AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
tubifeks je najhranljiviji ali mora se dobro isprati.Ja ga vadim godinama tako da poznajem ceo postupak od vadjenja iz kanala do hranjenja ribica.
Artemija je ok,koristim je za prehranu mladji...a posto je nesto skuplja koristim i zumance naravno u malim kolicinama.

Šta se dobija ispiranjem tubifeksa? Tkivo je puno teških metala, fosfata, nitrita, nitrata i ko zna čega sve još (deterdženti i sve ono što se izbaci u kanale, uključujući i naše fekalije). To se ne može isprati, kao što se ni patogeni ne mogu isprati.

drago mi je što je ova tema oživela... hehe...
juče sam kupila lepog plavog borca... tako je lep.... a i ispala mi jedna mala ribica u akvarijum sa velikim ribama i tako ona pliva pliva... i nikom ništa... nisu hteli ni da joj pridju... a kamoli da je pojedu...
čudne neke ribe imam...

ako je pitanje za mene onda ovako... u taj što mi je ispala ta mala imam,6 gupika 3 moli 1 ksifo i borca... i tu zakačena mrestilica sa 18 malih molija... a u drugom malom akvarijumu imam sada 15 raznih što sam dobila od brata... tu imam gupike i paltike verovatno... danas sam kupila jednog skroz belog koridorasa i za sad je u tom većem akvarijumu ali planiram da ga stavim u ovaj gde je mladj (pošto je kori manji od onih algara- ancitrusa kako li se već zove) a da već pomenute algare kad ih kupim stavi u taj veći...

može li neko da stavi sliku neke svoje male ribice kada je prebacio u veliki akvarijum, nikako ne mogu da nađem nigde na netu taj odgovor *kada je mladj dovoljno velika za veliki akvarijum*

ja sam iz Beograda...

inače da li neko zna gde ima da se kupi (u bg) mahovina (javanska, bilo koja , čak i kladofora) gde god sam bila imaju samo one kao lokvanje šta su već i uspravne biljke... a mahovine nigde,
a svi o njoj samo pričaju kao mahovina da se skriva mladj, mahovina ovo mahovina ono,:dash: zid i tepih od mahovine, :dash:mislim gde je ta mahovina...:dash::dontunderstand::dontunderstand::rtfm:

ne znam gde u Bg-u naci mahovinu jer sam iz Kragujevca ali znam da ako su ti ribice gladne pronaci ce malce gde god da se sakriju.
Inace,bavim se akvaristikom godinama i imam veleprodaju.Slao sam i za Beograd po hiljadu komada...Pa ako si zainteresovana javi se.
Cene su extra,minimum je 100 komada...

Naravno da ima mahovine u Beogradu. Čak sam spreman da tvrdim da ima akvarističkih biljaka kakvih je teško i napolju naći.
Ne verujem da jednu početnicu iz Beograda može da zanima ponuda od 100 komada, naročito ako su hranje tubifeksom.
Izvinjavam se ukoliko IvanaBK nije početnica i ukoliko ribe nisu hranbjene tubifeksom. :)

joj 100 komada je puno...

a za ono malac da bude veći od usta najveće ribe... jeste logično ali zašto onda držati malce duže od dve nedelje u akvarijumu sa strane kada već tada su veći od usta najveće ribe... živorotke i nemaju tako velika usta... xD

hehehh... nisu hranjene tubifeksom... xD a gde ima u bg-u ... ? u velikom pet centru nema... u star pet shopu (ul narodnih heroja) , 5 shopova na bežanijskoj koji takođe nemaju ništa od mahovine... u piramidi isto nemaju,,, samo još da odem do zemuna u glavnoj ima onaj guppy shop možda tamo imaju...
gde vi iz bg kupujete vašu mahovinu...
mahovina mi se kao biljka baš dopada i ne samo za skrivanje mladji (ne smeta da budu u malom akvarij zato je i stvoren) nego i onako da da izgled akvarijumu kada se stavi na zid ili uveže na kamen... onako lepo i zeleno.., već je zamišljam u svom akvarijumu...

