Adventizam i subota

U prvom slučaju imaš biblijski tekst koji koji kaže da je Bog stvorio sve, navedeno - 'travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti' - dakle i limin i trešnju, pa si u pravu. U drugom slučaju nemaš ni slovca o tome da je Bog Adamu zapovjedio subotni odmor. Dakle, lagao si.

Da je riječ o Adamu sveti pisac Marko bi upotrijebio grčku imenicu Ἀδάμ (Adam), kako se Adama imenuje u svim biblijskim tekstovivima, međutim Marko u ovom retku koristi grčku imenicu ἄνθρωπον (čovjek) kao opću imenicu za ljude. Pogledaj:

Mk 2,27: I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

Mk 2,27 (grčki): καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς Τὸ σάββατον διὰ τὸν ἄνθρωπον ἐγένετο, καὶ οὐχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ σάββατον

A ovako sveti pisci imenuju Adama:

Rim 5,14:Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doći.

Rim 5,14 (grčki): ἀλλὰ ἐβασίλευσεν ὁ θάνατος ἀπὸ Ἀδὰμ μέχρι Μωϋσέως καὶ ἐπὶ τοὺς μὴ ἁμαρτήσαντας ἐπὶ τῷ ὁμοιώματι τῆς παραβάσεως Ἀδάμ, ὅς ἐστιν τύπος τοῦ μέλλοντος

Dakle, nije Isus rekao ono što ti tvrdiš - 'subota je stvorena radi Adama, a ne Adam radi subote'. Sustižeš po izvrtanjima i lažima 'brata po Jeleni'.
A da nije to Isus govorio grcki jeli?
Vidis koliko si neupucen.
Treba da te ucim da bih mogao da diskutujem sa tobom.
Sikter.

A mozes li da nam objasnis kako ovo vasi popovi casnim sestrama naprave 800 beba pa ih pobiju da se ne sazna.
A kada se sazna posalju ih u raj?

Koja druga crkva bi samo posle ovoga migla uopste jos da se zove crkvom i da uopste postoji kao takva?

Samo ona ciji su i vernici i duhovnici ne savsni i ne odgovirni i ne moralni...

https://www.facebook.com/share/v/15B9rDfAHP/

Zato što nigdje ne vidimo da se to obavezno radilo nakon uzimanja hljeba i vina.
Ako cemo tako onda sledi pitanje a gde si video da je obavezno uzimanja vina i hljeba ODJEDNOM,istom prilikom ?
I jos nesto sto je mnooogo ozbiljnije - dali ovo sto kazes znaci da je tebi bitnije ono sto je naredio Isus da se radi ili ono sto su apostoli kasnije ponovili ili propustili ponoviti ukoliko im je sustina poruke bila na drugom tezistu ?
Isus je jasno rekao OVO CINITE a ti kazes NECU jer mi apostol to nije rekao ?????
Vasa zajednica zato i sluzi mrtvacima umesto Hristu,zato Ga je "pomnozia sa nulom'...
Pa upravo tu gdje apostol to tretira kao cjelinu jednog obreda.
Kako bre tretira sta je tebi,eto ponovio si citata i ja te opet pitam GDE SE OVDE NALAZE da se ti obredi obavezno sprovode za redom,istom prilikom ?
On pominje uzimanje hleba i vina sa odredjenim ucinkom i to je to sto ce reci da se taj ucinak ispunjava tek kada budes uzeo i jedan i drugi elemenat ( i jelo i pice) stoga te opet pitam odakle ti ideja da se to treba uzimati na taj nacin osim ukoliko se ne drzis samog izvornog izvestaja o tome kako su tekli dogadjaji te noci ??
A je li? Što ti teško da odgovoriš? Ti bi da ispituješ druge u nedogled na sto različitih tema (ovdje smo prvo pričali o suboti da bi ti odjednom počeo ispitivati o pranju nogu), ali da tebe ne ispituju.
Kao sto si do sada uvek mogao primetiti,ja nikad nikom ne ostajem duzan kada me bilo sta pita u vezi tekuce diskusije pa nek to bilo cak i u nekoj siroj digresiji ali kada me neko u sred ozbiljne rasprave krene pitati o lanskom snjegu onda ja kategoricki insistiram na fokusiranje na tekuce rasprave dok ne zatvorimo predmetno pitanje.

