujem ciklidi.org, kao najposeceniji akvaristicki sajt u ovom delu Evrope. Tu mozete dobiti dosta saveta i videti dosta oglasa za ribe i akvarijume.
Pozdrav!

Puno hvala na odgovoru, već sam čitala ovih dana dosta na tim drugim forumima. Jedino što nemam mesta za veći akvarijum :sad2: a želim da pokušam sa ciklidima. Trenutno imam 50 l. Da li tu mogu da držim nešto malo? Da li su to jatne ribe ili mogu i pojedinačno, npr jedan par...

Znam da je to zarazno i već maštam o nečemu većem, ali nemam trenutno gde :(.

Pozdrav !

Kao klinac sam imao akvarium od nekih 40 L i mnogo lepih iskustava. Sad kad sam se kao skucio, nesto razmisljam da obnovim hobi, pa me interesuje par nekih stvari.

- Da li mogu koristiti vodu iz bunara, koja je oslobodjena gvozdja i zemnih gasova ( aeracija - imam takvih mogucnosti ) i uliti u akvarijum bez "odlezavanja", prokuvavanja..
- Kakva su Vasa iskustva sa drzanjem domacih slatkovodnih riba, karas, stukica i sl...

Inace akvarium, spoljni filter itd bi napravio sve iz pocetka pa...

Prvo, postoje ciklidi koji se mogu držati u 40-50 litara, ali ne malavi mbune (to su one sa slika od gore).
U tu litražu mogu da idu patuljasti ciklidi iz jezera Tanganjika, samo što oni nisu toliko atraktivni za početnike.
Možeš da ubaciš jedan par Nigrusa (zovu ih robijaši). Fenomenalna riba. Jedino što što se mresti kao luda. To je super za gledanje, ali nećeš znati šta sa malcima. Ali možeš da gledaš požrvovano čuvanje malaca.
Ciklidi su jako velika porodica riba, koja se deli po mnogo čemu (području sa kog dolaze, načinu ishrane, načinu razmnožavanja, agresiji...) između ostalog i na to da li su jatne, žive u haremu ili pak parovima.
Drugo, vodu iz bunara, što da ne. Ako je koristiš za piće, može u aq i to bez ikakvog odležavanja. Pazi samo da ne napraviš veliku razliku u temperaturi prilikom zamene vode.
Neki ljudi su pokušavali sa hladnovodnim aq i ribama sa ovih područja. Po meni nisu atraktivne kao tropske ribe i ciklidi.
Pozdrav!

Hvala na brzom odgovoru !
Jedno vreme sam imao zlatne karase u akvariumu. Bili su ipak prilicno atraktivni, jedino sto pojedu sve puzeva, a onda se na'vataju alge i eto...

Sale hvala na odgovoru, bilo bi mi korisno ako bi mi dao lat. naziv za Nigruse.

A šta je sa: Labidochromis caeruleus, kolika litraža im treba i da li žive u parovima ili kako?

Šta sve mogu da smestim u 50 l a da im bude dobro? Da li mogu dve vrste?

I ja sam iz Novog Sada, koje mi radnje preporučuješ za nabavku ciklida?

L.carleus je malavi ciklid, ne drži se se u paru, već na jednog mužjaka dođe oko 3,4 ženke. Zahvteva veći aq.
Latinski naziv nigrosa je nigrofasciatus, ali trgovci koriste prvi naziv. Imaš na novoj detelinari ZOO Exzotic, tamo kod one osnovne škole. Bio sam pre neki dan i video da imaju nigrose. Imaju još nekih patuljastih ciklida, pa ti vidi.
Kao početniku ti preporučujem jedan par nigrosa. Kasnije kad se navučeš i napraviš veći aq razgovaraćemo:per:

Postolje za aq ljudi uglavnom sami naprave. Za veće akvarijume se pravi metalni ram i oblaže se ivericom. Obavezno obloži sa ABS kant trakom (ne propušta vodu). Manji akvarijumi se mogu stavljati na neki komad nameštaja. Stiropor obavezno ispod aq

Moram da se pozalim da su ribice sad jako skupe i to ne neke posebne vrste vec najobicnije ksifo,platike...prave ogromnu razliku izmedju vecih i manjih gde je razlika u ceni i po 50-60 dinara.Ako hocu da kupim 5-6ribica treba mi hiljadarka,razumem za neke specificne vrste ali zasto da ksifo bude skoro 100din.?Secam se da sam ranije mogla da napravim bas lepu kombinaciju ribica u aq,sad kupim koliko mogu

Imam jedno pitanjce.Za vreme bombardovanja '99,dečko koji je u to vreme držao prodavnicu riba u naselju hteo je da baci u šolju 3 ribe jer su "agresivne i ubijaju mu druge".Meni ih je bilo žao i uzela sam ih.Ne znam tačno kako se ta vrsta zove,on mi je reko da su to neki"nigrići",ali evo i njene slike pa prosudite.Posle mesec-dva ova je ubila druge dve i ostala samo ona (mi je zovemo Gertruda).Pre 2-3 dana riba je počela da "leži" na dnu ili "dubi na glavi",ali više ne pliva mnogo.Jel to znači da joj se "bliži kraj"?Jel će da ugine?Pošto ne znam koliki im je životni vek?
attachment.php

Back