Ако је било Великог праска

da upravo, to su nasi dozivljajui i vidjenja,a ko ti garantuje da svi vide i dozivljavaju kao i mi i na kraju ko garantuje da je sve to tako kako mi dozivljavamo i vidimo? pa i ovde na zemlji se ta vidjenja i dozivljaji razlikuju od zivog bica do zivog bica, a kamoli da govorimo o necemu sirem.

Ništa podjednako ne vidimo i doživljavamo. Pa to opet ne znači da stvari oko nas ne postoje.

Kretanje je oscilovanje struna...Kao na tepihu od struna prenose se oscilacije ,A MI IH VIDIMO KAO KRETANJE MATERIJE...
U stvari,deo prostora poremećen oscilovanjem,prenosi dalje oscilaciju SUKCESIVNO (ali specifično za taj slučaj način) koja teče
višeznačno i neodređeno.Ovo objašnjava i sinhronizaciju a i efekat kontraspina elektrona na "udaljenim"tačkama svemira-elektrona -blizanca...
Objašnjava "kretanje",gravitaciju,nepostojanje vremena i sl.
Matematički lakše sve prikazati-jezik posustao za naukom...

Nepostojanje vremena kao konstante, ali ne i potpuno nepostojanje.
Inače matematički je moguće dokazati i da 2 nije jednako 2. Toliko o apstraktnoj matematici.

kada bi nas neko posmatra iz perspektive iz koje mi posmatramo atome i mi bi se kretali nevjerovatnom brzinom, sto znaci da bi i vrijeme prolazilo drugacije nego u odnosu na posmatraca...

Drugačijim tokom, DA. Ali bi postojalo.
Da elektroni imaju potrebu za merenjem vremena, ne bi odabrali sekunde, jer su im predugačke. Puž i kornjača jer su im prekratke. Ali to su jedinice za merenje vremena. To nije vreme kao pojava.

http://sr.wikipedia.org/sr/Време_полураспада.
Баш има формула!
Иначе се сем хемијских елемената распадају и многе елементарне честице, нпр неутрон као самостална честица ван језгра атома за око 10 минута.
А очигледан доказ постојања времена је и нуклеарно оружје, промена зрачења нуклеотида који се користе за погон електронике у космичким сондама, или за лечење карцинома итд...

Vidiš da pokušava da te dribla. Sve prirodne nauke imaju formule koje bez vremena kao faktora ne mogu ni da se zamisle.
Svima takvima želim puno sreće da mi formulom objasne šta je prostor.

Ponoviću:
Oni koji tvrde da vreme ne postoji, neka mi dokažu da postoji prostor.

http://sr.wikipedia.org/sr/Време_полураспада.
Баш има формула!
Иначе се сем хемијских елемената распадају и многе елементарне честице, нпр неутрон као самостална честица ван језгра атома за око 10 минута.
А очигледан доказ постојања времена је и нуклеарно оружје, промена зрачења нуклеотида који се користе за погон електронике у космичким сондама, или за лечење карцинома итд...
То значи да је вероватноћа распада \lambda, константа која не зависи ни од времена, t, ни од броја нераспаднутих језгара, N.
naravno da ne zavisi kada vreme ne postoji :lol: ok ja nisam neki rocket scientist ali to vreme poluraspada za koje ti kazes da je dokaz postojanja vremena, uopste ga ne dokazuje jer je to opet kretanje, a vreme raspada (npr neutron za 10 min) je samo trajanje te promene. i mi - ljudi zemljani :lol: to trtajanje merimo jedinicom koja se zove vreme.

[Q
UOTE=Branimir76;21643112]Naravno da je vreme svima bitno. A i da nekome nije bitno, ne može da nestane tek tako. Sama si rekla da xy mou da preskoče za 2 sekunde. Pa i 2 sekunde su vreme.
Neverovatno je glupo zamišljati nekoga ko može da se kreće velikom brzinom i reći da njemu ne treba vreme. Pa da nema vremena on ne bi ni mogao da se kreće. Da bi se prešao određeni put potrebno je neko kretanje.
sam kazes da je za prelazak puta potrebno kretanje. :) slazem se
Tj. neka brzina kretanja.
da pretpostavimo da je teleportacija moguca. i jel je brzina kretanja kod teleportacije jednaka onoj kod obicnog prelaska puta u jedinici vremena? d liuopste predjeni put i vreme imaju isti znacaj kod obe vrste kretanja?
I mi smo u odnosu na puža munjevita stvorenja, pa opet imamo vreme.
a d li je puzu vreme bitno i mislis li da je sekunda ista za tebe i za tog puza. a sada se stavi u pozziciju puza :lol:

Vidiš da pokušava da te dribla. Sve prirodne nauke imaju formule koje bez vremena kao faktora ne mogu ni da se zamisle.
Svima takvima želim puno sreće da mi formulom objasne šta je prostor.

