100 godina Gavrila Principa - simbola slobodarskog duha srpskog naroda

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gavrilo Princip je

• terorista

• zaboravljeni heroj-junak

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nemoj misliti da sam nekakav germanomrzac,ja ih poštujem ali sve ima svoje granice.Prvo volim svoj narod i gledam iz tog ugla a to kako gledaju nas sam itekako spoznao od ljudi koji žive tamo.Tako da ne lupam bezveze,ne mogu sada da ti opisujem konkretne primjere,mrsko mi...

ako ih vec diskriminisu i ponizavaju zasto su jos uvek ovde? ja ne bih ni za sav novac ovog sveta...
ko imalo postuje sebe nece dozvoliti da svojom voljom zivi tamo gde ga smatraju gradjaninom treceg reda...
osim ako nije mazohista...:D

Izvinućeš ali to nije tačno..., ili u najmanju ruku diskutabilno...
Eno dosta brakova u srednjoj Bosni i u velikim gradovima a da su mešoviti muslimansko-hrvatski i obrnuto...

to sam cula od dosta hrvata, samo kazu da se nisu puno mesali sa muslimanima...

- - - - - - - - - -

I meni zaista nije jasno šta ovde pojedinci sve vreme pokušavaju i čemu to vodi ?!
Ispašće na kraju da nas više uvažavaju u svetu nego mi jedni druge...

pa i jeste tako...srbe sa kosmeta nazivaju siptarima...mene ovde nazivaju siptarkom, arnautkinjom, cigankom...koji ce mi moj takav srbin?

to sam cula od dosta hrvata, samo kazu da se nisu puno mesali sa muslimanima...

U zapadnoj Hercegovini to je poprilično tako jer su tamo Hrvati u velikoj većini a Muslimana, kao i Srba, ima tek u tragovima...
Ali u drugim krajevima naročito gde je nacionalna struktura stanovništva mešovitija to i nije tako...
Zaprvo o tome i nema nekih relevantnih podataka, to su samo priče i procene pojedinaca i to viđene iz njihove vizure i životnoga iskustva i sredine...

pa i jeste tako...srbe sa kosmeta nazivaju siptarima...mene ovde nazivaju siptarkom, arnautkinjom, cigankom...koji ce mi moj takav srbin?

E nedaj se.
Tvoj privatni život je tvoja stvar, a po mnogim nastupima i stavovima ti na forumu ti si Srpkinja koja svome srpskome rodu i narodu u mnogo čemu možeš biti za ponos...
Pa iskreno malo se i čudim nekim ti pisanjima ovde, na ovoj temi...msm možemo ćaskati o svemu, razmatrati činjenice i dešavanja iz raznih uglova isl,
to nije problem, ali ne bi trebali biti isključivi i netolerantni jedni prema drugima, zar ne !?

I meni zaista nije jasno šta ovde pojedinci sve vreme pokušavaju i čemu to vodi ?!
Ispašće na kraju da nas više uvažavaju u svetu nego mi jedni druge...

Ma ne kažem ja da smo mi najgori ali realno prije rata su vani odlazili samo oni koji nisu imali nikakvu školu,uglavnom zbog siromaštva i nemogućnosti zaposlenja,posle rata prvi put Njemci viđaju i naše školovanije ljude jer su bježali raznih profila,od doktora,profesora pa do zidara...

ne da politika mesa prste vec je to i njen resor, sve te najprljavije radnje se i desavaju u domenu politike, ali pitam(se) u kojoj meri je politici potreban i neki od medijuma umetnosti i koliko umetnost moze/sme/uspeva da ostane nezavisna ili autonomna pri tom?
najverovatnije u toj meri u kojoj moze sama da izfinansira projekte koji govore o politickim/istorijskim zbivanjima .

naravno, svedoci smo i toga koliko sve to moze biti iskoristeno samo kao medijum usluge, prostog servisa, do te mere da umetnost u svojoj kuci ostane marginalna( cak sasvim zanemarena) dok raznorazni nazovi umetnicki projekti dobijaju sve veci politicki zamah, bilo da se radi o filmovima, pozorisnom komadu, svejedno.

andjelina sa njenim filmom i peter handke sa svojom pozorisnom predstavom voznja u kanuu(die fahrt im einbaum), smesno je porediti.

zasto su se hrvati iz bih mnogo manje mesali sa muslimanima od srba?

Зато јер муслимани нису ценили хрвате, звали су хрвате шкуторима у најподругљивијем смислу, њима је требала војнички доказана нација, хрвати то нит су икад били нит ће икд бити, они су хероји кад треба убити жене децу и старце, и турци су то знали.

