2 miliona bivsih muslimana u Rusiji primilo Pravoslavlje !

To je bio samo jedan pojedinac koji ne mora znaciti da je bio pravi predstvanik muslimana i Dzihada.Dovoljno je reci da je veliki Saudijski Muftija osudio napad na Krscane u Aleksandriji i zamjerio je Papi sto se ne brine o muslimanskim zrtvama terorizma u Iraku.Ipak u tom napadu u Aleksandriji je povrijedjen i musliman tako da se ne moze reci da se muslimani slazu sa bombasem i da zele protjerati Krscane.Znaci nema razloga za nikakvo stvaranje autonomije ni drzave za Krscane.Dok u Kavkasu se muslimani ubijali u razrusen je Grozni tako da su Ruski vojnici cak silovali muslimanke i onemogucili su Ceceniji da postane nezavisna drzava.Ona je u stvari bila nezavisna do momenta kad su Ruski vojnici okupirali Ceceniju.
 
Poslednja izmena:
Ko donosi odluku za vodjenje dzihada u jednoj zemlji i koji sve razlozi moraju postojati za jedan tako ozbiljan potez?

To je jedno ozbiljno pitanje ali vecina muslimana slusa fetve Velikog Saudijskog Muftije koji izdaje fetvu za Dzihad.na primjer u vremenu kad su Sovjeti ratovali protiv Afganistanaca Saudijski Muftija je izdao fetvu o Dzihadu u Afganistanu.Sada je stvar malo komplikovanija jer se sumnja da organizacija Al kaida rukovodi fetvom Dzihada a poznato je da se Saudijska Arabija ogradila od Dzihada u Afganistanu i negirali su da je borba Talibana u stvari Dzihad.
 
A kad bi vodio Džihad protiv ovoga:
BMPT, šasija T-72, kompozitno-aktivni oklop, 2x30mm top, 1x7.62mm mitraljez, 2x30mm bacač granata, 2x130mm Ataka protivoklopni projektili...to bi Srbiji leglo ko budali šamar.

bmpt.jpg

Ово ће бити саставни део обновљене српске војске , ако збацимо еуропејце који спречавају развој армије.
 
Kavkaski muslimani vode Dzihad na Kavkazu i oni se bore protiv Ruske armije ali to ne znaci da muslimani zele zlo Rusima.Ono sto traze muslimani je Kavkaski Emirat koji bi se sastojao od republika Dagestan, Ingusetija, Cecenija, Kabardino Balkaria i Cerkesija.Oni vode stalno borbe kod Kavkaza i zele da Ruse primoraju da se povuku sa muslimanksih republika.Mislim da se muslimani nicega ne boje i da zele sacuivati ono sto su stekli nezavisnoscu Cecenije.

Екреме, ти ли си?

Какву ти то логику имаш - муслимани не желе зло Русима, али желе да им поцепају земљу.
 
Muslimani samo zele da budu nacisto sa Rusima i da vrate nezavisnost Cecenije i da stvore jednu zdruzenu drzavu od muslimanksih republika koji ce se zvati Kavkaski Emirat.Muslimani zele da podvucu crtu sa Rusima jer da nisu Rusi bili toliko zestoki prema muslimanima sigurno ne bi bilo Dzihada na Kavkasu.Sada muslimani zele da imaju svoju nezavisnost i da stvore muslimanksu republiku jer su je imali i zato muslimani zele da vrate ono sto je bilo i da se muslimani Kavkasa udruze ui da imaju svoju drzavu.Rusi su mnogo losi prema muslimanima i zele da muslimane ponize i muslimani ne zele biti ponizeni nego zele da otcjepe teritorije koje su muslimanske jer nikada Rusi nisu zivjeli na Kavkasu i zato Kavkas je oduvijek bio muslimanksi.nemojmo dalje ici otkud pravo Rusima da prisvajaju dio Gruzijske teritorije jer na to nisu imali prava jer su ucinili agresiju prema Gruziji i zato kad moze Rusija da se prosiruje onda je normalno da i muslimani zele da se prosire odnosno da stvore drzavu koja ce se zvati Kavkaski Emirat i u kome ce muslimani biti slobodni od Rusije.
 