Poslednja izmena:
A sto ne bi bilo tako,kada mu papa reko da je to ipak najbolje da bi mogli lakse prosvercovati njihovu pagansku doktrinu ?
Logika im bato "vozimo se na prevode sa paganskog jezika,tamo nam je najkomotnije" i eto ih do danas jashu na na istom vetru..
Vidis koliko si neupucen.
Daj sad nemoj preterivati,on jeste upucen samo MALO pogresno,taman toliko koliko da potpuno promasi sustinu Biblijskih poruka dok je u vezi ostalog maltene "sasvim u redu"... :D
Treba da te ucim da bih mogao da diskutujem sa tobom.
A sad precenjujes samog sebe - odakle tebi ideja da mozes nauciti jednog okorelo-profilisanog papistu !?

A mozes li da nam objasnis kako ovo vasi popovi casnim sestrama naprave 800 beba pa ih pobiju da se ne sazna.
A kada se sazna posalju ih u raj?
Naravno da moze ali nece tebi za inat...i nije ih bilo 800 nego 799 stoga se jasno vidi da sad tendenciozno preuvelicavas realnost.
Koja druga crkva bi samo posle ovoga migla uopste jos da se zove crkvom i da uopste postoji kao takva?
Pa njegova,sto i ne bi ?
To sa bebama je "sitnica" u odnosu na onog zlostornickog genocida njihovih verskih preteca iz srednjeg veka stoga je trenutno bolje da prihvatis ideju da su se pokajali i okrenuli novu stranicu pa krenuli "da propovedaju'Hrista gde god stignu..a gey populacija,narocito muski deo im nekako omiljata kategorija..uostalom,i oni su ljudi,zar ne ? :D

Poslednja izmena:
Ako cemo tako onda sledi pitanje a gde si video da je obavezno uzimanja vina i hljeba ODJEDNOM,istom prilikom ?
U Pismu, Predanju i praksi Crkve.

I jos nesto sto je mnooogo ozbiljnije - dali ovo sto kazes znaci da je tebi bitnije ono sto je naredio Isus da se radi ili ono sto su apostoli kasnije ponovili ili propustili ponoviti ukoliko im je sustina poruke bila na drugom tezistu ?
Isus je jasno rekao OVO CINITE a ti kazes NECU jer mi apostol to nije rekao ?????
Vasa zajednica zato i sluzi mrtvacima umesto Hristu,zato Ga je "pomnozia sa nulom'...
Hristos nije to ustanovio kao obavezu prilikom svakog uzimanja Tijela i Krvi.

Kako bre tretira sta je tebi,eto ponovio si citata i ja te opet pitam GDE SE OVDE NALAZE da se ti obredi obavezno sprovode za redom,istom prilikom ?
On pominje uzimanje hleba i vina sa odredjenim ucinkom i to je to sto ce reci da se taj ucinak ispunjava tek kada budes uzeo i jedan i drugi elemenat ( i jelo i pice) stoga te opet pitam odakle ti ideja da se to treba uzimati na taj nacin osim ukoliko se ne drzis samog izvornog izvestaja o tome kako su tekli dogadjaji te noci ??
Da li je tako?
"23. Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus one noći kad bješe predan, uze hljeb,
24. I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite u moj spomen.
25. Isto tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša Novi Zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, u moj spomen.
26. Jer kad god jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju objavljujete, dokle ne dođe.
27. Tako koji jede ovaj hljeb ili pije čašu Gospodnju nedostojno, biće kriv tijelu i krvi Gospodnjoj.
28. Ali čovjek neka ispituje sebe, i tako od hljeba neka jede i od čaše neka pije.
29. Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.
" (1 Korinćanima 11:23-29).

Dakle apostol Pavle jasno navodi da je Svetu Tajnu Evharistije ustanovio Sam Gospod na Tajnoj večeri i navodi kako se tačno to tamo odvilo. Da li su apostoli na Tajnoj večeri dobili samo hljeb ili samo vino ili i hljeb i vino? Odgovor je naravno i hljeb i vino stoga vidimo da su tako činili i hrišćani. Apostol Pavle nigdje ne spominje nikakvo pranje nogu kao dio ovog obreda tj. Svete Tajne.

Kao sto si do sada uvek mogao primetiti,ja nikad nikom ne ostajem duzan kada me bilo sta pita u vezi tekuce diskusije pa nek to bilo cak i u nekoj siroj digresiji ali kada me neko u sred ozbiljne rasprave krene pitati o lanskom snjegu onda ja kategoricki insistiram na fokusiranje na tekuce rasprave dok ne zatvorimo predmetno pitanje.
Aha a znači lanjski snijeg je pričati o proročici. Ti imaš pravo da širiš raspravu sa subote na Evharistiju i zahtjevaš odgovore ali kad se tebi postave pitanja onda je to "lanjski snijeg". Što te sramota proročice?

Ne, ali je evanđelist Marko pisao evanđelje na grčko. A na grčkom se imenice čovjek i Adam razlikuju k'o Bog i šeširdžija.

grčka imenica Ἀδάμ (Adam), grčka imenica ἄνθρωπον (čovjek)

Ovo je često korišteni način ophođenja glavnog zastupnika Ellen White za Balkan Miroljuba Petrovića.

Aha a znači lanjski snijeg je pričati o proročici. ..... Što te sramota proročice?

Vratimo se temi, dakle 'proročici' i suboti.

Samuele Bacchiocchi (adventistički profesor): "Korištenje spisa Ellen White u tumačenju Svetoga pisma"

Jesu li Valdežani svetkovali subotu?

Drugi primjer netočnosti u Velikoj borbi je tvrdnja o štovanju subote od strane Valdežana. Ellen White je napisala: “Kroz stoljeća tame i otpada bilo je Valdežana koji su poricali nadmoć Rima, koji su odbacivali štovanje slika kao idolopoklonstvo i koji su svetkovali pravu subotu. U najžešćim olujama protivljenja održali su svoju vjeru.

Ova izjava sugerira da je svetkovanje subote bilo uobičajeno među Valdežanima. Najvjerojatnije je Ellen White vjerovala da su samo neki Valdežani svetkovali subotu, jer kasnije o njima piše: “Neki od njih [valdežani] su svetkovali subotu.

Jesu li neki Valdežani svetkovali subotu? Proveo sam nekoliko sati tražeći odgovor u dva znanstvena toma "Storia dei Valdesi" - Povijest Valdežana, čiji su autori Amedeo Molnar i Augusto Hugon. Ove dvije knjige objavila je 1974. Claudiana, službena talijanska Valdeška izdavačka kuća. Smatraju se najopsežnijom poviješću Valdežana. Na moju žalost, nisam našao nikakvog spomena o svetkovanju subote kod Valdežana.

Svetkovatelji subote ili 'nositelji sandala'?

Istu potragu za povijesnim dokazima svetkovanja subote među Valdežanima proveli su i drugi adventistički znanstvenici. Ono što su pronašli u nekim dokumentima su reference na 'insabbate', uobičajeni nadimak za Valdežane. U prošlosti su neki neupućeni čitatelji, po ovom nadimklu, zaključili i smatrali da su Valdežani svetkovali subotu. Moguće je da je Ellen White bila pod utjecajem ovog starog tumačenja.

Nažalost, pojam 'insabbati' nema veze sa svetkovanjem subote. Kao što povjesničar adventističke crkve Daniel Augsburger objašnjava na simpoziju Subota u Svetom pismu i povijesti, „Valdežane su često nazivali insabbatima, ne zato što su svetkovali subotu, već zato što su nosili sandale.“ Latinska riječ za sandale je 'sabbatum', korijen španjolske riječi zapato i francuske riječi sabot. Sandale su bile vanjski znak da su bili imitatori apostola u življenju „vita apostolica“ i opravdanje njihova propovijedanja evanđelja.” Drugim riječima, Valdežane su često nazivali insabbati - (koji imaju sandale na nogama), jer su mnogi od njih nosili sandale odrezane na vrhu u svojoj putujućoj službi propovijedanja Evanđelja.

Još jedna netočna izjava o Valdežanima nalazi se u Velikoj borbi na stranicama 65-66: “Iza uzvišenih bedema planina . .. Valdežani su pronašli skrovište. Ovdje je gorjelo svjetlo istine u tami srednjeg vijeka. Ovdje su tisuću godina svjedoci istine održavali staru vjeru.