Ma ne kažem ja da smo mi najgori ali realno prije rata su vani odlazili samo oni koji nisu imali nikakvu školu,uglavnom zbog siromaštva i nemogućnosti zaposlenja,posle rata prvi put Njemci viđaju i naše školovanije ljude jer su bježali raznih profila,od doktora,profesora pa do zidara...

Ima istine u tome itakako, jer ekonomski se i ovde dosta dugo moglo solidno živeti i na zapadu nisu bili toliko odmakli u ekonomskom i tehničkom progresu u odnosu na ove krajeve... Ali to je šira priča, koja i itekako treba sadržavati i sistem koji je vladao ovde isl...
Ma može se o tome naširoko i nadugačko...

Poslednja izmena:
Samo jos da nam objasnis u kojoj smo godini :lol:

u kojoj ajnstajne?

- - - - - - - - - -

Ne kažem ja ništa,neka ide ko mora,možda i ja odem za stalno iako sam fakultetski obrazovan jer ovde plate stoje već 10 godina bez pomaka a ostalo sve raste.standard je generalno loš,to je stanje naše zemlje.Propast privrede,siromaštvo...ebiga tužno ali istinito!

pa bas zato se covek mora prilagoditi...ti ides kod njih ne oni kod tebe...

ko postuje sebe i oni ce ga postovati...

Ima istine u tome itakako, jer ekonomski se i ovde dosta dugo moglo solidno živeti i na zapadu nisu bili toliko odmakli u ekonomskom i tehničkom progresu u odnosu na ove krajeve... Ali to je šira priča, koja i itekoka treba sadržavati i sistem koji je vladao ovde isl...
Ma može se o tome naširoko i nadugačko...

Iskreno nemam taj kompleks o školi ali sam zapamtio gastose iz tog vremena po zlatu oko vrata,po ogromnim kućama bez ikakve svrhe i jednostavno vrlo ograničenim ljudima koji rade za pare i ne troše tamo išta,sve skrkaju ovde.Već posle rata primjećujem gaste iz nove seobe,već ulažu i kupuju tamo a ne ovamo što je pomak veliki u njihovim glavama.Napreduju,ni gasta više nije kao što je bio...:D

Interesantna i mislim veoma tacna konstatacija. Ne znam sta je pravi razlog ali bih katolicku crkvu naveo kao razlog.Ona ima veliki uticaj na Hrate ,veci nego svestenstvo na Srbe i Bosnjake.

zato sto hrvati u sustini nikad i nisu bili komunisti...muslimani a narocito srbi jesu, palili su se na bratsvo-jedinstvo i slicne gluposti...

- - - - - - - - - -

al zamalo...;)

Interesantna i mislim veoma tacna konstatacija. Ne znam sta je pravi razlog ali bih katolicku crkvu naveo kao razlog.Ona ima veliki uticaj na Hrate ,veci nego svestenstvo na Srbe i Bosnjake.

Ne kaže se đžabe bosanski lonac,nema pravila.Sve zavisi od kraja do kraja ali generalno više su se mješali Srbi i Muslimani jer ih prosto ima više...

Iskreno nemam taj kompleks o školi ali sam zapamtio gastose iz tog vremena po zlatu oko vrata,po ogromnim kućama bez ikakve svrhe i jednostavno vrlo ograničenim ljudima koji rade za pare i ne troše tamo išta,sve skrkaju ovde.Već posle rata primjećujem gaste iz nove seobe,već ulažu i kupuju tamo a ne ovamo što je pomak veliki u njihovim glavama.Napreduju,ni gasta više nije kao što je bio...:D

Dosta je takvih slučajeva bilo jer mnogi koji su završili visoke škole i bili stručnjaci u nečemu su i ovde mogli dugo vremena naći solidan posao, ako nisu bili politički nepodobni vladajućoj političkoj strukturi i garnituri...
A s druge strane ljudi su odlazili u inostranstvo iz raznih razloga, neko što se nije slagao sa režimom ovde ili ko je bio šikaniran na razne načine od strane toga vladajućega režima, neko nije hteo čitav život da radi za stan
pa hteo "prečicom"...doći do većih sredstava pa išao tamo gde je standard vremenom postajao sve viši, neko se opet nije libio ni kriminala ni raznih kriminalnih radnji da poštopoto postane "neko" a pre svega da se materijalno obezbedi i obogati pa gdegod mu je to uspevalo tome je i pribegavao bilo kod nas ili inostranstvu...
Ma različite su to priče i iskustva..., možda za neku drugu temu...

Poslednja izmena:

Back