100 godina Gavrila Principa - simbola slobodarskog duha srpskog naroda

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gavrilo Princip je

• terorista

• zaboravljeni heroj-junak

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Не конташ, видим да не конташ. :)..И опет ти претпостављаш "би морала" и слично, шта ти знаш шта би Србија морала?..Човече, то је био моменат да стане рат и страдање нације и да дупло проширимо своје територије!..
То само глуп или будала или зликовац не би прихватио.

Побио је и пријатељ Енглез много горе 1944.године, али да не ширимо сада другу тему.
У рату се гине, ратује се против непријатеља и онда непријатељ (још након пар битки у јесен 1914.године) понуди мирно решење и удвостручавање србске територије, и да ли је тог момента он прави непријатељ?...А дотадашњи "пријатељи" ти онда почињу са гурањем клипова у точкове, са минирањем овог плана, како би Срби изгинули до последњег ако треба. Па, да ли су то прави пријатељи?

Evo vodim se tvojom tezom da je Austrougarska ponudila sve to iako ne postoje vildjivi dokazi ali evo prihvtam hipotetički,odgovori mi sada iskreno jel zaista misliš da se toliki teritorij nudi jednoj zemlji a ne traži ništa za uzvrat?Daj uozbilji se,nije nam trebao savez ni sa jednom državom ali kada smo bili napadnuti nije na odmet savez sa zemljama koje su neprijatelji one zemlje koja nas je napala,vrlo jednostavno.Sve ostalo je egzibicionizam koji bi nas stavio na pogrešnu stranu istorije...

Janko Jovović: Gavrilo Princip je svetac!
PODGORICA - U predvečerje obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata Crnogorci sagledavaju dve Crne Gore, onu srpsku iz vremena monarhije 1914. i današnju koja to nije. Kraljevini su Srbija i Rusija bile saveznice, dok ovoj današnjoj sa pozicije aktuelne vlasti oni su geopolitičkineprijatelji, a Austrija, Nemačka i Hrvatska prijatelji.

Međutim, režim nikada nije dao odgovor koja su to dobročinstva napravili podlovćenskoj državi Beč, Berlin i Zagreb u prošlosti i danas. Pesnik Ranko Jovović, jedan od vodećih srpskih intelektualaca u Crnoj Gori, teško podnosi ovo novo vreme i pita se kojim to putem ide „srpska Sparta“?

- Meni je već dojadilo da se bavim ovom moralnom sirotinjom, koja evo, ne godinama, no vekovima mlati po poniženoj Crnoj Gori. U ovakvom životu, može se reći, sramotnom životu - godine su vekovi. Vole ovi bedni, crni, kukavički ostaci kominterne da gaze po svemu što je srpska istorija i srpski duh. Strašno je gledati šta se radi. Ovakve vlasti, koja ne poštuje ni svoje pretke, nikad nije bilo koliko se ja sećam, a sećam se duboko. Ne slave oni ništa, sem svoju vlast, svoj opstanak. Ne znaju oni ni ko je Njegoš, ni ko je Sveti Petar, ni ko je Marko Miljanov... ne znaju, nisu ni čuli za slavne srpske vojvode Karađorđa, Mišića, Stepanovića... Mrze sve što ih podseća na srpsku i rusku pobedu u Prvom svetskom ratu, jer su ropske duše, zaljubljene u hrvatski kič... Misle, da su Hrvati gospoda u lepim odelima, sve u manirima bečkim, misle, osećaju seljačine gradske, malogradske - da su Srbi i Rusi samo gordi ratnici.

Vlada Crne Gore je formirala odbor za obeležavanje veka od Prvog svetskog rata u kome nema nijednog Srbina. Zbog čega?

- Imaju oni dosta takozvanih istoričara koji će nasrnuti na srpsku borbu, na moju Albansku spomenicu, koju jednako nosim u svojim snovimaprobijajući se kroz neprijateljske litice do Krfa, do Sunca, do mučeničke svete pobede. Dok su ovi, ove prizemne siledžije na vlasti, nema sreće, ako sreće ima na ovom svetu koji polako izdiše u demokratskim rukama američkih ubica...
* Vrednosni sistemi koje danas baštini vlast u Podgorici, s jedne, i SPC i srpska inteligencija u Crnoj Gori, s druge strane, daleko su kao nebo i zemlja.

- Pod krovom ove Crne Gore nema mnogo mesta, niti za Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je vekovima rađala i stvarala Crnu Goru, niti za nas čiji su preci ratovali i ginuli i sanjali visoku, etičku, njegoševsku Crnu Goru. Kad je vidim kako se savija u rukama ovih ništavila... Kad je vidim bolje da oslepim, ali duh moj sve vidi. Kad se oslobode neka dođu, među slobodan svet. Oni su, novi varvari, oni su nesloboda.

