Adventizam i subota

Upozorenje da se ne sagresi,isto kao ono sa zabranjenim drvetom.

Ta sa 'zabranjenim drvetom' i zapovjed Amamu i Evi da se plode i množe i zemlju napune su jedine zapovijedi date Adamu i Evi u raju. Drugih nema, tako Biblija svjedoči.

Iz nekog razloga meni tesko da to nadjem a ti tvrdis da ga ima stoga budi "mushko"kao uobicajeno nisi i daj dokaza.

Ima u Bibliji, ali ti neću reći. Skini Jelenin prijevjes s očiju i uma i traži sam. Budi muško.

Ovo sam ti vec pojasnio stoga je red da mi konacno obznanis kako je to Josif znao da bi mogao grdno SAGRESITI Gospodu ?

Kako si mi pojasnio? Hoćeš reći da si mi dokazao da Mojsije laže, kad piše da Bog prije Židova na Sinaju nikome nije dao zapovijedi Dekaloga i da nikome do tada nije zapovjedio subotni odmor!?

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

A što se tiče Josipa, ponavljam. Ima u Bibliji, ali ti neću reći. Skini Jelenin prijevjes s očiju i uma i traži sam.

Ta sa 'zabranjenim drvetom' i zapovjed Amamu i Evi da se plode i množe i zemlju napune su jedine zapovijedi date Adamu i Evi u raju. Drugih nema, tako Biblija svjedoči.
Bog je blagoslovio i posvetio sedmi dan ZA ADAMA jer druga ljudska bica tada nije bilo...
...a bilo je koza kojim je mogao doskociti ako mu malo dosadi Eva ali vidimo da se to nije desilo stoga je jasno da je Adam znao za tu zabranu..isto kao sto je i Josif znao da bi mogao sagresiti Gospodu...
Isto kao sto su Adamova deca znala kako prinositi krvne zrtve i pored toga sto u Pismu ne postoji izricitu zapovest kako ljudi trebaju to obavljati sve do ponavjanja zakona dat jevrejima u pisanoj formi...

Ima u Bibliji, ali ti neću reći. Skini Jelenin prijevjes s očiju i uma i traži sam. Budi muško.
Evo skinuo i opet ne vidim...mozda trebam kod oftimologa ali da bi bio siguran red je da mi pokazes gde to zaista stoji,da se ne trosim badava.
Kako si mi pojasnio? Hoćeš reći da si mi dokazao da Mojsije laže, kad piše da Bog prije Židova na Sinaju nikome nije dao zapovijedi Dekaloga i da nikome do tada nije zapovjedio subotni odmor!?

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

A što se tiče Josipa, ponavljam. Ima u Bibliji, ali ti neću reći. Skini Jelenin prijevjes s očiju i uma i traži sam.
Ma ne laze Mojsije vec tvoj papa kome si mu se zakle za vernost,on te smuvao i vezao ti oci kako ne bi mogao primetiti osnovni princip proucavanja Pisma - da se molis Bogu da ti On a ne papa otvori oci da bi pravilno razumeo svaku zapisanu rec.

Bog je blagoslovio i posvetio sedmi dan ZA ADAMA

Nebitno. Važno je da Adamu nije zapovjedio subotni odmor, jer od Mojsija saznajemo da Bog nikome prije Židova na Sinaju nije dao Dekalog i zapovjedio subotni odmor.

Evo skinuo i opet ne vidim...mozda trebam kod oftimologa ali da bi bio siguran red je da mi pokazes gde to zaista stoji,da se ne trosim badava.

Možda ti je trovanje 'duhom proroštva' Ellen White neizlječivo, a to više nije u ljudskoj domeni pa ni u mojoj. Žao mi je.

Ma ne laze Mojsije

Onda lažeš ti, i tvoja 'proročica'. Mojsije kaže da nikome prije Židova, koji su s njim bili na Sinaju, Bog nije dao zapovijedi Dekaloga, dakle i subotni odmor, a tvoja proročica i ti tvrdite da ih je dao Adamu. Treće nema.