Ponoviću:
Oni koji tvrde da vreme ne postoji, neka mi dokažu da postoji prostor.
Простор је оно у чему се материја физички простире.[1] Физички простор се обично сматра тродимензионалним, док савремени физичари узимају време као четврту димензију,
da se posluzim vikipedijom :lol:
dakle prostor moze a i ne mora bez vremena, sta mi to govori o vremenu?
p.s. onih 10 min kod raspada neutrona za naucnika koji vodi brigu o tome traju kao sat vremena, a meni koja npr uzivam u intimnosti traju kao 10 sekundi. tako da ni tih 10 minuta ne traje uvek isto :lol:

naravno da ne zavisi kada vreme ne postoji :lol: ok ja nisam neki rocket scientist ali to vreme poluraspada za koje ti kazes da je dokaz postojanja vremena, uopste ga ne dokazuje jer je to opet kretanje, a vreme raspada (npr neutron za 10 min) je samo trajanje te promene. i mi - ljudi zemljani :lol: to trtajanje merimo jedinicom koja se zove vreme.

Jedinica je sekund, a ne vreme. Ja sam mislio da si ti ozbiljan i upućen sagovornik.

[Q
sam kazes da je za prelazak puta potrebno kretanje. :) slazem se

da pretpostavimo da je teleportacija moguca. i jel je brzina kretanja kod teleportacije jednaka onoj kod obicnog prelaska puta u jedinici vremena? d liuopste predjeni put i vreme imaju isti znacaj kod obe vrste kretanja?

a d li je puzu vreme bitno i mislis li da je sekunda ista za tebe i za tog puza. a sada se stavi u pozziciju puza :lol:

Teleportacija je naučna fantastika i u domenu je samo pretpostavki. Čak i kao takva, zahteva određeno vreme da se materija prebaci iz jednog dela prostora u drugi. A donositi zaključke o vremenu pomoću uređaja iz filmova fantastike je tek dokaz neozbiljnosti.

Простор је оно у чему се материја физички простире.[1] Физички простор се обично сматра тродимензионалним, док савремени физичари узимају време као четврту димензију,
da se posluzim vikipedijom :lol:
dakle prostor moze a i ne mora bez vremena, sta mi to govori o vremenu?
p.s. onih 10 min kod raspada neutrona za naucnika koji vodi brigu o tome traju kao sat vremena, a meni koja npr uzivam u intimnosti traju kao 10 sekundi. tako da ni tih 10 minuta ne traje uvek isto :lol:

Izvini. Ja ovde ne vidim dokaz o postojanju prostora. "Prostor je ono u čemu se prostire." Ma idi, molim te!

Teleportacija je naučna fantastika i u domenu je samo pretpostavki. Čak i kao takva, zahteva određeno vreme da se materija prebaci iz jednog dela prostora u drugi. A donositi zaključke o vremenu pomoću uređaja iz filmova fantastike je tek dokaz neozbiljnosti.
rekla sam da pretpostavimo da postoji....elem i internet je pre izvesnog vremena bio u domenu naucne fantastike a vidi nas sad :lol:
najlakse je optuziti sagovornika da je neozbiljan...menije nezrelo sto ti moje misljenje smatras za smejuriju samo zato sto se razlikuje od tvog.

a ko to kaze da je potrebno? mi ljudi zemljani. a sta mislis srle ako uzmemo da posotiji civilizacija udaljena xy svetlosnih godina. koja je naprednija od nas zemljana, mislis li da racuna po istim principima kao i mi? i pretpostavimo da ta civilizacija moze da preskoci tih xy svetlosnih godina za par sekundi mislis li da im je vreme uopste bitno?

