ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Na pitanje da li je dete hiperaktivno najbolje moze odgovoriti diktorka Aneta Lakic koja radi u institutu za decju neuropsihijatriju u ulici dr. Subotica. Potreban je samo uput iz doma zdravlja i primice dete. Ja sam obisla mnoge psihologe i psihijatre ali sam konacno nasla resenje kod nje. Moje dete je sada sasvim ok.

Prosvetni radnik sam i roditelj deteta koje ima velike probleme u ucenju i ponasanju. O problemima mog deteta sam stalno govorila pedijatru,skolskom pedagogu i psihologu ali sam stekla utisak da niko ne zeli da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom.Na svoju ruku sam date vodila na preglede u razne privatne i drzavne institucije i opsti zakljucak je, da je moje dete za redovnu skolu ali ga treba ukljuciti u inkluzivno obrazovanje.
Kada sam o ovome razgovarala sa njegovim razrednim sraresinom i nastavnicima, vecina nije ni cula za ovaj nacin obrazovanja vec se njihovi komentari uglavnom svode na to da je nepazljiv,nediscilinovan, ometa decu u radu itd.
Citajuci o ADHD poremecaju kod dece i onome kako je taj poremecaj opisan, shvatila sam da moje dete ima taj problem i zelim da mu pomognem. Medjutim, sad sam pred novim problemom. Kome da se obratim za pomoc?
Zivim u malom mestu u centralnoj Srbiji i u mojoj okolini , koliko ja znam , ne postoji strucna sluzba koja bi mogla da postavi pravu dijagnozu i usmeri me na dalji tok lecenja i postupanja.
Molim roditelje cija deca imalu slicne probleme da mi se jave.

Odvoj jedan dan za dolazak u Beograd i procenu da li je tvoje dete hiperaktivno ili ne. Moje dete ima devet godina i isto je u skoli bio neprihvacen jer je po recima ucitelj nedisciplinovan, nepazljiv, pa cak i nemoguc, ali mu je dijagnoziran ADHD poremecaj i od kako je pocela terapija, promena u njegovom ponasanju je velika. U skoli cujem kako je pazljiv, saradjuje, ne dira drugu decu, a i u kuci je stanje bolje.

Molim vas da li neko od vas zna nešto o leku .............Preporučio nam je doktor iz Palmotićeve.Lek je navodno na bazi vitamina ali u sastavu leka nigde ne piše da sadrži vitamine.Da li je neko od vas davao detetu ovaj lek.On bi trebao da mu malo umiri motoriku i da dete bolje sarađuje.U velikoj sam dilemi da li da počnem sa terapijom.

Poslednja izmena od moderatora:
Dobar dan svima,

nasao sam ove stranice trazeci po Google-u.
Imam pitanje za WithdrawnWater, posto sam iz ranijih njenih poruka shvatio da se profesionalno bavi psihijatrijom i decom sa ADHD i da je u Beogradu.

Nazalost ja nisam vise dete :) te je moje pitanje gde se moze u Beogradu potraziti pomoc za odrasle sa ADHD-om. Imam 31 godinu i zadnjih nekoliko godina sam ziveo u Americi. Tamo sam i dijagnoziran sam sa ADHD, i po uputu psihijatra sam prosao nekoliko lekova (od kojih sam imao nezeljene nusefekte) dok nismo ustalili terapiju i dozu koja funkcionise.

Verovatno vam je poznato da su stimulansi koji se koriste za ADHD i u Americi strogo kontrolisani lek na recept, izdaju se samo na mesec dana unapred. Nalazim se trenutno u Beogradu gde cu provesti i sledeca 3-4 meseca zbog trenutne porodicne situacije.

Pre polaska iz Amerike sam podigao lekove za mesec dana, i od svog lekara dobio izvestaj/pismo koje bi trebalo da posluzi da lakse objasnim nekom lekaru u Beogradu o cemu se radi i na kojoj sam terapiji. Imam i kompletan izvestaj specijalista kada je ustanovljen ADHD (radio sam oko 15 sati testiranja ukupno).

Moje pitanje je sledece : da li bi ste mogli da mi preporucite direktno nekog lekara sa iskustvom kome bih mogao da se obratim da pogleda moje nalaze i prepise lek dok sam ovde? Moze biti i privatna praksa. Na PP vam mogu poslati i ime leka koji koristim, ja u stvari ne znam ni da li se moze nabaviti kod nas.

Hvala,
Milan

Izgleda da iz nekog razloga jos uvek ne mogu da posaljem PP - ne odobrava mi tu opciju. Da li treba da imam 3 posta pre nego sto mogu da posaljem PP? Obrisacu ovu poruku kasnije posto nije na temu, ali za sada izgleda jedino tako mogu da pisem. Ovo su poruke koje dobijam :

---------
milan_nbg, nemate dozvolu za pristup ovoj stranici. Ovo je moguće iz jednog od više razloga:

Možda nemate dovoljno prava za pristup ovoj stranici. Da li pokušavate da ažurirate nečiju poruku, pristupate administrativnim opcijama ili drugom privilegovanom sistemu?
Ako pokušavate da pošaljete poruku, administrator je možda onemogućio Vaš nalog, ili nalog još nije aktiviran.

