Adventizam i subota

Govorimo o bibliji ne sta kazu babe.

Tako je. A Biblija kaže da Bog nikome prije Židova na Sinaju nije dao zapovijedi Dekaloga niti sklopio savez.

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

A vaša baba kaže:

Ellen White, Velika Borba 1844.: Sa posebnom prikladnošću, subotu možemo nazvati temeljom mnogim generacijama. Subotu posvećenu Stvoriteljevim
blagoslovom i odmorom, svetkovao je još Adam u svojoj nevinosti u svetom Edenu, ali i kasnije u svom palom ali pokajničkom stanju, kada je bio isteran iz svoje srećne domovine. Svi patrijarsi, od Abela, pa do pravednog Noja, Avrama, Jakova, svetkovali su subotu.

Па јел имате ви суботари још "духова пророштва" сем ЕГВ?
Jel citas bre ti sta pises,odkud tebi ideja da je Bozje delovanje kroz dara prorostva ograniceno samo na jednu osobu ?????????
..u smislu da je,sta ja znam,pre nje ili da ce nakon nje nece biti drugih objava ???
Zar je moguce da si toliko slabo proucio materiju za koju "se kunes" da je dobro poznajes ?

Jel citas bre ti sta pises,odkud tebi ideja da je Bozje delovanje kroz dara prorostva ograniceno samo na jednu osobu ?????????
..u smislu da je,sta ja zna,pre nje ili nakon nje nece imati drugih objava ???
Zar je moguce da si toliko slabo proucio materiju za koju "se kunes" da je dobro poznajes ?
Pa ajd odgovori na pitanje. Ko je poslije nje kod vas "Božji glasnik"?

Ovo je nemoguce iz prostog razloga sto su to dve potpuno suprotne verske kategorije - ili si hrascanin ili spadas u kategoriju ostalih koji to nisu,nema trece !!!

Sa ovim se potpuno slazem,imate si vi neku vasu,izuzetno tesko razumljivu filozoviju zasnivana na onom paradoksalnom "..i jare i pare ali ipak kako meni pashe..." :D
nemoguće jer nisi vernik, ti si samo sledbenik vajtovke.

A sto si mi pobegao sa pitanja KAKO JE JOSIF ZNAO DA MOZE SAGRESITI GOSPODU ??? :mazi:

Vidjesmo da nije po 'Adamovom savezu', koji je kako ti reče Bog sklopio s Adamom u raju i dao mu Dekalog, jer Židovi na Sinaju bijahu prvi od ljudi s kojima je Bog sklopio Savez i dao im Dekalog.

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

A kako je Josip bio svjestan grijeha možemo i na posebnoj temi.

Hriscanstvo je doktrina koja sustinski proklamira sledbenistvo Isusa Hrista !

Ne može se Isusa Krista slijediti izvrtanjem Božje riječi, dakle najtežim svetogrđem, kako je to činila Ellen White i kako to činiš ti niječući ono što u Bibliji jasno stoji - Židovi su prvi s kojma Bog sklapa savez i zapovjeda im subotni počinak uz ostale zapovijedi Dekaloga.

tako je..ajde robivek nosi milenijumski krst, nije strasan samo 66m..
Hmmmm,mozda si u pravu nego jel ce se uracinati ako ga ponesem sa zakasnjenjem,ja tek sada skontao da ga trebam nositi a toliko visoki krst i nije zanemarljiv za nosenje...?!
...sa druge strane ,kad bolje razmislim,nije bitno koliko je tezak,bitno je da se ponese samo mi molim te reci koliko ga dugo trebam prosetati na ledjima i na koju trasu,jel to neki uspon ili mozda nizbrdica...!?
...jel imas nekih validnih podataka ili da pitam nase pravoslavne strucnjake na forumu ???
Sale ga vidim sigurno nosio,valjda ga poneo i nas Maki ali mi nesto sumljiv onaj antilazov...!? :D

Vidjesmo da nije po 'Adamovom savezu', koji je kako ti reče Bog sklopio s Adamom u raju i dao mu Dekalog, jer Židovi na Sinaju bijahu prvi od ljudi s kojima je Bog sklopio Savez i dao im Dekalog.
A ko je uopste pominjao savez nesreco teoloska ?
Sta ima da se uopste pravi savez kada greha uopste nije bilo ?
Savez je u sustini ugovor izmedju dve strana , u slucaju Bog Nebeski i ljudska bica koji su voljni sluziti Gospodu sto ce reci da je to samo opcija koja se mogla i odbaciti.sto je potpuno razumljivo za gresna bica.
Za razliku od ovog,u vreme kada je greha nije bilo sto ce reci na samom pocetku potpuno je razumljivo bilo da ljudska bica sluze Bogu dok im je On ujedno zapisao svoje zapovesti u njihovim srcima i to je stanje trajalo sve dok se taj zapis , pod uticajem greha - nije izbledeo !!!
A kako je Josip bio svjestan grijeha možemo i na posebnoj temi.
Jok bato nego cemo ovde i sada - molim te odgovori mi jasno i precizno kako je Josif znao da bi tako grdno sagresio Gospodu ukoliko nije znao Bozje zapovesti ????
:mazi:
Ne može se Isusa Krista slijediti izvrtanjem Božje riječi, dakle najtežim svetogrđem, kako je to činila Ellen White i kako to činiš ti niječući ono što u Bibliji jasno stoji - Židovi su prvi s kojma Bog sklapa savez i zapovjeda im subotni počinak uz ostale zapovijedi Dekaloga.
Sto bih Ga izvrtao kada je On jasno rekao da je subota STVORENA COVEJKA RADI dok je jedino ljudsko bice u vreme stvarana bio Adam ???????
Sta ima da se ovde izvrce kada je sve jasno i precizno receno ?
Ali ako se i dalje pravis "engleza sa Kosova" onda mi daj konacno reci ZA KOGA JE BOG BLAGOSLOVIO I POSVETIO sedmi dan i da zavrsimo ovu temu ?

Tako je. A Biblija kaže da Bog nikome prije Židova na Sinaju nije dao zapovijedi Dekaloga niti sklopio savez.
Ti nemaš pojma o Bibliji, ovo se zbilo prije Sinaja

Izlazak 16,23​

23 On im odgovori: "Ovo zapovijeda Gospod: Sutra je dan odmora, sveta subota Gospodnja. Što hoćete da pečete, pecite, i što hoćete da kuhate, kuhajte! Sve, što preostane, ostavite za sebe na stranu, da se sačuva za sutra!"
Na putu prema Sinaju subota je svetkovana. Kada su je neki obesvetili, Gospod ih je ukorio, govoreći: "Dokle ćete se protiviti zapovestima mojim i zakonima mojim?" (2.Mojsijeva 16,28)"

Znači subota je bila i prije Sinaja, ovo je očiti primjer...

Poslednja izmena:
A ko je uopste pominjao savez nesreco teoloska ?
Sta ima da se uopste pravi savez kada greha uopste nije bilo ?

Čemu zapovijedi Dekaloga Adamu dok grijeha uopće nije bilo???

Jok bato nego cemo ovde i sada - molim te odgovori mi jasno i precizno kako je Josif znao da bi tako grdno sagresio Gospodu ukoliko nije znao Bozje zapovesti ????

Piše ti u Bibliji, nađi sam.

Sto bih Ga izvrtao kada je On jasno rekao da je subota STVORENA COVEJKA RADI dok je jedino ljudsko bice u vreme stvarana bio Adam ???????
Sta ima da se ovde izvrce kada je sve jasno i precizno receno ?

Pišeš nebuloze. Ovdje Isus ne govori Židovima da je subota stvorena radi Adama, nego im priopćava da su oni, kao ljudi, važniji od subote. Ali, nećeš ovom nebulozom pobjeći od činjenice, a činjenica je da nikome prije Židova na Sinaju nije zapovjeđen subotni počinak i nisu date zapovjedi Dekaloga.

Ti nemaš pojma o Bibliji, ovo se zbilo prije Sinaja

Izlazak 16,23​

23 On im odgovori: "Ovo zapovijeda Gospod: Sutra je dan odmora, sveta subota Gospodnja. Što hoćete da pečete, pecite, i što hoćete da kuhate, kuhajte! Sve, što preostane, ostavite za sebe na stranu, da se sačuva za sutra!"
Na putu prema Sinaju subota je svetkovana. Kada su je neki obesvetili, Gospod ih je ukorio, govoreći: "Dokle ćete se protiviti zapovestima mojim i zakonima mojim?" (2.Mojsijeva 16,28)"

Znači subota je bila i prije Sinaja, ovo je očiti primjer...

Kome je ovo Bog izgovorio? Židovima na putu prema Sinaju, zar ne? Dakle, nema subote prije Židova na Sinaju. Ima je samo u spisima lažljivice i kradljivice Ellen White, u Bibliji ne.

De ti meni reci slape, zašto RKC drugu zapovijed o ne pravljenju likova uklonila iz Božjeg dekaloga, a desetu zapovijed Ne poželi tuđeg ženidbenog druga i stvari podijelila u dvije....

De ti meni pokaži numeraciju zapovijedi u Bibliji, citiraj ovdje vaših adventističkih 10 zapovijedi, pa da vidimo najprije po čemu se ti ravnaš kad zapovijedi razvrstavaš.

Čemu zapovijedi Dekaloga Adamu dok grijeha uopće nije bilo???
Upozorenje da se ne sagresi,isto kao ono sa zabranjenim drvetom.
Piše ti u Bibliji, nađi sam.
Iz nekog razloga meni tesko da to nadjem a ti tvrdis da ga ima stoga budi "mushko"kao uobicajeno nisi i daj dokaza.
Pišeš nebuloze. Ovdje Isus ne govori Židovima da je subota stvorena radi Adama, nego im priopćava da su oni, kao ljudi, važniji od subote. Ali, nećeš ovom nebulozom pobjeći od činjenice, a činjenica je da nikome prije Židova na Sinaju nije zapovjeđen subotni počinak i nisu date zapovjedi Dekaloga.
Jel im mozda rekao da je subota stvorena za jevreje ??????????????? :D
Ovo sam ti vec pojasnio stoga je red da mi konacno obznanis kako je to Josif znao da bi mogao grdno SAGRESITI Gospodu ?

Back