Aikido i Realni Aikido reopen

PA jel hoces Aikido ili Sokolski klub? :lol:

U Bg, kao i svuda u Smrdiji svako moze da okaci natpis Aikido, ali skoro niko ne moze da te nauci nesto mnogo...

Ja bih ti preporucio u Bg recimo klub Karadjordje, ili mozda AK Zemun ili Shinken. Potrudi se malo pa sam nadju adrese u Googlu, i nemoj da gledas koji ti je najblizi klub :lol: nego ove sto sam ti nabrojao.

Spisak aikido kluboa http://www.borenje.info/klubovi/aikido-ra-aikijujutsu-aikijutsu/

U Aikidou, za razliku od ostalih borilačkih veština, nema takmičenja, nema pobednika i nema poraženih. Niko ne može dokazati da je najbolji i najjači i nema sudije koji o tome može odlučivati.
Aikido nije božije seme, pa da ti ga neko daje. Sam ćeš morati da obiđeš nekoliko klubova dok ne nađeš učitelja koji je za tebe.
A i kada ga nađeš, učitelj ti neće dati Aikido. Pokazaće ti put i naučiti te kuda da gledaš. Ostalo je na tebi.
Slučajni prolaznici ti mogu pomoći tako što će ti tu i tamo staviti pokoji znak pored puta.

Priče iz Aikido sale

PA jel hoces Aikido ili Sokolski klub? :lol:

U Bg, kao i svuda u Smrdiji svako moze da okaci natpis Aikido, ali skoro niko ne moze da te nauci nesto mnogo...

Ja bih ti preporucio u Bg recimo klub Karadjordje, ili mozda AK Zemun ili Shinken. Potrudi se malo pa sam nadju adrese u Googlu, i nemoj da gledas koji ti je najblizi klub :lol: nego ove sto sam ti nabrojao.

jedan moj rodjak koji je trenirao judo i kjukosinkai kaze da je bolji soko jer tu naucis i samoodbranu i napad i reflekse i sta jos nije nabrojo,nesto s nozevima itd.

a u aikidu naucis samo samoodbranu.

zato pitam vas, posto sam u nedoumici da mi kazete sta je bolje.

ja sam 96 god. i nzm dal bi mi bilo suvise tesko da pratim treninge i jednih i drugih posto nemam iskustva s borilaskim sportovima.

jedan moj rodjak koji je trenirao judo i kjukosinkai kaze da je bolji soko jer tu naucis i samoodbranu i napad i reflekse i sta jos nije nabrojo,nesto s nozevima itd.

a u aikidu naucis samo samoodbranu.

zato pitam vas, posto sam u nedoumici da mi kazete sta je bolje.

ja sam 96 god. i nzm dal bi mi bilo suvise tesko da pratim treninge i jednih i drugih posto nemam iskustva s borilaskim sportovima.

PA sta ja znam to su ti dva razlicita prilaza istoj stvari... Ako bih ti rekao treniraj ovo ili ono, morao bih da kazem zasto, i onda ne bi bilo lepo da kazem da ono drugo ne valja! :lol:

Idi pogledaj bar 1 trening u klubovima koje sam ti preporuci za Aikido, i pogledaj bar 1 trenig Soko, pa ti sam odluci sta ti se vise svidja, a ne da ti prica neko ko je trenirao Judo i Karate.

Najsmesniji su mi likovi koji treniraju recimo 1 godinu kik boks, i onda meni prica sta je Aikido, a ja treniram 12 godina.

Poslednja izmena:
PA sta ja znam to su ti dva razlicita prilaza istoj stvari... Ako bih ti rekao treniraj ovo ili ono, morao bih da kazem zasto, i onda ne bi bilo lepo da kazem da ono drugo ne valja! :lol:

Idi pogledaj bar 1 trening u klubovima koje sam ti preporuci za Aikido, i pogledaj bar 1 trenig Soko, pa ti sam odluci sta ti se vise svidja, a ne da ti prica neko ko je trenirao Judo i Karate.