Poslednja izmena:
ja sam iz Beograda...

inače da li neko zna gde ima da se kupi (u bg) mahovina (javanska, bilo koja , čak i kladofora) gde god sam bila imaju samo one kao lokvanje šta su već i uspravne biljke... a mahovine nigde,
a svi o njoj samo pričaju kao mahovina da se skriva mladj, mahovina ovo mahovina ono,:dash: zid i tepih od mahovine, :dash:mislim gde je ta mahovina...:dash::dontunderstand::dontunderstand::rtfm:

Javi se ja cu ti dati mahovinu.

www.aquaplants.org

Poslednja izmena:
Naravno da su hranjene tubifeksom.Zamolio bih te da ne siris neznanje.Jednostavno prosetaj do bilo kojeg ozbiljnog odgajivaca i pitaj ga...
Svako ce ti reci isto sto i ja.

Mislim da nema potrebe da pišemo o našem znanju/neznanju, naročito što ne znaš ko je sa druge strane tastature. A što se tiče odgajivača i upotrebe tubifeksa... pa recimo da nam je stanje u akvaristici na najnižim mogućim granama, to dovoljno govori. Video sam mnoga jata koja su brzo nestajala zbog tubifeksa, ali dobro, ne bih da širim neznanje.

pa ispiranje tubifeksa je samo osnovno odrzavanje, kao sto mi peremo ruke pre jela. uvek postoji rizik od zaraze raznim parazitima kad je ziva hrana u pitanju, pa i presovani tubifeks ima svoj rizik...

Mislim da nema potrebe da pišemo o našem znanju/neznanju, naročito što ne znaš ko je sa druge strane tastature. A što se tiče odgajivača i upotrebe tubifeksa... pa recimo da nam je stanje u akvaristici na najnižim mogućim granama, to dovoljno govori. Video sam mnoga jata koja su brzo nestajala zbog tubifeksa, ali dobro, ne bih da širim neznanje.

ne zanima me ko sedi sa druge strane tastature vec ono sto taj neko pise.
Ljudi,ja vec 12-13 godina vadim tubifeks i uglavnom njime hranim ribe.Kad stigne sa kanala,tubifeks se pospe sitnim peskom kroz koji prolazi i prociscava se,
formira se u zdravu grudvu i tek onda se vadi.Tako cist tubifeks potrebno je ispirati 2-3 puta dnevno a moze i stajati ispod cesme sa koje neprestano kaplje voda.
Nikad nisam imao problema...Mana mu je sto ne moze dugo da ostane svez a kad pocne da se kvari onda moze da pobije sve u akvarijumu.

ne zanima me ko sedi sa druge strane tastature vec ono sto taj neko pise.
Ljudi,ja vec 12-13 godina vadim tubifeks i uglavnom njime hranim ribe.Kad stigne sa kanala,tubifeks se pospe sitnim peskom kroz koji prolazi i prociscava se,
formira se u zdravu grudvu i tek onda se vadi.Tako cist tubifeks potrebno je ispirati 2-3 puta dnevno a moze i stajati ispod cesme sa koje neprestano kaplje voda.
Nikad nisam imao problema...Mana mu je sto ne moze dugo da ostane svez a kad pocne da se kvari onda moze da pobije sve u akvarijumu.

Ja nikad ne bih tako nešto napisao, recimo. Izuzetno je bitno ko je sagovornik i kolika je njegova stručnost u temi o kojoj se raspravlja. Ali hajde da vidimo šta to "taj neko piše":

Za početak, jedna dobra knjiga - "Fish disease: diagnosis and treatmen"

http://books.google.rs/books?id=76o...t&resnum=4&ved=0CDQQ6AEwAw#v=onepage&q&f=true

"Tubifex inhabit muddy, polluted streams and cannot be recommended as fish food because they harbor parasites and toxins, and have a low beneficial nutrient content. Always soak the worms in water for several days before feeding. Feed sparingly as uneaten Tubifex worms will burrow in the gravel and may die. Tubifex worms are only good to feed temporarily, if fish refuse all other foods."

