Aikido i Realni Aikido reopen

@Vlada80-Nis
Skoro sve je ovo ok sto si napisao, i istina. Uvredio si me sa poslednjom recenicom jer sam "realac", ali nije ti za zameriti, nisi ti kriv. Mnogo tvojih kolega gleda kojekakve klipove na youtube i na osnovu toga donose zakljucke, veliki intelektualci sa visokim koeficijentom zapazanja i shvatanja. A i treneri vam pune glavu pricama sto je i normalno, jel... No dobro, oprosteno ti je, ja ne mrzim nikoga!
No, da pitam nesto... Sta podrazumevas pod "klasicnim napadom ruke"?

Pre svega, lep snimak.

Ne slazem se da nije realno. Sve tehnike na ovom snimku su izvedene raalno.

Da, sve tehnike su izvedene realno..

Zapravo, izvedene su vrlo slično načinu na koji se izvode tehnike na snimcima realnog aikidoa..

Problematicno je sto je uke dosta lose ukirao.
Takodje, veliki je problem (trenirao sam aikido, pa iz prve ruke govorim) sto vecina aikidoka ne zna da ukira. Recimo na klasican napad rukom kroz stav ili ti oj zuki, uke posle izvedenog udarca staje i ocekuje da ga kolega ili tori baci. Tori recimo treba da izvede kotegeasi i on to posto je ovaj stao radi na silu, kretanjem i polugama. Ustvari, uke je posle svog promasaja (posto je tori odradeo tenkan kretanje i sklonio se sa linije napada) trebao da nastavi svoj napad rukom u polukrugu i sustigne torija gde bi sam sebe doveo u polozaj za bacanje kotegeasi a tori bi samo malo preokrenuo njegov ki i uke bi odleteo kao supermen.

Onda je vrlo logično, i samo se nameće, da nijedna osoba u životu koja će te napasti ne ume da ukira, jer niko neće zauzeti stav, krenuti iz stava rukom, a onda kad promaši, slepo optrčati u polukrugu i pokušati da napadne opet.. Ja prvi ne umem da napadam, i prvi neću to uraditi kad(ako) budem hteo da napadnem nekog.
Ukiranje onda predstavlja blago besmislen koncept, zar ne?

Dosta njih koji se bave aikidoom ili ovom tvorevinom "realni aikido" ne znaju sta aikido ustvari jeste. Odatle i nastaju podele na primenjive i neprimenjive tehnike. U aikidou ne postoji ni jedna tehnika koja nije primenjiva a tehnika ima koliko zelis.

Mala primedba.. Nijedna tehnika u aikidou nije neprimenjiva, ok. Ali, nijedna tehnika nije primenjiva na svakome i u svakom trenutku. Može li tako?

U aikidou ne postoji protivnik. Ne postoji napad, sukob. Tori je mirna osoba koja egzistira tu na mestu gde se nalazi u balansu prirode u kojevam se nalazi.

Nažalost, osobi koja je krenula u napad to niko nije rekao..

Kada neko (mi to nazivamo protivnikom, agresorom, napadacem) pokusa da razbije njegov balans-ravnotezu, tori se samo krece u skladu njegovog pokusaja da narusi njegovu ravnotezu. Ni u jednom trenutku, tori ne napada, ne baca i ne ostvaruje direktni kontakt sa ukeom. Uke tj. napadac, sam sebe baca na zemlju. Da bi to moglo da se izvede, neophodno je posedovati veliki arsenal aikido tehnika, kako bi u svakoj situaciji mogli da se uklopite u napad.

Arsenal aikido tehnika se učvršćuje i proširuje fizičkom vežbom, kontaktom sa ukeom. Proverena činjenica je da ne možeš da uradiš nešto što ne znaš, odnosno, za šta nisi uvežban. Kako je onda moguće primeniti bacanje koje nisi uvežbao na nekog van treninga (na stranu što on neće da igra po našim pravilima - jer mu niko nije rekao da treba tako da igra).
Ako je potrebno da se na treningu ljudi bacaju sami od sebe, i skaču i lete okolo, bez kontakta torija, nevinom posmatraču sa strane, to će jako čudno da izgleda.. Na stranu što se može desiti da liči na onog čičicu koga je nesrećni MMA fighter slomio u jednom i po udarcu.. Ovaj ovde...

Zato je to idealna vestina za fizicki slabe ljude i za zene. Totalno je nepotrebna bilo kakva fizicka snaga. Doduse, potrebna je druga vrsta snage. Ki ili Ci, zavisi kako ko zove, Ako imate kontrolu protivnikovog KI-a i veliki arsenal tehnika, prakticno ste nepobedivi. Potrebne su godine vezbanja da bi se doslo do ovog stadiuma.

Jeste idealna veština, tu se apsolutno slažem.. Što se tiče fizičke snage, zašto onda dosta majstora rade tehniku izuzetno čvrsto? Pogledati majstore Tissiera, Saitoa, Nishioa.. Samo neki na koje sam naišao koji imaju izuzetno čvrstu tehniku..

Tori recimo treba da izvede kotegeasi i on to posto je ovaj stao radi na silu, kretanjem i polugama. Ustvari, uke je posle svog promasaja (posto je tori odradeo tenkan kretanje i sklonio se sa linije napada) trebao da nastavi svoj napad rukom u polukrugu i sustigne torija gde bi sam sebe doveo u polozaj za bacanje kotegeasi a tori bi samo malo preokrenuo njegov ki i uke bi odleteo kao supermen.

Pošto je ki nematerijalan, na njega se ne mogu primeniti fizički zakoni. Telo, nažalost, itekako potpada pod Njutnove zakone. Naročito pod prvi, zakon inercije :D Samim tim, uke mora napraviti dva napada..

