Ако је пред вама следбеник „Адвентиста седмог дана“ и разговор почиње о суботи, В.М. Чернишов[
11] саветује да му се постави следеће питање: „Реците ми молим вас, зашто ви, адвентисти седмог дана нарушавате суботу?“ Ово ће изазвати одређену недоумицу и комешање:
– Извините, шта значи то „нарушавамо“? Ми смо једина хришћанска деноминација која чува суботњи одмор.
– Ја о томе и говорим…
Након мале паузе, објасните:
– Реците ми, слажете се да Христос не само да није испунио цео Закон већ га је и узвеличао?
Добићете одговор:
– Без сумње, узвеличао је.
– И не само узвеличао, већ и прославио?
– Управо тако.
– Значи, узвеличао је и прославио и Четврту заповест у Закону?
– Наравно!
– Православни хришћани кроз Закон примају суботу, тј. постојани покој– у Христу. Пошто се Сам Христос за њих учинио суботом, тј. покојем (Рим. 10:4, Лк. 6:5), пребивајући у Христу и Његовом учењу, Православни пребивају у сталном покоју или у Суботи. Ви, „Адвентисти седмог дана“, примајући и чувајући суботу коју Христос није прославио, лишавате Четврту заповест оне славе коју јој је даровао Господар суботе.
Зато је и речено у Новом Завету: „…
да вас, дакле, нико не осуђује за јело или пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе…“ (Кол. 2:16).
Апостол, учећи незнабошце, који су примили учење и поверовали у Господа, говори: „
Него да им се напише да се чувају од нечистота идолских и од блуда и од удављенога и од крви; и оно што њима није мило другима да не чине“ (Дела ап. 15:20). Притом, нема ни речи о непрослављеној суботи. Зато: „
Који разликује дане, Господу разликује, а који не разликује дане, Господу не разликује…“ (Рим. 14:6)...
https://www.svedokverni.org/ucenje-adventista-sedmog-dana-o-suboti-andrej-solodkov/#07