Problem s ovom tvrdnjom je u tome što je Valdežanski pokret osnovao Peter Valdes 1173. To znači da Valdenžani nisu postojali “tisuću godina”, tijekom “mraka srednjeg vijeka”. Iznenađujuće je da urednici na reviziji Velike Borbe nisu uočili ovu netočnost. Radilo se jednostavno o provjeri naziva "Valdenzi" u Rječniku crkvene povijesti.
-------------------------------------------------------

A što kaže sama Ellen White za 'svaku svoju napisanu rečenicu'? Evo što sama tvrdi:

"Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Možda ćete reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, to je bilo pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da bi što prije vašem umu predočilo stvari koje su mi bile pokazane. U tim pismima koja sam napisala,... ja sam vam pokazala ono što je Gospodin pokazao meni. Nisam napisala ni jednu rečenicu u kojoj su samo moje vlastite misli. Njih mi je Bog prije otvorio u viđenju - dragocjene zrake svjetlosti koje blistaju s prijestolja." (Svjedočanstva, Vol. V.)

Dakle, besramno je lagala o Valdežanima. Je li moguće da je Bog besramni lažov, jer Ellen White tvrdi da je i ovu laž o Valdežanima dobila direktno od Boga, u viđenjima, ili će ipak biti da je 'pošiljatelj' ove laži netko drugi? A tko je onaj tko traži sluge, opskrbljuje ih, kao u slučaju Ellen White, svojim lažima i šalje ih uokolo da raznose taj njegov otrov?

Pa sto ne das komkretnog dokaza koji to eksplicitno navodi,u stilu dokaza koje trazis od mene ?
Predanju i praksi Crkve.
Ovo si okaci macki o rep,onoj istoj..kao joj bese ime,kako joj tepate..aha,setio sam se - Paganka...!
Gde si Pago,odi kod Makija,mac,mac,mac... :D
Hristos nije to ustanovio kao obavezu prilikom svakog uzimanja Tijela i Krvi.
Biblijski demant:

Jov.13,4.5.
"...Ustade od večere, i skide svoje haljine, i uze ubrus te se zapreže;
Potom usu vodu u umivaonicu, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojijem bješe zapregnut...
...Vi zovete mene učiteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam.
Kad dakle ja oprah vama noge Gospod i učitelj, i vi ste dužni jedan drugome prati noge..."

Kao sto se jasno vidi,Isus ne savetuje vec NAREDJUJE isticuci da su Njegovi ucenici DUZNI ciniti ono sto je uradio Isus NAKON VECERI sto ce reci da je to izricito naredjenje da se u produzetku obreda uzimanja hleba i vina sprovodi i obred medjusobno pranje nogu !!!
Da li je tako?
"23. Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus one noći kad bješe predan, uze hljeb,
24. I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite u moj spomen.
25. Isto tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša Novi Zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, u moj spomen.
26. Jer kad god jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju objavljujete, dokle ne dođe.
27. Tako koji jede ovaj hljeb ili pije čašu Gospodnju nedostojno, biće kriv tijelu i krvi Gospodnjoj.
28. Ali čovjek neka ispituje sebe, i tako od hljeba neka jede i od čaše neka pije.
29. Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.
" (1 Korinćanima 11:23-29).

Dakle apostol Pavle jasno navodi da je Svetu Tajnu Evharistije ustanovio Sam Gospod na Tajnoj večeri i navodi kako se tačno to tamo odvilo. Da li su apostoli na Tajnoj večeri dobili samo hljeb ili samo vino ili i hljeb i vino? Odgovor je naravno i hljeb i vino stoga vidimo da su tako činili i hrišćani. Apostol Pavle nigdje ne spominje nikakvo pranje nogu kao dio ovog obreda tj. Svete Tajne.
Evo pokazao sam ti kako nam Isus nalaze izricitim naredjenjem,dakle zaduzuje nas da sprovodimo obrede pranje nogu pa sad ti kako hoces,pokazao sam ti i dokazao,odluka je tvoja sta ces i kako ces u vezi toga !
Aha a znači lanjski snijeg je pričati o proročici. Ti imaš pravo da širiš raspravu sa subote na Evharistiju i zahtjevaš odgovore ali kad se tebi postave pitanja onda je to "lanjski snijeg". Što te sramota proročice?
Naravno,pljuvanje na EGW jeste tvoja uska specijalnost ali je brate zamorno i suvisno kad se vode ozbiljne diskusije...