Citiram:

"Aikido tehnika odlučuje o životu i smrti u jednom napadu. ", O-sensei

Iz gore navedenih razloga, apsurdno je pricati o realnom aikidou. Sramota je da pored ovog realno stoji rec aikido. Skrnavi njegovo postojanje.

Mislim da na isti način može da se kaže da realni aikido slavi produhovljenost i dubinu aikidoa koncentrišući se na samo jedan od njegovih aspekata, samoodbranu..

:) Pozdrav! :ok:

Poz ljudi. Pratio sam ovu temu neko vreme, ali moram sad da se umesam. Ja sam aikido trenirao neke 2 god, i relativno skoro sam prestao, jer nisam vise hteo da bacam pare, da sam te 2 god isao na box, mlatio bih svakog "majstora" aikidoa. Al moram priznati, mrsko mi je da idem na box, da me tamo mlate u glavu :whistling:

Nego, da dodam i ja nesto:

U aikidou ne postoji protivnik. Ne postoji napad, sukob.

Tacno tako. Ali u zivotu napad i sukob postoje, zato je aikido i neprimenljiv...

Uke tj. napadac, sam sebe baca na zemlju.

I ovo je tacno, da aikido radi, uke ne bi morao sam da se baca...

Ti si ove argumente koristio za odbranu primenljivosti aikidoa, a pokazao si suprotno...

I ne znam sto se aikidoke toliko hvataju za taj irimi tenkan, kao da je to resenje problema, treba prilicno mnogo vremena sa irmi tenkanom da se prodje nekom iza ledja, pri cemu se ti kreces po spoljnjem krugu, dok napdac samo treba da se okrene u mesetu. Iz prostih zakona fizike i ugaone brzine, zna se ko ce se pre okrenuti....

Ne slazem se da nije realno. Sve tehnike na ovom snimku su izvedene raalno. Problematicno je sto je uke dosta lose ukirao.

Nikada nisam video da neko na ulici napada kao taj na snimku! ;) To sam hteo da kazem. Ali to je nacin na koji se prikazuje i vezba, za pocetak...

U aikidou ne postoji ni jedna tehnika koja nije primenjiva

PA ne znam bas.. Ne moze se svaka tehnika primeniti na svakom i u svakom trenutku...

Takodje, veliki je problem (trenirao sam aikido, pa iz prve ruke govorim) sto vecina aikidoka ne zna da ukira. Recimo na klasican napad rukom kroz stav ili ti oj zuki, uke posle izvedenog udarca staje i ocekuje da ga kolega ili tori baci.

PA to jeste problem... Ljude ne znaju da NAPADAJU! I onda kada to neko gleda sa strane misli Aikido ne valja...

Iz gore navedenih razloga, apsurdno je pricati o realnom aikidou. Sramota je da pored ovog realno stoji rec aikido. Skrnavi njegovo postojanje.

To se slazem....

Poz ljudi. Pratio sam ovu temu neko vreme, ali moram sad da se umesam. Ja sam aikido trenirao neke 2 god, i relativno skoro sam prestao, jer nisam vise hteo da bacam pare, da sam te 2 god isao na box, mlatio bih svakog "majstora" aikidoa. Al moram priznati, mrsko mi je da idem na box, da me tamo mlate u glavu :whistling:

Tacno tako. Ali u zivotu napad i sukob postoje, zato je aikido i neprimenljiv...

Ti si ove argumente koristio za odbranu primenljivosti aikidoa, a pokazao si suprotno...

I ne znam sto se aikidoke toliko hvataju za taj irimi tenkan, kao da je to resenje problema, treba prilicno mnogo vremena sa irmi tenkanom da se prodje nekom iza ledja, pri cemu se ti kreces po spoljnjem krugu, dok napdac samo treba da se okrene u mesetu. Iz prostih zakona fizike i ugaone brzine, zna se ko ce se pre okrenuti....
Da si gubio vreme i pare, jesi, sa dve godine vežbanja niti negde možeš nešto naučiti, niti pak možeš nekog ozbiljnijeg vežbača bilo koje veštine izudarati. Važno je duže od 2 godine vežbati,a kad dodje do frke,gubi se razlika medju veštinama, boriš se prema situaciji, pa kako ispadne.Ja se nešto ne kunem u aikido,ali ga recimo dosta dobro znam. Kad god sam imao frke, uvek bih protivnika dobro ispesničio.Verovatno mi je aikido pomogao da se bolje krćem u odbrani i napadu.To ti pruža svaka svaka veština,ali moraš duže da vežbaš. Ne znam odakle to da aikidoke, džudisti i ostali ne smeju da koriste pesnice i da je to dozvoljeno samo povlašćenima.Takodje,pogledaj malo bolje boksere kad se pohvataju u klinč,obavezno se okrenu nešto u fazonu ten kana.To kretanje nisu izmislili ni bokseri ni aikidoke,već ga je nametnula potreba.
Znači, nemaš potrebe da se preslišavaš koga bi izudarao, bolje pogledaj šta još možeš da treniraš (basket,fudbal,tenis ...) za borilačke sportove i veštine sa takvim razmišljanjem definitivno nisi.To će ti reći i ostali na forumu :)

Bolje pogledaj šta još možeš da treniraš (basket,fudbal,tenis ...) za borilačke sportove i veštine sa takvim razmišljanjem definitivno nisi.To će ti reći i ostali na forumu :)

:hahaha:

On je valjda od onih bisera sto se vode cuvenom recenicom "Aikido je skup poluga i bacanja" :lol: Pa onda kada naidje na jaceg i ne moze da mu uradi polugu na silu kaze da Aikido "ne radi" :lol:

@Vlada80-Nis
Skoro sve je ovo ok sto si napisao, i istina. Uvredio si me sa poslednjom recenicom jer sam "realac", ali nije ti za zameriti, nisi ti kriv. Mnogo tvojih kolega gleda kojekakve klipove na youtube i na osnovu toga donose zakljucke, veliki intelektualci sa visokim koeficijentom zapazanja i shvatanja. A i treneri vam pune glavu pricama sto je i normalno, jel... No dobro, oprosteno ti je, ja ne mrzim nikoga!
No, da pitam nesto... Sta podrazumevas pod "klasicnim napadom ruke"?

