2 miliona bivsih muslimana u Rusiji primilo Pravoslavlje !

Ne vjerujem da ce Ruski muslimani da predju u Krscanstvo jer mislim da je ova vijest neka vrsta Krscanske propgande i da muslimani imaju tamo veoma jaku vjeru i da se kao prvo treba napraviti Dzamija u Moskvi i da muslimani budu zadovoljni.Inace vjerujem da ce muslimani u Rusiji opostati sa svojom vjerom i da ce se glas Ezana cuti sa minareta i da ce muslimani ici u Dzamiju da klanjaju i da se mole Allahu.

2 Million Ethnic Muslims Convert From Islam To Russian Orthodox Christianity

According to reports in the last 20 years in Russia, 2,000,000 ethnic Muslims people have left Islam since the fall of the Soviet Union in 1990s. In the same period it is believe only 2,000 to 5,000 ethnic Russians converted to Islam.

While various Muslim sources claim that Islam is the fastest growing religion in Russia and that ethnic Russians are converting to Islam in large numbers, Roman Silantyev, the executive secretary of the Interreligious Council of Russia denounces this as a myth.

Silantyev states that in recent years more than two million people from various ethnic Muslim backgrounds including Tatar, Azeri, Ingush, Kazakh, etc. have converted from Islam to Orthodox Christianity in Russia, while the number of ethnic Russians who have converted to Islam is between two thousand and five thousand.

http://muslimeurope.com/2-million-e...rom-islam-to-russian-orthodox-christianity-2/

U poslednjih 20 godina u Rusiji je preko DVA MILIONA nekadasnjih muslimana primilo pravoslavlje dok je u istom periodu od 2000 do 5000 Rusa primilo Islam!

Najvise njih su Tatari, Azeri, Ingusi i Kazaci....

ZIVELO PRAVOSLAVLJE! :super:

И шта је ту добро?

