AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa nikako ne mogu da se odlucim koje ribice da uzmem zivorotke i nisu neke ljepote osim onih gupija a meni se svidjaju skalari i diskusi ali nemam uslova za drzanje ali za pocetak cu samo gupije

Gupiji nose naziv "kraljevi akvaristike" i to nije bez razloga. Kod nas se povremeno pojave zaista lepe i retke forme, ali se zbog ukrštanja i loše selekcije brzo izgube.
Mnogo je mogućnosti, recimo neka lepa jata tetri, sa dosta biljaka i zelene boje. Ili neka vrsta akvaskejpinga, sa mirnim i malim jatnim ribama uz dosta kozica (slatkovodnih naravno) i nekoliko otocinklusa. Nekoliko mešanih jata barbusa, Afrički biotop sa Kribovima (jedan od najlepših prizora je kad se upare i imaju mlade, kako ih čuvaju i izvode da se hrane), ili Kongo biotop sa Kongo tetrama i parom kazuariusa... izbor je zaista veliki. Većina ovih opcija se bez problema drži u našoj vodi.

Da li se tetre slazu sa gupijima? hehhe bas smaram ali sta je tu je,,,,,,,,danas sam kupila akvarijum ,pumpu i dr. ribice jos nisam posto treba voda dve nedelje da se kako se to kaze ciklira cini mi se :) A koliko se obicno krece cijena tetri ili gupija ?

115721.jpg
Evo moje platy.imam ih jos..

ja napokon formirah akvarijum.... imam 7 ribica za sad dve blek moli (muško , žensko) , 4 gupike (3 ženske od kojih je jedna skotna) i jednu ksifo ali ne ona sa dugim repom nego crno narandžasta sa lepršavim repom, takođe skotna...
joj sad ide ono pitanje kako da znam kada će se ove dve okotiti... čitala sam mnogo o tome i na mnogim sajtovima ali niko ne kaže ništa konkretno konkretno... da li uopšte može da se prepozna po ponašanju ribice da će se tog dana okotiti....

Plivanje uz staklo,skrivanje..to su promene u ponasanju.Jacina gravidne mrlje...Kad se zagledas moci ces da vidis oci malaca ako su dovoljno razvijeni.Ja moje vise ne odvajam u mrestilice jer imam previse malih riba u manjem ak.Koja beba prezivi u velikom-pricace xD :D

hahahah bilo bi lepo kad bih ja mogla da primetim crnu mrlju kod blek moli... :hahaha::hahaha: u svakom slučaju kupila sam još jedan akv... stavila kamenčiće i to pa ću da odvojim ženke... :) kupila sam još jednu blek moli skotnu :rumenko: ali ona je ooooogromna.. znači ogromna,:eek: nikada nisam videla toliku blek moli... :eek: e sad još jedno pitanje ,:rumenko: šta mislite o sijamskim borcima oni su tako prelepi znam da ne mogu dva mužijaka ali da li postoji mogućnost da borci ne pojedu male od živorotki pa da jednog stavim u taj a jednog borca u ovaj glavni akv...? :rumenko::)

e da, i još nešto... :rumenko: bila sam u pet shopu u narodnih heroja, i u vodeni svet u piramidi i u još jedan u staroj bežaniji i sve su mi ribice delovale normalno onako prave male akvarijumske ribice, a onda sam otišla na pijacu na bežanijskoj kosi gde ima mali pet shop i videla iste vrste samo mnogo, mnogo veće...:eek: i tu sam kupila svoju debelu moli... sad ne znam da li je to veličina odraslih ribica... ili su ove ne znam preuhranjene mutirane... :zcepanje::zcepanje: šta več...:rumenko::zcepanje:

hvala na svim odgovorima... i izvinite što smaram...:rumenko:

dobila sam od brata 16 malih raznih ribica... podelila sam jedan akvarijum na dva sa mrežicom i u jedan deo stavila veliku trudnu moli međutim male ribice sad dolaze kod nje ali ona ništa... da nisu sad te ribice možda već spremne za veliki akv. nekima od njih se već razaznaju boje i već mogu da vidim koja je koje vrste... nisam sigurna da li da ih prebacim u veliki akv jer možda ova moli neće da ih pojede jer je isuviše teška da ih juri, ili je sita, ili ne znam.,.

