Aikido i Realni Aikido reopen

U Aikidou, za razliku od ostalih borilačkih veština, nema takmičenja, nema pobednika i nema poraženih. Nema šampiona, ali nema ni gubitnika. Ne postoji najbolji i najjači učitelj, niti najbolja škola, niti najbolji učenik... Aikido je traganje i prvi korak u tom traganju je traganje za učiteljem.
Kad budeš u dođou koji jeste za tebe, znaćeš! Ako ga ne nađeš iz prve, probaj sledeći...
Od 19. avgusta Aikido dojo Dunav počinje novu sezonu. Dobrodošli!

Besplatni Aikido

U Aikidou, za razliku od ostalih borilačkih veština, nema takmičenja, nema pobednika i nema poraženih. Nema šampiona, ali nema ni gubitnika. Ne postoji najbolji i najjači učitelj, niti najbolja škola, niti najbolji učenik... Aikido je traganje i prvi korak u tom traganju je traganje za učiteljem.
Kad budeš u dođou koji jeste za tebe, znaćeš! Ako ga ne nađeš iz prve, probaj sledeći...
Od 19. avgusta Aikido dojo Dunav počinje novu sezonu. Dobrodošli!

Besplatni Aikido

Zen-Zen kakva je Poenta ove price o Aikidou?Mozda da nadjem ucitelja i sta onda biva,da ga placam celoga zivota i meditiram kako Ljuba rece 40 min.,a onda radim razgibavanja 5 minuta i koliko minuta ostaje za tehnike:think:
A ova ti je posebno dobra:"Ako ga ne nadjes iz prve,probaj sledeci"
Z-Zena ajde ti nama napisi koliko dugo prakticiras Aikido,da li si polagala i koji pojas nosis,mislim u klubu,jer to napolju "ne pije vodu",a znas li zasto,zato sto su mangupi mnogo gadni,nece on tebe za rucicu tvoju da hvata,nego ce da bude malo vise grub;

Дуго сам се премишљао да ли да оживљавам ову тему или не, али рачунам да на овај подфорум (углавном) свраћају људи који имају извесно искуство у борилачким вештинама, па ће се можда моћи водити нормалан разговор.

За почетак, шта мислите о изреци "аикидо - пут љубави" и да ли мислите да се принципи аикидоа могу савладати уколико се неко рекреативно бави овом вештином?

Дуго сам се премишљао да ли да оживљавам ову тему или не, али рачунам да на овај подфорум (углавном) свраћају људи који имају извесно искуство у борилачким вештинама, па ће се можда моћи водити нормалан разговор.

За почетак, шта мислите о изреци "аикидо - пут љубави" и да ли мислите да се принципи аикидоа могу савладати уколико се неко рекреативно бави овом вештином?

Sama rec vestina oznacava umetnost.Znaci da "put ljubavi" ima svoje znacenje.Kako biti dobar umetnik,a da nevolim to sto radim.Pitanje je da li cu uspeti da savladam put da bi zavoleo vestinu,koja ce mi posluziti i za zdravlje i za kontrolu i sve ostalo.Aikido je jedan od nacina vestine,a to je spoznaja samoga sebe,kao br.1,a onda spoznaja ljudi oko sebe.Sta znaci rekreativac?Onaj koji ne ide na takmicenja,a vezba stalno je rekreativac koji je izbegao profesionalizam sportske karijere,ali je zato nasao put kojim ce koracati ceo zivot.Kada covek nesto zavoli,ostaje dosledan tim principima i zivot mu je tako koncipiran da je i sebe ispostovao,a i sve oko sebe.

Sama rec vestina oznacava umetnost.Znaci da "put ljubavi" ima svoje znacenje.Kako biti dobar umetnik,a da nevolim to sto radim.Pitanje je da li cu uspeti da savladam put da bi zavoleo vestinu,koja ce mi posluziti i za zdravlje i za kontrolu i sve ostalo.Aikido je jedan od nacina vestine,a to je spoznaja samoga sebe,kao br.1,a onda spoznaja ljudi oko sebe.Sta znaci rekreativac?Onaj koji ne ide na takmicenja,a vezba stalno je rekreativac koji je izbegao profesionalizam sportske karijere,ali je zato nasao put kojim ce koracati ceo zivot.Kada covek nesto zavoli,ostaje dosledan tim principima i zivot mu je tako koncipiran da je i sebe ispostovao,a i sve oko sebe.