* Pokušava se napraviti revizija istorijskih događaja pa i Prvog svetskog rata. Za Srbe će Gavrilo Princip ostati nacionalista

i patriota, a za druge terorista.

- Gavrilo Princip je ikona slobodnih, on je svetac, a oni su nesreća ljudskog roda.Da nema Gavrila ne bi bilo ni naše borbe za pravdu, ne bi bilo ni naših ukletih, ali pobedničkih bojeva.Gavrilo Princip je rođen i odrastao i mislio i delovao u „Gorskom vijencu“. On je jednako i voždov borac i narodni svetac. On je i veliki učitelj.

* Koliko se današnja Crna Gora odužila Njegošu?

- Pesnici su govorili o Njegošu, bio sam i ja među njima. Pesnici. Kad kažem pesnici Njegošu, mislim na srpske pesnike, a svi su valjani srpski pesnici - pesnici čovečanstva.

* Jednom prilikom ste za „Novosti“ izjavili - da je bilo sreće ne biste bili pesnik nego gangster!

- Da, bolje bi bilo, da sam onda sa mojim beogradskim prijateljima, studentima, otišao u Pariz, možda bih nešto napravio u francuskom podzemlju, ali, avaj, tako je mislio i Žak Prever dolazeći u Pariz, pa je bio ono za što ga je Bog rodio - pesnik. Mene je, izgleda Bog rodio da pišem poeziju i da se mučim među ovim robijašima bez duha i morala. Kako je ono rekao Branko Ćopić - zbogom lepi i strašni živote. Mene Gospod još ne zove, ne pomera, ćuti, ćutim i ja i pomalo očajavam u ovoj mutnoj zarobljenoj robijašnici... Ali biće bolje mada se ja nikad nisam boljem nadao. Dobro je dok osećam zemlju, crnu zemlju u kojoj dišu moji najbliži i moji sveti i moji budući...

Svatko tko likvidira nekog cara, kralja je heroj.

Tako likvidiralo i ono ***** od Aleksandra u Marseju. :D
Aleksandar je bojevo viteski u WWI i oslobodio sve na prostoru YU ukljucujuci Zadar, i Cehe i Clovake i Rumune. To sto je poslije usro sa diktaturom i ostalim losim odlukama, to je druga prica. nisi daleko od istine, nije Aleksandar bio omiljen.

A Princip je krkno Svapskog diktatora. To se bolje boduje.

Svaka cast ovima iz Srpske na obelezavanju, fino odradjeno.Mada posle 1918 mislim da je greska sto su napravili kraljevinu SHS,potrosilo se mnogo energije u stvaranje drzave drugim narodima, preko srpskih ledja,za cije babe zdravlje?

Nije se moglo predvidjeti,mislim da je najgora greška napravljena u vezi Bosne jer je Bosna već tada morala da se podijeli i ne bi rata ni bilo 1992 da je na vrijeme napravljena podjela dok se moglo.Srbija kao pobjednik I svjetskog rata u svakom smilslu je trebala barem 2/3 Bosne da pripoji Srbiji.Da je izbjegla II svjetski rat i vladavinu Tita sada bi Srbija bila sila na Balkanu ali kasno je sada za neke stvari...

Vesti se brzo šire...!?

Brejking njuz u Siriji: Gavrilo Princip ubio Ferdinanda!
02. 07. 2014.

Bi-Bi-Si Arabik je na svom Tviter nalogu objavio da se ove godine obeležava 100 godina od atentata na austrijskog prestolonaslednika u Sarajevu, a zaposleni u sirijskoj televiziji su protumačili da se radi o aktuelnim informacijama.

I tako je sa "samo" 100 godina zakašnjenja kao hitna vest preneto da je u Sarajevu izvršen atentat i da je 20 osoba povređeno prilikom eksplozije koja je zadesila konvoj prestolonaslednika, prenosi bečki dnevnik Esterajh.

Nedostatak osnovnog znanja istorije zaposlenog na sirijskoj televiziji naišao je na podsmeh na socijalnim mrežama.

http://www.pressonline.rs/svet/globus/318223/brejking-njuz-u-siriji-gavrilo-princip-ubio-ferdinanda.html

Gavrilo jeste simbol slobodarskog duha,
a Šešelj je potvrda da to nije bilo slučajno baš među Srbima !

Da li bi neki Englez ili Amerikanac ili Italijan
u sred potrošačke dekadencije
odlučio da za neke nebeske ideale
potroši svoje najbolje godine u zatvoru ?