Medjutim, nalog je izgleda dobro aktiviran :

------------
Obaveštenje
Vaš nalog je već aktiviran. Molimo vas da ponovo pokušate da se prijavite.

BLPD niste se javili, kako je bilo kod profesora Bojanina? Da li ste zadovoljni razgovorom?

Jako smo svi zadovoljni odlaskom kod profesora Bojanin-a. Za sada se profesor o stanju moga sina nije izjasnjavao koriscenjem strucnih termina. Rekao je da je sin vrlo specifičan i da mora da ga upozna, a da bi ga upoznao on mora da počne da govori sa njim. Sin sada veoma rado ide petkom kod psiholiga i doktora i trenutno su u toku neka testiranja, ne znam kakva, ne razumem se bas. Jedino mi je zao sto smo dve nedelje morali da propustimo zbog petodnevne ekskurzije u Grcku i zbog sedmodnevnog kosarkarskog turnira po Francuskoj i Italiji. Mislim da ce doktor nakon nekog vremena reci svoje strucno misljenje.
Veoma nam je znacajno sto je doktor odmah dao i konkretne savete nama sta da radimo sa sinom dok sve to traje:
- da nastavi da ide u privatnu Kosarkasku gimnaziju opsteg smera:
- da nastavi da ternira kosarku kako bi naucio da radi i ono sto mnogo ne voli kao i da bi naucio da savladjuje napor;
- da nastavimo i dalje da se trudimo oko njega bez obzira sto on trenutno u skoli ne pokazuje rezultate.
To je prilicno smirilo situaciju u kuci jer smo stalno raspravljali sta i kako sa skolom i sportom. Sada smo postavili doktora na mesto vrhovnog sudije i radimo kako on kaze.

MA Profa mi je andjeo, je l da da jeste? Toplica jedna ljudoljubiva, a ne ko ovi moroni koji sede po Ministarstvu i Fakultetu danas i brukaju esnaf!

Da, mog je sina odmah provalio, kao da sa njim zivi vec 16 godina. A i nas sve (supruga, mamu i mene). Vrlo je smiren, oprezan i odmeren u komunikaciji.

Hteo je da kaze da je sin prezasticen, a rekao je da je vaspitno preforsiran - lepse i manje obeshrabrujuce zvuci. Hteo je da kaze da je sin jako dobar manipulator, a rekao je da je jako dobar organizator. Hteo je da kaze da je sin lenja buba - a rekao je da je buduci menadzer za koga ce svi da rade, a on ce da se odmara. Rekao je i da sinu fali devojcica, a da trenutno od njih bezi jer ih se plasi i da je besan jer je to prva stvar u zivotu koju mora sam - mi mu je ne mozemo doneti na tanjiru - naravno - profesor je to rekao mnogo lepse nego sto ja umem da interpretiram. Ocigledna stvar je i da dete ima razvojnih smetnji cim ga je zadrzao na testiranjima, ali je bio uzdrzan u postavljanju dijagnoze sto ne znaci da je vec nije postavio. Samo - postoji nacin na koji se dijagnoza saopstava roditeljima, a taj nacin nije - s neba pa u rebra.

Mislim, niko od nas nije glup pa da ne shvati da postoji granica dokle idu razvojne smetnje i odakle krece razmazenost iz osecanja neadekvatnosti.

Ja mislim da ce to na kraju nekako dobro ispasti sta god da ispadne, a najvazniji su prakticni saveti sta sa detetom dok on ne da svoje konacno misljenje.

Ja sam pre par dana imala priliku da slušam Profesora Bojanina. I osvojila me ljubav i toplina sa kojom priča o deci. Jedno od najlepše provedenih popodneva poslednjih meseci je bilo baš to.

BLPD, želim vam, svima, da ste na dobrom putu. :*

Moj muž ga je slušao pre izvesnog vremena i oduševio se.
Ja isto mislim da smo na dobrom putu. Znaće dr. Bojanin šta je sa njim i šta nam je činiti.
Važno mi je i da vide da li on uopšte može da završi treći i četvrti razred u New York-u na stranom jeziku jer nikako ne savlađuje jezik i govor kako treba. Ja bih tamo otišla na postdoktorske na dve godine čim odbranim doktorat, a srednja škola je besplatna i ponavljanja razreda nema.