Хм, ја сам мислио да су они који се рекреативно баве неком борилачком вештином они који имају два до три тренинга недељно од сат, сат и по.

Приметио сам да се та идеја "пута љубави" скоро увек везује за аикидо, а не и за друге борилачке вештине.
Са овим што си написао са у потпуности слажем, само сматрам да се може односити на сваку борилачку вештину, а не само на аикидо.

Хм, ја сам мислио да су они који се рекреативно баве неком борилачком вештином они који имају два до три тренинга недељно од сат, сат и по.

Приметио сам да се та идеја "пута љубави" скоро увек везује за аикидо, а не и за друге борилачке вештине.
Са овим што си написао са у потпуности слажем, само сматрам да се може односити на сваку борилачку вештину, а не само на аикидо.

Potpuno si u pravu,ja i jesam pisao o putu za svaku borilacku vestinu.Jedan je put-Budo za bilo koju B.V.Profesionalci vezbaju stalno,a rekreativci 3 X nedeljno,ali ako ta rekreativa ostane za ceo zivot,to je Budo.

Potpuno si u pravu,ja i jesam pisao o putu za svaku borilacku vestinu.Jedan je put-Budo za bilo koju B.V.Profesionalci vezbaju stalno,a rekreativci 3 X nedeljno,ali ako ta rekreativa ostane za ceo zivot,to je Budo.

На прву лопту, заиста лепо звучи да ако се неко читав живот рекреативно бави борилачким вештинама то јесте будо, међутим, на основу онога што сам видео у пракси нисам уверен да је то правило у стварном животу.
На пример, имао сам прилике да видим људе који се баве нечим што се зове ки-аикидо годинама, а што мени личи на геријатријску јогу.
Мислим да се поспрдни назив "мистичне вештине" врло лепо уклапа у то што сам видео.
Још једна врло битна ствар је и избор тренера, тј. учитеља.

На прву лопту, заиста лепо звучи да ако се неко читав живот рекреативно бави борилачким вештинама то јесте будо, међутим, на основу онога што сам видео у пракси нисам уверен да је то правило у стварном животу.
На пример, имао сам прилике да видим људе који се баве нечим што се зове ки-аикидо годинама, а што мени личи на геријатријску јогу.
Мислим да се поспрдни назив "мистичне вештине" врло лепо уклапа у то што сам видео.
Још једна врло битна ствар је и избор тренера, тј. учитеља.

Tako je i sa tim se slazem.Davne 1974 godine sam vezbao kod Ljube klasicni aikido,oko 3 godine i otisao na karate.Ljuba jeste dostigao odredjeni nivo.Pitanje je koje ja postavljam je gde je granica nivoa i da li ga uopste postoji?Zato i zovemo Put-Budo,jer ceo zivot si u tome,zrtvujes mnogo vremena i pokusavas da se usavrsis.Ideal postoji,a savrsenstvo je u nama,i to je najveca bitka koju covek moze da dobije,jer kada postignes savrsenstvo,onda shvatis sta su vestine.Imas primer Musasi i 5 prstenova,dobra knjiga i odlican primer za razumevanje Puta.
Sto se tice ucitelja postoji izreka:Ucitelj otvara vrata,a ucenik sam pronalazi Put;

има један мали проблем са свом том причом о Будо-у...

Будо је нешто чега су се придржавали самураји док осталим слојевима то није приличило...
Самураји су били ратници а не трговци...
Тако да ту причу кад помиње трговац и то још кад се истом бави рекреативно о Будоу може само да дискутује за разумевање је потребно много више....Ал' добро Јапанци су то лепо упаковали за широке народне масе на западу где ће свако ко вежба нешто од Јапанских вештина да се мало ложи и на Пут Ратника...

