Pre svega, lep snimak.
Da, sve tehnike su izvedene realno..
Zapravo, izvedene su vrlo slično načinu na koji se izvode tehnike na snimcima realnog aikidoa..
Onda je vrlo logično, i samo se nameće, da nijedna osoba u životu koja će te napasti ne ume da ukira, jer niko neće zauzeti stav, krenuti iz stava rukom, a onda kad promaši, slepo optrčati u polukrugu i pokušati da napadne opet.. Ja prvi ne umem da napadam, i prvi neću to uraditi kad(ako) budem hteo da napadnem nekog.
Ukiranje onda predstavlja blago besmislen koncept, zar ne?
Mala primedba.. Nijedna tehnika u aikidou nije neprimenjiva, ok. Ali, nijedna tehnika nije primenjiva na svakome i u svakom trenutku. Može li tako?
.
Nažalost, osobi koja je krenula u napad to niko nije rekao..
Arsenal aikido tehnika se učvršćuje i proširuje fizičkom vežbom, kontaktom sa ukeom. Proverena činjenica je da ne možeš da uradiš nešto što ne znaš, odnosno, za šta nisi uvežban. Kako je onda moguće primeniti bacanje koje nisi uvežbao na nekog van treninga (na stranu što on neće da igra po našim pravilima - jer mu niko nije rekao da treba tako da igra).
Ako je potrebno da se na treningu ljudi bacaju sami od sebe, i skaču i lete okolo, bez kontakta torija, nevinom posmatraču sa strane, to će jako čudno da izgleda.. Na stranu što se može desiti da liči na onog čičicu koga je nesrećni MMA fighter slomio u jednom i po udarcu.. Ovaj ovde...
Jeste idealna veština, tu se apsolutno slažem.. Što se tiče fizičke snage, zašto onda dosta majstora rade tehniku izuzetno čvrsto? Pogledati majstore Tissiera, Saitoa, Nishioa.. Samo neki na koje sam naišao koji imaju izuzetno čvrstu tehniku..
Pošto je ki nematerijalan, na njega se ne mogu primeniti fizički zakoni. Telo, nažalost, itekako potpada pod Njutnove zakone. Naročito pod prvi, zakon inercije

Samim tim, uke mora napraviti dva napada..
Citiram:
"Aikido tehnika odlučuje o životu i smrti u jednom napadu. ", O-sensei
Mislim da na isti način može da se kaže da realni aikido slavi produhovljenost i dubinu aikidoa koncentrišući se na samo jedan od njegovih aspekata, samoodbranu..

Pozdrav!