BIBLIJA, KOLIKO ZNAMO O NJOJ...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
. E sad ako verujes u reinkarnaciju pa mislis da je Jovan inkarnirani Ilija tu nema spora. To je individualno.
Zamolio bih te samo da kad kazes da su neki stihovi izbaceni iz Biblije (u sta ne sumnjam), navedes konkretno i koji stihovi.

O reinkarnaciji o tome da li je Isus vrovao u nju samo pričam bez ikakvog verovanja u to. A u vezi sa tim samo ću ti postaviti ovo...

Jovan 9:1-2...

''I prolazeći vide čoveka slepog od rođenja. I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi! Ko sagreši, ili ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slep?''

i ukazati na potrebu da pažljivo pročitaš pa se onda upitaš zašto ga učenici nisu pitali recimo ovako...

Učitelju, šta zgrešiše njegovi roditelji te se rodi slep...

Ono...ko sagreši...je veoma indikativno i jasno ukazuje da su Isusovi učenici znali za reinkarnaciju, znajući da je taj slepi morao imati neki prethodni život u nekoj prethodnoj inkarnaciji i da je greh mogao počiniti samo u...prethodnom životu. Mnogo toga se u bibliji može uočiti iako nije konkretno napisano ali veoma jasno proizilazi.

A u vezi sa tim pogledaj malo od mene davno napisano...ovde...

Nego u vezi necega sto sam te ranije vec zamolio. Imas obicaj da iznosis neke tvrdnje koje nisu opste poznate a bez da navedes izvor ili da ih nekako potkrepis.
Na primer:
- ucenici su olako napustili Jovana i presli k Isusu
- Jovan nije bio omiljen medju Esenima
- esensko ucenje o predestinaciji po kome nije moguce pokajanjem preci iz sinova tame u sinove svetla

U vezi sa Jovanovim učenicima koji su postjali Isusovi učenici postavio sam ti stihove iz biblije. Krštenje vodom obredno kupanje u Jordanu kao krštenje bilo je u funkciji čišenja tela ali ne i skidanja greha. O tome ima zapisano od strane Josifa Flavija. A poznato je da je Jovan u Jordanu ''krstio'' samo one koji su prethodno oko dve godine bili pripremani za taj čin kroz pročišćenje duše.

Veoma je zanimljivo šta je bilo nakon Jovanove smrti. Mandejci su tvrdili da su oni naslednici Jovanovog učenja i smatrali su da je Isus lažni Mesija koji je mnogo toga izokrenuo od Jovanovog učenja a kojem ga je Jovan podučio. A kada malo pogledaš... ovo.. skapiračeš da od te priće hoće da boli glava...samo tako...Inače Mandejci su se prali vodom više puta kao prethodno i Eseni verujući da zbog toga neće biti od boga osudjeni.

Kada je u pitanju biblijski stih...

Matej 19:12...

''Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.''

Pa kada se ima u vidu ovo...

do ekstremnosti iritira ovako napisano...

Naravno ovaj ''savremeni'' prevod je prevod Novog Sveta...ili ti preciznije kazano prevod verske zajednice Jehovinih svedoka Matej 19:12

I tako...nikako nisam u stanju da skapiram taj savremeni prevod i ono...gde se to u grčkom tekstu pominje ono...da se žene...i ono ...odrekli ženidbe...

''Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.''

Naravno ovaj ''savremeni'' prevod je prevod Novog Sveta...ili ti preciznije kazano prevod verske zajednice Jehovinih svedoka Matej 19:12

I tako...nikako nisam u stanju da skapiram taj savremeni prevod i ono...gde se to u grčkom tekstu pominje ono...da se žene...i ono ...odrekli ženidbe...

