„Бог и Хрвати“ | Континуитет геноцида над Србима

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Имају заиста завидну геноцидашку каријеру да би им и неки људождери позавидели.

Тренкови пандури.
Војска бана Јелашића ( када би се брано данас пред судом вероватно би се позивао на лудило)
Старчевићеви праваши ( коловође антисрбских демонстрација)
42 домобранска пешачка "Вражја" дивизија ( геноцид над Србима у Мачви у току првог светског рата)
усташки геноцид у току другог светског рата, непревазиђен на овим просторима од Римљана па до данас.
злочини и етничко чишћење у грађанском рату деведесетих.

не знам како стоје ствари пре 18. века.
Хрвати пре 18. века?

Лекизан, omanuo si sa Trenkovim pandurima.. Sa sobom su vodili dva pravoslavna popa i jednog katolickog... Iako se Hrvati ponose s njima, izgleda da je vise medju njima bilo Srba. A ja sam odje postavlja dvije gravure iz 18 vijeka, jedna od nji je pandurski pop (sa bradom, odorom itd. bez sumnje pravoslavnog svestenika).
Био је у руској војној служби једно време па можда због тога ти попови.И мислио сам на то да се Хрвати хвале са њим па због тога, иако ни он није био Хрват већ Немац(Прус).
Хрвати пре 18. века?
Упс.:rumenko:

Svašta. kave glposti pišeš , pa to je strašno. Ja mislim da se ti lažno ppredstavljaš.

Ne predstavljam se nikako. Ja pre mislim da vas ima popriličan broj koji ste se malo nezdravo srodili sa ovim forumum pa deo života projektujete i ovde.

Ne s.ri, Radoslave. Ti si tip osobe koja toliko malo zna o bilo cemu da mi se povraca.

Šta čekaš, pomoć, prst? Ili bi previše bilo očekivati da napišeš reč-dve o istoj toj stvari ako o njoj znaš bolje čim primećuješ da neko toliko malo zna? Zadnji put kad sam pogledao, ovo je diskusioni forum, nije stranica za komentare u novinama, pa da onaj ispod vređa onog iznad i oseća da je uradio nešto korisno za taj dan.

- - - - - - - - - -

Ili sam ja ovde jeretik ako kažem da sklonost ka najgroznijim zločinima nije i ne može biti etnička odlika nijedne nacije kao takve u okruženju?

Ili se osećaš prozvanim što sam pomenuo jednu grupu ljudi koja je vezana za određeno podneblje, a ne nacionalnost jer si mislio da pod time npr. mislim i na tebe (Lika)? Ako je tako, nisam to mislio.

Pre svega, ti besitijalni zločini, vezani su isključivo za nacionalnu pripadnost. I to se tiče i žrtava i počinitelja zločina. Jedino su se muslimani iz Bosne podelili na dve strane. Dakle, pogrešno misliš.

Pre svega, ti besitijalni zločini, vezani su isključivo za nacionalnu pripadnost. I to se tiče i žrtava i počinitelja zločina. Jedino su se muslimani iz Bosne podelili na dve strane. Dakle, pogrešno misliš.

Ono je bio odgovor Ličkom Gusaru, tebi sam bio napisao da se ovde ne predstavljam nikako, a "dakle" se obično stavlja na kraj logički smislenog zaključka.

Istorija ove naše bliske prošlosti je previše intenzivna i previše grozna. Ali, realno, kroz sve one vekove pre 20. Srbi su imali 100 puta veće probleme sa svima u susedstvu nego sa Hrvatima (ne uključujući Rumune!) i to je ono što mene fascinira.

Hrvati su bili na kratkom povodcu, i čim bi se povodca oslobodili, tačnije, kada bi ga gospodar ciljano olabavio, nastao bi pokolj Srba. Primerice, u devetnaestom veku su samo mogli da laju - Krležin stav svodi se na rečenicu:"Starčević je jedina hrvatska divlja džukela koja je zapenušalo lajala protiv svih civilizacijskih tekovina, kada su svi ostali samo režali".

