USER UNFRIENDLY:
Ti uopste ne znas sta znaci rec "postojanje" vec je koristis ko igracku.
Zašto večina na ovom forumu pokušavaju da uče oca kako se deca prave? Evo ti pitanje da vidimo da li ti znaš šta znači "postojanje"?
Pitanje glasi: Uzmimo primer kretača koji se kreće, U ovom primeru imamo nešto dvoje - kretača i kretanje. Kretač je imenica, kretanje je radnja, tj. glagol. Odgovori, da li je kretač "postojanje" ili njegovo kretanje. Sličan primer: imaš mislioca koji misli. Da li je mislilac postojanje ili njegovo mišljenje? I treće, konkretno pitanje. Materija je kretanje i ceo svemir je napravljen od materije. Dakle, ceo svemir je kretanje. Kad kretanje počne, svemir nastane. Kad kretanje stane svemir nestaje. Pitanje glasi ŠTA, KO i GDE je ovde kretač. Može li klretanja da bude bez kretača? Može li svemira kao kretanja da bude bez kretača i da li svemir kao kretanje ima značenje postojanja ili kretač za kojeg nauka pojma nema ni da li ga ima, a kamo li da zna ko je i šta je, ili kako i zašto postoji.
Toliko da se vidi i zna ko ovde zna šta je "postojanje", a ko ne zna i ko zna logički da razmišlja, a ko ne zna.
Niti znas sta znaci razmisljati tj. izvoditi zakljucke na osnovu prethodno opazenog.
U prethodnom stavu sam ti objasnio šta znači znati izvoditi zaključke iz opaženog, a šta ne znati. Pa ti sada sam zaključi ko od nas dvojice zna izvoditi zaključke, a ko ne zna. Ako umeš da izvodiš zaključke?
Recimo, ne razumes da razmisljati znaci generalizovati ono sto nam je poznato kako bi doneli zakljucak u vezi nepoznatog.
Ja ne izvodim nikakve zaključke i ne izmišljam nikakvu novu logiku ni o čemu nepoznatom, zato jer ničeg nepoznatog nema. Sve je poznato. Ja samo povezujem iskustveno i naučno poznate i dokazane činjenice i argumente po sistemu "uzrok-posledica" i na taj način otkrivam logiku po kojoj sve postoji i sve se dešava. Upravo to je ono što naučnici i filozofi sveta ne umeju. Ne umeju sve ono što opažaju logički da povežu po sistemu "uzrok-posledica" i to je razlog što im je još uvek sve nepoznato. Oni su opazili da je sve napravljeno od materije, ali materija im je još uvek nepoznata, pa im je, samim tim i sve ono što je od materije napravljeno, nepoznato.
Konkretno, kada je reč o materiji kao kretanju i radnji od koje se sastoji svemir, ta ista materija i to isto kretanje, nije samo fizički proces, već i psihički. Imaš primer organske prirode u kojoj materijalne forme koje sve odreda, nisu samo fizički organizovani procesi kretanja, već i psihički procesi opažanja tog kretanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Ko je taj ko sve te psihičke procese i radnje vrši, naučnici i filozofi pojma nemaju. Pogotovo kad se uzme u obzir da i neorganska materija i priroda takođe raspolaže sa navedenim psihičkim sposobnostima, a ne samo fizičkim. Da nije tako evolucija materije i prirode ne bi bila moguća. Pretakanje neorganske materije u organsku ne bi bilo moguće. Naši elektronski uređaji i informatički sistemi i tehnologije takođe ne bi bili mogući.
Sve ovo naučnici i filozofi sveta opažaju, ali ne umeju da povežu fizičke i psihičke radnje i procese u smislenu celinu po sistemu "uzrok-posledica" i shvate da su fizički i psihički procesi uzajamno naizmenično i večno kauzalno uslovljeni i da se, uzajamno uslovljavajući, naizmenično večito ponavljaju.
I nije to sve. Ljudski organizam kao fizički organizovani proces kretanja, a uz to još i kao psihički proces opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja tog kretanja, veoma lako vančulnim opažanjem u sebi otkriva tog tajnastvenog i neopažljivog kretača i mislioca i naziva ga imenom "JA" ili "Svest". Naučnici i filozofi sveta svi redom znaju i priznaju da Svest postoji, ali pojma nemaju ŠTA je Svest, zato jer ne mogu da je opaze i izmere i zato jer istinom smatraju samo ono što je opažljivo, merljivo i eksperiomentom dokažljivo, a Svest to nije. Opažljive su, merljive i eksperimentom dokažljive samo fizičke i psihičke radnje Svesti u vreme dok ih vrši, a ona sama, koja uistinu kao vršilac svih fizičkih i psihičkih radnji, koji stoji i deluje iz nutrine svih tig radnji, nije. Kad prestane da vrši sve svoje fizičke i psihičke radnje, ceo svemir i život u njemu nestaju, a ona sama, Svest, i njene fizičke i psihičke sposobnosti, kao nevidljiva elektromagnetna svesna sila, kao kvantni vakuum, kao svemirska crna jama i dalje ostaje da "postoji". Sposobna da se uvek iznova napregne i pokrene i uz pomoć svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti, po načinu samoorganizovanja svojih čestica ponovo sagradi svemir i život u njemu. I do danas jedino vredno otkriće u celoj svetskoj nauci i filozofiji u vezi postojanja Svesti je upravo ono Dekartovo: "Mislim, dakle, (Ja, Svest) postojim". I to dokazivanje postojanja Svesti "u sebi" je jedini mogući iskustveni dokaz njenog "postojanja". A ne njene fizičke i psihičke radnje, tj. Svemir i život u njemu, koji uvek iznova kao radnje Svesti mogu i da nastaju i nestaju.