Lako je poginuti
kao što su to činile kamikaze
ili Al-kaidine samoubice ..
Trenutak bola i - kraj.

Ali budi ti izolovan
a drugi letuju, zimuju, voze se skupim autima,
i uz to tvoje ideale proglašavaju za bezvezne !

Šeki, svaka čast !

Baš me interesuje kakav će nastavak imati
ova izuzetna životna priča !!!

Aleksandar je bojevo viteski u WWI i oslobodio sve na prostoru YU ukljucujuci Zadar, i Cehe i Clovake i Rumune. To sto je poslije usro sa diktaturom i ostalim losim odlukama, to je druga prica. nisi daleko od istine, nije Aleksandar bio omiljen.

A Princip je krkno Svapskog diktatora. To se bolje boduje.
Ma zato ste ga očito predali talijanima 1919. godine.

Svaka cast ovima iz Srpske na obelezavanju, fino odradjeno.Mada posle 1918 mislim da je greska sto su napravili kraljevinu SHS,potrosilo se mnogo energije u stvaranje drzave drugim narodima, preko srpskih ledja,za cije babe zdravlje?

Trebalo je tada raditi na necem drugom, nekoj vrsti konfederacije tako nesto gde bi svi bili i ziveli jedni pored drugih i svako bi bio svoj gazda. Ovako uslo se u nesto se nije moglo trajno odrzati, i ginuti bez potrebe.

austrija_v.jpg

Миленко Стојичић: Само у Сарајеву могуће враћати точак историје

Први свјетски рат по други пут почиње у Сарајеву! Већ траје такозвана научна и мучна ревизија, - да учитељица живота лаже!
Накнадном експертизом кадије ће у академији, показати – да је Гаврило Принцип претеча терориста, предак Бин Ладена (који је, успут речено, виђен у Сарајеву у недавном рату)!
Дакле, Сарајево ће научити историју – велики рат, 1914-те, је лажан, виртуелан, - у питању је филм у којем је погинуло двадесет милиона! А прави први свјетски рат биће, накнадно, “изведен” у Сарајеву, на научном еглену. Кадије ће објелоданити – да Велики рат објављује Гаврило Принцип, метком који је погледао Фердинанда.
Миљацка ће, када већ тече Сарајевом, као прљаве крпе и закрпе, однијети историјске читанке у којима смо погрешно ратовали и учили о ратовању! Ревизија ратовања биће принципијелна – Принцип терориста је, дакле, метком интонирао ратни реквијем, изазвао пакао, и умноженим метком наоружао зараћене стране!
Не заборавимо - У Сарајеву су неколико пута убијени Иво Андрић и Гаврило Принцип! Рушени су мостови са њиховим именом и њихове бронзане бисте. Босна, дакле, не воли своје младобосанце!...
Када би сарајевске кадије промућали кафу у филџану – прочитали би Принципов принцип – „револуционар не убија човека него идеју“!
Календар историје, „историјска читанка“ није споменар пошкропљен капима сентимента и омекшан плазмом патетике, који се брише и дописује по „жељи“ лицитарског срца, које се у Сарајеву продаје – ниже оџабе!
Ревизионисти желе да Гаврила избију и из стопа изливених у бетону! Али, памти и бетон, како каже пјесник!... Ревизионисти на њихово мјесто утискују нове знаке, опасније од Принциповог метка! Они тим чином желе задобити ексклузивно право да кормиларе ријеком времена, током историје...
Сарајевски „хистеричари“ траже ревизију историје; у поновољеном чину атентата, Фердинанд пуца у Гаврила Принципа. Нова премијера атентата је уиграна током недавног рата, када је Принципов мост „преписан“ у – Фердинандов мост!
Хистеричари увјеравају – да је Фердинандова монархија била идеалнија од платоновске „идеалне државе“; Платонове „идеје“ (сјенке сјенки) Фердинанд је опредметио лобањама од којих су прављени „сувенири“ монархије, мастионице, „тинтаре“, попут оне од Жерајићеве лобање, којом је ухапшеним младобосанцима пријетио Виктор Ивасјук, шеф полиције у Сарајеву: „Од свих ваших глава направићу овакве тинтаре…“
Само је у Сарајеву на трагикомичан начин могуће враћати точак историје као какав дрндави млински точак.
Није Фердинанд дошао у Сарајево, у лов! И није убијенкао крволочни ловац, него као једна од глава “стоглаве” царевине! Гаврило Принцип је пуцао у аустроугарски принцип „једења“ малих народа (попут Срба)...
Гаврило Принцип, једнина множине!

Србин који воли Гаврила исти је као онај Србин који воли Че Гевару.