Šta je bilo pre 19, 18, 17 i 16. veka pročitaj u knjizi najboljeg srpskog poznavaoca hrvatskog pitanja, akademika profesora doktora Vasilija Krestića, kome su Hrvati zabranili ulazak u svoju "demokratsku" državu zbog njegovih radova i knjiga:

http://www.scribd.com/doc/54740737/Genocidom-Do-Velike-Hrvatske-Vasilije-Krestic

У историји су познати многобројни примери драстичних притисака на православне српске становнике Хрватске, али је у изворима забележено и то да је управник имања Загребачке бискупије, Амброз Кузмић, у извештају сачињеном 3. новембра 1700. године, написао чак да би било боље "Влахе „vsze poklati nego ztaniti“ (тј. настањивати). 5 Разумљиво, требало их је поклати због тога што нису били кметови, што нису били католици, што никако нису хтели да прихвате статус феудално зависних подложника са свима теретима на које су ови били обавезни.

сведочи писмо Ђорђа Николајевића, проте дубровачког, упућено владики Јеротеју Мутибарићу, из Дубровника 22. марта 1848. године. Николајевић је писао: „Овом приликом само укратко усуђујем се саобштити, како смо ми овдје у Дубровнику, одкако је конституција проглашена, умјесто весеља величајшиј страх поднијели, будући су нам јавно и у очи пријетили, да ће нас на најмање комадиће исјећи.

- "Udri, udri in der Štat, Srbom štrik za vrat!" (za vreme "mađaronstva" i Hedervarija).

- 1902. Kristalna noć u Zagrebu - polomljeni izlozi svih srpskih dućana u Zagrebu. Mnogi zagrebački Srbi postaju Hrvati. Raspravištarac Lesandar pronašao na Google books svedočanstvo jedne Srpkinje iz Zagreba o tom događaju, napisano na koricama knjige. Govori i o zapaljenim srpskim vinogradima oko Zagreba.

- Veleizdajnički proces protiv pedesettrojice viđenih Srba iz Trojednice u Zagrebu 1908/1909.

Tek ćeš se ondak fascinirati.

Poslednja izmena:
Istorija ove naše bliske prošlosti je previše intenzivna i previše grozna. Ali, realno, kroz sve one vekove pre 20. Srbi su imali 100 puta veće probleme sa svima u susedstvu nego sa Hrvatima (ne uključujući Rumune!) i to je ono što mene fascinira. Ovolika dubina mržnje toliko upućuje da se radi o nečem iskonskom da se čovek prosto iznenadi koliko je to sveže. A zločini i surovost mnogih srpskih partizana nad samim Srbima (pa i surovosti u mirnodopskim uslovima nad sopstvenim narodom, uzev u obzir kriminalce, bande i samu policiju) upućuju na to da ta sklonost ka najtežim zločinima spava u mnogima od nas u našem regionu, samo što čeka odgovarajuće političke okolnosti da se ispolji.

Na primer, danas su političke okolnosti takve da bi čoveka koji upadne u kuću drugog čoveka, izmasakrira mu porodicu i prisvoji imanje, čekalo hapšenje, suđenje i robija. Jedino smo u NDH i donekle pod komunizmom imali držani sistem u kojem je bilo moguće nekažnjeno se ponašati ovako. I u ratovima, samo što takve stvari uvek isplivaju. Meni vera u čoveka ne dozvoljava da prihvatim da tako nešto može biti svojstveno narodu kao takvom, to pripisujem organizovanim grupama pojedinaca. I mislim da su takvi pojedinci daleko brojniji u onim delovima naroda gde se bahatost, sirovost i agresivnost neguju kao tradicija. Mada, svega ima svugde. Ko bi od jednog nemačkog naroda, uzora vrednoće i samopregora u Evropi, mogao očekivati onoliko bolesnih umova koji se u normalnim sistemima kriju među normalnim ljudima i bave normalnim poslovima. Ovde ispada da je srpsko-hrvatski mir bio moguć jedino zahvaljujući strogoj stranoj vlasti nad jednima i drugima (Austrija, Mlečani, Turska). Kako smo počeli da dobijamo slobodu, vidi se za šta je koristimo.

Srbija ako racunas do 1878,do 1918...a i pre,ako se uzme u obzir period vazalne Knjazevine...Nikad nije uradila nesto lose,hrvatima ili Hrvatskoj,Ne postoji razlog za takvu bestijalnost kakvu su pokazali hrvati prema Srbima..Apsolutno ne postoji.

Hrvatski kulturni i javni radnik u prošlom vijeku Isidor Kršnjavi zapisao je i ove rijeci: "Bilo je vrijeme kada se pisalo da sve Srbe treba sjekirom utuci. Ova misao imade nešto za sebe i to nešto vrlo važno, ona, naime, izrice otvoreno i dosljedno jedini nacin kojim bi se dala provesti hrvatska misao."