I to nije sve što može da se kaže u vezi pojma "postojanje". Tek sad dolazi ono glavno, a to je otkrivanje Jedinstvenog i Univerzalnog Zakona, odnosno, logike po kojoj Svest " postoji". Tu logiku takođe otkrivamop po sistemu "uzrok-posledica" iz svega onoga do danas opaženog i poznatog. Što će reći da Svest "postoji" tako što uvek iznova i naizmenično, sama sebe uzrokuje kao fizičku pojavu i proces uz pomoć svojih psihičkih radnji i procesa i obrnuto. I za ovo u nauci postoje dokazi. U nauci je poznato da se život i svemir ne sastoje ni od čega drugog do od kretanja i informacija po kojima se ta kretanja odvijaju. I da kretanja bez informacija ne može da bude, niti informacija o kretanjima može da bude bez kretanja o kojima će te informacije da se kao životno iskustvo steknu. Imaš primer koke i jajeta. Tu ničeg drugog nema do koke koja je fizički proces kretanja materije i infomacije o koki (DNK) po kojoj materija gradi koku i oodržava je u životu. Isti slučaj je sa celim svemirom. Sve su samo kretanja i informacije po kojima se kretanja odvijaju. Gde imamo da su kretanja i informacije naizmenično večito uzajamno uslovljeni po sistemu "uzrok posledica". A sve to čini Svest uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti: naprezanja, kretanja, opaženja, osećanja, mamćenja, mišljenja i razumevanja tog svog kretanja.
Dakle, sve je već opaženo i poznato, ali ljudi sveta, naučnici i filozofi, umno još uvek nisu dovoljno sazreli da sve to što su opazili i iskustveno dokazali, povežu po sistemu "uzrok-posledica" u smislenu logičku celinu i tako saznaju Istinu o POSTOJANJU. Još uvek su na nivou da ne znaju ni šta je "postojanje", tj. na nivou da misle da su materija, život i svemir "postojanje". A oni to nisu. Oni su samo fizičke i psihičke radnje Svesti koja uistinu POSTOJI, a ne njene fizičke i psihičke radnje.
Daj bože da neko od vas na forumu sve ovo može da razume. Dve godine sam već na ovom forumu i iz dana u dan sve ovo uvek iznova objašnjavam, ali "mrka kapa". Sve uzalud. ne tražim ni od koga da me hvali, ni odaje priznanje, ali da me barem ne kude. Najviše me zbunjuje činjenica da ovako proste i očigledne stvari i logiku u vezi "postojanja" ne može niko da razume. Čak ni kad vam to neko detaljno objasni po ko zna koji put. A tek kako i kada bi vam pošlo za rukom da to sami otkrijete i saznate? Nikad.
Ne kapiras da je krajnja svrha razmisljanja predvidjanje buducnosti.
Ne spoznaja nekakve nedefinisane pojave kao sto je "apsolutno postojanje".
Sad da te pitam sta je to ne bi umeo da mi objasnis. Prosto zato sto je pojam besmislen.
Zamisljas da opazaji moraju da funkcionisu po odredjenim pravilima inace oni ne mogu da postoje.
Ne kapiras da smo mi ti koji trazimo pravilnosti unutar opazaja kako bi mogli da zakljucimo o nepoznatom.
Nego zamisljas da pravilnosti prethode opazajima, da opazaji ne mogu da se javljaju ukoliko odredjenih pravilnosti nema.
Mislim kakve nebuloze ti pises.
Ovo neću da komentarišem. Pročitaj nekoliko puta ovo moje objašnjenje, gore, u vezi "postojanja", pa ako uspeš da razumeš, sam na kraju proceni ko je od nas dvojice taj ko "nebuloze priča".
Da bi lakše razumeo ovo moje, gornje, objašnjenje o "postojanju", tj. da bi lakše razume da samo Svest uistinu "postoji" pogledaj ovaj video o "Tesli" i njegovom razumevanju "postojanja". Čućeš tu gde Tesla kaže da i "elementarne čestice imaju svest". U svom intervjuju novinaru iz 1898 godine Tesla na jednom mestu kaže "Sve je energija". Na drugom kaže: "Sve je svetlost". Na trećem kaže "sve je elektricitet". A u ovom videu Tesla, priznajući da i elemetarna čestica, tj. elektron, ima Svest, Na ovaj način Tesla ujedno tvrdi i to da je sve Svest. Dakle, energija, svetlost i elektricitet su istovremeno i Svest. Uz napomenu da su energija, svetlost i elektricitet samo fizičke i psihičke radnje Svesti koja deluje iz nutrine tih radnji i da uistinu "postoji" samo Svest, a energija, koja je istovremeno i svetlost i elektricitet je samo fizička i psihička radnja Svesti koja se povremeno pojavljuje i nestaje.
VIDEO O TESLI: