✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Malo za tvoj patriotizam:"more i luka..." ybg-nema gi više-malkice nam se patrija smanjila...

Када чујем ту војну музику. :roll: Музика нема везе са патриотизмом, са војском, са бирокатијом, са корупуцијом и свим осталим "дивотама" које чине државу.

Музика зе ту ЗЛОУПОТРЕБЉАВА. Мизерни циљеви због којих се данас воде ратови ( а који се пре свега воде зарад очувања богатства богатих... који наравно не ратују) одевају се у узвишена осећања која човеку пружа уметност пре свега музика. Па рат испада нешто божанствено, пријатно, узвишено! Која је то превара!

Шта је рат стећи ћете најбољу представу не из филмова, не из документараца него из описа оних који су у рату учествовали. Дела попут "Српска трилогија" Стевана Јаковљевића или Сећање на Каталонију Џорца Орвела. Ту ћете стећи представу шта је рат и колико је он "узвишен". Баш "попут музике".

Јесте, ја сам лепо у теми Океан писала о томе како се узвишена осећања злоупотребљавају за свакојаке сврхе, и тако правдају.

Погледајмо само овај спот. Неко би још због пар врхунских кадрова са почетка могао постати и националиста. :roll:

Poslednja izmena:
Чисто да вас обавестим.

Еволуција фаворизује сарадњу појединаца у групи а не сарадњу у смислу љубави према човечанству и према свим бићима уопште. Таква стремљења немају шансу у еволутивној утакмици.

Оно што има шансу јесте окупљање појединаца под заставу, клуб, удружење а све ПРОТИВ друге заставе , клуба , удружења. На тај начин повезанија , многоборјнија група побеђује ову слабију...а појединца просто прегази.

Као и оне који воле цео људски род.

Укидаље себичности нема везе са масама, већ са индивидуом. Она једина може досећи у себи трансцендентни морал који брише границе како између индивидуа тако и између нација и племена. Остали се удружују у групе зарад борбе против других група и зарад ничег више.

i to nece da uradi nikakva evolucija vec drustvo....kroz obrazovanje...mada i to je tesko jer se upravo stimulise individualizam i darvinisticki zakon prezivljavanja najsposobnijih....a nesebicnost se pokazuje obicno u marketinske svrhe.....u ime ,,humanizma,,.....iako svi ti fondovi zapravo oslobodjeni poreza(naravno to humanistima nista nije znacilo):roll:....pa tako i vuk sit i ovce na broju....:lol:

Da, i HOĆE i NEĆE.

Posmatranjem ili analizom dogadjaja spolja dolazi se do izvesnih spoznaja i zaključaka ali se oni ne mogu generalizovati.
Da bi se došlo do ispravnih zaključaka neophodno je posmatrati pojedinca ali i posmatrati pojedine grupe okupljene oko neke ideje ili pripadnosti (ono što je dotakao Oziman). Istovremeno, neophodno je posmatranje ne samo za jedan kratki period već za jedan izuzetno duži period koji nadmašuje život jednog čoveka ili jedne generacije.
Treba jasno razdvojiti saradnju ili kooperativnost pojedinaca ili veće grupe zarad zajedničkog cilja nezavisno od njegovog predznaka. Razmatranje ovog "elementa" je jako kompleksno i iziskuje uključene sve nauke i saznanja ljudske vrste. Zaključak kojeg je izveo nosioc eksperimentalne analize je više nego skroman pa je zato uradjen pre-optimistički a to znači da je samo majušnim delom ispravan.

Znam da duži tekstovi nisu popularni i prihvatljivi ali jednostavno, kako se može reći nešto ozbiljnije i detaljnije ako želimo da od uzajamne komunikacije bude i neke koristi - bar za pojedince.

Tačno je da danas u ovom svetu prevladava negativno nastojanje čoveka, da deluje pre-sebično što sasvim sigurno sankcioniše i društvo svojim odnosom prema takvoj jedinki ali (dugoročno) sankcioniše (uslovno rečeno) i duhovni zakon. Izvesna doza "sebičlika" (ego u čoveku) ima u zadatak da osobi omogići zdravi i izbalansirano opstajanje u ovom svetu. Ako ova pojava izadje iz okvira optimalnog postala je pasija i ona biva sankcionisana....
Evolucija svesti u čoveku kao jedinki postoji i kreće se u onom pravcu o kojem i govore duhovne nauke i učenja - da pojedinac sagleda jedinstvo života i pruži celom životu ljubav. Medjutim, ovde se niko ne zapita koju i kakvu ljubav. To je nepristrasna ili nesebična ljubav (koji mnogi pogrešno shvataju i tumače). Ona podrazumeva da druge ne osudjujemo za njihova dela i da im damo prostora da žive život na svoj način sve dok ne počnu ugrožavati druge oko sebe. Drugačije rečeno ljudi iz svojih potreba, shvatanja ili nerazumevanja mogu odabrati da ne rade i žive beskućnički što nikada ni u jednoj zemlji i neče biti istrebljeno...