Kasnije ce Franc Ferdinand, 1905., formulisati i osnažiti ideju o fizickom uništenju Srba. Krajem prošlog vijeka Hrvati su nagovijestili šta bi se moglo desiti u toku ovoga i na samom njegovom kraju. Naime, 1895., 1899. i 1902. u Zagrebu su organizovane demonstracije i pogromi na Srbe i njihovu imovinu, i to sve uz onu pjesmu "Slavo-Srbom štrik za vrat". Godine 1909. organizovan je tzv. veleizdajnicki proces protiv najvidenijih Srba iz Hrvatske. Poznato je da je godinu dana ranije voda hrvatske nacionalisticke Pravaške stranke Jošua Frank dobio saglasnost od najviših vojnih krugova iz Beca da u slucaju rata izmedu Austro-Ugarske i Srbije, zbog aneksione krize 1908., može organizovati pokolj nad svim Srbima u Hrvatskoj ili ih sve protjerati.

Kao hrvatski ban, Mažuranić se surovo obračunavao sa Srbima koji su osnivali srpske organizacije i isticali srpska znamenja: mnogi su izgubili službu i bili pohapšeni u Pakracu, Karlovcu, Osijeku, Daruvaru, dok je u Sremu poduzeo sve što mu u moći beše da suzbije plimu srpske svesti. Sam pomen srpskog imena smatran je prestupom, jer cilj je bila etnički čista Hrvatska.

I mrtvi Srbi su smetali: svedočanstvo o krajnjoj netrpeljivosti prema Srbima nalazimo, na primer, u pismu Dragutina Jagića iz 1901, povodom smrti i sahrane kralja Milana u manastiru Krušedol: "Da je na naše bilo, mi bi bili Milana dali mrtva 'per šub' ekspedirati još dalje od Biograda, jer i mrtvi Srbi još nam čine u Hrvatskoj smetnju i svađu."

Veliki pogromi, pustošenja i paljenja srpske imovine i prave hajke na Srbe, koji bi se okončali genocidom, da nije bilo makar i dvolične carske vlasti i hrvatsko-srpske koalicije, događali su se:

- 1895, za vreme posete cara,

- 1899, povodom Zmajevog jubileja,

- 1900, zbog rasprave u Saboru o srpskim zahtevima;

- 1902. tri dana rulja je razarala srpske stanove, dućane, ustanove - ranjeno je stotinak lica, tih "vartolomejskih" dana i noći;

- slično se ponovilo 1908. i 1909, pred aneksiju Bosne i Hercegovine i posle nje, a

- 1914. sve je spremno za istrebljenje i pokolj Srba, povodom Sarajevskog atentata.

Poslednja izmena:
Ili se osećaš prozvanim što sam pomenuo jednu grupu ljudi koja je vezana za određeno podneblje, a ne nacionalnost jer si mislio da pod time npr. mislim i na tebe (Lika)? Ako je tako, nisam to mislio.

Ne osjecam se prozvanim, nego si odvalio gluposti na gomile. Da, zasmetalo mi je to sto se precesto koristi ta analogija krvolocni Dinaraca da se da objasnjenje na sve moguce gluposti, koje najcesce nemaju niti kakve veze sa tijem. Npr. devet od deset Srba su Dinarci... po tome ispada sa su devet od deset Srba, po tebi i takima, stoka i krvoloci ili potencijalni krvoloci. Jednako mi smeta i to katolici (isto vazi i za muslimani i pravoslavci). To su jednostvano gluposti. Moja baba je poslje rata bila svjedok na sudu protiv dva koljaca, Zagorca. Kako nji ustelovati u taj tvoj spremni obrazac?? I cijela prica o ta dva Zagorca i one oko njih, veli da su uglavnom bili Zagorci a ne "dinaroidni katolici".
Npr. par svjeziji primjera proslosti. Tudjman, recimo, tesko je bilo naci veceg mrzitelja i primitivca, a on je bio Zagorac. Najveci zlocini u ovome ratu nad Srbima su bili pocinjeni u Sisku i u Slavoniji.. Kako to ukljestiti u tu sliku?
Oba Kvaternika, caca i sin, porijeklom su bili Jevreji. Da li ih to cini arhi-zlikovcima, sto su porijeklom Jevreji? Itd. Uvidjas li glupost u toj bezveznoj teoriji. Drugi se vataju katolicizma i na katolicizam svaljuju krivicu, a da je tako onda bi Talijani bili bar deset puta veci zlikovci od Hrvata, a oni to nijesu bili.