Ne mogu da kazem da je iritantan ali stih u prevodu Novog Sveta stvarno nije u duhu Biblije. Vise je kao iz nekog prirucnika.
Posto nisam zenjen taj stih se odnosi i na mene direktno. U prevodu DK ja sam razumeo da ne treba biti pohotan, ali ne vidim sta bi Bogu smetalo da dvoje slobodnih ljudi koji se medjusobno privlace vode ljubav. Na kraju krajeva i mentalno zdravlje je u pitanju.
Kako su JS to postavili ispada da samo osoba koja je u braku moze uzivati u drazima osobe suprotnog pola. To moze biti smisleno u nekim izuzetno ruralnim sredinama gde zivot porodice direktno zavisi od cednosti devojke (kao pre 2000 godina). Ali danas... I zamislimo da stupe dvoje mladih u brak koji se ne poznaju fizicki. I ispadne da nisu kompatibilni na neki nacin. Sta onda.
Druga stvar je bezzenstvo sto praktikuju monasi ili katolicki svestenici. To je za svako postovanje (uskopili su se radi carstva nebeskog) ali retki su oni koji to mogu da prime.

4. Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље.
Ne mogu sebi da objasnim kako je Crkva (ne mislim samo na SPC vec na celu jedinstvenu Crkvu) mogla sebi da dopusti da predje preko eksplicitne Bozije zapovesti i da dopusti da njeni vernici grade neke predmete kojima ce da se mole.Neki pokusaji da se objasni ta pojava jednostavno nisu vredni paznje.
E sad kakvi su putevi Gospodnji. Gledam film gde nemacki vojnik odlazi na istocni front, biva zarobljen i oteran na sam kraj Sibira. Kod kuce mu ostaje zena sa cerkom. Godinama nema vesti od njega ali dete nagonski oseca da mu je tata ziv. Posto su katolici dete odlazi u crkvu i obraca se kipu Bogorodice recima: "Majko Bozija ucini da Bog dovede mog tatu kuci". I tada sam shvatio. To dete kao i vecina ljudi ne moze da uspostavi kontakt sa Bogom koji je apstraktan, nevidljiv, nerazumljiv. Dok je Bogorodica vrlo prijemciva jer je dobra i lepa i bezgresna. Hriscanstvo je elitisticka religija i malo je ljudi koji mogu da prihvate izvorni Isusov nauk, onakav kakav jeste. Citajuci Jevandjelja vidi se da apostoli nisu razumeli ideju o Carstvu. Ili nam je tako predstavljeno. A Pavle, nesumnjivo genijalan covek, kod njega se tu i tamo vidi blesak genijalnosti (kao i kod ostalih autora) ali je zbog mase neukih koji su ustanovili Crkvu, formirao Hristocentricnu umesto Teocentricnu Crkvu, potpuno suprotno od onoga sto je Isus ucio. Nije to nikakva izmisljotina. Procitajte Besedu na Gori i ispratite malo svakodnevni zivot SPC, pocevsi od Simvola vere pa do odlaska na zadusnice. To su potpuno razdvojene stvari.
Ova poplava,mada je odnela neduzne ljude R.I.P., i materijalno nas osakatila, daje mi neke naznake da moze doci do neke vrste duhovnog oporavka. Ali tu Crkva mora da da sve od sebe

Ne. Preko ovoga neću preći kao da napisano nije. Proučavaoci biblije, biblijski eksperti koji savršeno razumeju božiju reč i poznaju Boga mogli bi da demantuju moju tvrdnju da je u prevodu biblije Novog Sveta stih Matej 19:12 drastično falsifikovan kako bi bio usaglašen sa doktrinom učenja verske organizacije Jehovinih sveedoka.

Covek koga ja izuzetno cenim, vrhunski obrazovan sociolog religije, naucnik i ocigledni vernik izrekao je nesto poput sledeceg:
"Sinopticari Matej, Marko i Luka su opisujuci dogadjaje oko Isusovog raspeca napisali stvari koje nikako nisu mogle da se dogode na taj nacin. Jedino je jevandjelista Jovan ispostovao jevrejsku praksu toga vremena iaoko nije mnogo mario za same dogadjaje."
Posto sam Jevandjelja pazljivo citao vise puta bio sam prilicno iznenadjen ali sam ipak proverio tu tvrdnju i uverio se da je tacna. Da bi forumasi razumeli o cemu se radi predlazem sledece:
Prouciti pazljivo sta je Pasha i Praznik beskvasnih hlebova. Koliko traje, koje su obicajne radnje i kad se desila te godine kad je Isus raspet. Ako nema boljeg izvora i Wikipedia je prilicno precizna.
Obratiti paznju na sledece stihove: Matej 26:2,5,17,18,19,20 i 27:2,12,20,21,62,66 i uporediti to sa Jovan 18:27-28 i 19:31,42