Pa sto ne das komkretnog dokaza koji to eksplicitno navodi,u stilu dokaza koje trazis od mene ?
Evo dao.

Ovo si okaci macki o rep,onoj istoj..kao joj bese ime,kako joj tepate..aha,setio sam se - Paganka...!
Gde si Pago,odi kod Makija,mac,mac,mac... :D
Šta ćeš nemamo proročicu da nam pojasni šta i kako treba.

Biblijski demant:

Jov.13,4.5.
"...Ustade od večere, i skide svoje haljine, i uze ubrus te se zapreže;
Potom usu vodu u umivaonicu, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojijem bješe zapregnut...
...Vi zovete mene učiteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam.
Kad dakle ja oprah vama noge Gospod i učitelj, i vi ste dužni jedan drugome prati noge..."

Kao sto se jasno vidi,Isus ne savetuje vec NAREDJUJE isticuci da su Njegovi ucenici DUZNI ciniti ono sto je uradio Isus NAKON VECERI sto ce reci da je to izricito naredjenje da se u produzetku obreda uzimanja hleba i vina sprovodi i obred medjusobno pranje nogu !!!
Ne vidim da im je rekao "vi ste dužni jedan drugome prati noge nakon uzimanja Tijela i Krvi".

Naravno,pljuvanje na EGW jeste tvoja uska specijalnost ali je brate zamorno i suvisno kad se vode ozbiljne diskusije...
Pa izvoli pokušaj me uvjeriti da je ona zaista Božji glasnik.

Ne vidim da im je rekao "vi ste dužni jedan drugome prati noge nakon uzimanja Tijela i Krvi". ..
Sram te bilo,jasno ti pise da je NAKON VECERE ustao i oprao im noge zapovedajuci da to isto rade jer SU DUZNI to ciniti !!!
...sa druge strane,napominjem da su duzni to raditi JEDINO Hristovi sledbenici dok za sve vas ostale to nije slucaj,radite i dalje sto vam padne na pamet !

Sram te bilo,jasno ti pise da je NAKON VECERE ustao i oprao im noge zapovedajuci da to isto rade jer SU DUZNI to ciniti !!!
...sa druge strane,napominjem da su duzni to raditi JEDINO Hristovi sledbenici dok za sve vas ostale to nije slucaj,radite i dalje sto vam padne na pamet !
Nije rekao da su to dužni činiti SVAKI PUT kada se uzimaju Tijelo i Krv.

A da pravoslavni takođe imaju obred pranja nogu evo dokaza:

Ne, ali je evanđelist Marko pisao evanđelje na grčko. A na grčkom se imenice čovjek i Adam razlikuju k'o Bog i šeširdžija.

grčka imenica Ἀδάμ (Adam), grčka imenica ἄνθρωπον (čovjek)

Ovo je često korišteni način ophođenja glavnog zastupnika Ellen White za Balkan Miroljuba Petrovića.
A o kom dogadjaju govori Marko?
Grckom dogadjaju?

Kada ti pises nesto so je recimo reko Tramp, jel to hrvatski dogadjaj ili katolicki?
Prica li to tramp hrvataki?

A kada Isus kaze stvorena koji covek je bio tada lada je subota stoirena?
Marko kraljevic ili Muda kesadjija?
Da nije mozda S...pinac?

Ili mozda Adam?

Grckom dogadjaju?

Kada ti pises nesto so je recimo reko Tramp, jel to hrvatski dogadjaj ili katolicki?

Da nije mozda S...pinac?

Ili mozda Adam?
Ne priča o nekom događaju već o farisejskom pretjerivanju oko subote. Zar se ne prepoznajete u tome?

Ne priča o nekom događaju već o farisejskom pretjerivanju oko subote. Zar se ne prepoznajete u tome?
Hajde sreco reci u sta smo ovde preterali o suboti,sta je to tako napadno ili mozda neprihvatljivo u vezi postovanja 4-te Bozje zapovesti a koje smatras da je ovde prenaglaseno ?
Jel mozda poziv da se aktivno radi u toku sest radnih dana ili da se taj posao obustavi u toku sedmom ?