Izvini za uvredu, nije mi bila namera. Mislim da je dobro trenirati bilo sta samo se skloniti od ulice i ovog naroda koji napreduje u pogresnom pravcu. Nisu mi treneri punili glavu i nisam gledao klipove na you tube. Sam sam trenirao realni aikido...moji poceci u aikidou su bili u klubu u Nisu. Imao sam prilike i da upoznam i razgovaram sa Ljubom Vracarevicem. Covek je ogroman i snazan. Njemu nije potreban aikido da bi nekog bacio na zemlju. Dovoljna mu je snaga i jako srce. Medjutim, kada sam prestao da gajim simpatije ka realnom akidou? Posto je moj prijatelj otvorio aikido klub u kome se vezbalo na taj neki tradicionalni nacin, ja sam presao tamo. Vremenom sam poceo da uvidjam sta stvarno aikido jeste. To se nikako nije uklapalo u koncept vezbanja realnog aikidoa. Za mene vezbanje borilacke vestine bez duhovnosti i filozofije totalno kvari sliku borilackih vestina. Realni aikido je puka samoodbrana a aikido je nesto totalno drugacije.
Sta je klasican napad rukom? Pa oj zuki, mislim i da sam napisao to. Mislim da taj napad u aikidou zovu tsuki.
Ponovo izvini ako sam te uvredio, meni to nije namera.

Pre svega, lep snimak.

Da, sve tehnike su izvedene realno..

Zapravo, izvedene su vrlo slično načinu na koji se izvode tehnike na snimcima realnog aikidoa..

Onda je vrlo logično, i samo se nameće, da nijedna osoba u životu koja će te napasti ne ume da ukira, jer niko neće zauzeti stav, krenuti iz stava rukom, a onda kad promaši, slepo optrčati u polukrugu i pokušati da napadne opet.. Ja prvi ne umem da napadam, i prvi neću to uraditi kad(ako) budem hteo da napadnem nekog.
Ukiranje onda predstavlja blago besmislen koncept, zar ne?

Mala primedba.. Nijedna tehnika u aikidou nije neprimenjiva, ok. Ali, nijedna tehnika nije primenjiva na svakome i u svakom trenutku. Može li tako?

.

Nažalost, osobi koja je krenula u napad to niko nije rekao..

Arsenal aikido tehnika se učvršćuje i proširuje fizičkom vežbom, kontaktom sa ukeom. Proverena činjenica je da ne možeš da uradiš nešto što ne znaš, odnosno, za šta nisi uvežban. Kako je onda moguće primeniti bacanje koje nisi uvežbao na nekog van treninga (na stranu što on neće da igra po našim pravilima - jer mu niko nije rekao da treba tako da igra).
Ako je potrebno da se na treningu ljudi bacaju sami od sebe, i skaču i lete okolo, bez kontakta torija, nevinom posmatraču sa strane, to će jako čudno da izgleda.. Na stranu što se može desiti da liči na onog čičicu koga je nesrećni MMA fighter slomio u jednom i po udarcu.. Ovaj ovde...

Jeste idealna veština, tu se apsolutno slažem.. Što se tiče fizičke snage, zašto onda dosta majstora rade tehniku izuzetno čvrsto? Pogledati majstore Tissiera, Saitoa, Nishioa.. Samo neki na koje sam naišao koji imaju izuzetno čvrstu tehniku..

Pošto je ki nematerijalan, na njega se ne mogu primeniti fizički zakoni. Telo, nažalost, itekako potpada pod Njutnove zakone. Naročito pod prvi, zakon inercije :D Samim tim, uke mora napraviti dva napada..

Citiram:

"Aikido tehnika odlučuje o životu i smrti u jednom napadu. ", O-sensei

Mislim da na isti način može da se kaže da realni aikido slavi produhovljenost i dubinu aikidoa koncentrišući se na samo jedan od njegovih aspekata, samoodbranu..

:) Pozdrav! :ok:

Ne, ne predstavlja besmislen koncept. Sta vise, na pocetku treniranja je ukiranje najvaznije. Bez dobrog uke-a, nema vezbanja aikidoa. Kada te neko napadne sa ciljem da te izudara, taj napada prvih nekoliko sekundi bez da stane...jer ga je adrenalin udario u glavu. U tim momentima on pravi gresku a to je ono sto aikidoka koristi. Vazna je distanca jer napadaca moras naterati da se krece. Samo tako mozes izvesti aikido tehniku. Sve ostale situacije gde mu guras prst u oko, udaras kolenom u stomak i slicno, pokazuju da ne baratas aikidoom.

Naravno, zato i postoji toliki broj tehnika da bi u svakoj situaciji imao koju tehniku da primenis

He, he....Aikidoku ne interesuju namere, mrznja i slicno napadaca. On se samo uklapa u trenutno stanje tako da tu napadac i njegove namere i nisu tako bitne. Pokusao sam reci da aikidoka radi tehnike iz "ljubavi" i uklapanjem u napadaceve tehnike on njega baca. Ali cela prica razvija toliku filozofiju da ne vredi o tome ovde pricati.

Ne bacaju se ljudi sami od sebe. Baca ih tori ali do samog polozaja za bacanje, uke dovodi samog sebe. Tori nema nameru da remeti ideju kretanja uke-u. On se uklapa u to kretanje i ceka gresku uke-a kako bi preusmerio njegov ki i konacno ga bacio na zemlju. Sta bi se desilo u realnoj situaciji da aikidoka uradi kotegeasi na ulici nekom ko ne zna sta da radi? Pa napadacu bi pukao zglob jer ne zna da treba da skoci i baci se na zemlju kako bi sacuvao zglob.