Saradnja radi negativnih i sebičnih ciljeva kod ljudi je često izraženija i tu se uglavnom nadju ljudi sa još nedovoljno evoluiranom svesti - koja je duhovnog a ne intelektualnog karaktera. Ovo odmah govori da školski sistem ne podiže svest ljudi iako školski sistem može doprineti da pojedinčev i društveni moral budu malo čvršći i da pomognu u pozitivnom delovanju - koji se, po pravilu, uvek raspadnu u kriznim situacijama poput one koja je svojevremeno eskalirala u ovoj zemlji...

Porodica je izvesna grupa u kojoj jedinka uči ekspanziju svesti i ljubav još prema nekom pored sebe a ne samo prema sebi. Nadrastanjem te ljubavi i saradnje pojedinac polako sebe otvara prema pripadnicima svoje rase, svoje nacije, svoje klase... dok prema ostatku još uvek neguje odbojnost i neprijateljstvo....

Da skratim, evolucija svesti čoveka kao jedinke ide u pravcu rada za interes celine a ne samo za lični interes i to je jedinstveni cilj života kojeg pomažu i duhovni zakoni. Medjutim, hoće li na planeti zemlji doći do trenutka da nestane sebičnosti i nekooperativnosti? Rekao bih da će ovi polako podizati svoju granicu sa donje strane ali da nikada neće nestati. Zašto? Jednostavno što iz ovog sveta polako odlaze one jedinke (i više mu se ne vraćaju) koje su dosegle potrebni i neophodni minimum duhovne evolucije dok istovremeno dolaze nove jedinke koje tek započinju taj isti ciklus učenja, života i rada. Jer, škola kao i svaka druga škola jeste proces a sami život je ne učenje iz knjiga več učenje iz svojih postupaka ili dela i njihovih efekata...

Intelektualno svi mi znamo da ne treba biti sebičan, da ne treba činiti negativna dela prema drugima, da ne treba druge mrziti... Ali, kada nas život dovede u odredjenu situaciju otkrivamo da nismo sposobni da živimo u skladu sa našim intelektualnim shvatanjem, verovanjem ili učenjem... E, tada imamo priliku da testiramo sebe i poradimo na samo-korekciji.

Kada neko učini dobro i nesebično delo (vrati nadjeni novac od desetine hiljada eur-a, ili nesebično pomogne) svi mi zdušno zagrajamo da bismo baš mi to isto uradili. Medjutim, kada nam se to desi većina nas zaboravi šta je pričala pa radi u skladu sa svojim stanjem svesti koje odredjuje naša ponašanja....

Juče u trolejbusu ide jedan čovek sa porcijom u ruci tražeći dobrovoljni prilog. Njih dvoje ili troje je dalo po koji dinar. Većina nije. Ali, baš ispred mene devojka koja je išla na posao, nosila je u kesi kupljeni doručak za sebe. Video sam kako je onom čoveku svoj doručak dala zajedno sa kesom bez ijedne reči. Shvatio sam da nije imala ništa da mu da, a po njenoj proceni, trebala je dati da pomogne gladnome.
Ne govorim ovde o njenoj ispravnoj ili neispravnoj proceni već o tome da je izuzetno nesebično odreagovala u skladu sa svojom procenom...

Jednostavno, život je jako kompleksno učenje koje pojedinca vodi ka kooperativnost, saradni i delovanju da sve to bude za dobrobit celine a ne samo zaličnu ili za dobrobit jednog dela ili većine zajednice...

Погледајмо само овај спот. Неко би још због пар врхунских кадрова са почетка могао постати и националиста.

Pa ne bi on mogao postati nacionalista da nije prirodno mentol pa da ima potencijal da postane nacionalista. Ja ne mogu da osuđujem ograničenog čoveka kao vi što radite.
S druge strane, da srpski političari imaju malo više osećanja nacionalne pripadnosti i dužnosti prema naciji, sigurno bi nam bilo bolje nego što je sad.