Ma mamicu ti jehbem fundamentalistichku , mrsh bre stoko u rupu iz koje si izashao!!!!!!

MODERACIJA jel' vi vidite sta ova spodoba pishe ????????
Ал-Џихад је саставни део религије, не само екстремистичке, него и умерене.

На овом снимку на 0:15 се може видети и члан америчке владе Џон Бренан који каже да је Џихад легитимни део ислама с којим нису у сукобу:

 
Ал-Џихад је саставни део религије, не само екстремистичке, него и умерене.

На овом снимку на 0:15 се може видети и члан америчке владе Џон Бренан који каже да је Џихад легитимни део ислама с којим нису у сукобу:


Mogu da zamislim kakva je to religija kojoj je to osnova z:cry:
 
Islam ne trpi razlicitosti i druge vjere. Male razlike unutar Islama kostaju mnogo zivota, a kamoli kad su hriscani u pitanju.

To je miks hriscanstva i judaizma, kopija Biblije, Tore i Talmuda, samim tim vjestacka vjera.

Malo procackajte netom, vidite bezbroj cuda po pravoslavnim manastirima pa se upitajte koliko ste izgubili prelaskom u vjestacku vjeru. Izgubili ste sebe.

Ponekad se upitam..zasto domaci muslimani, kod nas u RS i BiH recimo, postuju Prokopijevdan... ni oni ne smiju da se kupaju :D
 
'Džihad (arapski: جهاد, „napor, borba“) je prema islamskom vjerovanju borba protiv zla i borba za ostvarenje dobra. Ne odnosi se nužno na borbu fizičkim putem, nego i na duhovnu borbu naprimjer protiv strasti (nefsa), odnosno šejtana i grijeha.

Muslimanima nije dozvoljen agresivni rat, ali im se naređuje odbrana ukoliko budu napadnuti odnosno ako im egzistencija bude dovedena u pitanje. Takva vrsta rata se naziva džihad ili sveti rat.

Postoje različita tumačenja pojma džihad što od strane muslimanskih učenjaka, što od strane nemuslimana uključujući mas medije, a mnoga tumačenja nisu u skladu sa Kur'anom, svetom knjigom muslimana i često su zloupotrebljena, tako da džihad često ima negativan prizvuk u anti-islamskim i zapadnim medijima, ali i od strane radikalnih struja u islamskom svijetu.'
http://bs.wikipedia.org/wiki/Džihad
 
Kopti nemaju prava traziti svoju drzavu jer oni zive u Islamskoj drzavi.Zabranjeno je muslimanima da daju teritoriju za Krscane jer muslimani imaju Egipat i oni zele da zive dobro sa svima.Niko ne ugrozava Kopte i svi su osudili dogadjaj u Aleksandriji pa cak i Saudijski muftija.

Ako pravoslavci ne mogu da se odvoje od islamske drzave odkud tebi pada na pamet onda dzihad u Srbiji.
Zivis u hriscanskoj zemlji i budi zadovoljan nista ti ne fali.

Ali ti uporno dokazujes da si nas hriscane klao ko zeceve zarad islama.

Kulturan si ti momak ali i zedan hriscanske zemlje
 
Islam ne trpi razlicitosti i druge vjere. Male razlike unutar Islama kostaju mnogo zivota, a kamoli kad su hriscani u pitanju.

To je miks hriscanstva i judaizma, kopija Biblije, Tore i Talmuda, samim tim vjestacka vjera.

Malo procackajte netom, vidite bezbroj cuda po pravoslavnim manastirima pa se upitajte koliko ste izgubili prelaskom u vjestacku vjeru. Izgubili ste sebe.

Ponekad se upitam..zasto domaci muslimani, kod nas u RS i BiH recimo, postuju Prokopijevdan... ni oni ne smiju da se kupaju :D

'Gilgameš

Nastanak

Književnost Babilona i Mezopotamije bila je vrlo bogata. Iz tog razdoblja su pronađeni mnogi epovi, legende, mitovi, himne bogovima, psalmi, bajke, basne, poslovice i pripovijetke.


Najsavršeniji među epovima je ep o Gilgamešu. Za razliku od junaka iz grčke ili keltske mitologije, junak iz Epa o Gilgamešu bio je povijesna ličnost, kralj koji je vladao sumerskim gradom-državom Urukom oko 2700 pr. Kr. Nastao je oko 1700. godine prije nove ere. Neki njegovi dijelovi nastali su mnogo ranije, a i cijeli ep je vjerojatno stariji, samo mu je oko navedene godine dat cjelovit oblik. Ep je napisan u akkadianu, babilonskom jeziku i sastoji se od 12 ploča (pjevanja) pa je prema tome i najveći. Ploče imenuju svog autora kao Sin-Leqi-Unninni, što znači:' Bože mjeseca, prihvati moju molitvu'.

Gilgameš je bio zaboravljen do viktorijanskog doba. Engleski putnik, Austen Henry Layard, je 1839. iskopao više od 25.000 glinenih ploča iz ruševina Ninive. Henry Rawlinson je počeo prevoditi te ploče, prvo u Bagdadu, a onda u Britanskom muzeju. Kada je Rawlinsonov učenik George Smith preveo jedanaestu ploču Epa o Gilgamešu, na engleski 1872., izazvao je veliku senzaciju. Razlog tome je bio što je u toj ploči bilo opisan potop i spašavanje jako slično onome što je opisano u Bibliji (Utnapištim je u Gilgamešu napravio brod, a u Bibliji Noa). Nekoliko godina poslije, i druge su ploče prevedene. Ipak, dvadeset posto epa nije završeno, jer neki dijelovi ploča nisu pronađeni ili su oštećeni.

Zanimljivo je da ime Gilgameš, kako je utvrđeno, znači «otac-junak« ili »stari čovjek-junak«. Enkidu, pak, u pjesmama koje prethode ninivskoj verziji nije suborac i prijatelj Gilgamešov već njegov sluga. Značenje njegovog imena tumači se na razne načine, kao »gospodar brana i kanala«, kao »gospodar rita i močvare«, ili kao »stvorenje boga Ea(Enkija)«.

Jezik i stil

Jezik epa odlikuje se tzv. biblijskim tonom, no on je zapravo tek kasnije prenesen u judejsku književnost. To se isto dogodilo i sa pričom o potopu, koja je objavljivanjem u ovom epu uzbudila cijeli obrazovani svijet. Epska ponavljanja u njemu vrlo su značajna. Često imaju svrhu da naoko primitivnim ponavljanjem jasnije predoče trajanje vremena u kome se neki jednolični događaji zbivaju (zabijanje 120 stubova u plićake smrti, Gilgameševo putovanje mračnim klancem i dr.)

Cijeli ep mogli bismo podijeliti na dva dijela: čovjek prema stvarnom svijetu i čovjek prema unutrašnjem svijetu. U prvom dijelu epa (od 1. do 7. ploče) treba istaknuti prijateljstvo između slavljenog junaka Gilgameša i poludivljeg čovjeka polja i stepe Enkidua. Jedini predstavnici zla su čarobni nebeski bik i Humbaba, čuvar cedrove šume. Njih pobijeđuju oba prijatelja, što s etičke strane predstavlja simbol pobjede dobra nad zlom. Osim ove dvije borbe u epu nema krvavih ratovanja, svojstvenih mnogim epovima. U dobro konstruiranoj gradaciji ep dostiže svoj vrhunac opisom smrti prijatelja Enkidua (8. ploča). Preokret koji se tim putem događa u duši Gilgameša, tuga za prijateljem i njegov iznenadni strah pred smrću iznesen je jednostavno, a ipak tako snažno i potresno da ove stranice pripadaju među najljepše u starijoj književnosti. One tako jasno dokazuju da su čovjeka od najstarijih dana pa sve do danas mučili isti problemi. Pitanje života, urođeni strah od smrti, težnja za besmrtnošću opisani su tako da mogu uzbuditi i današnjeg čitatelja. Ovom pločom ep mijenja karakter. On postaje human, približuje se unutrašnjem čovjeku i dobiva gotovo lirski, elegički karakter. Pravi vrhunac epa nalazimo u opisu potopa (11.ploča), koji je dat na veoma realističan način. Svojom vrijednošću ona daje epu umjetnički biljeg, uz to svojom dramatičnošću oživljuje tijek radnje. Ep završava pesimistički: čovjek je nemoćan da bilo što sazna o stvarima koje ga neprestano muče, a to su pitanja o životu i smrti (12.ploča).'
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gilgameš
 
'Džihad (arapski: جهاد, „napor, borba“) je prema islamskom vjerovanju borba protiv zla i borba za ostvarenje dobra. Ne odnosi se nužno na borbu fizičkim putem, nego i na duhovnu borbu naprimjer protiv strasti (nefsa), odnosno šejtana i grijeha.

Muslimanima nije dozvoljen agresivni rat, ali im se naređuje odbrana ukoliko budu napadnuti odnosno ako im egzistencija bude dovedena u pitanje. Takva vrsta rata se naziva džihad ili sveti rat.

Postoje različita tumačenja pojma džihad što od strane muslimanskih učenjaka, što od strane nemuslimana uključujući mas medije, a mnoga tumačenja nisu u skladu sa Kur'anom, svetom knjigom muslimana i često su zloupotrebljena, tako da džihad često ima negativan prizvuk u anti-islamskim i zapadnim medijima, ali i od strane radikalnih struja u islamskom svijetu.'
http://bs.wikipedia.org/wiki/Džihad

Pa da.. tako ste izmislili da su vas Srbi napali 1992, a bilo je obrnuto, cilje je bio cista muslimanska BiH bez pravoslavaca.

Sta je taj dzihad po definiciji to nas savrseno ne interesuje, djela muslimana dokazuju njihove ciljeve.

Nije vam to nimalo racionalno, fasujete puno.
 
'Gilgameš

Nastanak

Književnost Babilona i Mezopotamije bila je vrlo bogata. Iz tog razdoblja su pronađeni mnogi epovi, legende, mitovi, himne bogovima, psalmi, bajke, basne, poslovice i pripovijetke.


Najsavršeniji među epovima je ep o Gilgamešu. Za razliku od junaka iz grčke ili keltske mitologije, junak iz Epa o Gilgamešu bio je povijesna ličnost, kralj koji je vladao sumerskim gradom-državom Urukom oko 2700 pr. Kr. Nastao je oko 1700. godine prije nove ere. Neki njegovi dijelovi nastali su mnogo ranije, a i cijeli ep je vjerojatno stariji, samo mu je oko navedene godine dat cjelovit oblik. Ep je napisan u akkadianu, babilonskom jeziku i sastoji se od 12 ploča (pjevanja) pa je prema tome i najveći. Ploče imenuju svog autora kao Sin-Leqi-Unninni, što znači:' Bože mjeseca, prihvati moju molitvu'.

Gilgameš je bio zaboravljen do viktorijanskog doba. Engleski putnik, Austen Henry Layard, je 1839. iskopao više od 25.000 glinenih ploča iz ruševina Ninive. Henry Rawlinson je počeo prevoditi te ploče, prvo u Bagdadu, a onda u Britanskom muzeju. Kada je Rawlinsonov učenik George Smith preveo jedanaestu ploču Epa o Gilgamešu, na engleski 1872., izazvao je veliku senzaciju. Razlog tome je bio što je u toj ploči bilo opisan potop i spašavanje jako slično onome što je opisano u Bibliji (Utnapištim je u Gilgamešu napravio brod, a u Bibliji Noa). Nekoliko godina poslije, i druge su ploče prevedene. Ipak, dvadeset posto epa nije završeno, jer neki dijelovi ploča nisu pronađeni ili su oštećeni.

Zanimljivo je da ime Gilgameš, kako je utvrđeno, znači «otac-junak« ili »stari čovjek-junak«. Enkidu, pak, u pjesmama koje prethode ninivskoj verziji nije suborac i prijatelj Gilgamešov već njegov sluga. Značenje njegovog imena tumači se na razne načine, kao »gospodar brana i kanala«, kao »gospodar rita i močvare«, ili kao »stvorenje boga Ea(Enkija)«.

Jezik i stil

Jezik epa odlikuje se tzv. biblijskim tonom, no on je zapravo tek kasnije prenesen u judejsku književnost. To se isto dogodilo i sa pričom o potopu, koja je objavljivanjem u ovom epu uzbudila cijeli obrazovani svijet. Epska ponavljanja u njemu vrlo su značajna. Često imaju svrhu da naoko primitivnim ponavljanjem jasnije predoče trajanje vremena u kome se neki jednolični događaji zbivaju (zabijanje 120 stubova u plićake smrti, Gilgameševo putovanje mračnim klancem i dr.)

Cijeli ep mogli bismo podijeliti na dva dijela: čovjek prema stvarnom svijetu i čovjek prema unutrašnjem svijetu. U prvom dijelu epa (od 1. do 7. ploče) treba istaknuti prijateljstvo između slavljenog junaka Gilgameša i poludivljeg čovjeka polja i stepe Enkidua. Jedini predstavnici zla su čarobni nebeski bik i Humbaba, čuvar cedrove šume. Njih pobijeđuju oba prijatelja, što s etičke strane predstavlja simbol pobjede dobra nad zlom. Osim ove dvije borbe u epu nema krvavih ratovanja, svojstvenih mnogim epovima. U dobro konstruiranoj gradaciji ep dostiže svoj vrhunac opisom smrti prijatelja Enkidua (8. ploča). Preokret koji se tim putem događa u duši Gilgameša, tuga za prijateljem i njegov iznenadni strah pred smrću iznesen je jednostavno, a ipak tako snažno i potresno da ove stranice pripadaju među najljepše u starijoj književnosti. One tako jasno dokazuju da su čovjeka od najstarijih dana pa sve do danas mučili isti problemi. Pitanje života, urođeni strah od smrti, težnja za besmrtnošću opisani su tako da mogu uzbuditi i današnjeg čitatelja. Ovom pločom ep mijenja karakter. On postaje human, približuje se unutrašnjem čovjeku i dobiva gotovo lirski, elegički karakter. Pravi vrhunac epa nalazimo u opisu potopa (11.ploča), koji je dat na veoma realističan način. Svojom vrijednošću ona daje epu umjetnički biljeg, uz to svojom dramatičnošću oživljuje tijek radnje. Ep završava pesimistički: čovjek je nemoćan da bilo što sazna o stvarima koje ga neprestano muče, a to su pitanja o životu i smrti (12.ploča).'
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gilgameš

i?
zakljucak je: bio jednom jedan Muhamed, trgovac, koji obidje svijeta i koji se zanimao za druge kulture. Kad vidje da ima i monoteisticka religija to mu se svidi pa prikupi znanja i price iz tih religija i napravi jednu novu-Islam, proda pricu narodu da bi ga okupio pod cizmu i objavi rat svima sto ne misle kao oni.
 
Pa da.. tako ste izmislili da su vas Srbi napali 1992, a bilo je obrnuto, cilje je bio cista muslimanska BiH bez pravoslavaca.

Sta je taj dzihad po definiciji to nas savrseno ne interesuje, djela muslimana dokazuju njihove ciljeve.

Nije vam to nimalo racionalno, fasujete puno.

Ma da , mi smo sebe 3,5 godine ubijali , samo da vas nabijedimo ..
Dovoljno je reći da se Bosanski Šamac kao čaršija formirao nakon dolaska muslimana
koji su protjerani iz Srbije u 19. vijeku . Potomci tih muslimana su se i u
zadnjem ratu našli na udaru iste one politike koja je prognala njihove pretke.
Bosanski Šamac je jedan od primjera.
 
i?
zakljucak je: bio jednom jedan Muhamed, trgovac, koji obidje svijeta i koji se zanimao za druge kulture. Kad vidje da ima i monoteisticka religija to mu se svidi pa prikupi znanja i price iz tih religija i napravi jednu novu-Islam, proda pricu narodu da bi ga okupio pod cizmu i objavi rat svima sto ne misle kao oni.

Možda da o svemu tome malo zrelije razmisliš ..

'Drevna Mezopotamija


Najstarija civilizacija je nastala u Mezopotamiji (grč. međurječje). Nastala je između rijeka Eufrata i Tigrisa (rijeka se spominje kao simbol života i razvitka) te anatolijskih i iranskih planina na sjeveroistoku, arapske pustinje na zapadu i Perzijskim zaljevom na jugu. Mezopotamijsko područje je u razdoblju od 4000. pr. Kr. do 1000. pr. Kr. dalo značajnu civilizaciju u kojoj su se izmjenjivali razni narodi: Sumerani, Akađani, Asirci (na sjeveru) i Babilonci (na jugu). Nalazišta ovih kultura su u današnjoj Siriji i Iraku.

Zajednička karakteristika naroda Mezopotamije je uporaba najstarijeg klinastog pisma kojeg su oni i izmislili. Sumeri su prvi tvorci ove visoko razvijene kulture, a Akađani oko 3000. pr. Kr., a potom Babilonci i Asirci nastavljaju i razvijaju sumersku kulturu. Zapravo, bez obzira koji se narod mijenja u vladavini ovim prostorima, kultura ostaje skoro nepromijenjena – zato govorimo o jedinstvenoj mezopotamskoj kulturi.

U 6. st. pr. Kr. Perzijanci predvođeni Kirom Velikim osvajaju Babilon te se nakon toga na ovom području razvija perzijska država, koja utječe na ove prostore i nakon 330. pr. Kr. kada ih osvaja Aleksandar Veliki, sve do prodora Arapa i Islama kada ovi prostori postaju dio Arapskog carstva.'
http://hr.wikipedia.org/wiki/Drevna_Mezopotamija
Pročitaj malo na ovome linku o različitim periodima .

220px-Sales_contract_Shuruppak_Louvre_AO3760.jpg

Kupoprodajni ugovor iz Shuruppaka u protoklinastom pismu, oko 2600. pr. Kr., Louvre, Pariz.

300px-Standard_of_Ur_-_War.jpg

Stijeg iz Ura, polovica III. tisućljeća pr. Kr., školjke, vapnenac i lazurit povezani bitumenom na drvenoj škrinji. London.
 
Ma da , mi smo sebe 3,5 godine ubijali , samo da vas nabijedimo ..
Dovoljno je reći da se Bosanski Šamac kao čaršija formirao nakon dolaska muslimana
koji su protjerani iz Srbije u 19. vijeku . Potomci tih muslimana su se i u
zadnjem ratu našli na udaru iste one politike koja je prognala njihove pretke.
Bosanski Šamac je jedan od primjera.

Tako je, Alija je potomak Srbina koji se konvertovao u Islam, postao Beg. A onda je Karadjordje ispendrecio poturicu i taj zbriso za Bosnu.

Ne razumijem zasto su se onda muslimani naoruzavali pola godine prije pocetka rata i odbili Lisabonski sporazum gdje su Srbi vec prihvatili nezavisnost Bosne ako ce imati jednu autonomnu oblast sa svega 55% stanovnistva od ukupnog broja Srba...
Ne razumijem cemu ubijanje srpskog svata u Sarajevu i cemu unistenje nenaoruzane kolone mladica od 18, 19 godina koja se povlacila iz Tuzle...
Ne razumijem cemu sami sebe masakrirate u markalama, bacate lutke na gomilu ispoljevane farbom, nije mi jasno...
Ne razumijem cemu gomila krvozednih mudzahedina.

Ne razumijem kako je taj Islam toliko tolerantan i covjekoljubiv....
 

Back
Top