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/...snqB6jNXwoDNVg0hfG_T8EoareX4VJTbt6qcTpzz0JkQn
BUDO - Put mira

Japanske borilačke veštine nazivaju se jednom rečju "Budo". Značenje ove reči jeste put ka uspostavljanju mira i blagostanja. Reč "Bu" koja se danas koristi u savremenom japanskom i kineskom jeziku znači: vojni; oružani.

и шта би на крају шта значи БУДО ?
„пут мира и благостања“ како неки воле да се лажу или је у питању „пут ратника“?

Tako je i sa tim se slazem.Davne 1974 godine sam vezbao kod Ljube klasicni aikido,oko 3 godine i otisao na karate.Ljuba jeste dostigao odredjeni nivo.Pitanje je koje ja postavljam je gde je granica nivoa i da li ga uopste postoji?Zato i zovemo Put-Budo,jer ceo zivot si u tome,zrtvujes mnogo vremena i pokusavas da se usavrsis.Ideal postoji,a savrsenstvo je u nama,i to je najveca bitka koju covek moze da dobije,jer kada postignes savrsenstvo,onda shvatis sta su vestine.Imas primer Musasi i 5 prstenova,dobra knjiga i odlican primer za razumevanje Puta.
Sto se tice ucitelja postoji izreka:Ucitelj otvara vrata,a ucenik sam pronalazi Put;

Једно моје приватно размишљање је да би за борилачке вештине било боље да се литература коју су писали велики мајстори третира као екслузивно право оних који су достигли одређени степен (нпр. постали мајстори).
Имам утисак да велика већина људи које занимају борилачке вептине посегне за литературом и онда по чита дан паметују о теоријским принципима, пропуштајући да увиди да су ти принципи настали из много проливеног зноја и нешто мање проливене крви, а не од празног филозофирања.
Мислим да неко треба да проведе бар десет година у борилачким вештинама да би могао да разуме шта пишу велики мајстори попут Мусашија.. ма какви, да му се уопште дозволи да чита дела великих мајстора.

П.С. Код мајстора Љубе сам научио да уопште није тачно да у аикидоу не постоје ударци (одвалио ме по бубрезима првом приликом).

Poslednja izmena:
има један мали проблем са свом том причом о Будо-у...

Будо је нешто чега су се придржавали самураји док осталим слојевима то није приличило...
Самураји су били ратници а не трговци...
Тако да ту причу кад помиње трговац и то још кад се истом бави рекреативно о Будоу може само да дискутује за разумевање је потребно много више....Ал' добро Јапанци су то лепо упаковали за широке народне масе на западу где ће свако ко вежба нешто од Јапанских вештина да се мало ложи и на Пут Ратника...

Мислим да разумем на шта циљаш и слажем се са тиме - једна врста комерцијализације је направила оно што се поспрдно назива "мистичним вештинама", а што се добро продаје међу људима који не желе баш много да се труде и зноје, али би да буду некакви ратници, мајстори и шта ти ја знама... као "викенд ратници".

Cao
Kineski znaci kojima se i japanci sluze za BU DO znace Ratni/Borilacki Put.
Bu = Japansi izgovor
Wu = Kineski izgovor
Do = Japanski izgovor
Dao = Kineski izgovor

Recimo Bu Shi Do je na kineskom Wu Shi Dao sto znaci put ratnika. BuShi = Ratnik, ili eto na kineskom se izgovara WuShi.

Pozdrav

Добре су и фразе, кад немаш шта конкретно да кажеш?
Други су већ одговорили...
Па ти провери ко ту себе лаже... :rtfm:

Hehe pa na tu foru on ide! I posle ja ispadnem bad guy. e bas fino sto se nisam ukljucivao na ovoj temi i sto je sam bez mene pokazao pravo lice i saznao da nije stvar do mene samo nego i da sa drugim korisnicima ne ume da se sporazumeva.

Brines me. Ono sto mogu da vidim je da se moze primeniti protiv coveka koji te napada na dogovoren nacin zarad demonstracije. A ovo o indirektnom samoubistvu se odnosilo na tehnike sa pistoljem. Ne moras da budes neki majstor, dovoljno je da si pucao i da poznajes osnovu mehanike pistolja pa da vidis da onako mozes samo da nateras coveka da opali u tebe.

Ajde sada izvuci neki sanchin...nisi dugo.

Back