Adaptacija stana od poda do plafona

da li znate gde se u bgd nalaze veci saloni keramike, ali i sanitarija? neki koji imaju najvecu ponudu, a sve na jednom mestu.

Preporucio bih ti Eurodom imaju salon u Velikom Mokrom Lugu i uglavnom je italijanska keramika i sanitarije, naravno i cene su prema kvalitetu.
Ako trazis jeftiniju varijatu onda Enmon ili Kuba izguglaj na internetu njihove lokacije ( ima ih vise )

ersd.jpg

:lol:

Znači ova tema je... monstrum! I zlata vredna. Pročitao sam do 95. stranice, pročitaću i ostalo ali evo jedno opšte pitanje na koje je verovatno nemoguće odgovoriti, al’ ajde!

Upustili bismo se u komplet adaptaciju četvorosobnog (troiposobnog, zapravo) stana od 85m2 (u NS), starogradnja, skelet konstrukcija. Kad kažem komplet, podrazumevam sledeće (tu su i neke procene troškova koje sam lupio otprilike, mada na osnovu nekih cenovnika):

- zamena svih gipsanih pregradnih zidova (fuj) "pravim" zidovima, sa malterisanjem, krečenje itd. naravno (€2500-3000?)
- zamena svih strujnih i vodovodnih instalacija (praktično neophodno ako rušimo zidove) (€1000-1200?),
- zamena svih prozora PVCom (ukupno oko 9m dužine prozora plus dvoje vrata 80cm + 80cm) (€2000?)
- zamena celog parketa, dakle na svih 85 kvm (odnosno ploče u kuhinji, je li) (€2000?)
- zamene sve unutrašnje stolarije (tj vrata sa okvirima), nekih 6-7 vrata (€1800)
- kompletno opremanje jednog kupatila sa WCom plus malog pomoćnog WCa, sa mogućim izmeštanjem postojećeg kupatila da bi izlazila na spoljašni zid i dobila svoj prozor. (€2000-2500?)
- kompletna kuhinja, tj ploče i elementi u nekom pristojnom medijapanu, dužine oko 7m (belu tehniku već imamo) (€3000?)

Stavimo na stranu još mali milion "sitnica" koje se sad ne mogu predvideti, plus nešto nameštaja za koji imamo odvojen budžet, da li ima teorije da se ovako nešto izvede za ispod neke cifre od 15.000 ojra, koliko moja gore navedena konstrukcija ispada?

Napominjem da ne idemo na neka luksuznija rešenja kojih je bilo u ovoj temi (vrlo lepih, i ponekad ljubičastih :D) - skupe sanitarije, pločice, spušteni plafoni, skupa rasveta itd. – nego na neki osnovni komfor i kvalitet možda nešto iznad malo bolje novogradnje (Aleksandar d.o.o u kojem sad živimo je sasvim OK, čak odličan), pa se moje procene gorenavedenih radova zasnivaju na toj pretpostavci.

Takođe da spomenem da smo u NSu i da bismo svakako išli na jednu firmu (ili dve tri maksimum) po sistemu "ključ u ruke", jer ne dolazi u obzir da sami organizujemo posao, nismo dovoljno potkovani za to. Inače, prateći ovu temu imam sličan utisak kao i drugi, da smo u nešto boljoj situaciji u Vojvodini što se tiče majstora, i mada mrzim ovakve izjave na rasnoj osnovi, imamo iskustvo npr. sa mađarskim radnicima i apsolutno smo bili prezadovoljni, i mislim da bi ceo posao mogao da bude znatno lakši sa te strane. Radna etika je nekako drugačija ovde, austrougarska end ol det, mada fušera ima svuda, naravno.

Eto, raspisah se, ali najvažnije mi je da mi neko odmah obori "cenovnu konstrukciju" ako mislite da je nerealno, ili da (nadam se!) potvrdi da bi, povuci-potegni, moglo da se uklopi u tu cifru.

Poslednja izmena:
Лично, мислим да је цена повисока, мада многе од ових радова људи изведу сами а ти си нагласио да немаш искуства.
Верујем да ћеш се уклопити. Врата су ти прескупа, имаш да наручиш по мери за 70-80 евра по комаду. Добро, још праг и фарбање али то стварно није проблем ни за аматере.

