quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.071
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zamisli, imam to.![]()
Kako, bre, kad mi se jetrva zove Snežana?![]()
Istini za volju on je svoj imetak i zaradio od astronomskih prodaja svojih prvih knjiga pre svega Noža za razliku od drugih ''političara'' i ušao je sa lovom u političku arenu...Kvalitet dela mu svakak o opada, to se desilo i jednom Stivenu Kingu a neće njemu, ja inače ne volim te mnogo teške istorijske teme volim nešto lakše i ako je moguće da se ne dešava na o vim prostorima šta se ovde kada desilo i ko je kriv to niko ne može da raščivija...
Koja je za vas knjiga - klasik, koji bi svako od nas trebao jednom da procita? Svaki odgovor je dobrodosao
Koja je za vas knjiga - klasik, koji bi svako od nas trebao jednom da procita? Svaki odgovor je dobrodosao
Evo, da prozborim koju o Pekicevom ``Novom Jerusalimu``, iako nisam stigao da je zavrsim od obaveza, bar ono sto sam procitao.
U isto vreme sam bio iznenadjen i nisam. Iako se bavi dalekom istorijom (doba Kantakuzena u Vizantiji), druga polovina 14. veka, iznenadjen sam vremenom u koji smesta radnju i naravno, savrsenim poznavanjem istorije, mada se to od takvog erudite i ocekuje.
Ipak, najjaci utisak je sustina price i teme o kojoj do sada nisam razmisljao, te bih mogao da kazem da mi otvara jedan novi pogled na umetnost. Tacnije, radjanje umetnickih remek-dela. Na tako jednostavan nacin je kroz pricu sjajno oslikan odnos umetnika prema svom delu, cak i kada je u pitanju najobicniji stolar. Autor gadja u ono sto je danas tako zaboravljena bit umetnosti - remek-delo se pravi dugo i pravi se samo jednom u zivotu. Nikada vise ne moze napraviti takvo isto delo isti covek, makar to bila najbolja stolica, jer se samo jednom tako predaje njemu. I sa tim delom, umetnik prakticno zavrsava i smisao svog postojanja, ono je deo njega samog i on je deo dela samog. Svestan da je to savrsenstvo koje je postigao, od svog dela se ne moze ni odvojiti, bas zbog tog sjedinjavanja s njim.
Uz blagu zadrsku, jer citanje nisam okoncao, kao i da je rec o autoru kog favorizujem, kritika reprodukcije koja se vec u vreme autora razmahala u kulturi jasno je istaknuta.
Evo, da prozborim koju o Pekicevom ``Novom Jerusalimu``, iako nisam stigao da je zavrsim od obaveza, bar ono sto sam procitao.
U isto vreme sam bio iznenadjen i nisam. Iako se bavi dalekom istorijom (doba Kantakuzena u Vizantiji), druga polovina 14. veka, iznenadjen sam vremenom u koji smesta radnju i naravno, savrsenim poznavanjem istorije, mada se to od takvog erudite i ocekuje.
Ipak, najjaci utisak je sustina price i teme o kojoj do sada nisam razmisljao, te bih mogao da kazem da mi otvara jedan novi pogled na umetnost. Tacnije, radjanje umetnickih remek-dela. Na tako jednostavan nacin je kroz pricu sjajno oslikan odnos umetnika prema svom delu, cak i kada je u pitanju najobicniji stolar. Autor gadja u ono sto je danas tako zaboravljena bit umetnosti - remek-delo se pravi dugo i pravi se samo jednom u zivotu. Nikada vise ne moze napraviti takvo isto delo isti covek, makar to bila najbolja stolica, jer se samo jednom tako predaje njemu. I sa tim delom, umetnik prakticno zavrsava i smisao svog postojanja, ono je deo njega samog i on je deo dela samog. Svestan da je to savrsenstvo koje je postigao, od svog dela se ne moze ni odvojiti, bas zbog tog sjedinjavanja s njim.
Uz blagu zadrsku, jer citanje nisam okoncao, kao i da je rec o autoru kog favorizujem, kritika reprodukcije koja se vec u vreme autora razmahala u kulturi jasno je istaknuta.
Kad će da čitamo Zlatno runo? Samo Čitalački klub može da me natera da počnem...![]()
E, taj osećaj je meni najvredniji. Zbog njega čitam ili ne čitam....sem jednog nesvakidašnjeg osećaja koji je bio prisutan dok si je čitao.
O, neću ja to doživeti... Šalji onda roditelje ovamo, da mi prave društvo...Ako mene pitaš, kad se penzionišem, za nekih pedesetak godina.![]()
Pričaš o prvoj priči?
Meni se dopala Čovek koji je jeo smrt.
Kad će da čitamo Zlatno runo? Samo Čitalački klub može da me natera da počnem...![]()
To je jedna od onih knjiga koja te potpuno omami dok je čitaš, ali posle nekog vremena malo šta ostane u sećanju. Zapravo, skoro ništa, sem jednog nesvakidašnjeg osećaja koji je bio prisutan dok si je čitao.
Čitao sam je pre oko 6 meseci, i bio sam fasciniran. Ne samo teme kojima se bavi, već i način na koji piše... ma sve je bilo fantastično, pomalo mistično i veoma interesantno. Međutim, sad bih je ocenio nižom ocenom nego onomad. Može biti i da je do mene, da nisam čitao dovoljno pažljivo, tako da ću je pročitati opet, kad budem imao više vremena.
I da, ta prva priča je verovatno i najbolja. A pored nje obavezno pročitaj i "Čovek koji je jeo smrt", tj. priču o Francuskoj revoluciji i čoveku koji je ostao neupamćen iako je možda i najznačajnija ličnost svog perioda.
Ako mene pitaš, kad se penzionišem, za nekih pedesetak godina.![]()
Onda volim da odmorim i izgustiram to sto sam procitao u mislima i ne zelim da se hvatam knjige neko vreme, bas da bih sto bolje upamtio procitano. Cini mi se to zgodnim trikom.
Ja se ne optrećujem time da upamtim pročitano. Dosta sam učila. Normalno da mi duže traje ono što mi se dopadne, ali mi je mnogo značajniji osećaj zadovoljstva dok čitam, što reče Fjodor. Znam, ovo nije baš za hvalu, naročito pred mladim ljudima, ali, jednostavno je tako kod mene...![]()
Ja se ne optrećujem time da upamtim pročitano. Dosta sam učila. Normalno da mi duže traje ono što mi se dopadne, ali mi je mnogo značajniji osećaj zadovoljstva dok čitam, što reče Fjodor. Znam, ovo nije baš za hvalu, naročito pred mladim ljudima, ali, jednostavno je tako kod mene...![]()
Al' džabe čitanje ako ne zapamtiš ništa![]()