DedaStojan
Veoma poznat
- Poruka
- 12.678
To sam ja mlatarao prije tebe ,poenta je da vas Isus je Konstantin figurativnosubota je saturnov dan
jehova sa saturna![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To sam ja mlatarao prije tebe ,poenta je da vas Isus je Konstantin figurativnosubota je saturnov dan
jehova sa saturna![]()
u jeTo sam ja mlatarao prije tebe poenta je da vas Isus je Konstantin figurativno
Mitra sunce konstanta guglaj.
"Korištenje spisa E. G. Whitea u tumačenju Svetoga pisma"
Samuele Bacchiocchi (adventistički profesor povijesti crkve)
Osvrt na neke od izmjena koje su učinjene u reviziji Velike borbe iz 1911.
Na stranici 266 Starog izdanja Velike borbe, Ellen White je napisala:
“1260 godina papinske nadmoći započelo je uspostavom papinstva 538. godine po Kr., i stoga će završiti 1798.” Tekst je izmijenjen u Novom izdanju, i glasi: “1260 godina papinske prevlasti započelo je 538. godine po Kr., a završilo bi 1798..”
Ključni izraz koji je uklonjen je "uspostava papinstva". Očito je da su urednici bili upoznati s činjenicom da “uspostava papinstva” nije započela 538. godine.
Ista se fraza nalazi i na stranici 439 Starog izdanja koja glasi:
“Ovo razdoblje, kao što je navedeno u prethodnim poglavljima, započelo je uspostavom papinstva, 538. godine po Kr., i završilo 1798. U to vrijeme, kada je papinstvo bilo ukinuto, a papa je zarobljen od strane francuske vojske, papinska moć je zadobila svoju smrtonosnu ranu, a predviđanje se ispunilo: 'Tko vodi u ropstvo, u ropstvo će i otići.”
Značajna ispravka je napravljena u Novom izdanju koja glasi:
“Ovo razdoblje, kao što je navedeno u prethodnim poglavljima, započelo je s prevlašću papinstva, 538. godine po Kr., a završilo je 1798. U to vrijeme, papa je bio zarobljen od strane francuske vojske, papinska je moć zadobila smrtonosnu ranu i ispunilo se proročanstvo, 'Tko vodi u ropstvo, u ropstvo će ići'”
Ocjena ispravki u revidiranoj Velikoj borbi 1911.
Urednici su prepoznali upadljivu pogrešku koju je Ellen White napravila u Starom izdanju, kada je ustvrdila da je papinstvo uspostavljeno 538. i ukinuto 1798. Nažalost, ona ponavlja istu pogrešku na stranici 579 Starog izdanja: “Nanošenje smrtonosnih rana ukazuje na ukidanje papinstva 1798.” Izjava je ispravljena u novom izdanju i glasi: “Nanošenje smrtonosne rane ukazuje na pad papinstva 1798.”
Povijesna stvarnost je da papinstvo nije uspostavljeno 538., niti je ukinuto 1798. Ispravljenim pogreškama novo izdanje ima određeni napredak, ali je još uvijek netočno. Razlog je taj što 538. godina jedva da označava početak "nadmoći papinstva", niti 1798. označava "propast papinstva". Očito je da urednici koji su pomagali Ellen White da napravi potrebne ispravke, nisu puno znali o povijesti papinstva.
Daj mi reci kako je i na koji nacin ova zapovest simbolizirala / ukazivala na Hristovu zrtvu da bi mogla biti ispunjena !??????????
...nego reci ti meni,jel ce biti onog odgovora , a ?Što ovo nisi, dok je bio živ, pitao vašeg adventističkog profesora Samuele-a Bacchiocchi-a, koji kaže:
The Seventh-day Adventist Bible Commentary tumači “subote” kao oznaku godišnjih obrednih, a ne tjednih subota (Levitski zakonik 23,6-8, 15,16,21,24,25,27,28,37,38). Činjenica je da se i za subotu i za Dan pomirenja u hebrejskom koristi sintagma shabbath shabbath.n, što znači “subota” (Izlazak 31,15; Levitski zakonik 23,3.32; 16,31). Ali u Septuaginti ovaj je izraz je preveden grčkom sintagmom koja ima drugi smisao od jednostavnog izraza u Kološanima 2,16. Stoga se ovaj potonji izraz jezično ne može protumačiti kao da se misli na Dan pomirenja ili neku drugu obrednu subotu budući da se oni nikad ne imenuju tim izrazom.
...nego reci ti meni,jel ce biti onog odgovora , a ?
..nesto sto je za tebe u stilu ovog:
A sad ja nepristojan ?????????Naravno da će biti, kad se upristojiš.
Makija ne vadiš iz usta. Kad je Maki brisao teološke diskusije?A sad ja nepristojan ?????????
U redu,nek ti sluzi na cast,srecom sve je ovde lepo zapisano...
...naravno,osim ukoliko se Maki ne doseti da ti iz verske ljubavi obrise tragove pa da onda bude da te nista nisam pitao...![]()
Meni nikad,zalio se vidim Glasnik ali je moguce da mu se "samo tako ucinilo"...ako ti kazes da nisi onda nisi brate,to je to !Makija ne vadiš iz usta. Kad je Maki brisao teološke diskusije?
...naravno,osim ukoliko se Maki ne doseti da ti iz verske ljubavi obrise tragove pa da onda bude da te nista nisam pitao...![]()
Samuele Bacchiocchi, "Korištenje spisa Ellen White u tumačenju Svetoga pisma"
Je li nedjelja proizašla iz moći države?
Još jedna netočnost u prikazu Ellen White o podrijetlu nedjelje je njezina tvrdnja da je promjenu izvršio papa s "snagom države". Ona piše: “U korist nedjelje papstvo je najprije istupilo sa svojim drskim zahtjevima, i prvi put pozvalo državu u pomoć kad je htjelo da prisili narod na svetkovanje nedjelje kao »dana Gospodnjeg'” (Velika borba, str. 447)
Očigledno je da je Ellen White vjerovala da je "snagom države" papa potvrdio svoje arogantne tvrdnje prisiljavanjem na svetkovanje nedjelje. Kasnije ponovno izražava to uvjerenje, navodeći: “Kraljevski edikti, opći sabori i crkvene uredbe poduprte od strane svjetovne vlasti bili su koraci kojima je poganska svetkovina zauzela svoj počasni položaj u kršćanskom svijetu.” (Velika borba, str. 574)
Obje upravo citirane izjave su netočne, jer svjetovna vlast države nije utjecala niti prisilila kršćane da prihvate nedjelju tijekom drugog i trećeg stoljeća. U to su vrijeme rimski carevi bili prilično neprijateljski raspoloženi prema kršćanstvu. Bili su više zainteresirani za suzbijanje kršćanstva nego za podršku crkvenim vođama u njihovom promicanju nedjeljnog bogoslužja. Rimski biskup nije mogao pribjeći “moći države da prisili svetkovanje nedjelje kao 'Dana Gospodnjeg'.” Na kraju, počevši od četvrtog stoljeća, neki su rimski carevi aktivno podržavali plan crkve, ali ovo je bilo dugo nakon uspostave svetkovanja nedjelje.
Jesu li Valdenžani svetkovali subotu?
Drugi primjer netočnosti u Velikoj borbi je tvrdnja o štovanju subote od strane Valdenžana. Ellen White je napisala: “Kroz stoljeća tame i otpada bilo je Valdenžana koji su poricali nadmoć Rima, koji su odbacivali štovanje slika kao idolopoklonstvo i koji su svetkovali pravu subotu. U najžešćim olujama protivljenja održali su svoju vjeru.”
Ova izjava sugerira da je svetkovanje subote bilo uobičajeno među Valdenžanima. Najvjerojatnije je Ellen White vjerovala da su samo neki Valdenžani svetkovali subotu, jer kasnije o njima piše: “Neki od njih [valdenžani] su svetkovali subotu.”
Jesu li neki Valdenžani svetkovali subotu? Proveo sam nekoliko sati tražeći odgovor u dva znanstvena toma "Storia dei Valdesi" - Povijest Valdenžana, čiji su autori Amedeo Molnar i Augusto Hugon. Ove dvije knjige objavila je 1974. Claudiana, službena talijanska Valdenška izdavačka kuća. Smatraju se najopsežnijom poviješću Valdenžana. Na moju žalost, nisam našao nikakvog spomena o svetkovanju subote kod Valdenžana.