Najsmesniji su mi likovi koji treniraju recimo 1 godinu kik boks, i onda meni prica sta je Aikido, a ja treniram 12 godina.

ok, hvala

evo sta o aikidou kaze jedna od legendi borenja

Pa vidi za pocetak on je legenda borenja stvarno, ali izgleda nerazumes opsu poentu aikido ili realni ajkido sve jedno koji se nebavi uopste borenjem nego izbegavanjem borbe, on sigurno zna da se bori to se moze videti ali dali zna da pobedi neprijatelja bez borbe to je pitanje.Ispricacu vam nesto o mom majstoru, on se bavio t. ajkidom dok nije stigo do crnog pojasa i 4. dana onda se odlucio za realni ajkido u kome nosi trenutno 5. dan.Ajkidom se bavi vise od 34 godine i hvali i jedan i drugi,ima crne pojase iz dziu dzitse,japanskog macevanja,dzuda, TA,RA .kada je bio mladji mnogi prakticioneri boksa ,dzuda ,karatea, dziu dzitse i drugih borilackih sportova su sa skepsom posmatrali njegov rad pa ga i izazivali da proba da se brani od njihovih napada. Jos mu se nikad nije desilo da nije uspeo da baci nekog od njegovih izazivaca iz prve,to nisu bili ljudi samo sa ulice nego i majstori svoje vestine ;o primenljivosti se neraspravljam.Za one tradicionaliste koji misle da je RA pogresan ili da nije u duhu TA mozda su malim delom u pravu jer je psihologija malo drukcija, neucenas toliko o duhovnim stvarima samo nas uce da treba da branimo sebe i ljude koje volimo bez koriscenja sile.tehnika je u principu ista samo sto je poboljsana u nekim finesama da protivnik nebi mogo i ako je trenirani borac da se odupre. U RA nema sparinga ni udaraca isto kao i u TA to sto Ljuba Vracarevic udara nekoga ko je pod polugom je samo za prikaz, ne udaramo se stvarno ,mozda samo u realnim situacijama kada nemamo izbora ali i to radimo u takvoj meri da se nepovredi protivnik nego smiri.

P.S. ja sam veliki ljubitelj i realnog i tradicionalnog ajkida i bavim se ajkidom od malih nogu.

Čet. 02. avg. - Kretanja; padovi; osnovne poluge na zglobu šake
Ned. 05. avg. - Kondicioni trening i uvežbavanje tehnika sa prethodnog časa
Uto. 07. avg. - Udarci rukom u aikidu; izbegavanje napada
Čet. 09. avg. - Udarci nogom u aikidu; izvođenje protivnika iz ravnoteže
Ned. 12. avg. - Kondicioni trening i uvežbavanje tehnika sa prethodnih časova
Uto. 14. avg. - Osnovne poluge na zglobu lakta i ramena; distance u aikido tehnici
Čet. 16. avg. - Napad hvatom u aikidu; kontinuitet tehnike i kružno kretanje
Ned. 19. avg. - Kondicioni trening i uvežbavanje tehnika sa prethodnih časova
Uto. 21. avg. - Kombinovani napadi u aikidu; osnovne aikido tehnike
Čet. 24. avg. - Primena aikido tehnike u odbrani od napada nožem
Ned. 26. avg. - Kondicioni trening i uvežbavanje tehnika sa prethodnih časova
Uto. 28. avg. - Principi odbrane od više napadač
Bacih pogled na plan i program treninga.
Sasvim dovoljno da se neko primi na aikido.
Preporucujem

267405_10151066603907582_260844554_n.jpg

Ikeda sensei, Japan 2012. :)

Poslednja izmena:
Posle par godina treniranja realnog aikida i prisustva na nekoliko treninga tradicionalnog aikida mogu da kazem(krajnje objektivno i realno) sledece. Svaki sport ima svoje vrline i mane pa i aikido. Od dobrih stvari bih naveo to sto je aikodo sport za sve generacije i tu prakticno nema limita. Takodje u sparingu nisi uslovljen tezinom protivnika kao kod drugih sportova(boksa,dzudoa...) vec naprotiv njegovu tezinu i silu okreces u svoju korist. E sad lose stvari su. Kod tradicionalnog aikida ima suvise nepotrebnih i evropskom coveku potpuno stranih stvari. Trening pocinje molitvom tj klanjanjem vrhovnom ucitelju i tako se i zavrsava. Koristi se mac kao sasvim nepotrebno oruzje(tesko da ce vas ko na ulici napasti macem) i nekako je sve razvodnjeno i prilagodjeno istoku i budizmu u sta se mi i nas nacin zivota apsolutno ne uklapamo. Realni aikido koga sam kao sto rekoh trenirao nekoliko godina je takodje sve samo ne realan ali u drugom smislu. Realan je samo u odnosu na tradicionalan i nista vise. Izbacen je mac i duhovna strana aikidoa ali ostalo je ili bolje receno dodato je mnogo losih strana. Treninzi traju samo sat vremena i pola od toga otpada na zagrevanje sto je apsolutno ne dovoljno za sam aikido. Zagrevanje je prilicno nekvalitetno a poluge prilicno jake sto otvara jako veliku mogucnost povrede. Bilo kakvo vezbanje napada ne postoji a odbrana koja je zasnovana na izbegavanju napada i inerciji protivnika cesto se zasniva samo na glumatanju napada i odbrane. Posebna prica je maksimalna komercijalizacija ovog sporta gde pored preskupih mesecnih clanarina placate i godisnju clanarinu kao i bilo kakvo prisustvo nekom od seminara i polaganje cija cena ide i do 50eura za crni pojas. Kad se tome dodaju i male i apsolutno neprilagodjene sale u kojima je skoro uvek tesno za bilo kakvo normalno vezbanje i nezainteresovanost trenera (zainteresovani su samo za nove clanove i nove clanarine) dobijate jako losu sliku ovog sporta. Takozvana dzi-vaza ili odbrana od vise napadaca kojom se svaki aikidoka ponosi je totalni promasaj i dobra je samo za skidanje viska kilograma. Svaka cast Vracarevicu ali mislim da se on odavno izgubio u finansijskoj strani ovog sporta a da je odavno zaboravio cemu bi svaki borilacki sport pa i Aikido trebao da sluzi.

