✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Ал пази ово, да ми рецимо, сада, у 21. веку, породица тражи да ме принесе као жртву богу Јанусу, ја не бих пристала, без обзира на степен љубави према њима.
Јер неки принципи превазилазе ту личну љубав према ближњима. Пристајући на ту жртву, ја пристајем на варварство.

Али бих се жртвовала ако су њихови животи у питању.

Није свака жртва иста жртва, разум је ипак врховно начело.

- - - - - - - - - -

ako pogledas iz ugla nekoga ko je odrastao u nekom plemenu, ono sto je za tebe idiotsko, za tog nekog nije. pretpostavljam da ne zelis da skontas da primer ko primer nije bitan, vec je bitno to da biti nesebican ne znaci delovati, ako to tebi ne skodi, nego znaci delovati i kada tebi skodi.

Ок, са свешћу примитивног човека у примитивном друштву - пристала бих. Са садашњом свешћу у примитивном друштву - не бих пристала.

Ал пази ово, да ми рецимо, сада, у 21. веку, породица тражи да ме принесе као жртву богу Јанусу, ја не бих пристала, без обзира на степен љубави према њима.
Јер неки принципи превазилазе ту личну љубав према ближњима. Пристајући на ту жртву, ја пристајем на варварство.

Али бих се жртвовала ако су њихови животи у питању.

Није свака жртва иста жртва, разум је ипак врховно начело.

- - - - - - - - - -

Ок, са свешћу примитивног човека у примитивном друштву - пристала бих. Са садашњом свешћу у примитивном друштву - не бих пристала.

primer je nebitan...ne krij se iza primitivno i varvarski.

То је та дилема у правним наукама - да ли правне норме треба да буду само процедуралне природе, или треба да имају одређени морални садржај?
Ако се прихвати ово прво, онда многи угњетавачки закони, попут режима апартхејда у ЈА, јесу легални. Ако се прихвати ово друго, онда се трага за метафизичким темељима морала.

- - - - - - - - - -

primer je nebitan...ne krij se iza primitivno i varvarski.

Наравно да је битан, јер ако није, онда заиста можеш оправдати режим апартхејда, законе нацистичке Немачке, итд.

covek kada cini i najvece zlo uvek veruje da je to dobro......svi zakoni su bazirani na izvesnom konvencionalnom,drustveno-prihvatljivom moralu datog vremenskog razdoblja...tako je i dan danas....tako ce i biti ....koliko je nivo svesti drustva u kome nastaje toliko je i zakon moralan....mada se cesto prave i rupicatsi zakoni jer sve parlamentarce finansiraju bogatasi i kroje zakone kako im odgovara......

То је та дилема у правним наукама - да ли правне норме треба да буду само процедуралне природе, или треба да имају одређени морални садржај?
Ако се прихвати ово прво, онда многи угњетавачки закони, попут режима апартхејда у ЈА, јесу легални. Ако се прихвати ово друго, онда се трага за метафизичким темељима морала.

- - - - - - - - - -

Наравно да је битан, јер ако није, онда заиста можеш оправдати режим апартхејда, законе нацистичке Немачке, итд.

dobro...mozes da budes i clan svemirskog broda, i brod se pokvari i ti jedina znas da popravis taj kvar. ali, ako izadjes velika je verovatnoca da se neces vratiti iz nekog razloga. pri tome na brodu postoji jedna kapsula u kojoj mozes da zbrises. dal izlazis napolje popravljas brod i umires, radi spasa ostalih clanova posade ili bezis u kapsuli.
ko sto rekoh primer je nebitan.... dal si clan plemenske zajednice ili mehanicar u svemirskom brodu.

Не могу ја да се жртвујем за "народ", неки апстрактни ентитет. Ја могу да се жртвујем за реалне људе, реалну особу, реалан скуп особа.
А не за неку идеју колективног, као што су народ, идеологија, држава, раса, нација, јежим се тога.

Не могу ја да се жртвујем за "народ", неки апстрактни ентитет. Ја могу да се жртвујем за реалне људе, реалну особу, реалан скуп особа.
А не за неку идеју колективног, као што су народ, идеологија, држава, раса, нација, јежим се тога.

narod je nerealni entitet?pretila je totalna katastrofa...da dodje do jos gore havarije i mnogo ljudi bi umrlo da oni nisu usli i ohladili rekator.....nema to veze sa time sto pricas.....

narod je nerealni entitet?pretila je totalna katastrofa...da dodje do jos gore havarije i mnogo ljudi bi umrlo da oni nisu usli i ohladili rekator.....nema to veze sa time sto pricas.....

Они су се тада жртвовали за људе, сигурно им није у глави лебдела идеја "јапанског народа".

У таквим случајевима, политичке вође искористе ситуацију да секуритизују проблем на свим нивоима, и преузму кормило управо безбедносном граматиком која подразумева те опасне речи попут "народа", "нације", итд. Руља се пали на то, ево ти примера у нашој земљи колико хоћеш. Ништа не може да изазове јефтинији понос од позивања на "народ", ниједан понос није јефтинији од националног.

Они су се тада жртвовали за људе, сигурно им није у глави лебдела идеја "јапанског народа".

У таквим случајевима, политичке вође искористе ситуацију да секуритизују проблем на свим нивоима, и преузму кормило управо безбедносном граматиком која подразумева те опасне речи попут "народа", "нације", итд. Руља се пали на то, ево ти примера у нашој земљи колико хоћеш. Ништа не може да изазове јефтинији понос од позивања на "народ", ниједан понос није јефтинији од националног.

ja volim svoj identitetet,istoriji,tradiciju svoga naroda ....zemlju u kojoj sam rodjen i ljude sa kojima zivim sa svim vrlinama i manama.....i ne bih i menjo za sve pare ovoga sveta.......oni su se bas zrtvovali zato sto znaju ko su i sta i zasta se zrtvuju.....ko pljuje po svjim korenima pljuje po sebi.....nisam slepac da nasedam na nacionalisticke prevejane price politicara.....ali to sto su oni olosi ne znaci da je i moj narod narod olosa....kao i svemu u svakom zitu ima kukolja....

ja volim svoj identitetet,istoriji,tradiciju svoga naroda ....zemlju u kojoj sam rodjen i ljude sa kojima zivim sa svim vrlinama i manama.....i ne bih i menjo za sve pare ovoga sveta.......oni su se bas zrtvovali zato sto znaju ko su i sta i zasta se zrtvuju.....ko pljuje po svjim korenima pljuje po sebi.....nisam slepac da nasedam na nacionalisticke prevejane price politicara.....ali to sto su oni olosi ne znaci da je i moj narod narod olosa....kao i svemu u svakom zitu ima kukolja....

"Najjeftiniji ponos je nacionalni ponos. Jer onaj koji je njime obuzet otkriva time odsustvo individualnih osobina kojima bi mogao da se ponosi, pri čemu inače ne bi posegnuo za onim što deli sa milionima drugih. Onaj koji ima značajna lična sredstva, naprotiv, najjasnije će uvideti nedostatke svoje nacije, jer ih neprestano ima pred očima. A svaki bednik dostojan sažaljenja, koji nema ničega na svetu čime bi mogao da se ponosi, poseže za poslednjim sredstvom, ponosi se svojom nacijom kojoj upravo pripada: to mu pruža podršku i sa zahvalnošću je spreman da zasiti sve postojeće nedostatke i gluposti te nacije. Stoga će se, na primer, među pedeset Engleza jedva naći jedan koji će se složiti s vama kada sa odgovarajućim prezrenjem govorite o besmislenom i ponižavajućem licemerstvu njegove nacije: ali taj jedan je obično čovek s glavom."
citat: Шопенхауер

"Najjeftiniji ponos je nacionalni ponos. Jer onaj koji je njime obuzet otkriva time odsustvo individualnih osobina kojima bi mogao da se ponosi, pri čemu inače ne bi posegnuo za onim što deli sa milionima drugih. Onaj koji ima značajna lična sredstva, naprotiv, najjasnije će uvideti nedostatke svoje nacije, jer ih neprestano ima pred očima. A svaki bednik dostojan sažaljenja, koji nema ničega na svetu čime bi mogao da se ponosi, poseže za poslednjim sredstvom, ponosi se svojom nacijom kojoj upravo pripada: to mu pruža podršku i sa zahvalnošću je spreman da zasiti sve postojeće nedostatke i gluposti te nacije. Stoga će se, na primer, među pedeset Engleza jedva naći jedan koji će se složiti s vama kada sa odgovarajućim prezrenjem govorite o besmislenom i ponižavajućem licemerstvu njegove nacije: ali taj jedan je obično čovek s glavom."
citat: Шопенхауер

sve me potreslo.....sta kaze sponehauer......:hahaha:

sve me potreslo.....sta kaze sponehauer......:hahaha:
.....
Разлогом на човека, уместо разлогом на разлог (лат. Argumentum ad hominem, или само Ad hominem) је стари логички софизам и може се рећи безобразлук, коме су спонтано склони скоро сви људи, а који се показује у томе да опонент у разговору (расправи) не иде разлогом на разлог, него разлогом на човека и тако жели да обеснажи његову логичку и искуствену аргументацију.

- - - - - - - - - -

nemo da me nerviras cu te icepam ko novine......:evil::mrgreen:

И после се питајте што влада стереотип о вама националистима да сте силеџије и безумне сировине. Можда зато јер јесте, можда то и није стереотип :(

pa jasno je da sopenhauer nema moju logicku i iskustvenu argumentaciju.....jer je bio paranocini svaba.........introverta koji se plasio da ide kod brice da ga ne zakolje metafizicka volja?paranoika?ma daj bre palite .....:roll:

- - - - - - - - - -

И после се питајте што влада стереотип о вама националистима да сте силеџије и безумне сировине. Можда зато јер јесте, можда то и није стереотип :(

sta se primas necu te diram.....opusti se i citaj sopnehauera......:D

pa jasno je da sopenhauer nema moju logicku i iskustvenu argumentaciju.....jer je bio paranocini svaba.........introverta koji se plasio da ide kod brice da ga ne zakolje metafizicka volja?paranoika?ma daj bre palite .....:roll:

Шопенхауер nema moju logicku i iskustvenu argumentaciju.....jer je bio paranocini svaba? Јер је био параноични Шваба? То је РАЗЛОГ?
Не, чекај, то је:

Разлогом на човека, уместо разлогом на разлог (лат. Argumentum ad hominem, или само Ad hominem) је стари логички софизам и може се рећи безобразлук, коме су спонтано склони скоро сви људи, а који се показује у томе да опонент у разговору (расправи) не иде разлогом на разлог, него разлогом на човека и тако жели да обеснажи његову логичку и искуствену аргументацију.

