Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ne odlučite da ostavite grehe i da posvetite svoju dušu Hristu u potpunoj poslušnosti...

(i to ne samo IV Božjoj zapovesti, već potpunom odricanju od sebe - od svih sebičnih želja, žudnji...)

... nećete videti carstvo nebesko!

Joh 3:3 Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstvo Božije.
Joh 3:4 Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Joh 3:5 Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Joh 3:6 Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.

Isus Hrist

Ovo su iskrene reči od Boga upućene svim ljudima koji žive u zabludi i misle da im sopstvena pravda može omogućiti večni život. Ne! Čovek se mora odreći sebe, odvojiti od svojih greha i živeti jedan čist život...

BEZ GREHA

...

Poslednja izmena:
...

Hristov poziv svim ljudima...

Mat_16:24 Tada Isus reče učenicima svojim: Ako ko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe, i uzme krst svoj i ide za mnom.
Mar_8:34 I dozvavši narod s učenicima svojim reče im: Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom ide.
Luk_9:23 A svima govoraše: Ko hoće da ide za mnom neka se odreče sebe i uzme krst svoj i ide za mnom.

.. da se grešnik..

„ODREKNE SEBE”

...

...

Odreći se SEBE = odreći se svojih MOTIVA SEBIČNOSTI

(a mi grešnici, na žalost, nemamo drugih motiva)

Jer 13:23 Može li Etiopljanin promeniti kožu svoju ili ris šare svoje? Možete li vi činiti dobro naučivši se činiti zlo?

Zato nama Bog nudi NOVO SRCE, NOV DUH!

Eze 36:26 I daću vam NOVO SRCE, i NOV ću DUH metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno.
Eze 36:27 I DUH SVOJ metnuću u vas, i UČINIĆU da hodite po mojim uredbama i ZAKONE MOJE DA DRŽITE i izvršujete.

Svima nama je potreban NOV DUH & NOVO ROĐENJE...

(POTPUNA PROMENA motiva)

...

Poslednja izmena:
Zašto ne bi poslušali Boga koji Vam je progovorio preko Ellen White:

(Bog nam je progovorio, a ne čovek... kako to ne ne možete da vidite)

ONLINE TEXT
http://www.puthristu.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=8&id=36&Itemid=56

ONLINE AUDIO
http://www.puthristu.com/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=63

DOWNLOAD
http://www.puthristu.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=40&Itemid=67

Ako mislite da u ovoj knjizi ima nešto đavolski, ja sve vas molim da mi ukažete na jednu jedinu grešku, zabludu ili sl.

Evo svi vi imate prilike da nam ukažete na zablude...

Čekamo na Vaš odgovor!

Poslednja izmena:
...

Razmislite dobro šta znači ovaj Hristov poziv i ako ga ne ispunjavate, onda niste nikad ni bili Njegov učenik...

Mat_16:24 Tada Isus reče učenicima svojim: Ako ko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe, i uzme krst svoj i ide za mnom.
Mar_8:34 I dozvavši narod s učenicima svojim reče im: Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom ide.
Luk_9:23 A svima govoraše: Ko hoće da ide za mnom neka se odreče sebe i uzme krst svoj i ide za mnom.

...

...

Mat 10:38 I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.