Ti nemaš pojma o Bibliji, ovo se zbilo prije Sinaja

Izlazak 16,23​

23 On im odgovori: "Ovo zapovijeda Gospod: Sutra je dan odmora, sveta subota Gospodnja. Što hoćete da pečete, pecite, i što hoćete da kuhate, kuhajte! Sve, što preostane, ostavite za sebe na stranu, da se sačuva za sutra!"
Na putu prema Sinaju subota je svetkovana. Kada su je neki obesvetili, Gospod ih je ukorio, govoreći: "Dokle ćete se protiviti zapovestima mojim i zakonima mojim?" (2.Mojsijeva 16,28)"

Znači subota je bila i prije Sinaja, ovo je očiti primjer...
1. To se desilo na putu do Sinaja i dio je pripreme za formalno davanje zapovijesti na Sinaju.

2. Izrailjci nisu imali pojma šta je to subota već im je Mojsije morao objašnjavati. Dakle nema govora da je subota bila tada ranije jer niko nije imao pojma šta je subota. Prvi put su čuli za nju.

3. Opet su tu samo Izrailjci a ne svi narodi.

tako je..ajde robivek nosi milenijumski krst, nije strasan samo 66m..
37. Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан.

38. И који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан.

ti znaš nekog dostojnog Hrista tzv hrišćanina?

Nebitno. Važno je da Adamu nije zapovjedio subotni odmor, jer od Mojsija saznajemo da Bog nikome prije Židova na Sinaju nije dao Dekalog i zapovjedio subotni odmor.
Kako to mislis nebitno,ko tebi daje prava da sagovorniku osporis pitanje tvrdnjom "...da mu ne valjda pitanje ili da je nebitno "..????
Jesam li ja to ikada ikome uradio ,jesam li ikome ostao duzan za bilo koje teolsko pitanje,kakvo god ono bilo ?
Zar ti to ne govori o razlici izmedju nasih verskih stavova ?
Ovo sam ti vec pojasnio,odkud ti ideja da Bog ranije sklapao drugi savez ?
Kao sto sam vec rekao,Bog je ocito zapisao svoje zapivesti u ljudska srca i taj je zapis bio u opteku sve dok nije izbledeo tokom vremena a pod uticvajem greha.
Koji deo od ovog ne kontas ?
Možda ti je trovanje 'duhom proroštva' Ellen White neizlječivo, a to više nije u ljudskoj domeni pa ni u mojoj. Žao mi je.
Mozda si u pravu...mada ja ipak ne bih iskljucio mogucnost da se to upravo tebi desilo zbog papskog otrova stroga hajdemo odgovoriti sva pitanja koja nam trenutno stoje otvorena,jel vazi !??
Onda lažeš ti, i tvoja 'proročica'. Mojsije kaže da nikome prije Židova, koji su s njim bili na Sinaju, Bog nije dao zapovijedi Dekaloga, dakle i subotni odmor, a tvoja proročica i ti tvrdite da ih je dao Adamu. Treće nema.
Hajdemo ovo rascistiti,moguce je da ja lazem ali predlazem da ovaj zakljucak ostavimo za kraj,kada mi budes odgovorio / detaljno razjasnio kako je Josif znao da bi mogao grdno zgresiti Gospodu ako li nije znao Bozje zapovesti !??
Izvoli.

1. To se desilo na putu do Sinaja i dio je pripreme za formalno davanje zapovijesti na Sinaju.

2. Izrailjci nisu imali pojma šta je to subota već im je Mojsije morao objašnjavati

Hmmm a zasto su uopste stali u toku sestog dana stali sa skupljanjem mane skupivsi duplu meru i dosli pred Mojsijem da ga pitaju nesto konkretno u vezi subote pa se ovaj nakon toga obratio Bogu da bi dobio jasan stav ?
...da nisu mozda nisu pre toga od Mojsija culi da je to neki Bozji zakon / zapovest i ako je tako sta to onda znaci ?
... zasto iskljucujes mogucnost da je to od Boga vec odavno data zapovest koju su izrailjci tokom vremena zapostavili pa je bilo potrebe od ponavljanja i to u pisanoj formi i to Bozjim prtstom ?
Dakle nema govora da je subota bila tada ranije jer niko nije imao pojma šta je subota. Prvi put su čuli za nju.
A za koga ono rece da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan U RAJU ?
3. Opet su tu samo Izrailjci a ne svi narodi.
U vreme SZ-t je Bozji narod bio definisan etnickim okvirima,bio je to izrailj dok u vreme NZ-ta su to hricani.
Medjutim pre izrailja je takodje bilo pripadnika Bozjeg naroda koji su drzali Bozje zapovesti zapisane "u njihovoj savesti"ili kako Pismo kaze - "u srcima ljudskim" !