Posto su svi jevandjelisti Jevreji nije moguce da nisu znali pashalne obicaje pa ostaje pitanje zasto su pisali to sto su pisali. Ako je Isus put, istina i zivot, u sta ja tvrdo verujem, zelim istinu a ne da zivim u lazi. Posto je evidentno da ne mozemo doci do potpune istine dovoljno je da medjusobnom raspravom makar nacnemo temu. Iako ova tema nije od nekog prvorazrednog znacaja vazno je makar imati je u vidu.

Jedna božija zapovest kaže ovako...

Izlazak 20:4:5...

'' Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;''

To je postavljeno kao osnov za temu idolopoklonstvo ali ...sa izbacivanjem stihova koji su bitni za početno shvatanje neke suštine...i to ovako...

.
Biblija kaze :
- Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje
- Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj

A ono crveno boldovano a veoma bitno a eto kao slučajno odbačeno u kontekstu sa ovim...

Izlazak 3:14...

''Jer ne valja da se klanjaš drugom Bogu: jer se Gospod zove revnitelj, Bog je revnitelj.''

biva polazna osnova za shvatanje idolopoklonstva u biblijsko religioznom smislu...

A kada se pročita ovaj stih onako u kontekstu...

Izlazak 23:24...

''Jer će anđeo moj ići pred tobom i odvešće te u zemlju amorejsku i hetejsku i ferezejsku i hananejsku i jevejsku i jevusejsku, i ja ću ih istrebiti. Nemoj se klanjati bogovima njihovim niti im služiti, ni činiti šta oni čine, nego ih sasvim obori i likove njihove sasvim izlomi.''

pa se ima u vidu ovo šta su Sedraha, Misaha i Avdenaga kazali Navuhodonosoru...

Danilo 3:18...

''A i da ne bi, znaj, care, da bogovima tvojim nećemo služiti niti ćemo se pokloniti zlatnom liku, koji si postavio.''

kao i ovo...

Sudije 2:13... ''I ostaviše Gospoda, i služiše Valu i Astarotama.''

Neke stvari su sasvim jasne a posebno kada se ima u vidu ovo...

Ponovljeni zakoni 12:3...

''Oborite oltare njihove i razbijte likove njihove, i lugove njihove popalite ognjem, i rezane bogove njihove izlomite, i istrebite ime njihovo sa onog mesta.''

i ovo...

Isaija 42:17...

''Tada će se vratiti natrag i posramiti se koji se uzdaju u lik rezani, koji govore likovima livenim: Vi ste naši bogovi.''

I eto prilike da me oni koji zagovaraju onu protestantsku priču o grehu idolopoklonstva u vezi sa ikonama kako u pravoslavnoj tako i u katoličkoj crkvi uvere da je starozavetni Bog Otac zabranio poštovanje, molitvu i klanjanje pred recimo ikonom Isusa ...za početak...

Prepostavljam da će sagovornici znati šta biblija kaže o tome šta su idoli...

A u vezi druge božije zapovesti a koja se od protestantskih biblijskih eksperata uzima kao dokaz za idolopoklonstvo u hriščanskim pravoslavno katoličkim crkvama a u vezi sa ovim stihom...

Izlazak 26:30...

''Tako ćeš podignuti šator po slici koja ti je pokazana na gori.''

pitao bih...šta li je starozavetni Bog naredio, da ponovim naredio u vezi ...rezanih likova, nekih likova andjela i...tako...

A da li je moguće da u bibliji piše kakav treba da bude oltar crkve...Izgleda da je moguće...

Jezekilj 41:21-22...

''U crkvi dovratnici behu na četiri ugla; i svetinji lice beše onako.
Oltar beše drven, tri lakta visok, i dva lakta dug, s uglovima, i dužina i strane behu od drveta. I reče mi: To je sto koji stoji pred Gospodom.''

A sada taj stihić pogledati onako malo u kontekstu sa ovim...