'ISLAM I MUSLIMANI U RUSIJI
Kojeg li paradoksa! Islam je u Rusiju stigao prije pravoslavlja cijelo stoljeće. Prije 14. Stoljeća jedan knez po imenu Baltuar, piše pismo abbasidskom halifi Muktediru Billahi i moli ga da mu pošalje vjerske ljude, graĎevinske stručnjake jer on i njegov narod ţele prihvatiti islam. Islam je danas druga religija po broju svojih pristalica, odmah poslije pravoslavlja.
Ne zna se točno koliko ima muslimana u Ruskoj federaciji. Dobri poznavatelji tvrde da ih ima izmeĎu 15 i 24 milijuna. Vladine institucije tvrde da ih ima 14,5 milijuna, dok sluţbene islamske institucije tvrde da ih ima preko 24 milijuna. Prema sluţbenom popisu iz 2002 godine brojno stanje muslimana je slijedeće:
1. Tataristan ima 5,558.000 ili 60% muslimana
2. Baškiria 1,673.800 ili 60% od ukupnog broja stanovnika
3. Urnberg ima 50% muslimana od ukupnog broja stanovnika
4. Udmurtija ima 60% muslimana
5. Mari Il ima 60% muslimana od ukupnog broja stanovnika
6. Čuvaš ima 58% muslimana od ukupnog broja stanovnika
7. Mordovija ima 55% muslimana od ukupnog broja stanovnika
8. Dagestan ima 90,4% muslimana
9. Čečena 1,361.000 ili 99% muslimana
10. Sjeverna Osetija ima 53% muslimana
11. Bolkarija ima 510.200 ili 66% muslimana
12. Čerkezija ima 61% muslimana
13. Avara 757.100
14. Ozaka 655.100
15. Azerbejdţanaca 621.5
16. Komika 422.500
17. Ingušetija 411.800 ili 99% muslimana
18. Lizginina 520.100
19. Sibirija ima 25% muslimana od 25 milijuna stanovnika
20. Idigija ima 80%
Prema procjenama Glavnog savjeta muftija Rusije u ovoj zemlji ţivi 23 milijuna muslimana i predstavljaju 38 nacionalnosti. Muslimani su većina u srednjem toku rijeke Volge, sjevernom Kavkazu, Uralu i Sibiriji. Pored spomenutih područja muslimana ima u Moskvi, Petersburgu i u drugim velikim gradovima. Samo u Moskvi ţivi i radi 1,5-2 milijuna muslimana. U Moskvi ima trenutno 18 dţamija, a planira se izgradnja još deset, pa i ovo govori koliko je u porastu interes muslimana za vjerom. Zbog toga što ne postoji sluţbeni popis stanovništva po vjeri velike su razlike u procjeni broja muslimana. Kao što smo rekli one se kreću od 7
2
pa do 24 milijuna. Neki izvori tvrde da ih je početkom 2005. godine bilo 20 milijuna. Prije nekoliko godina autor ovog članka razgovarao je sa veleposlanikom Rusije u Mešihatu, kada mu je rečeno da muslimana ima oko 14 milijuna. Muslimanski izvori kaţu da je taj broj minimiziran i da muslimana sigurno ima mnogo više. Ako bi se uzeo za točan podatak da muslimana ima 20 milijuna, onda oni predstavljaju u Ruskoj federaciji 14% pučanstva. Oni su u14 republika i administrativnih oblasti u većini, dok su u 6 drugih republika i administrativnih oblasti u središnjoj Rusiji u dobrom procentu. U sedam republika u sjevernom Kavkazu i prema granici sa Armenijom i Azerbejdţanom oni su velikoj većini. Samo u Tataristanu ţivi četiri milijuna kao i u Baškiriji.
Ruski muslimani su mahom Sunnije, a u šerijatu su Hanefije i Šafije.
U posljednjih desetak godina u Rusiji je sagraĎeno pribliţno 1500 mesdţida i dţamija i sada ih ima ukupno 5097, od kojih je ona u Groznom u Čečeniji najveća u Europi, u kojoj moţe odjednom klanjati 10000 klanjača. Dţamija je sagraĎena na površini od 17 hektara, a sastoji se od islamskog centra, hotela, srednje vjerske škole, knjiţnice i doma za Ďake. Gradnja je počela 2006. a svečano otvorena u listopadu 2008. godine. Dţamija nosi ime bivšeg predsjednika Čečenije ubijenog u atentatu na stadionu u Groznom Ahmeda Kadirova. Njegov sin Ramadan trenutni je predsjednik Čečenije. Ruski Ustav je islam izravnao sa pravoslavljem, a muslimane s ostalim stanovnicima Rusije. U Moskvi postoji islamsko učilište.
Ono što je meĎu ostalim činjenicama bilo nepoznato o islamu i muslimanima u ovoj zemlji jeste veliki broj preobraćenika na islam. Tako na primjer prema izvješćima vjerske uprave u 2004. godini na islam je prešlo 20 tisuća Rusa, a samo u Moskvi bilo ih je 15 tisuća. U 2003. Na islam je prešlo 12 tisuća, unatoč velikoj medijskoj hajci na islam i muslimane, a posebno od strane domaće mafije, koja je meĎu najjačom u svijetu.
Islamska zajednica je registrirana kod ministarstva pravosuĎa 1994. godine u mjesecu veljači. U Moskvi je u prosincu 1998. odrţan kongres muslimana Rusije na kome je bilo prisutno preko tisuću delegata iz svih dijelova zemlje. Tada je osnovana posebna Direkcija za vjerske poslove muslimana europskog dijela Rusije. Pored islamskog učilišta u Moskvi djeluje Visoka škola za imamske i muallimske kadrove. Sluţbeno glasilo Direkcije za vjerske poslove muslimana je list pod nazivom Minberul-islam. Pored ovog glasila izdaje se i revija Janasuz (Nova riječ) i Ahbarul-Islamije (Islamske vijesti). ...'
http://www.islamska-zajednica.hr/svijet_islama/Rusija.pdf

Hvala ti Citadela za ove informacije i statistiku broja muslimana u Rusiji.Mislim da Islam nije ugrozen u Rusiji i da ima mnogo muslimana i mislim da oni trebaju da zive kao i svi ostali i da se klanjaju Allahu.Tradicija Islama u Rusiji je veoma stara i zato kazem da se Islam nikada ne moze unistiti prelaskom neke grupacije u Krscanstvo i da Islam je jedna tradicionalna vjera naroda Rusije.Bez obzira na rat koji se desava na Kavkazu mislim da Islam dobiva na svojoj snazi i da ima puno zainteresovanih Rusa koji bi primili Islam a poznata je statistika da su mnogi Rusi poslije rata u Afgfanistanu prijesli u Islam i to je jedan fakat.Ono sto treba muslimanima u Rusiji je Dzamija u Moskvi i mislim da bi teke tada muslimani bili zadovoljni jer muslimani su jedan miroljubiv narod koji je olicen Dzihadom a to je borbom za obranu svojih interesa.Ono sto se desava na Kavkazu je dokaz da muslimani vode Dzihad u Rusiji i da zele stvoriti jednu svoju drzavu koja bi obuhavtala Dagestan, Ceceniju, Ingusetiju, Kabardino -Balkariju i Cerkesiju.Mislim da se mora izici u susret muslimanima Rusije jer muslimani su ljuti zbog Ruske represalije u Ceceniji i zbog rusenja glavnog grada Cecenije Groznog.Moramo poci od cinjenice da ako Rusija ima pravo da okupira dijeliove Gruzije da isto tako i muslimani Kavkaza imaju pravo da stvore svoju drzavu koja ce se zvati Kavkaski Emirat.Mislim da je to neophodno i da su muslimani na Kavkazu jedni veoma jaki muslimani sa jakom vjerom u Allaha.Rusija mora nesto ponuditi narodima Kavkaza i mora im dati siroka ovlastenja u sklopu Rusije ako ne zele da se otcjepe dijelovi Kavkaza od Rusije jer Rusija ne moze zanemarivati muslimane koji zele svoju drzavu i koje se bore Dzihadom na Kavkasu.Mislim da je ova vijest o primanju Krscanstva za dva miliona muslimana veoma sumnjiva vijest jer sigurno ne bi sjedeli ravnodusni muslimani svijeta koji bi sigurno zeljeli da pojacaju utjecaj Islama u Rusiji.Volio bih optici u Rusiju i da klanjam u Dzamiji u Tatarstanu jer najvise od svih volim Tatarstan koji ima za glavni grad Kazanj a muslimani su jedni veoma dobri ljudi koji ne zele konflikt sa Rusima ali ipak oni se napadaju u Moskvi i postoje rasisti koji napadaju muslimane koji zele samo zivjeti mirno u Rusiji.Pa zar to nija povod za rat i zar to nije pvod za Dzihad muslimana?