Лично, мислим да је цена повисока, мада многе од ових радова људи изведу сами а ти си нагласио да немаш искуства.
Верујем да ћеш се уклопити. Врата су ти прескупа, имаш да наручиш по мери за 70-80 евра по комаду. Добро, још праг и фарбање али то стварно није проблем ни за аматере.

Hvala na mišljenju. Da, verujem da bi se neke stavke dosta mogle smanjiti, a opet, tu je mali milion troškova koji spadaju u ovakve radove i koje ne mogu uopšte da sagledam, pogotovo ovako, bez većeg iskustva. Imam iskustva sa projektima druge vrste, i princip je sličan za sve oblasti - bez veoma detaljnog plana i procene troškova, i poznavanje cele materije, ne može se doći do realne procene (ona će gotovo uvek biti preoptimistična!) tako da ćemo se verovatno osloniti na konkretnu ponudu od neke građevinske firme koja može sve da nam završi po unpred (strogo) fiksnoj ceni i turi ključ u ruke.

Inače, zanimljiva je ova ponuda u Hrvatskoj za stan slične veličine: http://www.adaptacije.hr/stan85.html, pogotovo što im je ponuda standardizovana u odnosu na kvadraturu stana.

Izađe ispod 10.000 EUR sa PDVom (paprenih 23% kod njih) za vrlo sličnu specifikaciju radova (iako stvarno ne mogu da znam o kom je kvalitetu materijala reč, pa ni o kvalitetu radova na kraju krajeva itd.) Dodaj cenu kuhinje i PVC prozora, i cifra nije daleka od moje prvobitne procene.

Komentari? Možda neko može i da uporedi Hrvatsku i Srbiju sa aspekta ove vrste radova.

Hvala na mišljenju. Da, verujem da bi se neke stavke dosta mogle smanjiti, a opet, tu je mali milion troškova koji spadaju u ovakve radove i koje ne mogu uopšte da sagledam, pogotovo ovako, bez većeg iskustva. Imam iskustva sa projektima druge vrste, i princip je sličan za sve oblasti - bez veoma detaljnog plana i procene troškova, i poznavanje cele materije, ne može se doći do realne procene (ona će gotovo uvek biti preoptimistična!) tako da ćemo se verovatno osloniti na konkretnu ponudu od neke građevinske firme koja može sve da nam završi po unpred (strogo) fiksnoj ceni i turi ključ u ruke.

...
Овде постоји један мали проблем.
Наиме, ретко која грађевинска фирма ће понудити опцију кључ у руке и узети у обзир непредвиђене радове којих може бити веома много приликом адаптације. Ти радови могу бити од конкретних радова на санацији или адаптацији па до баналних ствари типа одвожење шута. Друго, рецимо, постоји влага у зиду а кључ у руке не подразумева исушивање влаге већ само малтерисање површине. Проблем остаје.
Зато је много боље да се уђе у материју и да се прецизирају радови са обавезним нагласком на непредвиђене радове. А најјефтинија варијанта је унајмити грађевинског инжењера и платити га да спроведе цео посао. То може да уради и пензионисан човек а његова пристојна дневница се вишеструко исплати.
Размислите о томе.

Sve kapiram, mislim, oko toga se i vrti ova cela tema, da li je moguce uposliti jednu firmu da ti sve završi, ili treba sam angažovati majstore ponaosob pa im čučati nad glavom? Teško mi je da poverujem da ozbiljnija firma ne može da predvidi veliku većinu potrebnih radova i da napravi računicu na osnovu toga, sa odstupanjem od +-5%. Mislim, ni ja kao investitor ne mogu da ulažem u rupu bez dna, budžet je takav kakav je. Ne mogu da ulažem po principu, pa krenućemo, pa šta sve iskrsne usput! Hmm, velika je to dilema, da ne kažem rizik. Ispada da moraš imati "budžet bez dna" da bi se upustio u tako nešto...