Ako kao "stoku" izdvojimo onaj agresivni deo dinaroidnih katolika (pretpostavljam da se misli na njih, a ne na hrvatski narod u celini?), a zatim njihovo ponašanje uporedimo sa dinaroidnim muslimanima i na kraju pogledamo ponašanje čistih Srba-komunista za vreme i nakon rata i koji ogranak srpskog naroda je u tome naročito prednjačio, pa postavimo pitanje "ko je zapravo ta stoka", koji bi bio odgovor?

Odgovor si dobio gore. Npr. Vladimir Corovic pisuci o zlocinima u Bosni nad Srbima u prvom svj. ratu, veli da "nidje se Srbi i muslimani nijesu klali medjusobno, dje nije bilo Hrvata". Tako se cesto navode one licke i hercegovacke ustase, kao da bez nji ne bi bilo koljaca i ubica. Razlog zasto je bilo dosta ustasa iz Like i Hercegovine je taj sto su na tim prostorima zivili i Srbi i Hrvati, a dok u Zagorju nije bilo Srba, pa tako da Zagorci nijesu stigli kad prednjaciti u tome jer nijesu imali tolko posla.
A dje su ustase iz Bosne... Npr. Odzak u Posavini je pao tek 15 dana nakon zavrsetka drugog svj. rata... A dje su ustase iz Dalmacije? Sinj je npr. bilo leglo najokorjeliji krvoloka.

Istorija ove naše bliske prošlosti je previše intenzivna i previše grozna. Ali, realno, kroz sve one vekove pre 20. Srbi su imali 100 puta veće probleme sa svima u susedstvu nego sa Hrvatima (ne uključujući Rumune!) i to je ono što mene fascinira.

Ne fascinira tu nista, osim tvoga neznanja a sebi dajes za pravo da nastupas kao neki strucnjak. Kroz cijeli 19. vijek ima bar stotina najzagrizeniji hrvatski mrzitelja svega srpskoga. Nadmetali su se koji ce biti veci. A ti pojedinici nijesu bili samo usamljeni slucajevi, nego su oni bili govornici koji su na sav glas izjasnjavali unutrasnje osjecanje najsiri hrvatski masa prema Srbima.
Naravno da Hrvati nijesu mogli ciniti Srbima veca zla jer nijesu imali nikakve vlasti. Ali cim bi dobili ma kakvu vlast, odma bi je okretali protivno Srbima. Prvi hrvatski ban "pucanin" (prvi ban Hrvat), Ivan Mazuranic, cijelo svoje banovanje je utrosio na ugnjetavanja Srba, ko da nije ima preca posla?? Tad ne samo da je zabranjena cirilica, srpsko pismo, i sva srpska znamenja, pa cak i srpsko ime.

Ovolika dubina mržnje toliko upućuje da se radi o nečem iskonskom da se čovek prosto iznenadi koliko je to sveže.

Nije svijeze nego je iskonsko. Samo nije bilo prilike da se ispolji u svojoj punoj snazi kao 1914 i 1941. 1941 je uzvarila nakon sto je kuvala skoro sto godina. A i prije toga, samo sto nije bilo prilike.
Za vrijeme Vojne Krajine oni nijesu mogli izvrsiti nista slicno, nadam se da ne treba objasnjavati razloge zasto, jer da su to onda uradili, vjerovatno bi se nad njima srpovelo ono sto su namjenili Srbima.

A zločini i surovost mnogih srpskih partizana nad samim Srbima (pa i surovosti u mirnodopskim uslovima nad sopstvenim narodom, uzev u obzir kriminalce, bande i samu policiju) upućuju na to da ta sklonost ka najtežim zločinima spava u mnogima od nas u našem regionu, samo što čeka odgovarajuće političke okolnosti da se ispolji.

Ovo opet nema veze. Partizani, komunisti, su ubijali svoje politicke protivnike, i kakvi god da su bili nijesu se vodili onim sto bilo hrvatska drzavna misao 1941-1945, pobit i poklat sve Vlahe, od godine do stotine.

Komunisticki zlocini se ne objasnjavaju time. Oni su isti svuda dje se provodila komunisticka revolucija, bilo da je u pitanju Balkan, Kina, Sovjetija, Kambodza, Vijetnam, Kuba... Svuda su isti i na isti nacin su sprovodjeni.

Meni vera u čoveka ne dozvoljava da prihvatim da tako nešto može biti svojstveno narodu kao takvom, to pripisujem organizovanim grupama pojedinaca. I mislim da su takvi pojedinci daleko brojniji u onim delovima naroda gde se bahatost, sirovost i agresivnost neguju kao tradicija.