He, he...da li ti je poznato da su ti majstori aikidoa ujedno majstori i karatea i dzudoa? Odatle vuku snagu. Pogledaj bilo koga iz dinastije Ueshiba. Videces brzinu, gipkost, snalazljivost, mogucnost prilagodjavanja ali nigde snagu.

Da, realni akido jeste samoodbrana ali nije aikido. Verujem da znas sta znaci AI KI i DO?! Onda se sistem vezbanja realnog aikidoa jednostavno ne uklapa u tu definiciju.

Uffff....ostadoh bez teksta. Mogao bih sada da ti napisem blize objasnjenje ali mi se cini da to nece rezultirati pozitivno pa cu to preskociti.
Kazes da si dve godine trenirao box, sada bi mlatio aikidoke. Ako si upisao aikido sa ciljem da naucis kako da namlatis drugog, onda si pogresio u izboru. Definitivno ti je mesto na boksu, kik boksu ili ful kontaktu.

Nikada nisam video da neko na ulici napada kao taj na snimku! ;) To sam hteo da kazem. Ali to je nacin na koji se prikazuje i vezba, za pocetak...

PA ne znam bas.. Ne moze se svaka tehnika primeniti na svakom i u svakom trenutku...

PA to jeste problem... Ljude ne znaju da NAPADAJU! I onda kada to neko gleda sa strane misli Aikido ne valja...

To se slazem....

U principu, sam tip napada nije bitan. Na treninzima se koriste ti napadi ali na ulici naravno ne. Ali, opet kazem, to nije bitno. Tori se ne sklanja od ruke ili noge. On se sklanja od tela ili ki-a napadaca. Samim tim nije bitno koju tehniku izvodi uke. Ali sta je bitno? Bitno je da tori drzi dobru distancu, kako bi naterao uke-a da se krece i da dobro uklopi svoje kretanje sa ki-jem napadaca.

Izvini za uvredu, nije mi bila namera. Mislim da je dobro trenirati bilo sta samo se skloniti od ulice i ovog naroda koji napreduje u pogresnom pravcu. Nisu mi treneri punili glavu i nisam gledao klipove na you tube. Sam sam trenirao realni aikido...moji poceci u aikidou su bili u klubu u Nisu. Imao sam prilike i da upoznam i razgovaram sa Ljubom Vracarevicem. Covek je ogroman i snazan. Njemu nije potreban aikido da bi nekog bacio na zemlju. Dovoljna mu je snaga i jako srce. Medjutim, kada sam prestao da gajim simpatije ka realnom akidou? Posto je moj prijatelj otvorio aikido klub u kome se vezbalo na taj neki tradicionalni nacin, ja sam presao tamo. Vremenom sam poceo da uvidjam sta stvarno aikido jeste. To se nikako nije uklapalo u koncept vezbanja realnog aikidoa. Za mene vezbanje borilacke vestine bez duhovnosti i filozofije totalno kvari sliku borilackih vestina. Realni aikido je puka samoodbrana a aikido je nesto totalno drugacije.
Sta je klasican napad rukom? Pa oj zuki, mislim i da sam napisao to. Mislim da taj napad u aikidou zovu tsuki.
Ponovo izvini ako sam te uvredio, meni to nije namera.

Nema problema, zaboravljano odavno ;)
Konacno razuman text o razlici tradicionalnog i realnog! Mene trenutno ne interesuju duhovnost i filozofija, zato i treniram realni, jer upravo je to ono sto je izbaceno iz tradicionalnog i ubacena snaga u dosta tehnika! Necu da kazem da ne cenim te stvari, cak naprotiv, ali trenutno necu svesno da se bavim njima! Hocu ovo! A kada odlucim da se malo pustim u druge vode, mislim da ce to najverovatnije biti nindjucu, i to u Bujinkan-u. Oni su mi nekako sveobuhvatni na neki nacin... Smeta mi samo kada pljuju realni i govore svasta, kako to ne treba trenirati, gubiti svoje vreme u zivotu, kako je tradicionalni "bolji' od realnog, a potpuno 2 razlicite vestine, razlicit prilaz vestini, samo sa istom fizickom osnovom. Kao da neko kaze da je kik boks bolji od dzudoa ili sl. Onda ja ispadam ovca koju tamo neko vuce za nos i trosi moje dane provedene u sali, i samo zato, a to sto neko misli da je ovo ili ono bolje to je licna stvar, to me nije briga. Zato i odgovoram na neke postove, necu da dozvolim da me iko ismeva, a zna sve o meni na osnovu 7-10 recenica.
Svako dobro ti zelim i puno uspeha u treniranju!

