Predsednički izbori u Rusiji - Putin nema konkurenciju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
Clip.jpg

Ukoliko pobedi na ovogodišnjim izborima, Putin će biti na čelu Rusije još šest godina
Predsednički izbori u Rusiji biće održani 15, 16. i 17. marta, a sasvim je izvesno da će aktuelni predsednik Vladimir Putin osvojiti peti mandat.
Pošto su 2020. godine unete izmene u Ustav Rusije, "poništeni" su prethodni mandati, pa bi mu ovaj, zapravo, bio prvi.
Putin je u decembru najavio svoju kandidaturu za predsednika.
Do sada je odslužio četiri mandata. Za predsednika je izabran 2000, a reizabran 2004, 2012. i 2018.
Ukoliko pobedi na ovogodišnjim izborima, biće na čelu Rusije još šest godina, a moći će da se nadmeće i za šesti mandat 2030.

Putin (71), nekadašnji obaveštajac KGB, ruski je lider sa najdužim stažom još od vremena Josifa Staljina.
Oko 79 odsto Rusa planira da glasa za Putina, podaci su ankete istraživačkog instituta VCIOM.
Ovo će biti prvi trodnevni izbori za predsednika u Rusiji, prema odluci ruske Centralne izborne komisije (CEC).
Takođe, prvi put će glasači iz 29 regiona moći da glasaju onlajn.
Oko 112 miliona punoletnih građana ima pravo glasa.
Glasaće i meštani Krima i aneksiranih oblasti u Ukrajini što Zapad i Ukrajina osuđuju.
Milioni Rusa koji žive u inostranstvu, od Kazahstana do Kalifornije, mogu glasati u ambasadama, konzulatima ili putem mejla.

Preliminarni rezultati bi trebalo da budu objavljeni 19. marta dok će konačan rezultat biti proglašen 29. marta.

Pored Putina , među kandidatima je i Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije koji je već učestvovao na predsedničkim izborima 2004. godine i završio na dalekom drugom mestu.
Tu je i Leonid Slucki, iz nacionalističke Liberalno-demokratske partije Rusije. On je zamenio Vladimira Žirinovskog, upečatljivog populistu koji se četiri puta borio za mesto predsednika protiv Putina.
I treći - Vladislava Davankova iz partije Novi narod - jedva da su čuli van Moskve.

Sva trojica podržavaju rusku operaciju u Ukrajini.
link
Ovo su i prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici četiri ukrajinska regiona - Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti
Putin je prakticno bez konkurencije a boldovano ocekujem da ce i kod nas da bnude izmene u Ustavu
 
RT Balkan na izborima u Rusiji: Kako se prati glasanje u Sibiru
..
Posetili smo centar za nadzor predsedničkih izbora u Novosibirsku i upoznali se sa posmatračima koji nadgledaju proces. Centar ima ukupno 40 posmatrača koji prate situaciju uživo na 38 biračkih mesta. Ceo sistem je obezbeđen tako da su hakerski napadi i svako spoljno mešanje onemogućeni
Naša redakcija posetila je kancelarije centra za nadzor predsedničkih izbora u Novosibirsku i upoznala se sa procesom kontrole regularnosti glasanja.

Roman Bubjonov, rukovodilac štaba posmatrača Novosibirske oblasti i član Javne komore Novosibirske oblasti Rusije je za RT Balkan pokazao kancelarije u kojima se vrši nadzor predsedničkih izbora.

"Učestvujemo u događaju koji se neće odraziti samo na život Sibira, već i celog sveta. Od onoga što se dešava u našoj zemlji zavisiće i dešavanja u spoljnoj politici, politički i društvu uopšte", govori Bubjonov.
Rusija će na predsedničkim izborima pokazati da je narod ujedinjen, dodao je.

"Spremni smo da sa svima imamo mirni dijalog, ali naš suverenitet je pre svega u našim rukama. Pokazaćemo kako pred bilo kojim izazovima radimo ujedinjeni, ali zajedno sa državama koje su nam prijateljske", poručuje sagovornik RT Balkan.

