gost 303160
Domaćin
- Poruka
- 3.630
Sve je to već rečeno 100 puta. Međutim isto tako je jako teško je naći prave napadače koji će tako da sami ležu. Razlog broj 1,2,3..n je što onima koji ne ležu sami nego se bore i otimaju dobar deo tehnika ne može ni da se finalizuje, pa ostaje mitologija smrtonosnosti. Ne govorim ja ništa protiv aikidoa direktno. Problematika je opšta. I naša takođe.
I ovo je već davno rečeno i objašnjeno. Nema mitologije, slobodno se ti odupiri Šiho Nage-u, ili Katatori Nikkyo i ode lepo podlaktica kao meni što je zamalo otišla. Jedna je stvar ako ti znaš šta tvoj protivnik želi pa onda to ne dozvoljavaš i izbegavaš da uđeš u tu poziciju a druga je stvar kada dođeš u podređenu poziciju i umesto da ti slomi ruku Tori ti opusti ruku a ti izvedeš neki spektakularan pad ili samo legneš.
Na 4:48 gde Steva Signal pušta ruku Uke-a i ovaj može da padne. Ako nastavi previše čvrsto da drži može da ode lakat, isto ako ga Steva uhvati za šaku i ne pusti ovom opet može da ode lakat a ako ga Uke jednostavno pusti otvara prostor za neku drugu tehniku. Tu se jedan dečko, mislim iz Pančeva, pravio pametan pa je ubeđivao ortaka da ako se jako ukruti da ovaj ne može da ga "baci" , dečko je mislio da ga ovaj "baca" rukom a ovaj drugi idiot mu je uleteo u lakat celim telom (što je u krajnjoj liniji ispravno ali ne za početnike koji nemaju dovoljno tehničkog znanja), epilog svega ruka u gipsu. To da mnogi klubovi rade tehnike previše na bazi "saradnje partnera", "harmoniji", "ljubavi i miru" ukratko lošem tehničkom razumevanju je isto spominjano već bezbroj puta, naravno oni ne menjaju svoj "metod rada" i jebat ga.
Poslednja izmena: