advokat uterivac?

Trebala mi sitna konsultacija za neku prostu tuzbu i obratim se advokatici koja je ranije radila u advokatskoj kancelariji neke porodicne stvari i kao -eto ne moze da mi kaze preko telefona da joj javim na mail
Posaljem sastavljenu tuzbu i postavim 2 pitanja u vezi formulacije presude "da li je pogresno ovako kako je" ocekujuci odgovor tipa -da/ne ,
kad ona mi salje 'uredjenu' tuzbu i racun od 3000, ja odgovorim da je nesporazum, da sam pitao za sugestiju i nigde nisam pomenuo uredjenje niti je prakticno moguce uraditi uredjenje tuzbe bez svih priloga i dokaza koje joj nisam slao,a ona mrtva ladna -moj racunovodja je to vec zaveo a i smatram da je usluga(koju nisam trazio) pruzena..
-Imam li objektivno neku obavezu ili da joj npr samo platim iznos poreza kad vec nije htela da je castim zbog nesporazuma(da ne kazem pokusaja uterivanja) jer sam poslao tuzbu sudu u verziji kako sam njoj poslao (i to ne cekajuci njenu posto sam pogledao jos 1put zup i zakljucio da je ok)
Inace po advokatskom tarifniku komore ako nisu menjane cene od prosle godine,cini mi se da-
Za sastavljanje tužbe, predloga, molbe, zahteva i drugih podnesaka kojima se pokreće postupak u procenjivim predmetima, advokatu pripada nagrada prema vrednosti spora i to:
za do 50000, 2000 din ili moze da trazi cifru koju zeli ali i onda treba da mi je kaze unapred?
Sta ako sad, ako je to uopste moguce zbog isteklog roka,prilozim sudu kao zamenu njenu verziju tuzbe i ispostavi se da je takva neuredna(ovako laicki mi deluje da nije sasvim korektna) ili daleko bilo izgubim spor- kakva je njena odgovornost?

Kako se zove ta advokatica ?, da znamo da je izbegavamo .

Требало би да мењам кров на старој кући, и јуче ми је био мајстор, погледао ситуацију, и у делу куће који прокишњава, заменио ми је један цреп који је био напукао. За сада нећу имати проблема, али ми је следеће да заменим цео кров. Како је човек коректан, он ће, са његовом екипом да ми ради замену целокупног крова. Када сам га питао колико са дужан за ову услугу, он је рекао да нема намеру да наплати то што је заменио један цреп.
Пре две године, кад су пооштрили услове за регистрацију, па штоп светло не може да буде поломљено, а на ауту ми је задње штоп светло имало један мали делић који је био поломљен, купио сам штоп светло, позвао аутомеханичара, и он ми је то штоп светло заменио за пар минута. Када сам га питао колико услуга кошта, рекао је да то не жели да ми наплати (радионица му је била препуна аутомобила, али је издвојио неколико минута да ми намести штоп светло), већ да палим и обновим регистрацију. Наравно, следећи пут кад сам радио веће оправке на ауту, уредно је наплатио своје озбиљне услуге, као што ће и мајстор из прве приче да ми наплати уредно замену целокупног крова.

То је нормална пословна етика.

Адвокати, велики део њих, има очајну пословну етику. У оба случаја сам имао уредно пружену услугу. Е, сад долазимо у ствари до главне ствари. Услуга.

Какву је услугу пружила адвокатица? Није имала списе предмета, већ само нацрт тужбе. Како је могла било шта да ради без увида у списе предмета и без тога да направи истраживање случаја? Шта је урадила? Поправила је форму поднеска?

Ха, ха.

Треба је тући гомњивом мотком јер наплаћује очајну услугу.
A ja sam oduvek imao loša iskustva sa majstorima dok sa advokatima Bogu hvala imao sam stvarno lepa iskustva.

I ti zakljucis da si pogresila sto si prihvatila i ne setis se da onaj ko pristane ima dobar razlog sto je pristao na visoku cenu. Osecaj sigurnosti koju dobijate radeci samo s ovcama uvek kosta kada naidje neko malo jaci i pokvareniji.
Nikad mi nece biti jasna glupost obrazovnog coveka koja ga tera da se kurci. Tako gomila uobrazenih advokata sasvim javno krsi sve norme ponasanja u sudu i dokazuje da sudije ne vrede ni pisljivog boba, a ne one plate i postovanja koje ima zakonom zagarantovane. Sta je time uradio? Dobio klijenta nekog? Istina, ali dobije samo prevaranta kao sto je i on.