Ponovljeni zakoni 12:3...

''Oborite oltare njihove i razbijte likove njihove, i lugove njihove popalite ognjem, i rezane bogove njihove izlomite, i istrebite ime njihovo sa onog mesta.''

I eto ...šta bi sa idolopoklonstvom...da li se to odnosi na ono što su činili neki u vezi sa ovim....

Sudije 10:6...

''A sinovi Izrailjevi opet činiše što je zlo pred Gospodom, i služiše Valima i Astarotama, i bogovima sirskim, i bogovima sidonskim, i bogovima moavskim, i bogovima sinova Amonovih i bogovima filistejskim; i ostaviše Gospoda i ne služahu Mu.''

ili kako pojedini to zdušno mantraju i tvrde da je idolopoklonstvo molitva i klanjanje pred likom- ikonom recimo Isusa Hrista...

Sveti Ananijainače jedan od onih 70 apostola poznat po tome što je po nalogu samog Boga krstio ...jednu važnu biblijsku ličnost. Kada je Lukijan naredio da bude ubijen kamenovanjem u Elevterpolju Ananija je odbio prihvatiti da se pokloni bezdahnom kamenu i drvetu koje je Lukijan smatrao svojim bogovima. Naravno u smislu idolopoklonstva .

A sada malo zanimljivosti. Ima malo veoma malo ako ih ima onih koji recimo u novčaniku u onom providnom plastificiranom delu ne nose neke...slike...bake i deke svojih sinovai kćeri i unuka, žene svog detetai muža i tako...To godinama primećujem svaki dan na radnom mestu. I šta to znači...da nisu svi oni idolopoklonici...Naravno da nisu jer oni vole i poštuju one koji se na tim slikama nalaze a ne same slike kao papir i običnu bezdušnu stvar.

A u vezi idola i tome šta biblija kaže šta su idoli...strpljivo ću čekati da se neki protestantski biblijski ekspert oglasi...

A pitao bih i ovo...Da nije možda Isus idol svima onima koji ga prihvataju kao spasitelja i kao Boga...

Kasirana-IKONA-Gospoda-Isusa-Hrista_slika_L_299264.jpg

I šta biva...onaj ko se molitvom i klanjanjem obrati Isusu pred ikonom on čini greh jer se klanja ...ikoni...a a ne Isusu kao Bogu...

Ne mogu da kazem da je iritantan ali stih u prevodu Novog Sveta stvarno nije u duhu Biblije. Vise je kao iz nekog prirucnika.
Posto nisam zenjen taj stih se odnosi i na mene direktno. U prevodu DK ja sam razumeo da ne treba biti pohotan, ali ne vidim sta bi Bogu smetalo da dvoje slobodnih ljudi koji se medjusobno privlace vode ljubav. Na kraju krajeva i mentalno zdravlje je u pitanju.
Kako su JS to postavili ispada da samo osoba koja je u braku moze uzivati u drazima osobe suprotnog pola. To moze biti smisleno u nekim izuzetno ruralnim sredinama gde zivot porodice direktno zavisi od cednosti devojke (kao pre 2000 godina). Ali danas... I zamislimo da stupe dvoje mladih u brak koji se ne poznaju fizicki. I ispadne da nisu kompatibilni na neki nacin. Sta onda.
Druga stvar je bezzenstvo sto praktikuju monasi ili katolicki svestenici. To je za svako postovanje (uskopili su se radi carstva nebeskog) ali retki su oni koji to mogu da prime.

4. Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље.
Ne mogu sebi da objasnim kako je Crkva (ne mislim samo na SPC vec na celu jedinstvenu Crkvu) mogla sebi da dopusti da predje preko eksplicitne Bozije zapovesti i da dopusti da njeni vernici grade neke predmete kojima ce da se mole.Neki pokusaji da se objasni ta pojava jednostavno nisu vredni paznje.
E sad kakvi su putevi Gospodnji. Gledam film gde nemacki vojnik odlazi na istocni front, biva zarobljen i oteran na sam kraj Sibira. Kod kuce mu ostaje zena sa cerkom. Godinama nema vesti od njega ali dete nagonski oseca da mu je tata ziv. Posto su katolici dete odlazi u crkvu i obraca se kipu Bogorodice recima: "Majko Bozija ucini da Bog dovede mog tatu kuci". I tada sam shvatio. To dete kao i vecina ljudi ne moze da uspostavi kontakt sa Bogom koji je apstraktan, nevidljiv, nerazumljiv. Dok je Bogorodica vrlo prijemciva jer je dobra i lepa i bezgresna. Hriscanstvo je elitisticka religija i malo je ljudi koji mogu da prihvate izvorni Isusov nauk, onakav kakav jeste. Citajuci Jevandjelja vidi se da apostoli nisu razumeli ideju o Carstvu. Ili nam je tako predstavljeno. A Pavle, nesumnjivo genijalan covek, kod njega se tu i tamo vidi blesak genijalnosti (kao i kod ostalih autora) ali je zbog mase neukih koji su ustanovili Crkvu, formirao Hristocentricnu umesto Teocentricnu Crkvu, potpuno suprotno od onoga sto je Isus ucio. Nije to nikakva izmisljotina. Procitajte Besedu na Gori i ispratite malo svakodnevni zivot SPC, pocevsi od Simvola vere pa do odlaska na zadusnice. To su potpuno razdvojene stvari.
Ova poplava,mada je odnela neduzne ljude R.I.P., i materijalno nas osakatila, daje mi neke naznake da moze doci do neke vrste duhovnog oporavka. Ali tu Crkva mora da da sve od sebe

Primaju ga i to od ranog detinjstva a i posle oni to isto cine drugima

Primaju ga i to od ranog detinjstva a i posle oni to isto cine drugima

E to je tek posebna prica. Evo kako je to islo iz moje perspektive. Prvo sam cuo da je Katolicka Crkva u SAD sudski platila neku enormnu cifru zrtvama seksualnog zlostavljanja. Posto je cifra bila stvarno velika logicno je da je ta pojava bas uzela maha. Onda sam nacuo nesto za nekog Ilariona ili tako nesto pa je onda izbio skandal sa Pahomijem. Bas se digla galama. I na kraju ovaj u Hercegovini. U pitanju su Vladike.
Moja dilema je bila da u 1000 ljudi moras da imas neki procenat koji zastranjuju. Tako je medju laicima pa zasto ne bi bilo i medju svestenicima. Sve dok nisam procitao da je svestenstvo 6.sveta tajna. To otprilike znaci da se o njegovom moralu ne raspravlja i da po definiciji on ne moze da ucini tako nesto. Posto to vazi u Pravoslavlju a ne u Katolicantstvu onda su sudski epilozi takvi kakvi su.
Ilarionu se nije ni sudilo.
Pahomije; dva dela su zastarela a za dva je oslobodjen. Sto je pravna besmislica jer kod ponovljenih dela nema zastarevanja. I jos dok je sudjenje bilo u toku navodno su Tadic, Kostunica, pok.Pavle i Pahomije raspravljali o stanju na jugu Srbija i na Dnevniku 2 RTS je prikazana slika kako njih cetvorica sede bez sadrzaja razgovora. Predsednik i Premijer sede u drustvu coveka kome se sudi za najgnusnije delo. Uopste nije pritisak na sud.
Predjasnji Vladika Hercegovacki je penzionisan iz zdravstvenih razloga. Mada, ako sam dobro razumeo, on je imao odnose sa punoletnim licima tako da po sekularnom moralu i zakonu nije kriv.
Homoseksualnost je veoma nezgodan drustveni fenomen. Definitivno je patologija ali to je priroda tih ljudi i ne mozes ih samo zbog toga diskriminisati na bilo koji nacin. O tome stvarno ne znam sta bih rekao.
O tome je poceo da prica sadasnji Vladika Hercegovacki u Utisku Nedelje ali je zacutao jer je video kuda to vodi. A bolje da je ispricao da vidimo sa cime se suocavaju mladi ljudi po manastirima.
Poenta je da je Pahomije obljubio na silu cetiri maloletna muskarca i da zbog toga nije snosio posledice samo zato sto je svestenik i JER JE SVETA TAJNA.
Zakoni jedne Crkve su nadvladali drzavne pa ispada da smo mi neka pravoslavna dzamahirija. Katolici placaju debelo svoje bolesno uzivanje.