Svetkovatelji subote ili 'nositelji sandala'?
Istu potragu za povijesnim dokazima svetkovanja subote među Valdenžanima proveli su i drugi adventistički znanstvenici. Ono što su pronašli u nekim dokumentima su reference na 'insabbate', uobičajeni nadimak za Valdenžane. U prošlosti su neki neupućeni čitatelji, po ovom nadimklu, zaključili i smatrali da su Valdenžani svetkovali subotu. Moguće je da je Ellen White bila pod utjecajem ovog starog tumačenja.
Nažalost, pojam 'insabbati' nema veze sa svetkovanjem subote. Kao što povjesničar adventističke crkve Daniel Augsburger objašnjava na simpoziju Subota u Svetom pismu i povijesti, „Valdenžane su često nazivali insabbatima, ne zato što su svetkovali subotu, već zato što su nosili sandale.“ Latinska riječ za sandale je 'sabbatum', korijen španjolske riječi zapato i francuske riječi sabot. Sandale su bile vanjski znak da su bili imitatori apostola u življenju „vita apostolica“ i opravdanje njihova propovijedanja evanđelja.” Drugim riječima, Valdenžane su često nazivali insabbati - (nositelji sandala), jer su mnogi od njih nosili sandale odrezane na vrhu u svojoj putujućoj službi propovijedanja Evanđelja.
Još jedna netočna izjava o Valdenžanima nalazi se u Velikoj borbi na stranicama 65-66: “Iza uzvišenih bedema planina . .. Valdenžani su pronašli skrovište. Ovdje je gorjelo svjetlo istine u tami srednjeg vijeka. Ovdje su tisuću godina svjedoci istine održavali staru vjeru.”
Problem s ovom tvrdnjom je u tome što je Valdežanski pokret osnovao Peter Valdes 1173. To znači da Valdenžani nisu postojali “tisuću godina”, tijekom “mraka srednjeg vijeka”. Iznenađujuće je da urednici na reviziji Velike borbe nisu uočili ovu netočnost. Radilo se jednostavno o provjeri naziva "Valdenzi" u Rječniku crkvene povijesti.
EGW je bila istorijska neznalica. Čitala je leksikone i enciklopedije i ponešto od stručne literature i donosila zaključke. Kakvo papstvo uvelo nedelju. Papski apsolutizam je građen vekovima i produkt je kasnijih vremena.Jeli bato,zasto mi ne odgovaras tamo gde ti postavljam sustinski bitna pitanja kako bi rascistili ono sto je zaista bitno za subutu ???
Umesto toga vidimo da si vise raspolozen da si krekeces oko Bakiokija,EGW i t.d.
Mozda si u pravu a mozda je bila i losa osoba,lopov,pijandura,ovo ono...EGW je bila istorijska neznalica.
Zdrava pamet opovrgava EGW.Istorijska nauka opovrgava EGW.
Razdvoji Bibliju od interpretacija EGW pa onda možemo da razgovaramo.Mozda si u oravu a mozda je bila i losa osoba,lopov,pijandura,ovo ono...
Jel mozemo se sada konacno fokusirati na Biblijske cinjenice koje ovde iznoisimo G
Evo razdvajam,ako hoces cak i potpisujem i to je to.Razdvoji Bibliju od interpretacija EGW pa onda možemo da razgovaramo.
Hajde.Evo razdvajam,ako hoces cak i potpisujem i to je to.
Jel mozemo sada dalje ?
Hajde.
Ja se ne svadjam sa nikog u vezi ovog...Svađate se oko sporedne stvari (dana svetkovanja).
Jel moze odgovor na moje ptanje,prihvatio si poziv da se vratimo na temu i dobio si prvo pitanje.Koja je tajna vere, ovo sad prepisujem od katolika: "Tvoju smrt Gospodine naviještamo, Tvoje uskrsnuće i iščekujemo tvoj slavni dolazak."
Utvrditi prvo bazu, u šta verujete?