Mi svi "budale",ti "pametan"!Pogledaj ovaj dokumentarac gore za promjenu,proširi vidike,nije na odmet...

A evo i fascinanantna svečana akademija povodom stogodišnjice velikog rata gde su Srbi napokon složno izašli pred svijet,šta smeta ti ta činjenica možda?

Mi svi "budale",ti "pametan"!Pogledaj ovaj dokumentarac gore za promjenu,proširi vidike,nije na odmet...

A evo i fascinanantna svečana akademija povodom stogodišnjice velikog rata gde su Srbi napokon složno izašli pred svijet,šta smeta ti ta činjenica možda?

Нажалост паметни су увек мањина.

NELE KARAJLIĆ: Da li bi neki Francuz bio terorista da je ubio Hitlera 1940. dok se šepurio Parizom?

Ponekad pomislim da je strašno da svi ti ljudi koji okreću istoriju naopako ne razumeju da je Gavrilo pucao ne samo za moju, već i za njihovu slobodu
Nenad Janković ili dr Nele Karajlić, legendarni frontmen "Zabranjenog pušenja" i jedan od idejnih tvoraca kultne "Top-liste nadrealista", kaže da današnje Sarajevo više nije onaj grad koji nosi u sećanjima i koji je opisao u svojoj nedavno objavljenoj autobiografskoj knjizi "Fajront u Sarajevu".

Ističući da naslov knjige, čija će promocija sledećeg meseca biti održana i u gradovima Republike Srpske, ne sugeriše da se "doktor Nele definitivno oprostio od svog rodnog grada", Karajlić tvrdi da je predratno Sarajevo bilo slobodno, dok ovo današnje, prema njegovim rečima, to nije i sve više liči na koloniju.

"Ja se od svog grada nisam oprostio niti smo se ikad rastali. Ali, nemojte pomisliti da je to taj isti grad koji danas leži okružen planinama u dolini Miljacke. To je jedan drugi grad, koji je ostao ušuškan u mom sećanju, koji je obeležio prvi deo mog života i koji je iza sebe ostavio mnoge mitove i legende o kojima pišem u svojoj knjizi. Danas na tom mestu leži neki drugi grad, sa drugim ljudima i adetima i sa njim nemam nikakve veze. Nismo se u putu sreli", rekao je Karajlić.

Nele Karajlić je komentarisao i forsiranje u Sarajevu da Gavrila Principa i madobosance izjednači sa teroristima.

"Kakva budalaština! Ali, dobro. Upotrebimo logiku. Da li bi neki hrabri Francuz bio terorista da je ubio Hitlera 1940. godine dok se šepurio Trokaderom u osvojenom Parizu? Da li je Jan Kubis, čovek koji je u okupiranoj Češkoj u junu 1942. ubio Riharda Hajdriha, jednog od arhitekata holokausta, takođe bio terorista? Za Hitlera jeste. Hitler je i "Mladu Bosnu” označio teroristima. Ja se ne slažem sa Hitlerom. Da li se ovi drugi slažu sa njim, morate njih da pitate. Čini mi se da su im stavovi bliski", rekao je Karajlić, koji je prokomentarisao i stav direktora Instituta za istoriju u Sarajevu Husnije Kamberovića, koji je Gavrila Principa uporedio sa Mevlidom Jašarevićem, vehabijom koji je pre tri godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

"Dosta sam gluposti čuo u životu da mi je još jedna previše. Ipak, ponekad pomislim da je strašno da svi ti ljudi koji okreću istoriju naopako ne razumeju da je Gavrilo pucao ne samo za moju, već i za njihovu slobodu. Ali, možda je njima lakše bez slobode. Manje se misli", rekao je proslavljeni muzičar.

Karajlić je otkrio da će muziku odložiti sa strane i posvetiće se pisanju o nadrealnoj istoriji i Mladoj Bosni.

"Muzika je za sada odložena sa strane. Neka se malo odmori, i ona od mene i ja od nje. Ne osećam više onaj žar koji me je nosio sa koncerta na koncert. Veće sam uzbuđenje osetio dok sam pisao knjigu i sećao se, nego za poslednje dve godine svirke. Mislim da i muzika treba da se odmori od mene. Dosta sam je zatrovao. Moja sledeća pasija je “Nadrealna istorija” i priča o “Mladoj Bosni”, o tom jedinstvenom trenutku u istoriji naših naroda kada smo bili korak ispred ostalog sveta. Bila je to reprezentacija mladosti dostojna svakog divljenja. Imali smo najmanje pet Đokovića u različitim aktivnostima. Biće uživanje otkriti sve tajne tog jedinstvenog momenta u našoj istoriji", najavio je svoj budući projekat.

Back