"Tubifex worms are a popular treat, but feeding live worms can introduce bacteria and disease into your tank. Those risks are eliminated with these gamma radiated, freeze dried worms in an easy-to-feed, cube form."

"Transmission is believed to be by ingestion of spores. The life cycle of this organism is not completely known (believed to be indirect since myxobolus spores do not directly infect the fish) however, there appears to be a tubeficid oligochaetes (tubifex mud worm) as an important intermediate or transport host. It is believed that the parasite undergoes sporulation in the tubiflex worm were the organism takes on the form of a Triactinomyxon sp. It is believed that this parasite is then released from the tubifex worm and infects the trout. (ingestion of infected tubifex worms may also cause the fish to become infected)"

"Whirling disease requires two hosts – a worm and a fish. Tubifex worms are the required invertebrate hosts for the parasite. These oligochaete worms are called Tubifex tubifex and are related to the common earthworm. They are very small (about ½-inch in length) and are very common and widespread around the world. They live in sediments of lakes and streams, and thrive in areas with abundant fine sediment and rich organic material. Researchers have tested many kinds of worms and have determined that only Tubifex tubifex can be host to the whirling disease parasite."

O ovoj temi možemo dosta da raspravljamo, ali argumenti i svetski autoriteti iz ove oblasti kažu da su tubifeks crvi opasni za ishranu riba. Odgajivačima oni odgovaraju jer su jeftini (ili besplatni ukoliko ih sami sakupljaju) ali šta se dešava sa tim ribama kad dospeju u prodavnice? Tačnije, šta je sa ribama kad dođu u akvarijume hobista i kad počnu bez određenog razloga da ugibaju? Uglavnom akvaristi misle da je u pitanju nešto šta su oni loše, uradili, ali najčešće nije tako.
Naša akvaristika je na jako niskim granama, jer se sve svodi na zaradu onih koji su u sistemu do krajnjeg kupca, bez ikakavih ozbiljnih ulaganja u napredak. Izbor opreme u prodavnicama je katastrofalno loš, broj vrsta riba, beskičmenjaka i vodenih biljaka je očajan, znanje zaposlenih u prodavnicama se najčešće i ne može nazvati znanjem. A možda najveću štetu nanose ljudi koji po forumima pišu kako im je volja, jer nema nikakvih ograničenja i provere informacija.
Na kraju se sve svodi na same akvariste, koga žele da slušaju i najbitnije, kakva iskustva imaju sa onima koje slušaju. Moj savet je da čitaju, puno čitaju ali knjige na engleskom, nemačkom, ruskom... i da obrate pažnju na autore, jer informacije treba prihvatati od onih koji su se dokazali u ovoj oblasti.

Mudro zboris Reefer.
Složio bi se sa tobom da je akvaristika kod nas na mizernom nivou.
Niko ne polaže na kvalitetu, svi samo rade kvantitet i to da ih to košta najminimalnije. Ukrštanje i genetiku neću ni da spominjem.

Moja preporuka, manite se tubifeksa. Ima mnogo boljih rešenja od tubifeksa, koji je otrov za vaše ribe. Ne momentalan, on ubija polako.
Pitate se zašto vam ribe kada ih kupite umiru? Pogledajte najjednostavniju stvar, a to je izmet vaših riba. Ako je sluzav i beličast, ta riba je bolesna.
To je jedan od glavnih problema zašto vam ribe umiru. Pored stresa koji je najveći uzročnik bolesti.
Riba koje je hranjena tubifeksom, sigurno ima crevne parazite, a simptomi su gore navedeni.

Mogao bi da o ovom pišem do sutra, ali ljudi kao što kaže Reefer čitaj te, i to dosta čitajte, barem je sada to lako, internet na svakom korku, informacije na dohvat vaših ruku.

www.aquaplants.org

Treba znati da tubifeks živi u mulju, u gotovo anaerobnoj sredini (eksperimentima je utvrđeno da može da živi bez vazduha i do 600 časova) i hrani se anaerobnim bakterijama koje mogu da budu opasne po mnoge ribe. Takođe treba znati da u prirodi nema riba koje žive u takvoj sredini, dakle nema riba koje se hrane tubifeksom.

Back