Poslednja izmena:
Pošto pojedini korisnici toliko pišu o suboti, želim da im otvarajući ovu temu izađem u susret. Posebno se ističu pripadnici adventističke crkve.

sa njihovog sajta, odlomak:

Subota je središte u našem obožavanju Boga. Kao uspomena na stvaranje ona nam otkriva razlog zašto Boga treba obožavati: On je Tvorac, a mi Njegova stvorenja. “Subota, stoga, leži u samoj osnovi obožavanja Boga, jer ona, kao nijedna druga ustanova, na najupečatljiviji način, daje pouke o ovoj velikoj istini.​

koja je to velika istina? otkrijte ovde https://www.adventisti.net/o_nama/verovanja/zivot/subota-dan-odmora/
Ipak mislim da je centar obožavanja adventista 10% crkvenog poreza.

Ipak mislim da je centar obožavanja adventista 10% crkvenog poreza.
Svarno?

Tvoja crkva potvrdjuje dalju vaznost desetka.

Evo.
Desetak se zasniva na Starom i Novom zavetu. Hrišćaani su ga preuzeli od drevnih Jevreja, a Hristos ga takodje pominje u afirmativnom smislu (Matej:23,23), prenosi VIA i dodaje da je desetak (decima) na Zapadu nakon antike unet u državne zakone, takodje u Vizantiji (dekati).

Ruska crkva zeli da uvode plaćanje desetka.

I sabori Pravoslavne Crkve su govorili o tome.

de si ti to pročitao?
1 Mojs.1 i 2 :
  1. U početku stvori Bog nebo i zemlju. Jov 38, 4. Isa. 44, 24. Isa. 45, 18. Jovan 1, 1. Jovan 1, 3. Rim. 1, 20. Kol. 1, 16. Jevr. 1, 10. Jevr. 11, 3.
  2. A zemlja bješe bez obličja i pusta, i bješe tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom. Isa. 40, 12. Jer. 4, 23.
  3. I reče Bog: neka bude svjetlost. I bi svjetlost. Psal. 33, 9.
  4. I vidje Bog svjetlost da je dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
  5. I svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi. Jov 38, 12. Psal. 74, 16.
  6. Potom reče Bog: neka bude svod posred vode, da rastavlja vodu od vode. Jov 37, 18. Psal. 33, 6. Jer. 10, 12.
  7. I stvori Bog svod, i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom; i bi tako. Psal. 148, 4.
  8. A svod nazva Bog nebo. I bi veče i bi jutro, dan drugi.
  9. Potom reče Bog: neka se sabere voda što je pod nebom na jedno mjesto, i neka se pokaže suho. I bi tako. Jov 26, 10. Jov 38, 8. Jov 38, 10. Psal. 95, 5.
  10. I suho nazva Bog zemlja, a zborišta vodena nazva mora; i vidje Bog da je dobro.
  11. Opet reče Bog: neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme, i drvo rodno, koje rađa rod po svojim vrstama, u kojem će biti sjeme njegovo na zemlji. I bi tako. Mat. 7, 17. Luka 6, 4. Jevr. 6, 7.
  12. I pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme po svojim vrstama, i drvo, koje rađa rod, u kojem je sjeme njegovo po njegovijem vrstama. I vidje Bog da je dobro.
  13. I bi veče i bi jutro, dan treći.
  14. Potom reče Bog: neka budu vidjela na svodu nebeskom, da dijele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama; 5.Moj. 4, 19. Jov 25, 3. Jov 25, 5. Psal. 74, 16. Psal. 136, 7.
  15. I neka svijetle na svodu nebeskom, da obasjavaju zemlju. I bi tako.
  16. I stvori Bog dva vidjela velika: vidjelo veće da upravlja danom, i vidjelo manje da upravlja noću, i zvijezde.
  17. I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju. Psal. 8, 1.
  18. I da upravljaju danom i noću, i da dijele svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro.
  19. I bi veče i bi jutro, dan četvrti.
  20. Potom reče Bog: neka vrve po vodi žive duše, i ptice neka lete iznad zemlje pod svod nebeski. Psal. 104, 24.
  21. I stvori Bog kitove velike i sve žive duše što se miču, što provrvješe po vodi po vrstama svojim, i sve ptice krilate po vrstama njihovijem. I vidje Bog da je dobro;
  22. I blagoslovi ih Bog govoreći: rađajte se i množite se, i napunite vodu po morima, i ptice neka se množe na zemlji. 1.Moj. 8, 17. Jer. 29, 6.
  23. I bi veče i bi jutro, dan peti.
  24. Potom reče Bog: neka zemlja pusti iz sebe duše žive po vrstama njihovijem, stoku i sitne životinje i zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem. I bi tako. Psal. 33, 9.
  25. I stvori Bog zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem, i stoku po vrstama njezinijem, i sve sitne životinje na zemlji po vrstama njihovijem. I vidje Bog da je dobro.
  26. Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji. Jov 20, 4. Psal. 8, 6. Psal. 100, 3. Ef. 4, 24. Jak. 3, 9.
  27. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih. Prop. 7, 29. Mal. 2, 15. Mat. 19, 4. Mar. 10, 6. 1.Kor. 11, 7. Kol. 3, 10.
  28. I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zvjerinja što se miče po zemlji. 1.Moj. 6, 1. 1.Moj. 9, 1. 1.Moj. 9, 7. 1.Moj. 35, 11. 3.Moj. 26, 9. Psal. 127, 3. Psal. 128, 3. Isa. 45, 18. 1.Tim. 4, 3.
  29. I još reče Bog: evo, dao sam vam sve bilje što nosi sjeme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose sjeme; to će vam biti za hranu. Jov 36, 31. Psal. 136, 25. Psal. 146, 7. Dela. 14, 17.
  30. A svjemu zvjerinju zemaljskom i svjema pticama nebeskim i svjemu što se miče na zemlji i u čem ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako. Jov 39, 3. Psal. 145, 15. Psal. 147, 9.
  31. Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro bješe veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti. Psal. 104, 24

nastavlja se:

nastavak:

" Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova. ČV
  1. I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
  2. I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;
  3. To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo,
  4. I svaku biljku poljsku, dokle je još ne bješe na zemlji, i svaku travku poljsku, dokle još ne nicaše; jer Gospod Bog još ne pusti dažda na zemlju, niti bješe čovjeka da radi zemlju,Psal. 65, 9. Psal. 65, 11. Psal. 104, 14.
  5. Ali se podizaše para sa zemlje da natapa svu zemlju.
  6. A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa. Jovan 20, 22.
  7. I nasadi Gospod Bog vrt u Edemu na istoku; i ondje namjesti čovjeka, kojega stvori. 1.Moj. 13, 10. Jezek. 31, 8.
  8. I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakojaka drveta lijepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od znanja dobra i zla. 1.Moj. 3, 22. Jezek. 31, 8.
  9. A voda tecijaše iz Edema natapajući vrt, i odande se dijeljaše u četiri rijeke. Psal. 46, 4. Otkr. 22, 1.
  10. Jednoj je ime Fison, ona teče oko cijele zemlje Evilske, a ondje ima zlata, 1.Moj. 25, 18.
  11. I zlato je one zemlje vrlo dobro; ondje ima i bdela i dragoga kamena oniha.
  12. A drugoj je rijeci ime Geon, ona teče oko cijele zemlje Huske. VB
  13. A trećoj je rijeci ime Hidekel, ona teče k Asirskoj. A četvrta je rijeka Efrat. Dan. 10, 4.
  14. I uzevši Gospod Bog čovjeka namjesti ga u vrtu Edemskom, da ga radi i da ga čuva.
  15. I zaprijeti Gospod Bog čovjeku govoreći: jedi slobodno sa svakoga drveta u vrtu;
  16. Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrijećeš. 1.Moj. 3, 3.
  17. I reče Gospod Bog: nije dobro da je čovjek sam; da mu načinim druga prema njemu. 1.Kor. 11, 9.
  18. Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zvijeri poljske i sve ptice nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam nazove koju životinju onako da joj bude ime; Psal. 8, 6.
  19. I Adam nadjede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zvijeri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.
  20. I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno rebro, i mjesto popuni mesom; 1.Moj. 15, 12. 1.Sam. 26, 12.
  21. I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. Prič. 18, 22. 1.Kor. 11, 8. Jevr. 13, 4.
  22. A Adam reče: sada eto kost od mojih kosti, i tijelo od mojega tijela. Neka joj bude ime čovječica, jer je uzeta od čovjeka. 1.Moj. 29, 14. Sud. 9, 2. 2.Sam. 5, 1. Ef. 5, 30.
  23. Zato će ostaviti čovjek oca svojega i mater svoju, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo.Psal. 45, 10. Mat. 19, 5. Mar. 10, 7. 1.Kor. 6, 16. Ef. 5, 28.
  24. A bjehu oboje goli, Adam i žena mu, i ne bješe ih sramota.
__________________________________________________________________________________________________________________

Kao sto se juasno vidi,u vreme kada je Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan jedino ljudsko bice bio je Adam dok se na kraju eto pominje i njegova zena.
Drugih ljudskih bica u to vreme jos uvek nije bilo jer se razmnozavanje ljudskog roda evidentira tek u 4-om poglaclju !!!

37. Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан.

38. И који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан.

ti znaš nekog dostojnog Hrista tzv hrišćanina?
ne vidja ni jednog da nosa krst...al sam vidio dosta prostitutki kako nosaju krstic oko vrata..

U Maklintokovoj i Strongovoj enciklopediji o hrišćanstvu stoji: „Davanje desetka u religiozne svrhe nije bilo obavezno sve do sabora u Turu 567. godine“ (Cyclopedia of Biblical, Theological, and, Ecclesiastical Literature, 10. tom, strana 436).

Obavezni Desetak i druge poreze je ubirala i SPC dok nije bila sekularna drzava dok nije dosla sloboda i narod se oslobodio tog jarma.

i desetak...
profesionalni stočari, svakako češće, ali za većinu naroda meso je bilo nedeljni i praznični luksuz, posebno što su stoku pogađale mnoge dažbine. Tako je vladaru pripadao desetak svega što je živo, pa se u poveljama između ostalog pominje „svinjski“ desetak, kao i dažbina „žirovnina“, jer je narod krda svinja puštao u hrastove šume da se hrane žirovima. Danak u stoci uzimali su i Crkva te mala i velika vlastela, i oni su zbilja imali ogromna krda i stada.

https://www.google.de/amp/s/www.tel...r-evo-sta-su-stvarno-jeli-srednjovekovni-srbi

popisi košnica napravljeni su tek 1455. godine sa dolaskom Turaka, ali znamo da su u srednjem veku seljaci davali, pored svih ostalih stvari, i „pčelinji desetak“, odnosno, deseti deo dobijenog meda ili svaku desetu košnicu. Na metosima manastira Gračanice odredba je bila da „ko ima pčelinjak daje o prazniku Svete Bogorodice med; ko li ne da, a ima, da uzme pop sam“. Srpski seljak je time sigurno bio oduševljen.

Ruska crkva oplaćanju desetka

Jedan od najbližih saradnika ruskog patrijarha Kirila, protojerej Vsevolod Čaplin, koji vodi moćno patrijaršijsko odelenje za odnose sa društvom, time i sa predsednikom, vladom i parlamentom, zatražio je od vernika Ruske pravoslavne crkve da plaćaju desetak

Oni koji sebe smatraju pravoslavnim hrišćanima "dužni" su da finansiraju svoj hram, sveštenstvo i celu crkvu, i to "izdvajanjem desetog dela svog dohotka", smatra on, prenosi verska informativna agencija (VIA).

Čaplin kaže da čuje stavove nekih da se oni osećaju vernicima, veruju u Boga, ali crkvu smatraju "državnom korporacijom", koja ima sredstva.

Desetak se zasniva na Starom i Novom zavetu. Hrišćaani su ga preuzeli od drevnih Jevreja, a Hristos ga takodje pominje u afirmativnom smislu (Matej:23,23), prenosi VIA i dodaje da je desetak (decima) na Zapadu nakon antike unet u državne zakone, takodje u Vizantiji (dekati).

Ruska crkva uvodi plaćanje desetka

http://www.nadlanu.com/pocetna/aktuelno/svet/Ruska-crkva-uvodi-placanje-desetka.a-138571.293.html

Hmmm a zasto su uopste stali u toku sestog dana stali sa skupljanjem mane skupivsi duplu meru i dosli pred Mojsijem da ga pitaju nesto konkretno u vezi subote pa se ovaj nakon toga obratio Bogu da bi dobio jasan stav ?
Jer im je to naređeno od Boga.

...da nisu mozda nisu pre toga od Mojsija culi da je to neki Bozji zakon / zapovest i ako je tako sta to onda znaci ?
Jesu to nije sporno.