Sve kapiram, mislim, oko toga se i vrti ova cela tema, da li je moguce uposliti jednu firmu da ti sve završi, ili treba sam angažovati majstore ponaosob pa im čučati nad glavom? Teško mi je da poverujem da ozbiljnija firma ne može da predvidi veliku većinu potrebnih radova i da napravi računicu na osnovu toga, sa odstupanjem od +-5%. Mislim, ni ja kao investitor ne mogu da ulažem u rupu bez dna, budžet je takav kakav je. Ne mogu da ulažem po principu, pa krenućemo, pa šta sve iskrsne usput! Hmm, velika je to dilema, da ne kažem rizik. Ispada da moraš imati "budžet bez dna" da bi se upustio u tako nešto...

Грађевинске фирме које раде кључ у руке системом, углавном зрађују на непредвиђеним радовима. Понекад се деси да "превиде" управо најскупље радове без којих је немогуће завршити уговорене радове. Онда ти остаје опција да сам нађеш другог извођача који ће одрадити неуговорено (а при томе ти извођач "кључа у руке" седи за вратом и објашњава како губи време а време је новац) или да прихватиш, обично нереалну понуду извођача чији су запослени већ ту и који, гле игре случаја, баш има све потребно да изврши непредвиђене радове. Уколико имаш уговор, могуће је дићи тужбу по закону о облигационим односима за склапање неповољног уговора али то је тешко доказиво и нема сврху.
Адаптација, са искусним грађевинцем који ће урадити предмер радова и која пређе планиране трошкове за 30% је успешно изведена адаптација.
Без доброг планирања, адаптација уме да пређе и 300% предвиђене вредности.
Зато кажем, не журите, ако радови треба да трају 3 месеца, планирајте најмање 6.

evo ti mog primera...
radio sam rekonstrukciju i adaptaciju potkrovlja.
angazovao samgradjevisnku firmu kao izvodjaca radova jer sam moroa da idem preko kredita jer nisma imao potreban iznos.
ugovor je odradjen na osnovu predmera radova.
dakle - dogovor je bio da se odradi prica iz predmera uz njihovu izjavu da nece biti znacajnijeg odsuptanja - tj ne vise od +-5% a da cemo naknadne radove - oni koji se ne mogu uociti u trenutku sklapanaj ugovora - biti posebno dogovaranje. ja sma im i naglasi oda do 5% odsupanja prihvatam.

pod nepredvidjenim i dodatnim radovima su mi specificirali npr - da u ovom trenutku ne mogu sagledati da li je neka noseca greda trula itd pa kada se rascisti sve i kada se dodje do gole grede bi se tako nesto moglo videti i naglasili su da bi naknadni rad bio u zameni takve grede i da takav trosak nije pokriven predmerom - sto je i logicno.

epilog je - prokleti sud!!!

dakle, oni su STRASNO omasili mere iz predmera - da li su stvarno vise materijala iskoristili ili lazu, ili su namerno smanjivali mere u predmeru radova - ne znam. meni su mere iz predmera bile normalne.
ugovor se poziva na predmer sa konkretnim mereama i listignom stavki radova.
ja sam ih svakodnevno upozoravao da ako ne mogu da ispostuju neku poziciju iz predmera pre pocetka radova na toj stavci - da mi jave, da mi vrate novac za tu poziciju a ja cu angazovati ekipu koja ce biti u mogucnosti da to realizuje sa ugovoreni novac. za 2 pozicije su mi vratili novac i ja sam angazovao druge radnike privatno i zavrsio posao.

problem je sto na VELIKIM pozicijama meni nista nisu javili - premasili su MNOGO bez da me konsultuju i traze odobrenje izmena i pokusali su da naplate tako nesto. drugim recima - pokusali su da mi prodaju nesto sto ja nisam nameravao da kupim. Apsolutno ne ulazim u to da li su oni stvarno toliko omasili - preko 30% na nekim pozicijama ili su fingirali. ja nikakve anekse nisam potpisivao a nikakvi aneksi ugovora mi nisu ni nudjeni na potpisivanje a kao sto rekoh, i pored mog upozoravanja me nisu obavestili pre pocetka rada na konkretnim pozicijama da ce biti ogromnih omaski - a 30% omasaja ne moze neko strucan da ne primeti u startu.

od nepredvidjenih radova je jedino bilo otpusavanje odvoda za otpadne vode. i to naravno prihvatam.