Kako izgleda proces​

Zavirili smo u kancelarije centra za javni nadzor u Novosibirsku u kome se posmatraju izbori predsednički u Ruskoj Federaciji od 14. do 18. marta 2024. godine. Posmatrači sa ovog mesta vrše onlajn nadzor svih biračkih mesta Novosibirske oblasti.

U centru postoji zid na kome se nalaze veliki ekrani gde može da se prati situacija na ukupno 48 biračkih mesta u Novosibirskoj oblasti istovremeno.

"Možemo da vidimo šta se dešava na svakom biračkom mestu, u svakom seocetu gde birači glasaju ova tri dana", precizira rukovodilac štaba posmatrača.

Funkcionišu posebna "tehnička sredstva" koja onemogućavaju da se sistem hakuje ili da dođe do spoljnog ili unutrašnjeg mešanja. U ovom trenutku sve radi korektno.
Postoji više vrsta posmatrača – jedni se nalaze na licu mesta, a drugi prate situaciju iz centra preko video kamera.

U centru koji smo posetili nalazi se ukupno 40 posmatrača koji prate situaciju u 34 biračka mesta. U čitavoj Novosibirskoj oblasti ima 1.812 biračkih mesta.
Što se tiče kamera, postoji mogućnost i da se vrati vreme i da se proveri neka situacija koja je "izazvala sumnju ili interesovanje".

To će, kako objašnjava naš sagovornik, biti od koristi kada se budu sumirali rezultati, brojali glasački listići, radi provere procesa čuvanja listića i poštovanja procesa.

"Moći ćemo da proverimo da li je sve urađeno kako treba, kako je reagovalo obezbeđenje, izborna komisija koja je na licu mesta, da li je obezbeđena tajnost glasanja. Sve možemo da vidimo", precizira Bubjonov.

Toliko dobro posmatramo da i sebe posmatramo​

Posmatračka misija iz centra za javni nadzor je u stalnom kontaktu sa predstavnicima posmatračke misije Novosibirke oblasti koja je na licu mesta, sa predstavnicima Federalne zajednice i Asocijacije nezavisnog društvenog monitoringa koja po celoj Rusiji vrše kontrolu.

Postoje video kamere i u samom centru, dodao je Bubjonov.

"Snimamo i proces nadzora, tj. kako posmatramo izbore. Taj video snimak se čuva, da bismo mogli da posmatramo i sebe kako posmatramo i proverimo da li smo sve uradili u skladu sa zakonom", precizirao je Bubjono
 

Prilozi

  • 1710601999761.png
    1710601999761.png
    805,5 KB · Pregleda: 1
Hapšenja i vandalizam na izborima u Rusiji, opozicija pozvala na protest u nedelju u podne

Iako je Vladimir Putin gotovo siguran da će produžiti svoju vladavinu, izveštaji o vandalizmu - uključujući prosipanje boje po glasačkim listićima i paljenje biračkih mesta - stižu sa raznih mesta u zemlji.
Prema ruskim zvaničnicima, nekoliko ljudi je privedeno na biračkim mestima, a apeluje se na policijske službenike da ostanu budni.
Jedan video snimak koji se širi internetom prikazuje ženu koja baca "molotovljev koktel" blizu jednog biračkog mesta u Sankt Peterburgu.
Još jedan video koji se deli po mrežama prikazuje devojčicu koja sipa mastilo u glasačku kutiju, piše Euronews.
Biračka mesta u Moskvi, Voronežu na jugu Rusije i regionu Karačevo-Čerkesija na severnom Kavkazu najviše su pogođena vandalizmom, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

Paralisani nezavisni mediji
Izbori se održavaju uz strogi nadzor Putina koji je paralizovao nezavisne medije i istaknute grupe za ljudska prava i dao mu potpunu kontrolu nad političkim sistemom, piše Euronews. Takođe dolazi dok Moskovski rat u Ukrajini ulazi u treću godinu.
Birači će do nedelje glasati na biračkim mestima širom ogromne zemlje koja obuhvata 11 različitih vremenskih zona.

229513_gfgdfg-copy_f.jpg

link
 

Back
Top