Nema to nikakve veze sa "vjerom u coveka". Tkz. nezavisna drzava hrvatska je bila drzava sa svojom, hrvatskom, unutrasnjom politikom (u koju se nije mjesao niko, niti je ko to njima odredjivao, bilo Njemaci, Talijani, Madjari ili Marsovci).. Sve je bilo na najvisem mogucem drzavnom nivou. Dakle ne radi se o nikakvim "organizovanim grupama". To nijesu bile grupe, to je bila drzava, prva drzava hrvatskog naroda nakon 1000 godina.

Ovde ispada da je srpsko-hrvatski mir bio moguć jedino zahvaljujući strogoj stranoj vlasti nad jednima i drugima (Austrija, Mlečani, Turska).

Ovo je jedino tacno od svega sto si napisao. Kako su stege stranaca nad Hrvatima bile labavije, tako se suluda mrznja prema Srbima jace ispoljavala.

Dobro, ovo je lep odgovor i ja ti se izvinjavam ako sam te na bilo koji način lično potkačio, ali na koji način je trebalo dodatno na naglasim ono "agresivni deo"? Hvala ti što mi nisi spomenuo sve naše (i hrvatske i muslimanske) pisce, umetnike, prosvetitelje, humaniste, naučnike i mirotvorce sa tog prostora jer ja ovde govorim o onom najgorem, agresivnom i destruktivnom delu. Tačnije, čak i ne govorim kao da tvrdim, nego se pitam i pokrećem razgovor.

Onamo sam mislio na geografski dinarski deo, ne na sve ljude koji su poreklom odande... i nije teorija. Za katoličanstvo se slažem, ono samo po sebi ne može biti razlog.

starcevicdjela.jpg

starcevicsmetje.jpg

starcevicpasmina.jpg

U potpisu: „Visokog popečiteljstva ponizan sluga Antun Starčević, doktor iz mudroslovlja."

Danas jedna centralna zagrebačka ulica nosi ime oca nacije, Ante Starčevića (inače po poreklu je bio polu-Bunjevac - polu-Srbin).

1000-kuna-1993-a.jpg

439px-Ante_Starcevic-Zagreb.JPG

Dobro, ovo je lep odgovor i ja ti se izvinjavam ako sam te na bilo koji način lično potkačio, ali na koji način je trebalo dodatno na naglasim ono "agresivni deo"? Hvala ti što mi nisi spomenuo sve naše (i hrvatske i muslimanske) pisce, umetnike, prosvetitelje, humaniste, naučnike i mirotvorce sa tog prostora jer ja ovde govorim o onom najgorem, agresivnom i destruktivnom delu. Tačnije, čak i ne govorim kao da tvrdim, nego se pitam i pokrećem razgovor.

Onamo sam mislio na geografski dinarski deo, ne na sve ljude koji su poreklom odande... i nije teorija. Za katoličanstvo se slažem, ono samo po sebi ne može biti razlog.

Mrkalj ti je odje postavio par dobrije stvari o odnosima Srba i Hrvata prije 20. vijeka. Oni su bili sve samo ne dobri. Iza svake kratke epizode normalni odnosa, dolazilo je do sve veceg izljeva ludila Hrvata prema Srbima. Sve ono sto nijesu mogli raditi Germanima i Madjarima, radili su Srbima, tako da su samo Srbi placali za sve njihove frustracije i od Srba i od Germana, a pogotovo od Madjara. To je nista drugo neko kolektivna sizofrenija, koja ima dugu istoriju.

Procitaj vise o tome u trotomnom djelu Manojla Grbica, "Karlovacko vladicanstvo". Cak i Grbiceva jedna recenica to objasnjava, misleci na Hrvate "od starog neprijatelja nikad novog prijatelja". A same odnose Srba i Hrvata kroz istoriju niko nije definisao bolje od Laze M. Kostica "Mrznja i medjusobno nepoverenje, to je konstanta u odnosima Srba i Hrvata".

Sto se "agresivaca" tice, dje tu spadaju Tudjman, Bobetko, Djuro Brodarac, onaj hrvatski djeneral (zaboravio sam mu ime) sto je nakon onoga sto je radio u ratu Srbima, digao ruku i na svoje itd. Sve "miroljubivi" ravnicari??