KONTEKST

Mat 10:5 Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreći: Na put neznabožaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite.
Mat 10:6 Nego idite k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.
Mat 10:7 A hodeći propovedajte i kazujte da se približilo carstvo nebesko.
Mat 10:8 Bolesne isceljujte, gubave čistite, mrtve dižite, đavole izgonite; za badava ste dobili, za badava i dajite.
Mat 10:9 Ne nosite zlata ni srebra ni bronze u pojasima svojim,
Mat 10:10 Ni torbe na put, ni dve haljine ni obuće ni štapa; jer je poslenik dostojan svog jela.
Mat 10:11 A kad u koji grad ili selo uđete, ispitajte ko je u njemu dostojan, i onde ostanite dok ne iziđete.
Mat 10:12 A ulazeći u kuću nazovite joj: Mir kući ovoj.
Mat 10:13 I ako bude kuća dostojna, doći će mir vaš na nju; a ako li ne bude dostojna, mir će se vaš k vama vratiti.
Mat 10:14 A ako vas ko ne primi niti posluša reči vaše, izlazeći iz kuće ili iz grada onog, otresite prah s nogu svojih.
Mat 10:15 Zaista vam kažem: lakše će biti zemlji sodomskoj i gomorskoj u dan strašnog suda nego li gradu onom.
Mat 10:16 Eto, ja vas šaljem kao ovce među vukove: budite dakle mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi.
Mat 10:17 A čuvajte se od ljudi; jer će vas oni predati sudovima, i po zbornicama svojim biće vas.
Mat 10:18 I pred vlastelje i careve vodiće vas mene radi za svedočanstvo njima i neznabošcima.
Mat 10:19 A kad vas predadu, ne brinite se kako ćete ili šta ćete govoriti; jer će vam se u onaj čas dati šta ćete kazati.
Mat 10:20 Jer vi nećete govoriti, nego Duh Oca vašeg govoriće iz vas.
Mat 10:21 A predaće brat brata na smrt i otac sina; i ustaće deca na roditelje i pobiće ih.
Mat 10:22 I svi će mrzeti na vas imena mog radi; ali koji pretrpi do kraja blago njemu.
Mat 10:23 A kad vas poteraju u jednom gradu, bežite u drugi. Jer vam kažem zaista: nećete obići gradova Izrailjevih dok dođe Sin čovečiji.
Mat 10:24 Nema učenika nad učiteljem svojim ni sluge nad gospodarom svojim.
Mat 10:25 Dosta je učeniku da bude kao učitelj njegov i sluzi kao gospodar njegov. Kad su domaćina nazvali Veelzevulom, a kamo li domaće njegove?
Mat 10:26 Ne bojte ih se dakle; jer nema ništa sakriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće doznati.
Mat 10:27 Šta vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i šta vam se šapće na uši, propovedajte s krovova.
Mat 10:28 I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; nego se bojte Onog koji može i dušu i telo pogubiti u paklu.
Mat 10:29 Ne prodaju li se dva vrapca za jedan dinar? Pa ni jedan od njih ne može pasti na zemlju bez oca vašeg.
Mat 10:30 A vama je i kosa na glavi sva izbrojana.
Mat 10:31 Ne bojte se, dakle; vi ste bolji od mnogo vrabaca.
Mat 10:32 A koji god prizna mene pred ljudima, priznaću i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.
Mat 10:33 A ko se odrekne mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima.
Mat 10:34 Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Mat 10:35 Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
Mat 10:36 I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.
Mat 10:37 Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
Mat 10:38 I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.
Mat 10:39 Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je.
Mat 10:40 Koji vas prima, mene prima; a koji mene prima, prima Onog koji me je poslao.
Mat 10:41 Koji prima proroka u ime proročko, platu proročku primiće; a koji prima pravednika u ime pravedničko, platu pravedničku primiće.
Mat 10:42 I ako ko napoji jednog od ovih malih samo čašom studene vode u ime učeničko, zaista vam kažem, neće mu plata propasti.

a ko to tvrdi da je usa druga zver ili je to samo neko providjenje adventista, zar to ne moze biti kina za 50 godina:dontunderstand:

Odlično pitanje!

Postoje karakteristike druge zveri...

Rev 13:11 I videh drugu zver gde izlazi iz zemlje, i imaše dva roga kao u jagnjeta; i govoraše kao aždaha.
Rev 13:12 I svu vlast prve zveri činjaše pred njom; i učini da zemlja i koji žive na njoj pokloni se prvoj zveri kojoj se isceli rana smrtna.

... izlazi iz zemlje (što je odnosi na slabo nenaseljeno područje...a to Kina nikad nije bila)

Zatim...

... ima dva roga kao u Jagnjeta...

(jagnje kao što svi znamo predstavlja Isusa Hrista, i ta zemlja (druga zver) je imala hrišćanske karakteristike sve dok RKC & tajna društva (odani sotoni) nisu uzurpirali vlast i doveli je u žalosno stanje da sada preko te zemlje govori aždaja)

»I imaše dva roga kao u jagnjeta.« Rogovi slični jagnjetovim predstavljaju mladost, nevinost i blagost, što tačno odgovara karakteru Sjedinjenih Država u vreme kada ih je prorok video kako se podižu, 1798. godine. Među hrišćanskim izgnanicima koji su prvi pobegli u Ameriku i potražili utočište pred ugnjetavanjem cara i netrepeljivošću sveštenika bili su mnogi koji su odlučili da osnuju državu na širokom temelju građanske i verske slobode. Njihovi ideali su bili uneti u Deklaraciju o nezavisnosti, koja naglašava veliku istinu da su »svi ljudi rođeni jednaki i obdareni neotuđivim pravom na život, slobodu i sticanje sreće.« Ustav osigurava narodu pravo na samoupravljanje, što znači da od naroda izabrani predstavnici stvaraju zakone i staraju se o njihovoj pravilnoj primeni. Zagarantovana je verska sloboda, i svakome je bilo dozvoljeno da Bogu služi po svojoj savesti. Republički oblik vladavine i protestantizam bili su osnovna načela nacije. Ova načela su tajna njihove moći i napretka. Ugnjetavani i gaženi širom celog hrišćanstva krenuli su u ovu zemlju sa velikim očekivanjem i puni nade. Milioni su se iskrcali na njene obale, i Sjedinjene Države su se uzdigle u red najmoćnijih država na svetu.

Ali zver sa rogovima kao u jagnjeta »govoraše kao aždaha«. »I svu vlast prve zveri činjaše pred njom; i učini da se zemlja i koji žive na njoj poklone prvoj zveri, kojoj se isceli rana smrtna… govoreći onima što žive na zemlji da načine ikonu zveri koja imaše ranu smrtnu i osta živa.« ***Otkrivenje 13, 11–14.

Rogovi kao u jagnjeta i glas aždahin u ovom simbolu ukazuju na upadljivu protivrečnost između načela i postupanja ovako predstavljenog naroda. »Govor« jednoga naroda su odluke njegovih zakonodavnih i sudskih vlasti. Ovim odlukama će poricati slobodoumna i miroljubiva načela koja je postavio kao osnov svoje državne politike. Proročanstvo da će govoriti »kao aždaha« i činiti »svu vlast prve zveri« jasno predskazuje razvoj duha netrpeljivosti i progonstva, koji su pokazali i narodi predstavljeni aždahom i zverju sličnom risu. A izjava da zver sa dva roga čini »da se zemlja i koji žive na njoj pokloni prvoj zveri« pokazuje da će ovaj narod svoju vlast upotrebiti na to da nametne držanje nečega čime će se ukazivati čast papstvu.

Ovakav postupak protivio bi se načelima ove države, duhu njenih slobodnih institucija, direktnim i svečanim garancijama, Deklaracije o nazevisnosti i samome Ustavu. Osnivači države radili su mnogo na tome da spreče upotrebu svetovne vlasti od strane crkve, sa njenim neizbežnim posledicama – netrpeljivosti i progonstvom. Ustav propisuje: »Kongres ne sme izdati zakon kojim se uspostavlja neka religija ili zabranjuje slobodno ispovedanje bilo koje religije«; »takođe vera ne sme nikad biti uslov za dobijanje ma koje poverljive javne službe u Sjedinjenim Državama.« Samo očiglednim odbacivanjem ovih čuvara nacionalne slobode mogla bi državna vlast nametnuti poštovanje nekog verskog propisa. Ali nedoslednost ovakvog postupka neće biti veća nego što je prikazana u simbolu. Zver sa rogovima kao u jagnjeta – po svojim uveravanjima čista, plemenita i bezopasna – govori kao aždaha.

...

Poslednja izmena:
Odlično pitanje!

Postoje karakteristike druge zveri...

Rev 13:11 I videh drugu zver gde izlazi iz zemlje, i imaše dva roga kao u jagnjeta; i govoraše kao aždaha.
Rev 13:12 I svu vlast prve zveri činjaše pred njom; i učini da zemlja i koji žive na njoj pokloni se prvoj zveri kojoj se isceli rana smrtna.

... izlazi iz zemlje (što je odnosi na slabo nenaseljeno područje...a to Kina nikad nije bila)

ja licno iz ovih stihova ne vidim samo ameriku, moze biti i rusija ili bilo koja sila danas, medjutim danas vojna i ekonomska moc se preseljava sa zapada na istok, amerika slabi rusija i kina jacaju pa cak i indija i iran, a ti pricas kao da se sad to desava, a hrist kaze da se taj dan ne zna.
nekada se zborilo i za austrougarsku isto tako, za rimsko carstvo, rimskonemacko, napoleona, hitlera, staljina....
uopste mi nije jasno zasto se zamlacujete sa tim otkrovenjem kad ga ocito nije razumeo ni onaj koji ga je napisao.

Hajde da citiramo Bibliju i da vidimo da li se proročanstvo o drugoj zveri odnosi na USA...

Rev 13:13 I učini čudesa velika, i učini da i oganj silazi s neba na zemlju pred ljudima.
Rev 13:14 I vara one koji žive na zemlji znacima, koji joj biše dani da čini pred zveri, govoreći onima što žive na zemlji da načine ikonu zveri koja imade ranu smrtnu i osta živa.
Rev 13:15 I bi joj dano da dade duh ikoni zverinoj, da progovori ikona zverina, i da učini da se pobiju koji se god ne poklone ikoni zverinoj.
Rev 13:16 I učini sve, male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove, te im dade žig na desnoj ruci njihovoj ili na čelima njihovim,
Rev 13:17 Da niko ne može ni kupiti ni prodati, osim ko ima žig, ili ime zveri, ili broj imena njenog.
Rev 13:18 Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri: jer je broj čovekov i broj njen šest stotina i šezdeset i šest.

... to nam je Bog rekao u Bibliji...

A evo šta nam je Bog rekao preko Ellen White...

(nema nikakvih nedoumica što se tiče budućnosti)

»Govoreći onima što žive na zemlji da načine ikonu zveri.« Ovde se jasno iznosi da je u državnom uređenju te zemlje zakonodavna vlast u rukama naroda. Ovo je jak dokaz da su Sjedinjene Države narod označen u ovom proročanstvu.

Ali šta znači »ikona zverina«, i kako ona treba da bude načinjena? Ikonu će zver sa dva roga načiniti prvoj zveri. Zato se ona i naziva ikona zverina. Da bismo doznali šta je ta ikona i kako treba da bude načinjena, moramo proučiti obeležje same zveri, papstva.

Kad se crkva u početku pokvarila zastranivši od jednostavnosti evanđelja i prihvativši neznabožače običaje i obrede, ona je izgubila Božjeg Duha i njegovu silu. Da bi mogla vladati nad savešću ljudi, tražila je potporu državne vlasti. Rezultat toga bilo je papstvo – pojavila se crkva koja je vladala nad državom i upotrebljaval je nju za postizavanje svojih ciljeva, naročito za kažnjavanje »jeresi«. Da bi Sjedinjene Države mogle načiniti ikonu zveri, mora crkvena vlast tako da kontroliše građansku vlast da crkva može upotrebiti državnu vlast za postizavanje svojih sopstvenih ciljeva.

Kad god je crkva imala u svojim rukama državnu vlast, ona ju je upotrebljavala da kažnjava odstupanje od svoga učenja. Protestantske crkve, koje su sledile stopama Rima, sjedinjujući se sa svetovnim vlastima, pokazale su sličnu želju da ograniče slobodu savesti. Primer za to je anglikanska crkva, koja je dugo vremena progonila one koji se nisu slagali s njenim učenjem. Za vreme šesnaestog i sedamnaestog veka hiljade nonkonformističkih propovednika (koji su drukčije verovali) bili su primorani da ostave svoje crkve, i mnogi pastori i verni pretrpeli su tazne kazne, zatvor, mučenje i mučeničku smrt.

Otpad je crkvu doveo dotle da je tražila pomoć države, a to je pripravilo put razvitku papstva, zveri. Pavle je rekao: »Jer neće doći dok ne dođe najpre otpad, i ne pokaže se čovek bezakonja.« ***2. Solunjanima 2, 3. Prema tome će otpad u crkvi pripraviti put ikoni zverinoj.

Biblija kaže da će pre Gospodnjeg dolaska nastati stanje verskog opadanja, slično onome u prvim vekovima. »Ali ovo znaj da će u poslednje vreme nastati vremena teška. Jer će ljudi postati samoživi, srebroljupci, hvališe, ponositi, hulnici, nepokorni roditeljima, neblagodarni, nepravedni, bez ljubavi, neprimirljivi, opadači, neuzdržljivi, bijesni, nedobroljubivi, izdajnici, nagli, naduveni, koji više mare za slasti nego za Boga, koji imaju obličje pobožnosti, a sile su se njene odrekli.« ***2. Timotiju 3, 1–5. »A Duh razgovetno govori da će u poslednja vremena otstupiti neki od vere slušajući lažne duhove i neuke đavolske.« ***1. Timotiju 4, 1.

Sotona će delovati »sa svakom silom, i znacima i lažnim čudesima, i sa svakom prevarom nepravde.« A svi koji »ljubavi istine ne primiše da bi se spasli«, biće prepušteni sami sebi da prihvate »silu prevare, da veruju laži«. ***2. Solunjanima 2, 9–11. Kada nastupi ovo stanje bezbožnosti, onda će nastupiti iste posledice kao i u prvim vekovima.

Veliku versku razliku koja vlada u protestantskim crkvama mnogi smatraju jakim dokazom da se nikada neće moći postići prinudno versko jedinstvo. Pa ipak već godinama postoji u protestantskim crkvama sve jača težnja da se ujedine na temelju načela koja su svima zajednička. Da bi se jedinstvo postiglo, mora se izbeći pretresanje svih predmeta u kojima nisu svi složni pa bili oni ma kako važni sa biblijskog gledišta.

Karlo Bičer, ugledni američki govornik, rekao je u jednom govoru 1846. godine da sveštenstvo »evangelističkih protestantskih zajednica od početka stoji ne samo pod velikim pritiskom isključivo ljudskog straha, nego da ono živi, diše i kreće se u potpuno pokvarenim prilikama i poziva se uvek na niže elemente svoje prirode da bi ućutkalo istinu i pokleklo pred silom otpada. Zar ovim putem nije išao i Rim? Zar nećemo i mi to doživeti? I šta vidimo upravo pred sobom? Novi sveopšti sabor! Jedan svetski sastanak! Evangelistički savez i sveopšti simbol vere!«[1] Kada se to jednom postigne, onda će u nastojanju da se postigne potpuno jedinstvo biti samo jedan korak do primenjivanja sile.

Kad se vodeće crkve u Sjedinjenim Državama slože u tačkama nauke koje su im zajedničke i počnu utecati na državu da nametne njihove propise i podupre njihove ustanove, tada će protestantska Amerika načiniti sliku rimskoj svešteničkoj vlasti, a neizbežna posledica toga biće nametanje građanskih kazni onima koji drugačije veruju.

Zver sa dva roga »učini sve, male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove, te im dade žig na desnoj ruci njihovoj ili na čelima njihovim, da niko ne može ni kupiti ni prodati osim ko ima žig, ili ime zveri, ili broj imena njena.« ***Otkrivenje 13, 16, 17. Opomena trećega anđela glasi: »Ko se god pokloni zveri ili ikoni njenoj, i primi žig na čelo svoje ili na ruku svoju, i on će piti od vina gneva Božjega.« »Zver« koja se ovde spominje, čije obožavanje će iznuditi »zver sa dva roga«, jeste prva zver, slična risu, iz Otkrivenja 13. glave – papstvo. »Ikona zverina« predstavlja onaj oblik otpaloga protestantizma koji će se razviti kada protestantske crkve budu tražile pomoć od države da prinudno nametnu svoju nauku. Sada još ostaje da opišemo »žig zverin«.

...

Poslednja izmena:
...

Posle opomene da se ne klanjamo zveri i ikoni njenoj, proročanstvo kaže: »Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božje i veru Isusovu.« Pošto se oni koji drže Božje zapovesti ovde ističu nasuprot onima koji se klanjaju zveri i njenoj ikoni i primaju njen žig, to je jasno da poštovanje Božjeg zakona, s jedne strane, i njegovo prestupanje s druge strane, sačinjavaju razliku između onih koji se klanjaju Bogu i onih koji se klanjaju zveri.
Naročito obeležje zveri, a time i njene ikone, jeste gaženje Božjih zapovesti. Danilo kaže o malom rogu, tj. papstvu: »I pomišljaće da promeni vremena i zakone« (***Danilo 7, 25.). Pavle je istu vlast nazvao »čovekom bezakonja«, koji se uzdiže iznad Boga. Jedno proročanstvo dopunjuje drugo. Samo menjanjem Božjeg zakona se papstvo moglo podići iznad Boga. ko svesno drži ovako promenjen zakon, odaje time najvišu čast vlasti koja ga je promenila. Ovakva poslušnost papskim znakovima je znak vernosti papi, a ne Bogu.