Posle par godina treniranja realnog aikida i prisustva na nekoliko treninga tradicionalnog aikida mogu da kazem(krajnje objektivno i realno) sledece. Svaki sport ima svoje vrline i mane pa i aikido. Od dobrih stvari bih naveo to sto je aikodo sport za sve generacije i tu prakticno nema limita. Takodje u sparingu nisi uslovljen tezinom protivnika kao kod drugih sportova(boksa,dzudoa...) vec naprotiv njegovu tezinu i silu okreces u svoju korist. E sad lose stvari su. Kod tradicionalnog aikida ima suvise nepotrebnih i evropskom coveku potpuno stranih stvari.Trening pocinje molitvom tj klanjanjem vrhovnom ucitelju i tako se i zavrsava. Koristi se mac kao sasvim nepotrebno oruzje(tesko da ce vas ko na ulici napasti macem) i nekako je sve razvodnjeno i prilagodjeno istoku i budizmu u sta se mi i nas nacin zivota apsolutno ne uklapamo. Realni aikido koga sam kao sto rekoh trenirao nekoliko godina je takodje sve samo ne realan ali u drugom smislu. Realan je samo u odnosu na tradicionalan i nista vise. Izbacen je mac i duhovna strana aikidoa ali ostalo je ili bolje receno dodato je mnogo losih strana. Treninzi traju samo sat vremena i pola od toga otpada na zagrevanje sto je apsolutno ne dovoljno za sam aikido. Zagrevanje je prilicno nekvalitetno a poluge prilicno jake sto otvara jako veliku mogucnost povrede. Bilo kakvo vezbanje napada ne postoji a odbrana koja je zasnovana na izbegavanju napada i inerciji protivnika cesto se zasniva samo na glumatanju napada i odbrane. Posebna prica je maksimalna komercijalizacija ovog sporta gde pored preskupih mesecnih clanarina placate i godisnju clanarinu kao i bilo kakvo prisustvo nekom od seminara i polaganje cija cena ide i do 50eura za crni pojas. Kad se tome dodaju i male i apsolutno neprilagodjene sale u kojima je skoro uvek tesno za bilo kakvo normalno vezbanje i nezainteresovanost trenera (zainteresovani su samo za nove clanove i nove clanarine) dobijate jako losu sliku ovog sporta. Takozvana dzi-vaza ili odbrana od vise napadaca kojom se svaki aikidoka ponosi je totalni promasaj i dobra je samo za skidanje viska kilograma. Svaka cast Vracarevicu ali mislim da se on odavno izgubio u finansijskoj strani ovog sporta a da je odavno zaboravio cemu bi svaki borilacki sport pa i Aikido trebao da sluzi.

To "niko na ulici ne koristi mac" je jedna od najvecih izvala. Niko na ulici ne hoda bez ruku i ne tuce se bez ruku, pa bokseri ipak udaraju u dzak (koji nema ruke u gardu) :) Tako da rad sa oruzjima u Aikidou ima sasvim neki drugi smisao a ne da ce te neko napasti macem ili stapom. Nece te niko napasti ni dok nosis kimono pa opet treniras u kimonu, i tako dalje... :D

Drugo kada se na pocetku i na kraju ljudi poklone (jedni drugima) to nema nikakve veze sa molitvom, to je jos veca izvala :lol: (Mozda sivideo nekad da se i dzudisti i karatisti poklone, bar kratko i na brzinu, pre i posle borbe)

I trebalo bi da znas razilku izmedju sporta i vestine... :whistling:

A sve ostalo sto si napisao je odlika drzave u kojoj zivimo, losi uslovi, komercijalizacija, losi trenerski kadrovi itd. i mislim da je pristuno u svim borilackim vestinama i sportovima.

Back