Претпостављам да си спреман и да се жртвујеш за та узвишена патриотска осећања.

Ево шта сам писао о томе :

"Neka od danas zna ko nije znao da Srbija nije cilim iz usaka, da Kosovo nije svileni jastuk iz brusa, da Srbi znaju za nesto skuplje od glave."
" Pusti sad Obilicu i vranu i pirinac. Sta je to kazi mi tako skupo, skuplje od glave?

Ove recenice se pozivaju na patriotska osecanja, ljubav prema otadzbini, zrtvovanje za istu i slicno. Taj cin zrtvovanja je kroz istoriju uziman za vrlinu nad vrlinama. "Dati zivot za domovinu". "Ima li nesto lepse nego umreti za otazdbinu." i slicno. Takva razmisljanja su toliko naivna i bez osnova da ih mogu opravdati jedino "argumentom sile" koja stoji iza njih, i koja ih namece svima kao nesto vredno.
Ali nikakav argument sile ne bi opet bio dovoljan da tu "vrlinu" provlaci tako dugo. Tako da tu ima mocnijih temelja koji daju zivot besmislici i opravdavaju kako ratovanje tako i zrtvovanje individue u istom.

1) Prosnovni razlog je interes vrste naspram interesa individue. Neko ovde je to izneo rekavsi da mu je vaznija samo glava njegovog deteta. Dakle, VRSTA trazi svoje pravo nad individuom. To ima svoje metafizicke temelje koji ipak i kao takvi nisu ultimativni.
Vrsta je zarobljeni elan vital i ocuvanje vrste je kao cuvanje nekog vira u potoku, potpuno nesvesni samog potoka. Dakle ima nesto skuplje od vrste kao i od individue, a ako bismo uporedjivali vrednost to dvoje individua je metafizicki vrednija, jer probijanje Elan vitala moguce je samo kroz pojedinca, ne kroz mnostvo uspavanih ljudi zarobljenih u vrtlogu inertnosti sto i cini vrstu. Tako da pozivanje na uzvisenost zrtvavanja za vrstu nema mnogo osnova.

2) Drugi razlog je praktican. Ili ako susedno pleme napadne njegovo pleme sa ciljem da opljacka, ubije , odvede u ropstvo. onda je "patriotizam" zapravo motiv samodrzanja samog zivota. Ili ubij da ne budes ubijen. Kao takav on ima opravdanja Ovde dolazimo do onog problematicnog.
Na ovim opravdanim temeljima opstanka sada su razne drustvene parazitarne grupe zarad ocuvanja svojih privilegija, pretvorili "zrtvovanje za otadzbinu" u "zrtvavanje za bazen nekog VIP na vlasti. Za uvecanje necijeg bogastva. I taj cilj argumentom sile proglasili su za vrlinu. I sto je najgore ljudi nasedaju. Mada pitanje je da li stvarno nasedaju na to? Prilikom svakog jurisa u besmislenim ratovima postoje oni koji stoje u pozadini i ubijaju one koji se okrenu na suprotnu stranu. To je najbolje iskazano u ovim recima Milosa Obrenovica.
"Ako neko jurisa , moze da pogine ali moze i da ostane, ali onaj ko ne jurisa poginuce sigurno od moje ruke".
Tako da nema tu mnogo junastva. Sve se svodi na silu i prinudu a nijedna ideja, pogotovu ako je vestacka i nametnuta, ne moze da pobedi osnovne instikte samoodorzanja i intuiciju da je svet objekata idealan a da je ljudska individua staniste apsolutnog duha, da se sekundarno ne moze predpostaviti primarnom.Da se prednost bitisanja ne moze tako lako zrtvovati za materijalisticke banalnosti. Da ratovi koji nisu apsolutno nuzni i nametnuti nemaju opravdanja.

Gradnja kula od karata jeste upravo to. A gradnja onoga sto naslucujemo u sebi a sto ne nastaje niti nestaje, cilj je koji treba postaviti na pijedestal vrednosti nad vrednostima.

Није срамота, ја сам узела иштампала оних 20 нешто правила логичке аргументације са лепљиве теме овде, и носим са собом у торби. Кад год ми неко нешто каже, а нисам сигурна, ја вадим папир и тражим.

Rekoh ti ozimane smaras brate...samo copy-paste..podsecas na sektase sa religije.......samo je tvoja sekta Sopenehauer.....Barkli i Bergson.....sledece sto ocekujem jeste da mi postavis sliku pecine i chicu na nebu iz star treka.......:hahaha: ajde putuj igumane....

Back