Papstvo je pokušalo da promeni Božji zakon. Druga zapovest, koja zabranjuje obožavanje ikona, uklonjena je iz zakona, a četvrta zapovest je tako promenjena da naređuje svetkovanje prvoga dana mesto sedmoga dana u sedmici. A pristalice papstva tvrde da je druga zapovest zato uklonjena što je, po njihovom mišljenju, sadržana u prvoj, i prema tome suvišna, i da oni daju zakon tačno u onom oliku kako je Bog hteo da zakon bude shvaćen. Ali to ne može biti ona promena koju je prorekao prorok. Ovde je reč o namernoj i dobro promišljenoj promeni: »I pomišljaće da promeni vremena i zakone.« Promena izvršena u četvrtoj zapovesti tačno ispunjava proročanstvo. Crkva tvrdi da samo ona ima vlast da učini tu promenu. Time se papska vlast otvoreno uzdigla iznad Boga.

Dok se poštovaoci Boga naročito poznaju po svom držanju četvrte zapovesti – jer je ona znak Božje stvaralačke moći i svedok da samo On kao Stvoritelj ima pravo na poštovanje od strane ljudi – pristalice zveri će se poznavati po svom nastojanju da obore dan sećanja na Stvoritelja, da bi uzdigli ustanovu Rima. U korist nedelje je papstvo najpre istupilo sa svojim drskim zahtevima, i prvi put pozvalo državu u pomoć kad je htelo da prisili narod na svetkovanje nedelje kao »dana Gospodnjeg«. (Vidi Ist. dodatak). Ali Biblija upućuje na sedmi dan kao na dan Gospodnji, a ne na prvi. Hristos je rekao: »Dakle je gospodar Sin čovečji i od subote.« Četvrta zapovest veli: »A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu.« Preko proroka Isaije sam Gospod naziva ovaj dan: »Moj sveti dan.« (***Marko, 2, 28; ***2. Mojsijeva 20, 10; ***Isaija 58, 13.)

Tako često isticano tvrđenje da je Hristos promenio subotu opovrgnuto je njegovim sopstvenim rečima. U svojoj propovedi na gori On veli: »Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke, nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjeg slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši. Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome.« ***Matej 5, 17–19.

Nepobitna je činjenica koju opštenito priznaju svi protestanti da Sveto Pismo ne odobrava promenu subote. To se jasno vidi iz najpoznatijih spisa protestanata. Jedno od ovih dela priznaje da »Novi zavet ćuti što se tiče izričite zapovesti da se svetkuje nedelja ili u pogledu propisa za njeno svetkovanje.«[2]

Jedan drugi veli: »Sve do Hristove smrti nije učinjena nikakva promena u pogledu dana«, i, »prema postojećim izveštajima, apostoli nisu dali nikakvu zapovest za napuštanje subote kao sedmoga dana i za svetkovanje prvoga dana u nedelji kao sedmoga.«[3]

Rimokatolici priznaju da je promenu subote izvršila njihova crkva i izjavljuju da protestanti svetkovanjem nedelje priznaju njihovu vlast. U knjizi »Katolički katehizam hrišćanske vere«, na pitanje: Koji dan treba da se svetkuje po četvrtoj zapovesti? nalazi odgovor: »Za vreme staroga zakona, subota je bila posvećeni dan; ali je crkva, poučena od Isusa Hrista i pod vodstvom Svetoga Duha, zamenila subotu nedeljom, tako da mi sada svetkujemo prvi a ne sedmi dan. To znači da je nedelja sada dan Gospodnji.«

Kao znak papskog autoriteta katolički pisci navode upravo »ovu promenu subote u nedelju, koju odobravaju i protestanti… jer svetkovanjem nedelje oni priznaju vlast crkve da određuje praznike, i da je prestupanje tih praznika greh.«[4] Prema tome, što je drugo promena subote nego žig ili znak moći rimske crkve – »žig zverin«?

Rimska crkva nije se odrekla svoga zahteva za prevlašću, i kada svet i protestantske crkve prihvate njenu nedelju za subotu, a odbace biblijsku subotu, onda oni, u stvari, priznaju njenu vlast. Oni se mogu pozivati na autoritet otaca i predanja za ovu promenu, ali čineći to, poriču upravo ono načelo koje ih odvaja od Rima – da je »Biblija, i samo Biblija, vera protestanata.« Svaki pristalica Rima može videti da protestanti varaju sami sebe i da namerno zatvaraju, u ovom slučaju, oči pred činjenicama. Kao pokret u korist svetkovanju nedelje nailazi na odobravanje, pristalice Rima se raduju znajući da će vremenom ceo protestantski svet doći pod zastavu Rima.