... zasto iskljucujes mogucnost da je to od Boga vec odavno data zapovest koju su izrailjci tokom vremena zapostavili pa je bilo potrebe od ponavljanja i to u pisanoj formi i to Bozjim prtstom ?
To se mora dokazati.

A za koga ono rece da je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan U RAJU ?
Ni za koga.

U vreme SZ-t je Bozji narod bio definisan etnickim okvirima,bio je to izrailj dok u vreme NZ-ta su to hricani.
Medjutim pre izrailja je takodje bilo pripadnika Bozjeg naroda koji su drzali Bozje zapovesti zapisane "u njihovoj savesti"ili kako Pismo kaze - "u srcima ljudskim" !
Da, tako je ali to ne znači da iste zapovijesti važe za SZ Božji narod i NZ Božji narod. Drugačije okolnosti.

Desetak se dalje placa ali malo prikriveno.

← Crkveni dedetak bez PDV-a

Posted on 21.05.2018.
Srpska pravoslavna crkva godišnje iz budžeta dobije oko 7 miliona evra, na račun toga što je kao nevladina organizacija (NVO), korisnik budžetske linije 481.
7 miliona evra novca svih građana Srbije.
A kada bi postojao crkveni porez, nalik na onaj u Nemačkoj?
Taj porez iznosi 8% ili 9% bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik. Recimo da bi u Srbiji koristili poresku stopu od 8%.
Brojke koje ćemo u nastavku koristiti su približne, premda sa malom greškom i izvinjavamo se unapred za omaške u odnosu na moguće preciznije brojke.
Recimo da u Srbiji ima 2 000 000 zaposlenih.
Recimo i da je tačan popisni podatak o 95% vernika SPC.
To bi značilo da, prosečno gledano, 1 900 000 zaposlenih pripadaju stadu SPC.
Neka je prosečna bruto plata u Srbiji 50 000 dinara.
8% od te sume je 4 000 dinara mesečno, po zaposlenom.
Ukupno dakle 7 600 000 000 dinara mesečno za sve zaposlene.
Ukupno 91 200 000 000 dinara godišnje od svih zaposlenih.
Dakle, nekih 760 000 000 evra, koje bi SPC, uz pomoć države, svake godine naplatila od svojih vernika.
Da, 760 MILIONA EVRA godišnje.
760 MILIONA EVRA koje ne plaćamo svi mi, već samo vernici SPC, odnosno onih 95% popisanih.

https://ateisti.com/crkveni-desetak-bez-pdv-a/

I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;
ne vidim da piše za adama

А седми је дан одмор Господу Богу твојему; тада немој радити ниједнога посла, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.

šta kaže mojsije čiji je to dan odmora?

Desetak se dalje placa ali malo prikriveno.

← Crkveni dedetak bez PDV-a

Posted on 21.05.2018.
Srpska pravoslavna crkva godišnje iz budžeta dobije oko 7 miliona evra, na račun toga što je kao nevladina organizacija (NVO), korisnik budžetske linije 481.
7 miliona evra novca svih građana Srbije.
A kada bi postojao crkveni porez, nalik na onaj u Nemačkoj?
Taj porez iznosi 8% ili 9% bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik. Recimo da bi u Srbiji koristili poresku stopu od 8%.
Brojke koje ćemo u nastavku koristiti su približne, premda sa malom greškom i izvinjavamo se unapred za omaške u odnosu na moguće preciznije brojke.
Recimo da u Srbiji ima 2 000 000 zaposlenih.
Recimo i da je tačan popisni podatak o 95% vernika SPC.
To bi značilo da, prosečno gledano, 1 900 000 zaposlenih pripadaju stadu SPC.
Neka je prosečna bruto plata u Srbiji 50 000 dinara.
8% od te sume je 4 000 dinara mesečno, po zaposlenom.
Ukupno dakle 7 600 000 000 dinara mesečno za sve zaposlene.
Ukupno 91 200 000 000 dinara godišnje od svih zaposlenih.
Dakle, nekih 760 000 000 evra, koje bi SPC, uz pomoć države, svake godine naplatila od svojih vernika.
Da, 760 MILIONA EVRA godišnje.
760 MILIONA EVRA koje ne plaćamo svi mi, već samo vernici SPC, odnosno onih 95% popisanih.

https://ateisti.com/crkveni-desetak-bez-pdv-a/

neki ateistički insajder u crkvi? :D

Back