uglavno suština pitanja je koliki bi trebalo da su malci veliki kada su dovoljno odrasli za veliki akvarijum ... o.O :eek: šta napisah lol :rotf:

joj.... okotila mi se blek moli... i dobila 28 malih molija... 10 je bilo srebrne boje od kojih je osam nažalost umrlo... :sad2: tako da su mi ostale 2 srebrne i 18 crnih malih molija... a sve se desilo u trenutku, ja kupila onu plastičnu mrestilicu i stavila je tu i kroz pet minuta počeli su da ispadaju...:zcepanje::zcepanje:

e još jedno pitanje... čime je da hranim ove male ribice...:think: čula sam da ona sušena dafnija pomaže pri boljem rastu, ali neće da jedu, ni velike ni male ni srednje... listnatu velike proždiru, one male srednje kako tako... a ove male nisu htele da jedu ni juče uveče ni sada...:think::think:

Postoji hrana za mlađ, u obliku praha. Ali za živorotke koje ti imaš dovoljno je da fino usitniš lisnatu hranu i/ili granule (što sitnije, to bolje). Artemiju možeš da praviš, ali za to ti treba malo iskustva i malo soli za morske akvarijume. Mislim da možeš da kupiš i gotove sašete (kesice) za arttemiju, koje sadrže i jaja i so, ali oni i nisu nekog kvaliteta, verovatno se ništa ne bi izleglo, ukoliko si početnica.

e hvala na odgovoru... pročitah negde da jedan dan u nedelji ne treba davati ribicama da jedu... i da će tako biti vitkije i zdravije... nez da li je tačno ali ja ću danas napraviti taj presek pa ćemo videti...

A zašto bi ribe taj dan preskočile? Misliš li da u proridi one gledaju u kalendar ili drže dijetu?:mrgreen:
Samo ti njih hrani svaki dan, ali umereno, ne preteruj. Takođe bi bilo dobro da ne jedu jednolično, već da imaš više različitih tipova hrane i da malo šaraš.

mislim da je ispalo dobro što su preskočile jedan dan... jele su dafniju koju nisu pre htele ni da pomirišu... plivaju po akvarijumu onako kako da kažem razigrano... ne znam koje sve hrane za ribice imaju, znam za ovu lisnatu, dafniju proteinsku i živu hranu... ove prve tri sam kupila pa ću da im dajem naizmenično a živu ne planiram... nekako mi em gadno :bljak: em ne bih baš da održavam insekte... :ljutko::bljak: :D:D

Tubifeks je hrana koju nikada i nikome ne bih preporučio. Tubifeks se vadi iz otpadnih kanala, na mestima gde se kanalizacija izliva u rečne tokove, tj. na najprljavijim mestima. Te životinjice su pune raznih patogena, teških metala i ko zna čega sve, i izuzetna je opasnost hraniti ribe na taj način. Daleko je bolje (ko ima uslova) razvijati svoje kulture žive hrane.
Žumance takođe ne preopuručujem, jer jako "prlja" vodu i treba u tom slučaju veoma često vršiti zamene vode.
Meni je najdraže i najbezbednije (verovatno i najjeftinije) razvijati artemiju i tako hraniti mlade i odrasle ribe.

tubifeks je najhranljiviji ali mora se dobro isprati.Ja ga vadim godinama tako da poznajem ceo postupak od vadjenja iz kanala do hranjenja ribica.
Artemija je ok,koristim je za prehranu mladji...a posto je nesto skuplja koristim i zumance naravno u malim kolicinama.

Back