Pristalice Rima izjavljuju da je »svetkovanje nedelje od strane protestanata poštovanje autoriteta katoličke crkve, ma i protiv njihove vlastite volje.«[5] Primoravanje od strane protestantskih crkava da se svetkuje nedelja znači prisiljavanje na poštovanje papstva – zveri. Oni koji razumeju zahteve četvrte zapovesti, pa ipak radije svetkuju lažnu subotu mesto prave subote, klanjaju se time onoj vlasti koja je naredila tu promenu. Ali upravo time što crkve pomoću svetovne vlasti hoće da primoraju ljude na vršenje verskih dužnosti, one same čine ikonu zveri; prema tome, primoravanje na svetkovanje nedelje je primoravanje na poštovanje zveri i njene ikone.

Ali hrišćani prošlih vekova su svetkovali nedelju misleći da svetkuju biblijsku subotu. Ima još i danas pravih hrišćana u raznim hrišćanskim crkvama, pa i u rimokatoličkoj, koji iskreno veruju da je nedelja od Boga određena subota. Bog prima njihovu iskrenu nameru i njihovo poštenje. Ali kada svetkovanje nedelje bude zakonom nametnuto i svet bude potpuno upućen i prosvetljen u pogledu dužnosti prema pravoj suboti, onda će svi koji budu prekršili Božju zapovest, da bi poslušali naredbu koja se ne temelji na većem autoritetu nego što je Rim, time dati veće poštovanje papstvu nego Bogu. Oni poštuju Rim i vlast koja naređuje da se drži ustanova koju je uveo Rim. Oni se klanjaju zveri i njenoj ikoni. Kada ljudi odbace ustanovu o kojoj je Bog rekao da je znak njegove moći, a mesto nje poštuju onu koju je Rim izabrao da bude znak njegove vrhovne vlasti, oni će time primiti znak vernosti Rimu – »žig zverin«. Tek onda kada sve to bude jasno ljudima, i oni se nađu u položaju da biraju između Božjih i ljudskih zapovesti, tada će oni koji budu ostali u svome prestupu primiti »žig zverin.«

Najstrašnija pretnja koja je ikada upućena smrtnome čoveku, nalazi se u trećoj anđeoskoj vesti. Mora da je to strašan greh zbog koga se izliva na glave krivaca Božji gnev nepomešan sa milošću. Ljudi ne smeju ostati u tami u pogledu ovog vrlo važnog predmeta. Opomena protiv ovog greha treba da se objavi svetu još pre dolaska Božjih sudova da bi svi mogli znati zašto oni treba da dođu, i da bi im se pružila prilika da ih izbegnu. Proročanstvo kaže da prvi anđeo objavljuje svoju vest »svakome plemenu i jeziku i koljenu i narodu.« Opomena trećeg anđela, koja sadrži deo iste trostruke vesti, mora da se takođe objavi celome svetu. Prema proročanstvu, ova će opomena biti objavljena »glasom velikim« od strane jednog anđela koji leti posred neba, i koji će privući na sebe pažnju celog sveta.

Na kraju borbe celo hrišćanstvo će biti podeljeno na dva velika dela – na one koji drže Božje zapovesti i veru Isusovu, i na one koji se klanjaju zveri i njenoj ikoni i primaju njen žig. Mada će crkva i država sjediniti svoju moć da primoravaju »male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove«, da prime žig zverin« (***Otkrivenje 13, 16), ipak, Božji narod ga neće primiti. Prorok je već na Patmosu video »one koji pobediše zver i ikonu njenu, i žig njen, i broj imena njena, gde stoje na moru staklenome i imaju gusle Božje; i pevahu pesmu Mojsija sluge Božjega, i pesmu Jagnjetovu.« (***Otkrivenje 15, 2. 3.)

[1] Sermon on »The Bible a Sufficient Creed, Febr. 22. g. 1846.
[2] George Elliott, The Abiding Sabath, str. 184.
[3] A. E. Waffle, The Lord’s Day, str. 186–187.
[4] Henry Fuberville, An Abridgment of the Christian Doctrine, str. 85.
[5] Mgr. Segur, plain Talk About the Protestantism of Today, str. 213.