Slazem se da je 2god treniranja malo u odnosu na nekog ko trenira 30 godina, ali za 2 god moze prilicno toga da se nauci, bilo cemu da se posvetis, a u aikidou sam jednostavno malo toga naucio za to vreme. Mislim naucio sam ja koreografiu za tehnike, naravno ne toliko dobro kao neko ko trenira 5-6 ili cak 15 god. Ali stvar je u tome sto kad to treba da se primeni ta koreografija jednostavno pada u vodu. Sve se radi sa poznatim napadom i u poznatom trenutku, improvizacija nije dozvoljena (pricam u okviru treninga), a kako neko ko ne vezba sa varijacijama moze da pirmeni (odnosno prepozna u koju tehniku da uvede ukea pri promenjenom napadu) ako to nije vezbao? Nije to toliki problem u samoj vestini, koliko u nacinu rada. Imao sam prilike da vidim i druge klubove i federacije (necu reci koje, jer ce u svakom slucaju da krene pljuvanje, jer ovde svi pljuju sve osim svog kluba), ali svi od prilike rade na isti nacin, sve se sablonizuje. Eto, nek mi neko od vas ovde kaze da li kod njega u klubu recimo majstori rade odvojeno, sa pravim udarcima, gde uke posle gleda da iskoristi gresku i preuzme tehniku? Da li se negde radi na iznenadan napad i na vrstu napada koja nije ugovorena unapred? Ja bih to vole da vidim. Mozda bi trebalo uvesti zastitnu opremu kao na krav maga, cisto da se vidi kako to radi kad krene napad koji je malo realniji.
U klubu kod mene bilo je mladjih majstora, 6-7 god treniranja, gledajuci njih nisam bas stekao utisak da bas nesto prakticno znaju (ista situacija sa ljudima po seminarima). Mala varijacija i vec su u neodumici, rade po sablonu, isklucenog mozga, postoje pokreti koje oni moraju da obave i rade to bez razmisljanja. Jedino sto ih cini majstorima je to sto su te pokrete odlicno navezbali. Shvatio sam da meni nece biti tesko da stignem do tog "majstorstva"; vreme i vezba ucinili bi svoje; a po meni je to bez veze, mene licno bi bilo sramota da budem majstor neke vestine koju ne mogu da primenim, a posle da se pozivam na neki mir i ljubav.
Aikidoka se u svom treningu ne bavi nekim radom ruku, napadima sa fintama, ne bavi se nekim realnim bacanjem, gde se protivnik opire bacanju, ima tu dosta jos nedostataka po meni.
Meni licno se dopada ideja realnog aikidoa da se izbace stvari koje su nepotrebne i da se malo "prociste" vrste nekih tehnika, ostavljajuci one najupotrebljivije, ali mi se ne svidja sto je to lose izvedeno u nacinu rada. Gledao sam seminar realaca jednom prilikom, dosta toga se polaze u brzinu rada, a manje u tacnost. Gledajuci neke prezentacije video sam da se te tehnike dosta losije rade, dosta netacno, to mi se bas ne svidja, u tom slucaju bih rado nastavio sa tradicionalnim aikidoom.
I nije aikido bas 100% neupotrebljiv, samo mislim da se uslovi u kojima on moze da se primeni ne javljaju toliko cesto u praksi, za razliku od boxa, karatea, taekwondoa, rvanja... Naravno da svaka vestina ima mana, ali mi se cini da ih aikido ima nekako najvise.

Ako si upisao aikido sa ciljem da naucis kako da namlatis drugog, onda si pogresio u izboru. Definitivno ti je mesto na boksu, kik boksu ili ful kontaktu.
Upisao sam aikido zato sto mi se cinila kao dobra vestina koja moze posluziti za samoodbranu, o duhovnim aspektima tada nisam nista znao nista, mene je interesovala fizicka strana vestine. Vrlo verovatno sa su za mene ovi sportovi koji si naveo.
Samo hocu da kazem da sam se ja razocarao izmedju onoga sto stoji kao prica o aikidou i onoga sto on predstvlja u stvari. Mnogo je marketinga tu ulozeno, a malo vrednosti. Da sam znao da stvari stoje ovako kako stoje sigurno ne bih ni trenirao. Da ne pomisli neko da ja imam nisto protiv sadasnjeg stanja stvari sto se tice aikidoa, samo je problem sto se to drugacije predstavlja.

Znači, nemaš potrebe da se preslišavaš koga bi izudarao, bolje pogledaj šta još možeš da treniraš (basket,fudbal,tenis ...) za borilačke sportove i veštine sa takvim razmišljanjem definitivno nisi
Ne mozes generalizovati moje razmisljanje o aikdou sa generalnim razmisljanjem o borilackim vestinama. Ne zelim ja nikoga da bijem, nemam nikakve komplekse, samo zelim da ako treniram neku bor.vest. nju mogu i da primenim ako do takve situacije dodje.
Poz

To da li ce ili nece se neko odbraniti na ulici je do samog coveka, njegove fizicke spremnosti i toga koliko je on "upio" ono sto radi. Ja se u zivotu nisam tukao, cak ni kao klinac, mozda par puta, ali nikada ozbiljno, jednostavno nisam imao potrebe, a razloga je bilo. Isto tako je bitno ono sto trener zahteva od tebe i koliko ima da ti pokaze. Ja sam promenuo klub i jako dobro znam kako je to, odnosno koliko se skole razlikuju, a ista vestina, na iste seminare se ide, po istom programu se radi. Treniram u klubu koji nosi naziv "Klub realnog aikidoa i dziu-dzice (ime)", tako da mi pored standardnog programa za polaganje radimo i kombinaciju da dziu-dzicom. Ubacujemo udarce kada god moze, i rukom i nogom, veliki broj tehnika radimo bacanjima koja se zavrsavaju kontrolom, dok toga nije bilo u starom klubu.
Isto tako jako je bitno kako te partner napada iliti kako ti zelis da te napada. Ja mogu detetu od 4 god da asistiram i da izgleda kao da majstor radi, jer mogu da isimuliram tehnike, znam kako idu. Kako drugi rade mene ne zanima. Ja radim u glavnom sa deckom koji je moje gradje, mozda malo i jaci i mi kada skapiramo kako ide tehnika mi se sibmo, odnosno napadam za stvarno. Popio sam saku, pesnicu dosta puta, kao i on, ali ja to zovem treniranjem za ulicu. Ako nemam polugu ne padam, ako me nije zaneo ne zanosim se i da ne nabrajam. Isto tako i on. Desi se po ceo trening uradim 5 puta tehniku kako valja, ali sledeci ja je znam. Isto tako desava se da se dogovorimo da namerno kontriramo, znaci ne samo da napadnem, neko znajuci kako ide tehnika da se trudim da mu ne dam da je uradi. Ja tako radim, bar jedan ceo trening nedeljno. Naravno, ima i kada se opusteno napada da se uvezba kretanje, motorika i sl.
Jos jedna stvar oko primenjivosti: ja na ulici se ne nedam da ce me spopasti neki prvak sveta u karateu, boksu ili sl. Malo sam preterao ali znate sta hocu reci. Ja nikada necu iz cista mira napasti nekoga, jer nema razloga. A taj lik ako je sve te uspehe postigao, ili da ih i nema, nego samo ide da trenira da bi se sibao po ulici i maltretirao, "ponasao" se po kaficima i diskotekama, ja ga stvarno zalim!

