a ko to kaze da je potrebno? mi ljudi zemljani. a sta mislis srle ako uzmemo da posotiji civilizacija udaljena xy svetlosnih godina. koja je naprednija od nas zemljana, mislis li da racuna po istim principima kao i mi? i pretpostavimo da ta civilizacija moze da preskoci tih xy svetlosnih godina za par sekundi mislis li da im je vreme uopste bitno?
Nije potrebno naravno, al smo mi radoznali
Naravno da im je bitno....vidiš i sama si upotrebila "par sekundi" - to je vreme
Razumem ja šta ti misliš otprlike...ali reći da vreme ne postoji u tom smislu može reći samo Bog, koji bi mogao da sve sagleda odjednom..

Ima jedno lepo poredjenje, negde sam čitao, to sa vremenom je kao kada neki pastir ide krivudavim putem uz planinu. I ne vidi ispred sebe više od par metara, zbog stena i tih zakrivljenosti puta. Seća se kuda je prošao, i zna gde ja sada, a šta ga čeka nema pojma..tu je gde je.
Medjutim na nekom većem brdu pored, stoji čovek, i vidi ovo čoveka koji se penje, i put iza njega, i sada gde je, i put koji ga čega. Jer ima drugačiju "perspektivu"
U onoj knjizi baš ja mislim, koju si čitala pre nedelju - dve, baš mislim da ima lep primer sa ključaonicom, kao čovek ima uvid u vreme, kao da gleda kroz ključaonicu, vidi samo ono što je "suprotno" njega...taj mali prostor. A vreme je i levo i desno još. Verovatno bi više video kad bi otvorio vrata.
Ne znam da li je to tako.
To je baš zanimljiva tema....
Odlična knjiga na tu temu, još ko ima priliku da nadje ilustrovanu obavezno da pročita
PS. Zlatna Iris, pogledaj ovo ispod imena na naslovnoj
http://ivantic.net/Ostale_knjiige/Stephen_Hawking_Kratka_povijest_vremena.pdf