POZIV NA USTANAK!
Pozivaju se svi prevareni, obmanuti I ozlojeđeni nužnici* Lelekom-a u Čačanskoj nahiji da stanu na put neradničkoj bagri koja nas je kojekude unazadila, pri tom nas smatrajući za stoku najobičniju koju mogu da jašu kad god im se digne, a trebalo je biti obratno, jer za dukate koje im od svoje bede dajemo treba da nam puše i ližu avliju u isto vreme. Već godinama harače, varaju i ucenjuju naš napaćeni narod koji ih je i u ratu i u miru vazda
’lebom ’ranio.
Uhode koje onomad poslasmo u Lelekom doznadoše da su nji’ove paše za sebe dobavile ona kineska sokoćala jer za ni’uvek mora d’ ima pun astal, dok sirotinja raja večito čeka na koju kosku ili mrvu što od gozbe obesnih prekostane. Da nepravda bude veća, čak i kad ponizno zamoli paše i za tu mrvu koja nije ni za pseto a jok za čo’eka, biva izvrnuta podsmehu a lako je se sirotinji smijati. Snaga njina nije od mudrosti već od topuza, a kome snaga u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom.
Dosta je bilo čekanja, zulum se više trpljeti ne more. Gora ozelene, došlo vreme da se u
’ajduke odmećemo jer i davna pesma veli:
„Ajducima žene ne trebaju,
Kad ih ’oće, oni otimaju!“
Te tako i mi. Ako ’oćemo ona kineska sokoćala, ima more d’ odemo pravo kod nji’ i d’ otmemo kol’ko nam treba (jer znamo da ima) a jok da čekamo da nam na naprstak udeljuju nepismeni Lelekavci što nas vazda budalama praviše. Mi iz nahije Čačanske smo ljudi taman koliko i oni iz susednih nam nahija i valjda je pravo da ista sledovanja k’o i oni imademo. Ako neko drugačije smatra, za obraz mu više spasa nema, a mi više čekati ne možemo već u borbu krenuti moramo zarad grada i potomstva, zarad časti i obraza. U borbama kao što je ova odlučuje se da l’ćemo sačuvati ono malo preostalog dostojanstva i ponosa od onoga što je nekad bio Čačak.
Braćo Ustanici, ako vas ima, javite se da vidimo šta nam valja činiti!
( *nužnici , nužnik = je termin kojim se u Čačanskoj nahiji iz 18.veka označavao korisnik Lelekoma koga je nužda naterala da uopšte bude korisnik Lelekoma jer drugog izbora nema. Za današnje generacije termin „nužnik“ ima sasvim drugo značenje a upravo to savremeno značenje najbolje opisuje kako se naš nesretni korisnik Lelekoma zaista osećao )