Ne, ne predstavlja besmislen koncept. Sta vise, na pocetku treniranja je ukiranje najvaznije. Bez dobrog uke-a, nema vezbanja aikidoa. Kada te neko napadne sa ciljem da te izudara, taj napada prvih nekoliko sekundi bez da stane...jer ga je adrenalin udario u glavu. U tim momentima on pravi gresku a to je ono sto aikidoka koristi. Vazna je distanca jer napadaca moras naterati da se krece. Samo tako mozes izvesti aikido tehniku. Sve ostale situacije gde mu guras prst u oko, udaras kolenom u stomak i slicno, pokazuju da ne baratas aikidoom.

Na početku treniranja, ukiranje se ne poznaje. Koncept se ne razume, i 90% početnika ne razume zašto treba da padne. Pošto ne znaju da padaju i da se ne povrede, radi se statično. Udarci, koji su dinamika, dolaze tek kasnije (gledajući program aikikai i realnog, a i ima nekog smisla..). U prvim mesecima uke je statičan, uglavnom spor, najčešće krut, i pravi spontan otpor, jer mu bol i telo šalju kojekakve nove signale :D Mislim da je to najprirodnija moguća reakcija koju treba očekivati na neistreniranoj osobi.

Pokusao sam reci da aikidoka radi tehnike iz "ljubavi" i uklapanjem u napadaceve tehnike on njega baca. Ali cela prica razvija toliku filozofiju da ne vredi o tome ovde pricati.

Stoji, slažem se :)

Ne bacaju se ljudi sami od sebe. Baca ih tori ali do samog polozaja za bacanje, uke dovodi samog sebe. Tori nema nameru da remeti ideju kretanja uke-u. On se uklapa u to kretanje i ceka gresku uke-a kako bi preusmerio njegov ki i konacno ga bacio na zemlju.

Ili, možda malo bolje sročeno, tori izvršava određeni redosled radnji koje uzrokuju da uke promeni originalnu ideju kretanja tako da toriju odgovara. Nekad je taj redosled radnji vrlo kratak (ili ga nema), nekad je malo duži, nekad kombinovan, i onda usledi tehnika koja baca ukea.. Može? :)

Sta bi se desilo u realnoj situaciji da aikidoka uradi kotegeasi na ulici nekom ko ne zna sta da radi? Pa napadacu bi pukao zglob jer ne zna da treba da skoci i baci se na zemlju kako bi sacuvao zglob.

Naravno, ali je ostao živ, zar ne? Nije li to dovoljno dobro od aikidoke :D On mene kamenom, ja sam njega lebom.. bagetom od pre 4 dana..

He, he...da li ti je poznato da su ti majstori aikidoa ujedno majstori i karatea i dzudoa? Odatle vuku snagu. Pogledaj bilo koga iz dinastije Ueshiba. Videces brzinu, gipkost, snalazljivost, mogucnost prilagodjavanja ali nigde snagu.

Znam da su bolji majstori u najvećem broju slučajeva širili svoje znanje, između ostalog da bi videli i drugu stranu.. Ueshibinu dinastiju jesam gledao donekle, ogradiću se, ne i previše. Svideli su mi se neki elementi, neki nisu.. Lični stav i pitanje ukusa :) Snagu nisam video na demonstracijama, ali kako kažu, uke čini pola demonstracije :D

Da, realni akido jeste samoodbrana ali nije aikido. Verujem da znas sta znaci AI KI i DO?! Onda se sistem vezbanja realnog aikidoa jednostavno ne uklapa u tu definiciju.

Priča sa imenom realnog aikidoa je prežvakana stotinu puta, i to je jedna tema koju ne želim da dotičem, i rekoh jednom ranije, zanima me veština, a ne naziv, može da se zove i đon-do. Zašto se ne zove, hbg :)..
Što se sistema vežbanja tiče, ono što sam video (a gledam već neko malo duže vreme..), ne mogu, a da ne primetim dosta sličnosti.

Pozdrav! :)

Nema problema, zaboravljano odavno ;)
Konacno razuman text o razlici tradicionalnog i realnog! Mene trenutno ne interesuju duhovnost i filozofija, zato i treniram realni, jer upravo je to ono sto je izbaceno iz tradicionalnog i ubacena snaga u dosta tehnika! Necu da kazem da ne cenim te stvari, cak naprotiv, ali trenutno necu svesno da se bavim njima! Hocu ovo! A kada odlucim da se malo pustim u druge vode, mislim da ce to najverovatnije biti nindjucu, i to u Bujinkan-u. Oni su mi nekako sveobuhvatni na neki nacin... Smeta mi samo kada pljuju realni i govore svasta, kako to ne treba trenirati, gubiti svoje vreme u zivotu, kako je tradicionalni "bolji' od realnog, a potpuno 2 razlicite vestine, razlicit prilaz vestini, samo sa istom fizickom osnovom. Kao da neko kaze da je kik boks bolji od dzudoa ili sl. Onda ja ispadam ovca koju tamo neko vuce za nos i trosi moje dane provedene u sali, i samo zato, a to sto neko misli da je ovo ili ono bolje to je licna stvar, to me nije briga. Zato i odgovoram na neke postove, necu da dozvolim da me iko ismeva, a zna sve o meni na osnovu 7-10 recenica.
Svako dobro ti zelim i puno uspeha u treniranju!

