Svetac - Jadransko more

shatun

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
168
naletio sam na jedan mali jadranski otok . zove se svetac i nalazi se 15 nautickih milja od visa . ima 4 km2 . pitao sam visane koliko doce jedan m2 na tom otoku . posto je pustara kazu da je maksimalno 5 eura ali da ima milijun suvlasnika i da bi se to pravno gledano rijesavalo milenijima .

dakle bi li voljeli imati svoj otok . barem ovako mali kao svetac i na njemu stvoriti svoj raj ?

svetac_otok_467267S1.jpg

250px-Croatia_-_Svetac.PNG

Од када сам чула да је Марлон Брандо купио себи острвце и живи тамо усамљенички, маштам о томе.

Или да имам бар своју приватну плажу :(

nemam potrebu da imam sve u posedu
dovolno je sto sebi mogu da omogucim da na tim ostrvima provedem onoliko vremena koliko mi prija
vis je fenomenalan..visani su me odusevili ove godine
sigurna sam da cu sledecih nekoliko godina, jedan deo leta da provodim na tom ostrvu

Svetac .....

pogled sa Biseva

Svetac ili Sveti Andrija

Otok je bio naseljen još u pretpovijesti (kod Povlova buka) Pretpostavlja se da su ljudi stanovali na njemu i u starogrčkom dobu, a nalazi osebujnih starovjekovnih sidara svjedoče o naseljenosti u starorimskom vremenu. Na otoku su boravili i benediktinci koji su ovdje imali svoj samostan (na južnom otočnom vrhu), a na otoku su boravili do kraja 15. ili početka 16. stoljeća. Zadnjih stoljeća otok je u vlasništvu obitelji Zanchi (Zanki), nakon što je dotad bio u vlasništvu crkve; crkva je zadržala pravo eksploatirati otočne resurse.

Zbog neobičnih okolnosti su čak i na ovaj izolirani otok padale zrakoplovne bombe. To je bilo nakon kapitulacije Italije u drugom svjetskom ratu. Talijanski su vojnici na dvama brodima plovili s juga Hrvatske prema Bariju. Budući da ga je nadzirala vojska saveznika kojeg su izdali, bilo je opasno ići ondje te su odlučili otploviti iz priobalja i kopnenog dijela Hrvatske gdje su bile snažne partizanske akcije i riziku napada ili mobilizacije u Titove postrojbe. Da im se isto ne bi dogodilo u domovini, odlučili su se usidriti kod ovog otoka, jer je bio dovoljno daleko od svih bojnih zbivanja a bilo je dovoljno pitke vode. Čekali su kad će Saveznici ući u Bari. Njemački izviđački zrakoplov ih je uočio, odmah reagirao te su sutradan njemački bombarderi bombardirali otok. Nisu pogodili brodove, nego su srušili jednu kuću. Srećom po Talijane, više ih nisu bombardirali te su nakon dva tjedna otplovili prema Bariju

SH

SH

SH

:bye:

Back