Adventizam i subota

Hristos nikada nije krsio subotu,daj dokaza ili priznaj da su te slagali !
Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim...

i šta je Isus radio subotom, slamku u usta ispod debele hladovine?

razmotri to u večernju subotnju školu

Ma normalno da nije već ove naše bibliste podsvjesno pecka to što nemaju nikakvu istorijsku utemeljenost pa maštaju o nekakvim biblijskim hrišćanima subotarima u srednjem vijeku.
otićećemo u drugu temu
vidi ovaj stih

18. И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу.

ko ovo kaže, pisac jevanđelja ili fariseji?

a posle će još biti dokaza da su fariseji odlično znali toru

"Проблем суботе. Субота је дан одмора и празновања. Када човек све своје посвећује Богу, проверава Богом и освећује Богом. Све што томе служи – од Бога је; све супротно томе, не служи Богу а тиме ни човеку. Законски циљ суботе: освећење човека Богом, исцељење, оздрављење од свих духовних болести. Зиачи: “субота је човека ради”. А чим то није, она постаје идол човеков, опасан и душегубан као и сваки духовни идол. Спаситељ и у суботу исцељује људе, оздрављује са тим циљем: јер Божје добро је увек потребно човеку кроз сва времена, и кроз све мене дана и ноћи. Јевреји хоће да убију Исуса што исцељује људе у суботу." (св. Јустин Ћелијски).

Спаситељ и у суботу исцељује људе, оздрављује са тим циљем: јер Божје добро је увек потребно човеку кроз сва времена, и кроз све мене дана и ноћи. Јевреји хоће да убију Исуса што исцељује људе у суботу.
8. Рече му Исус: Устани, узми одар свој и ходи.

9. И одмах оздрави човек, и узевши одар свој хођаше. А тај дан беше субота.
10. Тада говораху Јевреји ономе што оздрави: Данас је субота и не ваља ти одра носити.

16. Тада говораху неки од фарисеја: Није овај човек од Бога јер не светкује суботе. Други говораху: Како може човек грешан таква чудеса чинити? И поста распра међу њима.

To nema veze jedno sa drugim.
Kako to mislis nema veze,jesi li ikada procitao 4-tu Bozju zapovest ?
Evo kako je ona srocena:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Kako to mislis nema veze,jesi li ikada procitao 4-tu Bozju zapovest ?
Evo kako je ona srocena:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."
Kome ga posvetio odmah po stvaranju?

Zemljanima Ne.
A tek za nebesa nije jer gore vreme ne postoji.

Kome ga posvetio odmah po stvaranju?
Za koga je i zasto uopste posvetio i to bas samo sedmi dan i nijedan drugi,to sve vreme pitam pravoslavce pa evo i tebe - imaj u predvidu da su tada jedini ljudi na planeti bili Adam i Eva i da je Bog bio prvi koji je imao subotnji pocinak !!!
Sta je sad ovo,nije valjda da si na ideji da je Bog posvetio subotu za andjele,heruvime,za serafime ?
Sta je bre vama ljudi moji,gde su vam savest i razum ?
A tek za nebesa nije jer gore vreme ne postoji.
Kako to mislis,daj preciziraj - jel ono posvecenje i blagoslov bilo za nebeska bica ili mozda ipak za ljude..?
..ili za zivotinje ???

Za koga je i zasto uopste posvetio i to bas samo sedmi dan i nijedan drugi,to sve vreme pitam pravoslavce pa evo i tebe - imaj u predvidu da su tada jedini ljudi na planeti bili Adam i Eva i da je Bog bio prvi koji je imao subotnji pocinak !!!

Sta je sad ovo,nije valjda da si na ideji da je Bog posvetio subotu za andjele,heruvime,za serafime ?
Sta je bre vama ljudi moji,gde su vam savest i razum ?

Kako to mislis,daj preciziraj - jel ono pposvecenje i blagoslov bilo za nebeska bica ili mpzda a ljude..?
..ili za zivotinje ???
Dublje gledaj Robi.
Uradio je šta je imao...stvorio je Sve...i nebesku 'vojsku' i zemlju i ljude i onda ide u počinak.
Sve što je planirao da uradi, uradio je.