To ti misliš ali Bog se sa tobom u vezi toga složio ne bi...Ne piše li u bibliji ovako...

Izlazak 26:31...

''I načini zaves od porfire i od skerleta i od crvca i od tankog platna uzvedenog, i po njemu neka budu vezeni heruvimi.''

A šta li no bejahu heruvimi...

1 Carevima 7:36...

''I po stranama njegovim i po oplatama njegovim izrezah heruvime, lavove i palme, jedno do drugog uz vence unaokolo.''

A u Hramu nije bilo rezanih idola a po isključivoj naredbi od Boga...

Izlazak 28:11...

''Veštinom kamenarskom, kojom se režu pečati, izrezaćeš na ta dva kamena imena sinova Izrailjevih, i optoči ih zlatom unaokolo.''

A šta je Mono sa ovim...ono drago kamenje koje je ukrašavalo odoru prvosveštenika nije bilo ...gravirano...

A sada pažljivo pogledaj ovaj stih...

Jeremija 1:16...

''I izreći ću im sud svoj za svu zloću njihovu što me ostaviše, i kadiše drugim bogovima, i klanjaše se delu ruku svojih.''

i nekako pokušaj shvatiti da se idoli kao rezani likovi u biblijskom smislu odnose prvenstveno na poštovanje nekih drugih bogova u smislu idolopoklonstva...A u kontekstu sa tim pogledaj malo ovo..

Isaija 45:16...

''Oni će se svi postideti i posramiti, otići će sa sramotom svikoliki koji grade likove.''

I da te pitam ovako...

Ko li no bejaše osnivač ikonopisa...ko li no beše prvi uradio ikonu Hristovu...Bejaše li to jedan apostol koji i jedno jevandjelje napisa...Nije li to bio Apostol Luka...

Samo još kada bi ti znala šta su idoli u biblijskom smislu...Šta biblija kaže šta su idoli...a šta neznabožačko idolopoklonstvo...Pogledaj malo ove stihove..

Izlazak 34:17...

''Livene bogove ne gradi sebi.''

Levitski zakon 19:4...

''Ne obraćajte se k idolima, i bogove livene ne gradite sebi; ja sam Gospod Bog vaš.''

Pa to stavi u kontekst sa onim...

Izlazak 20:3...

''Nemoj imati drugih bogova uza me.''

A onda pogledaj ovo...

Prva Koričanima 10:14...

''Zato, ljubazna braćo moja, bežite od idolopoklonstva.''

i onda ovo...10:19-21...

''Šta dakle govorim? Da je idol šta? Ili idolska žrtva da je šta? Nije; nego šta žrtvuju neznabošci, da đavolima žrtvuju, a ne Bogu; a ja neću da ste vi zajedničari sa đavolima. Ne možete piti čaše Gospodnje i čaše đavolske; ne možete imati zajednicu u trpezi Gospodnjoj i u trpezi đavolskoj.''

pa pokušaj shvatiti šta je Pavle ovde rekao...

1 Koričanima 8:4...

''A za jelo idolskih žrtava, znamo da idol nije ništa na svetu, i da nema drugog Boga osim jednog.''

A možemo do detalja analizirati biblijsku priču u vezi sa mnogim idolima u bibliji koji naravno imaju neka svoja imena...što se mene tiče, mada nisam siguran da se ti u tu priču upustiti možeš, jer ono što piše u časopisu Jehovinih svedoka pod nazvivom Probudite se iz Avgusta 2008 godine a na stranici 20-21 biva pričom koja bi mogla proći kod nekog ko nikada bibliju ni pogledao nije.

Naravno da je starozavetni Bog mrzeo idole jer su idoli bili...šta li su ono bili...A Bog je jasno rekao...

Ponovljeni zakoni 8:19...
''Ako li zaboraviš Gospoda Boga svog, i pođeš za drugim bogovima i njima staneš služiti i klanjati se, svedočim vam danas da ćete zacelo propasti.''

pa kako je bilo ovako...

1 Carevima 11:33...
''Jer ostaviše mene i pokloniše se Astaroti, boginji sidonskoj i Hemosu bogu moavskom i Melhomu bogu sinova Amonovih, i ne hodiše putevima mojim čineći što je pravo preda mnom, uredbe moje i zakone moje, kao David otac njegov.''

2 Carevima 22:17...
''Zato što me ostaviše, i kadiše drugim bogovima da bi me gnevili svim delima ruku svojih; zato se gnev moj raspalio na to mesto, i neće se ugasiti.''

Pa kako je taj Bog bio revnvitelj ili ti ljubomoran morao je mrzeti sve ono idolsko u fufnkciji klanjanja drugim bogovima. A bilo je mnogo onih koji su se idolopoklonički klanjali drugim bogovima...

Isaija 2:8... ''Puna je zemlja njihova idola; delu ruku svojih klanjaju se, što načiniše prsti njihovi.''

Isaija 44:17... ''A od ostatka gradi boga, rezan lik svoj, pada pred njim na kolena i klanja se, i moli mu se i govori: Izbavi me, jer si ti bog moj.''

I onda biva bibilijskom činjenicom da je taj Bog mrzeo idole...

Mihej 5:13...'' I istrebiću likove tvoje rezane i stupove tvoje isred tebe, i nećeš se više klanjati delu ruku svojih;''

Ponovljeni zakoni 27:15...

''Proklet da je čovek koji bi načinio lik rezan ili liven, stvar gadnu pred Gospodom, delo ruku umetničkih, ako bi i na skrivenom mestu metnuo. A sav narod odgovarajući neka kaže: Amin.''

Izlazak 12:12... ''Jer ću proći po zemlji misirskoj tu noć, i pobiću sve prvence u zemlji misirskoj od čoveka do živinčeta, i sudiću svim bogovima misirskim, ja Gospod.''

A u vezi sa ovim ...

Ikone se izradjuju za religioznu svrhu i sluzbu
znaci idoli su

pitao bih te ...da li je Isus idol...Na ikonama Isusa biva neka slika Isusa...kako ti napisa proizilazi da je Isus...idol...

107521_jesuschristoldpainting_f.jpg

Naravno da je starozavetni Bog mrzeo idole jer su idoli bili...šta li su ono bili...A Bog je jasno rekao...

Ponovljeni zakoni 8:19...
''Ako li zaboraviš Gospoda Boga svog, i pođeš za drugim bogovima i njima staneš služiti i klanjati se, svedočim vam danas da ćete zacelo propasti.''

Cestitam,
posle tolikih godina bavljenja ovim tekstovima jos uvek dozvoljavas sebi nesmotrenost tipa: "... je jasno rekao"

a pred tobom se nalaze prepisi prepisa (preko nekoliko jezika) u fragmentianom stanju!

P.S.
Nisi TI dobio ono sto je taj govorio tima.
Niti si dobio: ko je to taj i ko su to ti.

To su on i oni znali ko je sta rekao i kome.

Poslednja izmena:
Cestitam,
posle tolikih godina bavljenja ovim tekstovima jos uvek dozvoljavas sebi nesmotrenost tipa: "... je jasno rekao"

a pred tobom se nalaze prepisi prepisa (preko nekoliko jezika) u fragmentianom stanju!

P.S.
Nisi TI dobio ono sto je taj govorio tima.
Niti si dobio: ko je to taj i ko su to ti.

To su on i oni znali ko je sta rekao i kome.

Pokušaj shvatiti da je trenutna priča u vezi sa onim šta i kako piše u bibliji. Nisam sebi dozvolio nesmotrenost jer priča nije u vezi ...

jer se ponekad mora pričati u vezi sa onim šta piše u bibliji onakvom kakvom ona jeste neovisno od toga zašto je takvom kakvom jeste...