Nego, koleginica iz NY mi reče da je Aspergerov sindrom, ako je to - jaka stvar! Njihov glavni menadzer podataka ima Asperger, za vreme sastanka pušta zvuke kada se iznervira ili obraduje, ima sjajne ideje samo malo izginu dok shvate šta je hteo da kaže i definitivno ne može da bude menadzer prodaje. Kaže i da ga baš vole jer su sigurni da neće menjati firmu jer mu smetaju promene. Kaže i da u samoposlugu ide samo sredom, ako ne ode u sredu nastane haos i drugim danom ne može pa žena i on gladuju. I sredom ne može da radi ništa drugo posle posla osim te samoposluge. Meni to baš i nije tako neobično.

Ovde kod nas, na autizam gledaju kao da je zarazan pa ja to više nikome neću ni da spomenem. Moj terapeut mi reče da možda i nije autizam nego buduća shizofrenija, ali taj čovek je definitivno težak pesimista.

Pošto stvarno ne znam koji je stav ok, naš ili američki - neću da se zamaram i iscrpljujem više, napravila sam klik u glavi i sve sam prepustila Bojaninu.

P.S. Ima li kod nas još neki časopis osim Psihijatrije danas u kome mogu da publikujem rad iz doktorata, a da je na SCI listi (Psihijatrija danas izlazi dva puta godišnje, a mislim da Veće univerziteta zahteva hard copy - u eri elektrinike oni traže papir! - da bi pročitali referat).

Da, mog je sina odmah provalio, kao da sa njim zivi vec 16 godina. A i nas sve (supruga, mamu i mene). Vrlo je smiren, oprezan i odmeren u komunikaciji.

Hteo je da kaze da je sin prezasticen, a rekao je da je vaspitno preforsiran - lepse i manje obeshrabrujuce zvuci. Hteo je da kaze da je sin jako dobar manipulator, a rekao je da je jako dobar organizator. Hteo je da kaze da je sin lenja buba - a rekao je da je buduci menadzer za koga ce svi da rade, a on ce da se odmara. Rekao je i da sinu fali devojcica, a da trenutno od njih bezi jer ih se plasi i da je besan jer je to prva stvar u zivotu koju mora sam - mi mu je ne mozemo doneti na tanjiru - naravno - profesor je to rekao mnogo lepse nego sto ja umem da interpretiram. Ocigledna stvar je i da dete ima razvojnih smetnji cim ga je zadrzao na testiranjima, ali je bio uzdrzan u postavljanju dijagnoze sto ne znaci da je vec nije postavio. Samo - postoji nacin na koji se dijagnoza saopstava roditeljima, a taj nacin nije - s neba pa u rebra.

Ovako nesto je tako lepo procitati u danasnje vreme:)

Ovako nesto je tako lepo procitati u danasnje vreme:)

Da, ja još uvek ne kogu da dodjem k sebi kada se setim doktorovog ponašanja, načina na koji nam je saopštio to što je saopštio, načina na koji je komunicirao sa mladim čovekom, a da ne govorim o tome što je to što je procenio od nemedicinskog dela procenio apsolutno tačno, kao da je dete njegovo. Vaspitan, uzdržan taman koliko treba, smiren - u vreme kada se sve raspada, kada niko nema strpljenja, kada se svi deru i vredjaju...

Jao, tačno znam šta bi mi moj psihijatar sada rekao. Rekao bi da je ovaj opis čoveka čist moj spliting, ali nije i neću da se pravdam.

Moslim da profesora Bojanina treba upoznati i mislim da su oni koji su imali priliku da uče od njega zaista rođeni pod srećnom zvezdom.

Sa psihijatrima sam provela 8 godina jer sam u IMZ ušla kao pacijent, a završila kao doktorant u laboratoriji i na projektu sa stipendijom Ministarstva za nauku pa ih poznajem iz oba ugla. Generalno - radi se o veoma obrazovanim ljudima, koji jako lepo govore, znaju da prave stvari nazovu pravim imenom. Pored njih sam obogatila rečnik, naučila da postavljam distancu jer sam anketirala bipolarne, osvestila svoje potencijale i ograničenja, naučila da prepoznam tudje (maligni mirroring), stekla mnoge uvide, saznala da alkohol i droga samo prepokrivaju neku psihopatologiju i da je detoksikacija najmanji problem i još mnogo toga što ni ne pokušavam da objašnjavam ljudima koji nisu bili u kontaktu sa psihijatrima pa me belo gledaju. Drugim rečima, naučila sam koliko i na svojim osnovnim studijama i magistarskim zajedno.
Ali profesor Bojanin je zaista nešto posebno - očigledno učenju nikad kraja!

Ciao svima
Nova sam na forumu, i strazno me zanima ova tema jer sumnjam da moj sincic od nepunih 5 god. ima ADHD sindrom.
Ne bi vas davila nekim dodatnim pitanjima, znam da ste pisali na prethodnim stranicama, ali ja se malo izgubih od citanja!!!Samo me interesuje da li neko moze da mi sumira celu temu, tj gde je najbolje odvesti dete da bi se potvrdila ili osporila moja sumnja?
Iz BG sam
Unapred hvala svima :heart:

Back