A šta ako bi Crkva plaćala porez?

Da je neko uopste citao uvod teme (ali ne, bitno je da se nesto kaze, bilo sta, "opljune" po mogucnosti), video bi da drzava uopste ne razmislja o tome, vec neki "analiticari", pa i taj porez koji oni spominju je samo na nekretnine i na necrkvenu robu (brosure, knjige, predmeti i sl.), a sto ne cini ni 1/10 budzetskog deficita.

Ali, za nekretnine je prvo uslov da se vrate crkvi (restitucija) sto jos nije sprovedeno u ovoj zemlji niti ce uskoro.

Kad bi se uveo porez na nekretnine crkvi, onda bi to znacilo da mora da joj se i vrate, a to bi dalje znacilo da bi mnogima bila imovina oduzeta jer su je bespravno zauzeli (oteli) '45.

Da je neko uopste citao uvod teme (ali ne, bitno je da se nesto kaze, bilo sta, "opljune" po mogucnosti), video bi da drzava uopste ne razmislja o tome, vec neki "analiticari", pa i taj porez koji oni spominju je samo na nekretnine i na necrkvenu robu (brosure, knjige, predmeti i sl.), a sto ne cini ni 1/10 budzetskog deficita.

Ali, za nekretnine je prvo uslov da se vrate crkvi (restitucija) sto jos nije sprovedeno u ovoj zemlji niti ce uskoro.

Kad bi se uveo porez na nekretnine crkvi, onda bi to znacilo da mora da joj se i vrate, a to bi dalje znacilo da bi mnogima bila imovina oduzeta jer su je bespravno zauzeli (oteli) '45.

А да би се испоштовао принцип, морала би се вратити и сва остала отета имовина – а то је нешто што ова држава никад неће учинити, бар не у пуном смислу.

А да би се испоштовао принцип, морала би се вратити и сва остала отета имовина – а то је нешто што ова држава никад неће учинити, бар не у пуном смислу.

Upravo na to i mislim - dakle SVA imovina bi morala da bude vracena pravim vlasnicima, a ne znam koliko bi to nekima od ovih sto "pljuju" sa teme odgovaralo i koliko se oni sami ne nalaze medju takvima od kojih bi se moralo oduzeti oteto.

treba oporezivati sve verske zajednice u Srbiji... Italija od oporezivanja Crkve godisnje dobija 2 milijarde evra, a nama koji zivimo u Srbiji, zivimo mnogo teze od Italijana, nama je tek svaki dinar vazan

ako svi doprinosimo razvoju drzave i izlasku iz krize, ne vidim zasto bi SPC i popovi bili postedjeni....

ionako neki vole da govore da je Crkva jedan od stubova srpstva... eto joj prilika da se dokaze

Ali u toj istoj Italiji, kao i recimo u Austriji, ako se izjasnis kao katolik, moras mesecno da platis crkvi clanarinu, ne znam tacno koliko, ali nije bas ni mala cifra. Takodje i z drzavnog budzeta, ta ista crkva u Italiji dobije novac... Ako ne daj Boze zakasnis dva meseca, odmah se daje uterivacima dugova i oni ti naplate trostruko dug...I kazi mi sada zasto ta crkva u Italiji ne bi placala porez, kad na finjaka uzima od gradjana i iz drzavnog budzeta?
Nasa Crkva ne trazi nikakvu mesecnu clanarinu, ne uzima novac iz drzavnog budzeta, pa zasto bi placala porez drzavi?

Poslednja izmena:
A možda da se uključiš u Vučkovu "borbu protiv korupcije i kriminala"...pa bi shvatio da su 2 mil smešne pare...drži se ti onih para koje nisi poklonio...nego su ti oteli...platio si ti poreza i poreza...samo ne znaš čemu i kome...ali to ti ne predstavlja problem...jbt, fantastični ste

- - - - - - - - - -

a koliko imaju evroatlanski fanatici koje ti predstavljaš??? koliko grama mozga Vi imate..to se nisi zapitao...pa da ima grama možda bi se i zapitao...

ja placam svoj porez, meni je savest cista.. a sad gde te pare idu, ne znam... znam samo da je moj racun prem drzavi cist

ko je evroatlantski fanatik? gde sam ja spominjao Evropu? nazalost opet potvrdjujes to o 2 grama mozga

Platim i ja porez na svoje usluge i proizvode, na svoju platu. I onda priložim mali deo već oporezovane plate Crkvi, a ti želiš da se sad to ponovo oporezuje? Kad im odnesem flašu ulja i vina ja sam već oporwzovanim parama platio i porez u maloprodaji. I ti bi još jednom da država uzme deo na poklon?

Pa bilo bi odlično i da se ovde utvrdi tačan broj pravoslavaca (što popis sigurno ne pokazuje), pa neka ubuduće oni izdržavaju SPC.

Tako je, treba da se uzme model iz Nemacke, Austrije, Svedske ( a narocito iz Italije) gde ce vernici od svojih mesecnih primanja( nikako ne dobrovoljno)
placati ( autommatski im se oduzima od plate, penzije) 1,5- 3% mesecno.

U gorepomenutim drzavama te crkve ( i katolicka i protestantska) i cine nesto za narod, a te njihove institucije koriste i muslimani i pravoslavci,
koji naravno tamo ne placaju nikakav porez. Imaju svoje bolnice, razne humanitarne organizacije ( recimo staracke domove), ali je i svako
drugo obdaniste u vlasnistvu crkve.

Sve vise ljudi napusta crkvu da ne bi placali porez, ali koriste mrtvi ladni i dalje njihovu infrastrukturu.

Zar je pravoslavci ne izdržavaju? Šta bi ti "tačan broj" pokazao? Svako ima pravo da doživi veru na svoj način, čak i ako je ne praktikuje ispravno.

A sve što od države dobije? Čiji je to novac?

Tačan broj bi se trebao utvrditi zbog ideje, koja se ovde spominje (ništa zvanično, već razmena mišljenja na forumu), da vernici SPC ubuduće uplaćuju članarinu toj organizaciji, kako bi država prestala rasipati novac na nešto što dobar deo njenih građana ne zanima.

Tačan broj bi se trebao utvrditi zbog ideje, koja se ovde spominje (ništa zvanično, već razmena mišljenja na forumu), da vernici SPC ubuduće uplaćuju članarinu toj organizaciji, kako bi država prestala rasipati novac na nešto što dobar deo njenih građana ne zanima.

Imam neki osecaj, ne znam zasto, da bi se broj vernika drasticno smanjio, popovi bi ziveli u skladu sa svojom misijom i svestenicki poziv bi naglo postao neprivlacan.

Наведи шта Црква добија од државе?

Ne, uopšte nije. Ja sam recimo pravoslavac! :lol:

A ni ne sumnjam da bi broj itekako opao, kada bi se uvelo da deklarisani pravoslavci plaćaju članarinu ili šta već Crkvi.

У Војводини се плаћа парохијал и тамо има више деце на верској настави него што је случај јужно од Саве и Дунава где су прилози Цркви добровољни.

Back