Ovaj svet je pun ljudi svih nivoa ili stanja svesti a to znači i naučnika svih nivoa svesti.
Svako od njih će otkrivati zakonitosti koje odgovaraju njegovom stanju svesti dok će sa druge strane, svako od nas prepoznavati i prihvatati upravo ona otkrića, dotičnih naučnika, koja odgovaraju našem ličnom stanju svesti.
U sveukupnom procesu, svako od nas u jednom trenutku, neko pre neko kasnije, načini izvesni majušni skok svesti pa je u skladu sa time, iako jedva prepoznatljivo, postao nesebičniji, kooperativniji...
Proces koji je izuzetno spor a koji se nama čini kao da i ne postoji te da smo mi onakvi kakvim jesmo, jednom zauvek dati baš takvim i da je baš tako jedino ispravno.
Jedino je ispravno da se menjamo u skladu sa svojom mogućnošću da živimo izbalansiranim životom. Jer, sve ono što zaplovi rekom sigurno će pre ili kasnije stići do mora... Druga mogućnost ne postoji.
Naša "sudbina" je postajanjem nesebičnim, kooperativnim i sa mogućnošću da radimo za dobrobit celine.
Otpor izbalansiranim promenama u tom pravcu donosi otežani život sa bolom i patnjom...

pa dobro...ja sam protiv ratova. i ne vidim im nijednu drugu svrhu osim politickih igrica i tovljenja onih koji ratove uprilice drugima. to samo zahvaljujuci tome sto su ljudi podeljeni pre svega religijom, pa nacijom, rasom, jezikom. a ljudi su nezadovoljni i pristanu da ratuju za tudj racun misleci sta...da ce im biti bolje, da je to neko herojsko delo. ja to ne znam, jer ja u ratu nista drugo ne vidim osim onog navedenog. kakv crni narod i nacija...sve je to tov stoke, kojima to dodje ko jedna velika igrica. malo cemo da pucamo i ubijamo ovamo, malo tamo. pre nego sto je poceo ww2 nemci, kao narod, generalno su bili jako nezadovoljni zivotom i stanjem.
uvek strada obican covek, ako ne fizicki, onda psihicki.

pa dobro...ja sam protiv ratova. i ne vidim im nijednu drugu svrhu osim politickih igrica i tovljenja onih koji ratove uprilice drugima. to samo zahvaljujuci tome sto su ljudi podeljeni pre svega religijom, pa nacijom, rasom, jezikom. a ljudi su nezadovoljni i pristanu da ratuju za tudj racun misleci sta...da ce im biti bolje, da je to neko herojsko delo. ja to ne znam, jer ja u ratu nista drugo ne vidim osim onog navedenog. kakv crni narod i nacija...sve je to tov stoke, kojima to dodje ko jedna velika igrica. malo cemo da pucamo i ubijamo ovamo, malo tamo. pre nego sto je poceo ww2 nemci, kao narod, generalno su bili jako nezadovoljni zivotom i stanjem.
uvek strada obican covek, ako ne fizicki, onda psihicki.

обичан човек је необичан...
верује у што већу лаж.
увек га изненади природан ток догађаја.

samo ti uprilice rat. i kazu e idi ratuj za boga, veru, narod..znas...ugrozavaju tamo neki. i onda ljudi to prihvate tako, ako ne prihvate primoraju ih da prihvate. ne ostave ti izbor da odbijes da ratujes za tudje prizemne ciljeve, koji se predstavljaju kao nekakvi ideali. naravno, jedna strana kada krene, druga htela ili ne mora da ucestvuje. i na kraju bude samo jako puno zrtava, ko da nije dovoljno zrtava koje postoje i u uslovima prividnog mira.

samo ti uprilice rat. i kazu e idi ratuj za boga, veru, narod..znas...ugrozavaju tamo neki. i onda ljudi to prihvate tako, ako ne prihvate primoraju ih da prihvate. ne ostave ti izbor da odbijes da ratujes za tudje prizemne ciljeve, koji se predstavljaju kao nekakvi ideali. naravno, jedna strana kada krene, druga htela ili ne mora da ucestvuje. i na kraju bude samo jako puno zrtava, ko da nije dovoljno zrtava koje postoje i u uslovima prividnog mira.

рат је освајачки.
шта је одбрана?
а што су увек браниоци криви?

Back