U tom trenutku je ono što će tek doći a to je 'odmaranje od lica Božijeg'...
Zato je sedmi dan i posvećen...jer sve dobro beše...A opet znaš da će tek doći vreme kada će sve novo tvoriti...
Zato bog posvećuje zadnji dan jer je on pečat nad njegovim delima. Sedmi dan je milina u i nad svojim delima...Božija svetkovina...
I niko u celom univerzumu nije imao obavezu da svetkuje taj dan...

I sam znaš da mnogo kasnije odabranom narodu daje tu zapovest...koja je nešto poput žrtve ili idola i koja je važila do Hrista.
Hrist sve to ukida i veru i obožavanje Boga dovodi 'samo' na duhovni nivo...ostalo sve briše...i svojim postupcima i rečima...

Opet Apostolska praksa to pokazuje.

Ma Hrist me zanima jer On nam je temelj.
Gde kaže?
Кад каже ,,Ја и Отац Једно Смо", или кад каже ,,Ја сам Пут, Истина и Живот", то само Бог Живи може да каже.
Или кад каже ,,Пре Аврама, Ја Јесам", итд...

Није чудо да су Га фарисеји нападали како себе ,,гради Богом", схватали су они, али нису могли то да прихвате.

Као ни многи други данас...

Кад каже ,,Ја и Отац Једно Смо", или кад каже ,,Ја сам Пут, Истина и Живот", то само Бог Живи може да каже.
Или кад каже ,,Пре Аврама, Ја Јесам", итд...

Није чудо да су Га фарисеји нападали како себе ,,гради Богом", схватали су они, ачи нису могли то да прихвате.

Као ни многи други данас...
Shvataš to bukvalno. Zar ne kaže da ćemo i mi biti jedno sa njim i Ocem?
Put istina i život, svakako jeste...jer kako po Adamu svi umiru tako će po Njemu svi oživeti...

Ali ne zaboravi da ga neko šalje. Hrist kaže i ko. Pa još kaže da mu Otac sve dade...I istinu i moć i vlast...Sve...
Pa i pre Avrama jeste, jer dolazi odozgo...

Fariseji ga lažno optužuju i Hrist se brani tako što ih jasno demantuje...'Ja sam Sin Božiji'...
Lažne optužbe ...

Ne možemo veru graditi na lažljivim jezicima...
Već prihvatiti Hrista onako kako se predstavio...

Shvataš to bukvalno. Zar ne kaže da ćemo i mi biti jedno sa njim i Ocem?
Put istina i život, svakako jeste...jer kako po Adamu svi umiru tako će po Njemu svi oživeti...

Ali ne zaboravi da ga neko šalje. Hrist kaže i ko. Pa još kaže da mu Otac sve dade...I istinu i moć i vlast...Sve...
Pa i pre Avrama jeste, jer dolazi odozgo...

Fariseji ga lažno optužuju i Hrist se brani tako što ih jasno demantuje...'Ja sam Sin Božiji'...
Lažne optužbe ...

Ne možemo veru graditi na lažljivim jezicima...
Već prihvatiti Hrista onako kako se predstavio...
Мораш схватити Свету Тројицу. Онда ће ти бити јасне све ове појединости.

Ти много мудрујеш. А Христос је јасан ,,Идите и научите Све Народе у Име Оца, Сина и Светога Духа".
Pa da...slažem se.
I još je lepo objasnio ko je ko...

Jer zato se i rodio da nam kaže istinu, da ne lutamo...
I u tom stihu koji si citirao ima još jedna važna poruka...
''Naučite ih da drže sve što sam vam zapovedio''...

Veoma bitna stvar.
Dakle istina su samo njegove reči i njima ne treba ništa dometati...

8. Рече му Исус: Устани, узми одар свој и ходи.

9. И одмах оздрави човек, и узевши одар свој хођаше. А тај дан беше субота.
10. Тада говораху Јевреји ономе што оздрави: Данас је субота и не ваља ти одра носити.
I sta?

Back