Brsvoooo.
A ko su bili Fariseji grci ili jevreji?
Ko je bio Isus, grk ili jevrejin?
U kojoj zemlji se dogadja radnha?
Grckoj ili Izraulu?
Kladim se da neces reci jer si svestan svog kvarnog blef pokusaja i mucenja vode.

Sta bi ti sa bistrom vodom?
Nista.

Poslednja izmena:
A Ako nema zasto nisi onda odgovirio na moja pitanja kao sto sam predvideo da neces?
Zato što su ti pitanja klasični pokušaj skretanja sa teme. Ali evo lako ćemo odgovoriti.

Brsvoooo.
A ko su bili Fariseji grci ili jevreji?
Jevreji.

Ko je bio Isus, grk ili jevrejin?
Jevrejin po tijelu.

U kojoj zemlji se dogadja radnha?
Grckoj ili Izraulu?
Kladim se da neces reci jer si svestan svog kvarnog blef pokusaja i mucenja vode.
U Judeji.

Niko ovde ne prica o farisejakom preterivanju ili ne preterivanju.
Zasto govoris lazi?
Cak su i komunisti bili casniji ljudi od cas cernike crkve.
Tema je sasvim nesto drugo.

Pitanje.
Ja tebi na primer citiram tekst recimo Sv. Manojla koji kaze: da preterujete sa nedeljom koja je tada stvorena za coveka?

Koje informacije imamo u tekstu?

Opet nam neces tacno reci jer ti za xast ni cuo nisi.
Sta moze nepostena osoba reci?
Nesto sto tekst i ne gobiri.

Poslednja izmena:
Niko ovde ne prica o farisejakom preterivanju ili ne preterivanju.
Zasto govoris lazi?
Cak su i komunisti bili casniji ljudi od cas cernike crkve.
Tema je sasvim nesto drugo.

Pitanje.
Ja tebi na primer citiram tekst recimo Sv. Manojla koji kaze: da preterujete sa nedeljom koja je tada stvorena za njegovu crkvu?

Imamo informacije da su fariseji pretjerivali sa ograničenjima na subotnji dan i da ih je Hristos ukorio zbog tog njihovog nerazumnog stava. Laički rečeno rekao im je da iskuliraju malo.

Zato što su ti pitanja klasični pokušaj skretanja sa teme. Ali evo lako ćemo odgovoriti.

Jevreji.

Jevrejin po tijelu.

U Judeji.
Pa to sam mu i ja kazao i ti me sada potvrdis a ta to isto kazes da izvrcem?
Koja si vrdolama ?
Pa jel nisi mogao odma nego tek kada te stavim u sah poziciju?

Pitanje.
Ja tebi na primer citiram tekst recimo Sv. Manojla koji kaze: da preterujete sa nedeljom koja je tada stvorena za coveka?

Kazi lepo odma,, krivo mi jer ste razbili moj junaka papistu...
Pa pokusavas da ga blefiranjem spasis.
Racunajuci da je publika religiozno neupucena pa ce da prodje...

Poslednja izmena:
Pa to sam mu i ja kazao i ti me sada potvrdis a ta to isto kazes da izvrcem?
Koja si vrdolama ?
Pa jel nisi mogao odma nego tek kada te stavim u sah poziciju?

Pitanje.

Kazi lepo odma,, krivo mi jer ste razbili moj junaka papistu...
Pa pokusavas da ga blefiranjem spasis.
Racunajuci da je publika religiozno neupucena pa ce da prodje...
U kakvim tripovima ti živiš. Kakve ja veze sa papom imam?

Grckom dogadjaju?

Da nije mozda S...pinac?

Ili mozda Adam?

Sve je jasno. Sveti Marko je istinito prenio Isusove riječi. Da je Isus rekao da je subota stvorena radi Adama, a ne Adam radi subote, Marko bi zapisao:

Mk 2,27 (grčki): καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς Τὸ σάββατον διὰ τὸν Ἀδὰμ ἐγένετο, καὶ οὐχ ὁ Ἀδὰμ διὰ τὸ σάββατον

Mk 2,27: I govoraše im: "Subota je stvorena radi Adama, a ne Adam radi subote.

Ali ne, Marko zapisuje ovako:

Mk 2,27 (grčki): καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς Τὸ σάββατον διὰ τὸν ἄνθρωπον ἐγένετο, καὶ οὐχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ σάββατον

Mk 2,27: I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

Back