Ne vjerujem da ce Ruski muslimani da predju u Krscanstvo jer mislim da je ova vijest neka vrsta Krscanske propgande i da muslimani imaju tamo veoma jaku vjeru i da se kao prvo treba napraviti Dzamija u Moskvi i da muslimani budu zadovoljni.Inace vjerujem da ce muslimani u Rusiji opostati sa svojom vjerom i da ce se glas Ezana cuti sa minareta i da ce muslimani ici u Dzamiju da klanjaju i da se mole Allahu.

ma svi ti sto zive po moskvi mingo su vec krsteni

videli oni da je islam lazna religija a muhamed lazni prorok i prevarant

kazi mi jedno cudo bozije koje je izveo muhamed?

nema ga

ma svi ti sto zive po moskvi mingo su vec krsteni

videli oni da je islam lazna religija a muhamed lazni prorok i prevarant

kazi mi jedno cudo bozije koje je izveo muhamed?

nema ga

Muhammedu a.s. je bilo ponudjeno da cini cuda kao Hazreti Isaa a.s. i Poslanik s.a.v.s. je odbio jer je rekao da mu nisu potrijebna cuda i mu'dzize.Jedna od Islamskih cuda je Kur'an jer je savrsen po svojim stihovima i pisanju da to ne moze napisati ljudska ruka nego Allah i zato bez sumnje je da je Muhammed a.s. napisao Kur'an jer Muhammed a.s. je bio nepismen covjek i nije imao dara za pisanje knjiga ni za velicanstveni prikaz stihova i rime na Arapskom jeziku.U to vrijeme pjesnici su se utrkivali da zasijene svojim stihovima Kur;an i nisu uspjeli jer je Kur'an sve pjesnike zasijenio i zato je Kur'an Allahovo cudo kao sto je ljudima u vrijeme Isusa bilo cudo kad je ozivljavao mrtvace.P_o tome mozemo vidjeti da je i Isus bio musliman jer je vjerovao u Jedinog Boga i nikada za sebe nije rekao da je Bozji Sin a mi muslimani ne pripisujemo Bogu sina nego kazemo nema drugog boga sem Allaha.Zato je spasenje za sve ljude u Islamu i zato je Islam najbolja i najistinskijia religija.

Naravno.Nama muslimanima je zabranjeno da cestitamo Krscanima Bozic jer ono sto propovjedaju Krscani da je Bog zaceo Isusa je cista suprotnost od ucenja Islama i zato muslimani vjeruju da je Isus obican covjek i da nije zacet od Boga jer Bogu ne trebaju sinovi jer to je mnogobostvo a Islam objasnjava da je Allah stvorio Hazreti Isaa a.s. od zemlje kao i Adema .a.s. i Havu a.s. i da je puhnuo svoj duh u njega i poslao ga preko Meleka (Andjela Gabriela) Mariji to jest Merjemi a.s.Tu znaci nema bezgrijesnog zaceca niti je Marija bila trudna nego su joj Anfjeli ostavili Isusa u kolijevci i zakljucujemo da je Isus stvoren kao i prvi ljudi Adam i Eva.Znaci Isus je obican covjek i Bozji rob.

Zato je nama zabranjeno da vam cestitamo Bozic jer je u suprotnosti sa Islamom.