Puno hvala. Takodje.
Predano vezbanje bilo cega sigurno ne moze biti gubljenje vremena....tako da samo napred.

Slazem se da je 2god treniranja malo u odnosu na nekog ko trenira 30 godina, ali za 2 god moze prilicno toga da se nauci, bilo cemu da se posvetis, a u aikidou sam jednostavno malo toga naucio za to vreme. Mislim naucio sam ja koreografiu za tehnike, naravno ne toliko dobro kao neko ko trenira 5-6 ili cak 15 god. Ali stvar je u tome sto kad to treba da se primeni ta koreografija jednostavno pada u vodu. Sve se radi sa poznatim napadom i u poznatom trenutku, improvizacija nije dozvoljena (pricam u okviru treninga), a kako neko ko ne vezba sa varijacijama moze da pirmeni (odnosno prepozna u koju tehniku da uvede ukea pri promenjenom napadu) ako to nije vezbao? Nije to toliki problem u samoj vestini, koliko u nacinu rada. Imao sam prilike da vidim i druge klubove i federacije (necu reci koje, jer ce u svakom slucaju da krene pljuvanje, jer ovde svi pljuju sve osim svog kluba), ali svi od prilike rade na isti nacin, sve se sablonizuje. Eto, nek mi neko od vas ovde kaze da li kod njega u klubu recimo majstori rade odvojeno, sa pravim udarcima, gde uke posle gleda da iskoristi gresku i preuzme tehniku? Da li se negde radi na iznenadan napad i na vrstu napada koja nije ugovorena unapred? Ja bih to vole da vidim. Mozda bi trebalo uvesti zastitnu opremu kao na krav maga, cisto da se vidi kako to radi kad krene napad koji je malo realniji.
U klubu kod mene bilo je mladjih majstora, 6-7 god treniranja, gledajuci njih nisam bas stekao utisak da bas nesto prakticno znaju (ista situacija sa ljudima po seminarima). Mala varijacija i vec su u neodumici, rade po sablonu, isklucenog mozga, postoje pokreti koje oni moraju da obave i rade to bez razmisljanja. Jedino sto ih cini majstorima je to sto su te pokrete odlicno navezbali. Shvatio sam da meni nece biti tesko da stignem do tog "majstorstva"; vreme i vezba ucinili bi svoje; a po meni je to bez veze, mene licno bi bilo sramota da budem majstor neke vestine koju ne mogu da primenim, a posle da se pozivam na neki mir i ljubav.
Aikidoka se u svom treningu ne bavi nekim radom ruku, napadima sa fintama, ne bavi se nekim realnim bacanjem, gde se protivnik opire bacanju, ima tu dosta jos nedostataka po meni.
Meni licno se dopada ideja realnog aikidoa da se izbace stvari koje su nepotrebne i da se malo "prociste" vrste nekih tehnika, ostavljajuci one najupotrebljivije, ali mi se ne svidja sto je to lose izvedeno u nacinu rada. Gledao sam seminar realaca jednom prilikom, dosta toga se polaze u brzinu rada, a manje u tacnost. Gledajuci neke prezentacije video sam da se te tehnike dosta losije rade, dosta netacno, to mi se bas ne svidja, u tom slucaju bih rado nastavio sa tradicionalnim aikidoom.
I nije aikido bas 100% neupotrebljiv, samo mislim da se uslovi u kojima on moze da se primeni ne javljaju toliko cesto u praksi, za razliku od boxa, karatea, taekwondoa, rvanja... Naravno da svaka vestina ima mana, ali mi se cini da ih aikido ima nekako najvise.

Upisao sam aikido zato sto mi se cinila kao dobra vestina koja moze posluziti za samoodbranu, o duhovnim aspektima tada nisam nista znao nista, mene je interesovala fizicka strana vestine. Vrlo verovatno sa su za mene ovi sportovi koji si naveo.
Samo hocu da kazem da sam se ja razocarao izmedju onoga sto stoji kao prica o aikidou i onoga sto on predstvlja u stvari. Mnogo je marketinga tu ulozeno, a malo vrednosti. Da sam znao da stvari stoje ovako kako stoje sigurno ne bih ni trenirao. Da ne pomisli neko da ja imam nisto protiv sadasnjeg stanja stvari sto se tice aikidoa, samo je problem sto se to drugacije predstavlja.

Ne mozes generalizovati moje razmisljanje o aikdou sa generalnim razmisljanjem o borilackim vestinama. Ne zelim ja nikoga da bijem, nemam nikakve komplekse, samo zelim da ako treniram neku bor.vest. nju mogu i da primenim ako do takve situacije dodje.
Poz

Svaku borilacku vestinu mozes da upotrebis. Samo je pitanje koliko si navezban. Iz dosadasnjeg iskustva mogu da kazem da je aikido jedna od najkomplikovanijih borilackih vestina. Da bi nju primenio u realnosti (a da se ne radi o hvatu vec o odarcu) mislim da je i 5 do 6 god treniranja malo. Biti majstor vestine sa 6 god treniranja je smesno. To je i suvise malo. Da zivimo na istoku i da po ceo dan treniramo, 6 god bi bilo dovoljno. Ali na nasim prostorima sa 2 do 4 treninga nedeljno, bez 10 god ja nikom ne bih dao crni pojas. Slazem se sa tobom da je sramota nositi crni pojas a ne biti u mogucnosti da to i primenis. Tu je generalno problem u svim vestinama. Pojasevi se olako dele.
Pricas o improvizaciji. Evo ja sam 1000 puta na treningu improvizovao sto se tice napada...doduse, retko ko je umeo da odgovori na improvizaciju. Ali desavalo mi se da kada sam tori, uke zaboravi kako treba da napadne. Ja sam se spremio da radim odbranu od tsuki-a a on udari yokoman. I ako sam bio spreman da radim tenkan, cak sam i krenuo da ga radim u momentu uspevam da predjem na irimi tenkan i odradim drugu tehniku. Sto se tice opiranja pri bacanju, tu nije tesko prilagoditi se. Ako si krenuo sa jednim bacanjem a on se opire, ti ne idi protiv njega. Pusti ga u pravcu u kom se opire a on ce te vec odvesti na drugu stranu na koju ces uraditi drugi zahvat. Ali da bi to uradio, moras biti majstor svih tehnika a ne samo onih cistih koje su primenjivije u odnosu na druge.
Naravno, sve je ovo teorija. Drugo je u praksi ali ako si dovoljno dobar majstor, veruj mi, aikido je primenjiv samo tako....kao i svaka druga vestina. Samo je pitanje sa kim ulazis u sukob....heheheheh!!!!

Na početku treniranja, ukiranje se ne poznaje. Koncept se ne razume, i 90% početnika ne razume zašto treba da padne. Pošto ne znaju da padaju i da se ne povrede, radi se statično. Udarci, koji su dinamika, dolaze tek kasnije (gledajući program aikikai i realnog, a i ima nekog smisla..). U prvim mesecima uke je statičan, uglavnom spor, najčešće krut, i pravi spontan otpor, jer mu bol i telo šalju kojekakve nove signale :D Mislim da je to najprirodnija moguća reakcija koju treba očekivati na neistreniranoj osobi.

Stoji, slažem se :)

Ili, možda malo bolje sročeno, tori izvršava određeni redosled radnji koje uzrokuju da uke promeni originalnu ideju kretanja tako da toriju odgovara. Nekad je taj redosled radnji vrlo kratak (ili ga nema), nekad je malo duži, nekad kombinovan, i onda usledi tehnika koja baca ukea.. Može? :)

Naravno, ali je ostao živ, zar ne? Nije li to dovoljno dobro od aikidoke :D On mene kamenom, ja sam njega lebom.. bagetom od pre 4 dana..

Znam da su bolji majstori u najvećem broju slučajeva širili svoje znanje, između ostalog da bi videli i drugu stranu.. Ueshibinu dinastiju jesam gledao donekle, ogradiću se, ne i previše. Svideli su mi se neki elementi, neki nisu.. Lični stav i pitanje ukusa :) Snagu nisam video na demonstracijama, ali kako kažu, uke čini pola demonstracije :D

Priča sa imenom realnog aikidoa je prežvakana stotinu puta, i to je jedna tema koju ne želim da dotičem, i rekoh jednom ranije, zanima me veština, a ne naziv, može da se zove i đon-do. Zašto se ne zove, hbg :)..
Što se sistema vežbanja tiče, ono što sam video (a gledam već neko malo duže vreme..), ne mogu, a da ne primetim dosta sličnosti.

Pozdrav! :)

Da, uglavnom se slazemo. Problem kod reci je sto su reci ogranicene pa ponekada i kada pricamo o istoj stvari na slican nacin....ne razumemo se...hehehe!!!

Onda verovatno nije dobra tvoja škola, mada stvarno ne znam kako izgledaju treninzi Aikidoa, bilo tradicionalnog, bilo realnog. Kod mene na Karateu moraš da upotrebiš isključivo svoju snagu, veštinu i tehniku. A i kad radimo blokove, napadač radi punom snagom, a ti ako ne stigneš da se odbraniš dobiješ udarac, pa posle par puta kad te zaboli, naučićeš da se braniš. Naravno na početku par puta uradimo lagano. Pozdrav !

Hahaha, bas tako, ko zna gde je lik bio...
Bio sam u 2 kluba koja pripadaju razlicitim federacijama (sticajem okolnosti morao sam da promenim prvi klub). Clanovi tih federacija na ovom forumu tvrde kako su njihove federacija najbolje ;) Pa ko je onda u pravu?
Skup tehnika za polaganje je bio drugaciji, naglasavale su se drugacije tehnike, razlike u klubovima (fedracijama) postoje, ali ono sto sam naveo gore je ostalo isto. Pomislio sam ja isto to, odnosno da klub ne valja, ali sam posle video da je sve manje vise isto. Mada verovatno ima izuzetaka.... Nesto mi govori da ce Muska Sponzorusa da kaze da se u njegovom klubu radi pravi aikido...

..a ti ako ne stigneš da se odbraniš dobiješ udarac, pa posle par puta kad te zaboli, naučićeš da se braniš.
O tome ja pricam ovde. Nisam imao priliku nigde da ucim na greskama. Kada radim sa nekim i ne mogu (sto je i logicno) iz prve da uradim tehniku, posle drugog-trecek puta uke se smori i jednostavno sam pada i slicno. Ljude mrzi da objasnjavaju drugima vise od 3-4 puta gde je greska, a onaj kome se objasnjava cesto ne voli da gresi toliko puta, on hoce iz prve da uspe, a to ne moze. Meni nije problem da 100 puta probam i da isto toliko pogresem, uspece jednom, ali ljudi se smore, uke hoce takodje da bude tori i onda samo ajde casom da izukura pa on da radi. I onda se sve svodi na to da se odradi forme radi, bez prave sustine. To je generalno problem. Jedino su ljudi sa visim zvanjima pokazivali vece strpljanje u tom pitanju, al uglavnom izuzeci, vecina bi takodje to da otalja, pa posle da ide da radi "normalno" sa nekim ko mu je blizi po kyu-u.

Back