Nekad su sudije podučavale advokate i vređale se kad u podnesku dostaviš sudsku praksu jer su smatrali da ih time vređamo.
A danas ti same sudije traže praksu ostalih sudova kako se presuđuje u sličnim ili istovrsnim predmetima.

Presude nemaju težinu, osim recimo presuda Privrednog suda u Beogradu.

Zvuče kao da ih je pisao neki najprosečniji pravnik. Mada ima nekoliko sudija Prvog i Trećeg koji jako dobro rade i imaju znanja.

Biti advokat bez duse je vrlo opasan posao po meni. Radis sa svakakvim ljudima, recimo ovaj tuki , postavljac. Navikla dzukela da sve moze na prevaru i da mu oprastaju, inace je fasista i pojavi ti se takav sa svojim vidjenjem pravde da je zavodi kod tebe. Uzas.

Kada bih ti rekla u kakvom JP sam dala otkaz ne bi verovao:)
Ti poslovi nisu nikakav pojam za mene, ali vidim da za tebe jesu:)

Samo je plata pristojna :)

Možda, ali samo možda bih zbog neke pozicije u Agenciji za kontrolu letenju napustila privatnu praksu, ali zbog javnih preduzeća bože sačuvaj.
Kome je to vrh u životu blago njemu.

Ja ponekad radim kontrolu advokata...eto koliko znaju ili posteno rade posao...
U Srbiji vecina je vrlo losa....ima ih puno i vrlo su slabog znanja, a vade se na poznanstva i ponekad na sudsku praksu, ali izvuceno iz konteksta...
Ali dobro posto ih ima puno , ima i dobrih...
Ali sudski sistem je totalno razheban...
Ovo sa izvrsiteljima je banana drzava u malom...
Ovo je sad vise Albanija i Crna Gora , kako ko ima vise momaka sa utokom, nego sto je pravna drzava..
A ide jos ka gorem..

A da li treba da kazem da su advokati nabedjeni da znaju...Ne znam sta znaju, ali da znaju oko procesa, to ne znaju....vrlo su uskih pogleda...nemastoviti, osim sto su lukavi , prepredeni , ali nisu mastoviti, to je valjda srpski mentalitet preslikan na pravnu struku..
Tuzilastva, to nije zaradilo ni dinar...
Sudije, na nivou mog profana koji dodje iz njive prljav zbog branja paprika pa mu casovi dodju kao prilika da opere noge......i pocese medjunozje par puta...

Raditi kontrolu advokata je skoro must have...isplati se , narocito kod komercijalnih parnica, a i kod obicnih gradjanskih parnica...
E sad, kod krivicnih . tu se ne petljam, pa ne znam..

Hit i smesno , ali kad uzmes da je kazna za nesavesno vodjenje parnice i ponasanja advokata max 100e valjda, i to ako se debelo dokaze, i nista vise, a u Bosni jos i manje, onda se isplati..

Zalosno je sto u praksi nije smesno...
Zalosno je sto je kvalitet advokata takav da ga moze natpisati covek sa 4 razreda osnovne skole
Zalosno je sto cesto suruju sa suprotnom stranom...narocito ako je poznata u gradu, na ovaj ili onaj nacin....

Ali je zanimljivo to da je kao i u svemu u Srbiji uvek svaki pokusaj koji je uspesan proglasen za paranoju ili za prenaglaseno shvatanje zloupotreba i prekrsaja koje neka lica cine..
A obicno od osoba koje cine prekraje kao dobar dan...Kazem obicno , a stvarno je tako , one koje bahato i povrsno shvataju etiku i svoje ponasanje i ponasanje oko sebe...

One opreznije i pazljivije uocavaju svasta oko sebe...

Da navedem primer, gde moj kolega lepo angazuje advokata, i sad mu nije dozvoljeno ni da vidja decu , svasta mu napakovala bivsa, a iskreno to se videlo na pocetku, tj pre nego sto su se smuvali ja sam upoznao tu osobu i video da je uzas od osobe u pitanju....a on junfer....pa resio da se zeni i tako to biva...

Sad placa, ne vidja decu , a nije krimos, nije nista, dobar covek koji je sad malo prazan...
Mora da ceka 14 godina, ili 10 pa da vidi decu...
Razvalio ga advokat, ili nije znao ili je zlonamerno vodio parnicu...ili dolazio pro forme na rocista...
Pamet se ukljucuje u glavi na vreme... a ne kad prodje voz....
Posao advokata nije posao pravnog lektora, znaci to moze i srednjoskolac da radi , nego da osmisli pobednicku strategiju i taktiku kod parnice...

Poslednja izmena:

Back