Deo poglavlja:
25. Božji zakon je nepromenljiv

Iz knjige:
Velika borba, Ellen White

ja licno iz ovih stihova ne vidim samo ameriku

Ali dozvolite i tu mogućnost da NISTE DOVOLJNO UPUĆENI u biblijska proročanstva (analizirajte Danilovo proročastvo i Otkrivenje).

uopste mi nije jasno zasto se zamlacujete sa tim otkrovenjem kad ga ocito nije razumeo ni onaj koji ga je napisao.

Možete ignorisati Bojžja upozorenja, ali takvo NAMERNO guranje glave u pesak će Vas koštati večnog života...

(zato što ćete se pokloniti zveri a da niste toga ni svesni)

A evo šta je Bog rekao za proučavanje ove proročke knjige...

(koja govori ne samo o kraju, već i istoriji i KARAKTERISTIKAMA Božje opozicije a isto tako i o upozorenjima Božjoj crkvi)

Rev 1:1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po anđelu svom sluzi svom Jovanu,
Rev 1:2 Koji svedoči reč Božiju i svedočanstvo Isusa Hrista, i šta god vide.
Rev 1:3 Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu.

Rev 1:1 A Revelation of Jesus Christ, which God gave to Him to declare to His servants things which must shortly come to pass. And He signified it by sending His angel to His servant John,
Rev 1:2 who bore record of the Word of God and of the testimony of Jesus Christ and of all the things that he saw.
Rev 1:3 Blessed is the one who reads and hears the Words of this prophecy, and the ones keeping the things written in it, for the time is near.

...

Poslednja izmena:
...

Mat 24:42 Stražite dakle, jer ne znate u koji će čas doći Gospod vaš.
Mat 24:43 Ali ovo znajte: kad bi znao domaćin u koje će vreme doći lupež, čuvao bi i ne bi dao potkopati kuću svoju.
Mat 24:44 Zato i vi budite gotovi; jer u koji čas ne mislite doći će Sin čovečiji.
Mat 24:45 Ko je dakle taj verni i mudri sluga kog je postavio gospodar njegov nad svojim domašnjima da im daje hranu na obrok?
Mat 24:46 Blago tom sluzi kog došavši gospodar njegov nađe da izvršuje tako.
Mat 24:47 Zaista vam kažem: postaviće ga nad svim imanjem svojim.
Mat 24:48 Ako li taj rđavi sluga reče u srcu svom: Neće moj gospodar još zadugo doći;
Mat 24:49 I počne biti svoje drugare, i jesti i piti s pijanicama;
Mat 24:50 Doći će gospodar tog sluge u dan u koji se ne nada, i u čas kad ne misli.
Mat 24:51 I raseći će ga napola, i daće mu platu kao i licemerima; onde će biti plač i škrgut zuba.

Isus Hrist

Poslednja izmena:
Ako ne odlučite da ostavite grehe i da posvetite svoju dušu Hristu u potpunoj poslušnosti...

(i to ne samo IV Božjoj zapovesti, već potpunom odricanju od sebe - od svih sebičnih želja, žudnji...)

... nećete videti carstvo nebesko!

Joh 3:3 Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstvo Božije.
Joh 3:4 Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Joh 3:5 Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Joh 3:6 Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.

Isus Hrist

Ovo su iskrene reči od Boga upućene svim ljudima koji žive u zabludi i misle da im sopstvena pravda može omogućiti večni život. Ne! Čovek se mora odreći sebe, odvojiti od svojih greha i živeti jedan čist život...

BEZ GREHA

...

hoces da kazes da su adventisti bezgresni?

Da li su hrišćani mogli u Starom svetu (Evropi) da žive po svojoj savesti?

?

I da li su svi oni koji su želeli da poštuju Boga onako kako im to njihova savest (prosvetljena Božjom reči - Biblijom) govori...

da li su takvi otišli u Novi svet? Sa par vreća semenja i nekim osnovnim stvarima?

Zašto su ljudi uopšte hteli da odu u nenastanjeni svet (bez ikakve civililazacije)?

Da li ste se zapitali možda ko su bili ti prvi naseljenici?

(da ne spominjemo da tadašnje kolonije (engleske kolonije) nisu imale NIKAKVA PRAVA koja danas ljudi imaju i uživaju u USA)

Razbojnici koji su ubistvima i nasiljem Indijancima vratili gostoprimstvo i pomoć Da nije bilo Indijanaca, ti sektaši izbegli iz Evrope pocrkali bi od gladi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back