O "Ikoni" :

"ИКОНА

Икона потиће од грчке речи и значи слика, лик или образ. Православни хришћани oдају иконама велико поштовање, јер у њима виде стварно Божје присуство у Цркви, И када се моле пред иконама, они се у ствари моле Богу. Православна црква на иконама после Седмог васељенског сабора представља: Господа Исуса Христа, Богородицу, анђеле, и светитеље. Икона има свој основ и у религиозној психологији, тако дубок, да се у православљу јавља неопходним елементом богопоштовања. Због тога се иконе стављају у куће, храмове и на друга места, а испред њих се палi кандилo. Дом у коме нема иконе за православне је нечисто и пусто место. Поштовање се не односи на материју од које је икона израђена: дрво, злато, боја и друге, већ на лик који је представљен на њој. Иконе се освећују посебним чином и кроз то свештено дејство успоставља се веза између оног ко је на икони насликан и саме иконе. Кроз освећење иконе долази до тајанственог сусрета између Господа нашег Исуса Христа и онога који се моли.

Ипак, за верне икона не представља просто уметничко дело или некакву религијску слику. Она се сматра и незаобилазним литургијским сасудом који освештава човека и уводи га у непосредни однос са благодаћу и личношћу која је на њој изображена. Када се, дакле, налазимо пред иконом Христовом и целивамо је, ми се, поклањајући се икони, поклањамо Богочовеку, "плоти" (људској природи) Господњој која је постала равнобожна. Јер на икони се изображава једна ипостас Бога Логоса "оваплоћеног", Бога Логоса, дакле, Који беше примио плот. Управо то открива нам и свети Теодор Студитски, када каже: "Свакога ко се изображава не природа, него ипостас се изображава"...

Sa:
http://pravoslavneikonepaun.com/ikona.php

O "Ikoni" :

"ИКОНА

Икона потиће од грчке речи и значи слика, лик или образ. Православни хришћани oдају иконама велико поштовање, јер у њима виде стварно Божје присуство у Цркви, И када се моле пред иконама, они се у ствари моле Богу. Православна црква на иконама после Седмог васељенског сабора представља: Господа Исуса Христа, Богородицу, анђеле, и светитеље. Икона има свој основ и у религиозној психологији, тако дубок, да се у православљу јавља неопходним елементом богопоштовања. Због тога се иконе стављају у куће, храмове и на друга места, а испред њих се палi кандилo. Дом у коме нема иконе за православне је нечисто и пусто место. Поштовање се не односи на материју од које је икона израђена: дрво, злато, боја и друге, већ на лик који је представљен на њој. Иконе се освећују посебним чином и кроз то свештено дејство успоставља се веза између оног ко је на икони насликан и саме иконе. Кроз освећење иконе долази до тајанственог сусрета између Господа нашег Исуса Христа и онога који се моли.

Ипак, за верне икона не представља просто уметничко дело или некакву религијску слику. Она се сматра и незаобилазним литургијским сасудом који освештава човека и уводи га у непосредни однос са благодаћу и личношћу која је на њој изображена. Када се, дакле, налазимо пред иконом Христовом и целивамо је, ми се, поклањајући се икони, поклањамо Богочовеку, "плоти" (људској природи) Господњој која је постала равнобожна. Јер на икони се изображава једна ипостас Бога Логоса "оваплоћеног", Бога Логоса, дакле, Који беше примио плот. Управо то открива нам и свети Теодор Студитски, када каже: "Свакога ко се изображава не природа, него ипостас се изображава"...

Sa:
http://pravoslavneikonepaun.com/ikona.php

Suština priče o ikonama svodi se na prostu biblijsku činjenicu da je ikona lik Isusa, Bogorodice Marije ili pak Andjela. Taj lik na ikoni od strane sveštenika biva osvećen, kojom prilikom na samu ikonu silazi blagodat Svetog duha čineći je svetom ikonom. I kao takva ikona uprošćeno kazano biva nešta kao prozor ovog ovozemaljskog vremena u večnost a koji biva prožet silom božijom kroz blagodat Svetog duha. U tom smislu ikona biva ono što verniku omogućava da kroz veru oseti esencijalnost božanske energije i blagodati Duha Svetog. I naravno, apsurdne su protestantske tvrdnje da se neko moli rezanom liku, nekoj tvari kao što su činili neki narodi iz starog zaveta kada su verovali i obožavali ...neke druge bogove ili pak susnce, mesec i tako...još neke stvari.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back