Naravno.Nama muslimanima je zabranjeno da cestitamo Krscanima Bozic jer ono sto propovjedaju Krscani da je Bog zaceo Isusa je cista suprotnost od ucenja Islama i zato muslimani vjeruju da je Isus obican covjek i da nije zacet od Boga jer Bogu ne trebaju sinovi jer to je mnogobostvo a Islam objasnjava da je Allah stvorio Hazreti Isaa a.s. od zemlje kao i Adema .a.s. i Havu a.s. i da je puhnuo svoj duh u njega i poslao ga preko Meleka (Andjela Gabriela) Mariji to jest Merjemi a.s.Tu znaci nema bezgrijesnog zaceca niti je Marija bila trudna nego su joj Anfjeli ostavili Isusa u kolijevci i zakljucujemo da je Isus stvoren kao i prvi ljudi Adam i Eva.Znaci Isus je obican covjek i Bozji rob.

Zato je nama zabranjeno da vam cestitamo Bozic jer je u suprotnosti sa Islamom.
Вас треба лансирати за меку..па да нам се јавиш..из меке..пренесеш утиске!

Mi muslimani volimo da zivimo u Mekku i volio bih da zivim u Saudijskoj Arabiji ali duznost mi je kao muslimana da ucim o Dzihadu i da sprovodim Dzihad u teritoriji gdje sada zivim.Mozda kad ostarim cu otici u Mekku da zivim ali ja sam na Balkanu i zelim da vodim Dzihad kako bi muslimani bolje zivjeli.

Ma mamicu ti jehbem fundamentalistichku , mrsh bre stoko u rupu iz koje si izashao!!!!!!

MODERACIJA jel' vi vidite sta ova spodoba pishe ????????

Kad govorim o Dzihadu onda govorim o jednoj Islamskoj duznosti.Dzihad je obrambeni rat i ne vidim cega se plasite kad govorim o Dzihadu?Inace nemam nista protiv Krscana i zelim da zive dobro sa muslimanima ali ne dozvoljavam da mi neka dira Palestinu i ne dozvoljavam da neko ubija muslimane.Kazem vam nemam nista protiv Krscana i Zidova.Nemojte da izaivate moderaciju da me stalno banuje jer to nije fer.Volim Krstaricu i zelim da na njoj pisem pametne stvari.

Poslednja izmena:
Kad govorim o Dzihadu onda govorim o jednoj Islamskoj duznosti.Dzihad je obrambeni rat i ne vidim cega se plasite kad govorim o Dzihadu?Inace nemam nista protiv Krscana i zelim da zive dobro sa muslimanima ali ne dozvoljavam da mi neka dira Palestinu i ne dozvoljavam da neko ubija muslimane.Kazem vam nemam nista protiv Krscana i Zidova.

Mrsh bre u rupu. A ko to tebe napada na Balkanu da bi ti vodio tamo neki "odbrambeni rat" ???

A kad bi vodio Džihad protiv ovoga:
BMPT, šasija T-72, kompozitno-aktivni oklop, 2x30mm top, 1x7.62mm mitraljez, 2x30mm bacač granata, 2x130mm Ataka protivoklopni projektili...to bi Srbiji leglo ko budali šamar.

bmpt.jpg

A kad bi vodio Džihad protiv ovoga:
BMPT, šasija T-72, kompozitno-aktivni oklop, 2x30mm top, 1x7.62mm mitraljez, 2x30mm bacač granata, 2x130mm Ataka protivoklopni projektili...to bi Srbiji leglo ko budali šamar.

bmpt.jpg

Kavkaski muslimani vode Dzihad na Kavkazu i oni se bore protiv Ruske armije ali to ne znaci da muslimani zele zlo Rusima.Ono sto traze muslimani je Kavkaski Emirat koji bi se sastojao od republika Dagestan, Ingusetija, Cecenija, Kabardino Balkaria i Cerkesija.Oni vode stalno borbe kod Kavkaza i zele da Ruse primoraju da se povuku sa muslimanksih republika.Mislim da se muslimani nicega ne boje i da zele sacuivati ono sto su stekli nezavisnoscu Cecenije.

pa dobro je sto sve vise ljudi u rusiji uvidja da nema spasenja duse bez Pravoslavlja

Увиђају ко зна који народи из ко зна којих вукоебина, да ако пређу на православље и узму руска имена, могу да се изборе за бољи положај када се буду населили у Москву, Санкт Петерсбург или неки други град, јер ће на тај начин бити сиромашни Руси, а не сиромашни Узбеци/Татари/ко зна који.

Углавном будуће НУЛЕ од верника, стварају Русији проблем.

Kopti nemaju prava traziti svoju drzavu jer oni zive u Islamskoj drzavi.Zabranjeno je muslimanima da daju teritoriju za Krscane jer muslimani imaju Egipat i oni zele da zive dobro sa svima.Niko ne ugrozava Kopte i svi su osudili dogadjaj u Aleksandriji pa cak i Saudijski muftija.

Niko ih ne ugrožava...pa ko ih pobi onoliko ispred njihove crkve?
Ni oni talibani što traže kavkaski emirat ne žive na islamskoj teritoriji.

Back