nemam cifre ispred sebe ali sudskim putem pokusavaju da naplate preko 25% od ugovorenog iznosa na ugovoru na koji se i oni pozivaju.
ja sam im isplatio ugovorenu cenu + nudio sam im dodatnih 3% na sve pozicije na kojima su radili medjutim oni nisu htel ini da cuju.
epilog je da je sada na sudu, troskovi na advokate itd...

zbog toga je VRLO bitno da imas ugovor koji tebe stititi od nesposobnih/nesavsenih izvodjaca - overen u sudu/opstini. ne bi bilo lose cak i da angazujes advokata iz te price koji ce ti dati dodatne savete u vezi sa ugovorom koji potpisujes...naravno - ovo sve ti pricam u slucaju da angazujes pravno lice izvodjaca radova.

Uh, to su ti horori koje naravno želim da izbegnem po svaku cenu. Mnogo mi je žao što ste se našli u takvoj situaciji, ali ona deluje za nijansu povoljnija po tebe od ove prethodne. U drugom slučaju izvođači pokušavaju da naplate radove izvedene mimo ugovora (ili aneksa), a u prvom da ucene investitora nekakvim skupim dodatnim radovima još u toku izvođenja, t.j. da prinude investitora na takve anekse. Sve u svemu, ovo drugo je lukavije jer onda imaju zakonsko pokriće.

Uf, kome sve to treba u životu..! Mislim da se sve svodi na to da treba naći izvođače koji imaju odlične preporuke i zadovoljne mušterije iza sebe. O biranju "najjeftinije ponude" ni govora... Sve je ovo vrlo poučno, hvala!

dobbs, evo i par mojih reci, nadam se da ces izvuci nesto korisno iz svega:
1.) Slazem se sa R.Ziskar da je cena malo jaca. Medjutim garantujem ti da ce te, po zavrsetku radova, planirana adaptacija kostati minimum 20% vise nego sto si planirao. Vise cak i od navedenih cifara koje si napisao. Voleo bih da me posle adaptacije demantujes, ali na moju ili nasu zalost, ovo sto je Drizzt napisao je neminovnost, u ovom ili onom obliku, pogotovo kada nemas iskustva sa onim u sta se upustas. Ne mora sve zavrsiti na sudu, ali po pravilu uvek mora nesto da uspori i poskupi, a takve situacije na zalost ne biraju vreme.
2.) Ako nisi vest ili strucan, preporucio bih ti da definitivno angazujes nekoga ko jeste. Kada sam adaptirao stan angazovah tzv "strucni nadzor", odnosno arhitektu koji mi je radio i statiku a koji je sticajem okolnosti autor objekta u kojem je potkrovlje koje sam adaptirao, te mi je pored njegove strucnosti znacila i cinjenica da on ipak najbolje poznaje zgradu koju je projektovao. Veruj mi da je vredelo svakog eura ponaosob. Za rekonstrukciju krova i adaptaciju stana od 140 kvm platio sam ga 300 eura, plus nekih 200 koliko je kostala razrada detalja u osnovi i presecima radnog projekta, uglavnom oko konstrukcije, statike itd. Po meni to nije skupo i moze ti u mnogome ustedeti kilometre zivaca, ako nista drugo.
3.) Ne bih da te plasim, samo pokusavam da pomognem da razumes da bez ozbiljne dijagnoze, tj. predmera i predracuna, ne treba da planiras ozbiljno renoviranje. Drugim recima, ako budes knapirao planirani budzet imaces neprijatnosti koje mozes izbeci samo na jedan nacin, tako sto ces krajnju cifru za sve sto planiras da uradis, ali zaista sve, povecati za minimum 20% (moj savet ti je 30%) i time se, ako nista drugo, pripremiti za eventualna iznenadjenja, prekide radova, promene planova u toku izvodjenja i ostale glavobolje. U svakom slucaju neces imati dodatni kosmar ako, recimo, pozajmljujes novac za adaptaciju.
4.) Takodje je tacno da ako ti obecaju da ce biti gotovo za 2,5 meseca da ce trajati 4, 100%. Meni su obecali 3 a trajalo je 5+

Htedoh reci oprez,
i pamet u glavu:deda:

Back