Adventizam i subota

Cuj, svaki dan u nedelji je posvecen jednom od tada poznatih nebeskih tela koja su ljudi zamisljali kao Bogove... subota je jos pre judaizma bila posvecena Saturnu,
Set-u egipatskom Bogu koji se danas identifikuje sa Satanom, pa se satanizam jos zove i Setianizam.
edit:
Inace Gnostici i Bogumili su jevrejskog Boga smatrali za Satanu, a nije ni cudo kad je njegov dan upravo Setov dan, tj subota.
Hriscani za razliku od Jevreja slave isusa-Sunce i njegov dan je nedelja...
Zanimljivo, a aleviti cetvrtak i muslimani petak. Mislis da je to sve ukorijenjeno u drevnim civilizacijama?

Hristos je sam promijenio zakon i dao ovlascenje crkvi da ga sprovodi. Otpad su razne sekte/jeresi koje su se tokom istorije pojavljivale a jezgro crkve je uvijek ostajalo zdravo.
😄Ja ne razunem da se neko zove hriscanin a koristi laz?
To ne razumem...

Isus:
Matej 5,17"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti,

Hvala da priznas da je crkva promenila zakon.
Ali ona na to nema pravo.
Vec je trebala da cuva ne da menja.
Njen zadarak je da cuva.
Matej 5,19Ako ko ukine i jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome.

Poslednja izmena:
Ne znam kak oti to shvatas ali je cinjenica da je Novi zavet zakon razlicit od starog.
Da ali iskljucivo u onom sto je NOVO ...!!!
A sta je to novo koje se desilo ?
Pa dosao je Mesija i prineo sebe na zrtvu i s tim se ispunio zakon koji je direktno ili indirektno simbolizirao taj dogadjaj.
Kao rezultat toga vise nemamo telesnog obrezanja,imamo krstenje kao obreda,nemamo te SZ-ne praznike dok su hriscani pozvani da budu HRISTOVI SVEDOCI za razliku od vreme SZ-ta kada su pripadnici Bozjieg naroda bili pozvani da budu YAHVINI svedoci i da ne propustim - vaskrsenje je postala blazena nada hriscanstva a kruna te nade jeste Hristov drugi dolazak.Takodje je novo to sto vise nema jevrejina ni grka nego smo svi isti u Isusu Hristu ukoliko Ga prihvatimo kao naseg Spasitelja i drzimo Njegove zapovesti.
Eto,razlika je u tome dok je sve ostalo i dalje isto.

Poslednja izmena:
Pa.dosao je Mesija i između mnogo toga rekao da čovek nije stvoren za subotu nego subota za čoveka. Razlika drastična, svakome ko nije ćorava kod očiju ili zver koja mu svaku reč izobličava.
Tako je AMIN !!!
Dakle subota je STVORENA za coveka i to u toku stvaranja sto ce reci da su je trebale drzati svi ljudi pocevsi od Adama i Eve pa do danasnjeg dana !!!
A kako se to treba drzati vidi se iz sedmog dana stvaranja a precino formulisana u 4-tu Bozju zapovest.
Odlicno si ovo skontao pa te pitam dali ti drzis subotu koja je bila stvorena za Adama i za Evu a ne samo za jevreje ??? :mazi:

Da ali iskljucivo u onom sto je NOVO ...!!!
A sta je to novo koje se desilo ?
Pa dosao je Mesija i prineo sebe na zrtvu i s tim se ispunio zakon koji je direktno ili indirektno simbolizirao taj dogadjaj.
Kao rezultat toga vise nemamo telesnog obrezanja,imamo krstenje kao obreda,nemamo te SZ-ne praznike dok su hriscani pozvani da budu HRISTOVI SVEDOCI za razliku od vreme SZ-ta kada su pripadnici Bozjieg naroda bili pozvani da budu YAHVINI svedoci i da ne propustim - vaskrsenje je postala blazena nada hriscanstva a kruna te nade jeste Hristov drugi dolazak.Takodje je novo to sto vise nema jevrejina ni grka nego smo svi isti u Isusu Hristu ukoliko Ga prihvatimo kao naseg Spasitelja i drzimo Njegove zapovesti.
Eto,razlika je u tome dok je sve ostalo i dalje isto.
Sta ima veze sta je Novo, ima Novog i mnoge odredbe starog zaveta ne vaze od Hrista
A Jehovini Svedoci su i Hristovi Svedoci.
Hrist nema svoj Zakon nego je preneo Jehovin.

😄Ja ne razunem da se neko zove hriscanin a koristi laz?
To ne razumem...

Isus:
Matej 5,17"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti,

Hvala da priznas da je crkva promenila zakon.
Ali ona na to nema pravo.
Vec je trebala da cuva ne da menja.
Njen zadarak je da cuva.
Matej 5,19Ako ko ukine i jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome.
Ako je stari zakon i dalje na snazi, zašto se ne sunetiš? Zašto ne kamenuješ prekršioce?

(Ispunjeno znači da je odslužilo svoje. Došao je novi, savršeniji zakon, zakon ljubavi).

Ovo je totalna neistina,da ne kazemgruba laz !!!
Isus nije dosao da promeni zakon nego da ga ispuni,Glasnik ti vec citirao teksta.
...bojim se da ce ti zbog ovog ozbiljnog ispada zameriti svi tvoji popovi...
Pa kad ga je ispunio svojom žrtvom na krstu, uspostavio je novi zavjet s ljudima. Vi stalno mijenjate polazne osnove pa je teško diskutovati sa vama. Čas zakon važi, čas ne važi.

Sta ima veze sta je Novo,
Ja sam naveo sta je novo a sta i kako to veze ima sa tebe licno ti to sa Bogom rasiscavaj,ne sa mnom.

ima Novog i mnoge odredbe starog zaveta ne vaze od Hrista
Tako je,to sam upravo i naveo.

j jehovini Svedoci su i Hristovi Svedoci.
Hmmm,pa sto se onda ne zovete HRISTOVI SVEDOCI vec ste se nazvali YAHVINI SVEDOCI ( doduse po meni i lingvisticki pogresno ali je to druga tema) kad znate da je ovo vreme NZ-ta ? :kafa:

Hrist nema svoj Zakon nego je preneo Jehovin.
Onda Ga ti ovom tvrdnjom cinis lazovom jer je upravo Hristos dao sledecu izjavi i poruku:

Jov.14,15.21:
"...Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite...
...Ko ima zapovijesti moje i drži ih on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam..."

Ako je stari zakon i dalje na snazi, zašto se ne sunetiš? Zašto ne kamenuješ prekršioce?

(Ispunjeno znači da je odslužilo svoje. Došao je novi, savršeniji zakon, zakon ljubavi).
Objasnjeno detaljno a poentirano sa konkretnim pitanjem sa kojeg si nestao glavom bez obzira pa sad se osudjujes postaviti opet isto pitanje ???
...nije ti bar malo neprijatno,pa ljudi prate brale ove nase diskusije i ne zaboravljaju tako lako ko je i kada kako reagovao i kada je odjednom nestao...:kafa:

Back