Nije potrebno naravno, al smo mi radoznali :D
Naravno da im je bitno....vidiš i sama si upotrebila "par sekundi" - to je vreme :)

Razumem ja šta ti misliš otprlike...ali reći da vreme ne postoji u tom smislu može reći samo Bog, koji bi mogao da sve sagleda odjednom.. :)
Ima jedno lepo poredjenje, negde sam čitao, to sa vremenom je kao kada neki pastir ide krivudavim putem uz planinu. I ne vidi ispred sebe više od par metara, zbog stena i tih zakrivljenosti puta. Seća se kuda je prošao, i zna gde ja sada, a šta ga čeka nema pojma..tu je gde je.
Medjutim na nekom većem brdu pored, stoji čovek, i vidi ovo čoveka koji se penje, i put iza njega, i sada gde je, i put koji ga čega. Jer ima drugačiju "perspektivu" :)

U onoj knjizi baš ja mislim, koju si čitala pre nedelju - dve, baš mislim da ima lep primer sa ključaonicom, kao čovek ima uvid u vreme, kao da gleda kroz ključaonicu, vidi samo ono što je "suprotno" njega...taj mali prostor. A vreme je i levo i desno još. Verovatno bi više video kad bi otvorio vrata.
Ne znam da li je to tako.

To je baš zanimljiva tema....
Odlična knjiga na tu temu, još ko ima priliku da nadje ilustrovanu obavezno da pročita :D

PS. Zlatna Iris, pogledaj ovo ispod imena na naslovnoj :)

http://ivantic.net/Ostale_knjiige/Stephen_Hawking_Kratka_povijest_vremena.pdf

rekla sam da pretpostavimo da postoji....elem i internet je pre izvesnog vremena bio u domenu naucne fantastike a vidi nas sad :lol:
najlakse je optuziti sagovornika da je neozbiljan...menije nezrelo sto ti moje misljenje smatras za smejuriju samo zato sto se razlikuje od tvog.

Jednostavno. Kada teleport bude napravljen, pričaćemo o tome. Jer ako ja navedem dokaz Vremenske mašine, koja ne bi mogla da postoji ako ne postoji vreme, svi će se ovde sa pravom smejati.

Nije potrebno naravno, al smo mi radoznali :D
Naravno da im je bitno....vidiš i sama si upotrebila "par sekundi" - to je vreme :)
pa bitno je meni a ne njima.

Razumem ja šta ti misliš otprlike...ali reći da vreme ne postoji u tom smislu može reći samo Bog, koji bi mogao da sve sagleda odjednom.. :)
Ima jedno lepo poredjenje, negde sam čitao, to sa vremenom je kao kada neki pastir ide krivudavim putem uz planinu. I ne vidi ispred sebe više od par metara, zbog stena i tih zakrivljenosti puta. Seća se kuda je prošao, i zna gde ja sada, a šta ga čeka nema pojma..tu je gde je.
Medjutim na nekom većem brdu pored, stoji čovek, i vidi ovo čoveka koji se penje, i put iza njega, i sada gde je, i put koji ga čega. Jer ima drugačiju "perspektivu" :)
upravo o perspektivi se radi. nam iz ove perspektive vreme je kao sto branimir kaze sekunda, minut, sat. razumem ja i sta on covek govori. vreme je po meni kretanje i redosled promena koje se desavaju i zato ja vreme ne vezujem za ovozamaljske perspektive, ja upravo pokusavam da sagledam tu siru sliku.
U onoj knjizi baš ja mislim, koju si čitala pre nedelju - dve, baš mislim da ima lep primer sa ključaonicom, kao čovek ima uvid u vreme, kao da gleda kroz ključaonicu, vidi samo ono što je "suprotno" njega...taj mali prostor. A vreme je i levo i desno još. Verovatno bi više video kad bi otvorio vrata.
Ne znam da li je to tako.
ima i u onoj koju sam ti proporucila a koja nije bas ostavila jos lepse objasnjenje o vemenu kao jednom. a ovo boldovano..uh stala sam sa tom knjigom. ja bih to mogla da shvatim ali kao da je rec o prostoru. ;)
To je baš zanimljiva tema....
Odlična knjiga na tu temu, još ko ima priliku da nadje ilustrovanu obavezno da pročita :D

PS. Zlatna Iris, pogledaj ovo ispod imena na naslovnoj :)

http://ivantic.net/Ostale_knjiige/Stephen_Hawking_Kratka_povijest_vremena.pdf
[/QUOTE]
nikad me hoking nije privlacio....ali posto je od tebe procitacu :cmok2:

Back