Mrkalj ti je odje postavio par dobrije stvari o odnosima Srba i Hrvata prije 20. vijeka. Oni su bili sve samo ne dobri. Iza svake kratke epizode normalni odnosa, dolazilo je do sve veceg izljeva ludila Hrvata prema Srbima. Sve ono sto nijesu mogli raditi Germanima i Madjarima, radili su Srbima, tako da su samo Srbi placali za sve njihove frustracije i od Srba i od Germana, a pogotovo od Madjara. To je nista drugo neko kolektivna sizofrenija, koja ima dugu istoriju.

Procitaj vise o tome u trotomnom djelu Manojla Grbica, "Karlovacko vladicanstvo". Cak i Grbiceva jedna recenica to objasnjava, misleci na Hrvate "od starog neprijatelja nikad novog prijatelja". A same odnose Srba i Hrvata kroz istoriju niko nije definisao bolje od Laze M. Kostica "Mrznja i medjusobno nepoverenje, to je konstanta u odnosima Srba i Hrvata".

Sto se "agresivaca" tice, dje tu spadaju Tudjman, Bobetko, Djuro Brodarac, onaj hrvatski djeneral (zaboravio sam mu ime) sto je nakon onoga sto je radio u ratu Srbima, digao ruku i na svoje itd. Sve "miroljubivi" ravnicari??

Mrkalj se ne bavi diskusijom nego propagandom. Drugo, niko ovde od nas nije pao s kruške pravo na Krstaricu, pa da ovde treba da se prosvetljuje gledajući klipove ili čitajući nešto novo. Ovo što si napisao u prva dva pasusa je tačno (ima i poluistina jer su frustracije obostrane, ali je uglavnom sve tačno) samo ne vidim kako je to u tolikoj kontradikciji sa nečim što sam ja napisao da zasluži onaj komentar da ti se od mog neznanja povraća? Što se tiče trećeg pasusa (o agresivcima), pitaš me kako je moguće da se u belom čoporu ošteni crno štene, a u crnom belo? Da jednostavno moraš da se u sred nekog hrvatskog mesta pojaviš sa srpskom zastavom na majici na sat vremena (pojavi se zla vila i to ti zacrta), ti bi pre odabrao pitomi Zadar ili Split nego divlji Varaždin i Vukovar?

- - - - - - - - - -

Nema tu nijedne lazi. Nego zborimo suvu istinu.

Samo istinu i poluistinu, laži nigde i nikad.

Sta su poluistine? Daj da zborimo otvoreno. Ako vec meces optuzbu na nekoga onda reci sta je ta optuzba.
Nijesam ja od tije koji bi se medju njima pojavili u majici sa srpskom zastavom... Ja bi nosio hrvatsku zastavu na majici, a sta mislim u sebi,... to je vec druga stvar, i to brez ikakvije emocija i sa jako puno strpljenja.:mrgreen:

Stvarnost je cesto puta daleko gora od foruma. Uostalom, na kraju krajeva, zar to nije zvanicni stav Beograda, koji priznaje tkz. hrvatsku jos od pocetka 1996., dok su jos uvijek masovno gorile srpske kuce i ubijani Srbi, babe i djedovi?? "Dobrosusedski bratstvo-jedinstveni osnosi" itd. .. i cak kad budu placali odstetu tkz. hrvatskoj za genocid, ni onda im nece biti nista jasno...

Sta su poluistine? Daj da zborimo otvoreno. Ako vec meces optuzbu na nekoga onda reci sta je ta optuzba.
Nijesam ja od tije koji bi se medju njima pojavili u majici sa srpskom zastavom... Ja bi nosio hrvatsku zastavu na majici, a sta mislim u sebi,... to je vec druga stvar, i to brez ikakvije emocija i sa jako puno strpljenja.:mrgreen:

Nisu to optužbe, a poluistine nisu laž. Na primer, niko ne govori o silnoj ljubavi kojom su Srbi tj. pravoslavci obasipali katolike, tj. pretke današnjih Hrvata. O toj ljubavi, poštovanju i ljudskom odnosu niko ne govori, o ulozi potomaka konvertita kojima se tako velikodušno nudi da se pokajnički vrate u naciju koja mrzi sve što oni predstavljaju se ne govori, već se govori samo o jednoj strani. I onda one igre rečima, čim malo baciš svetla na našu svetost, odmah negiraš zločine koji su činili ovi drugi itd. O tome znamo i ti i ja i mnogi drugi, samo ne vide slepci koji se pune onim istim osećajem poraženog, izigranog, prevarenog i ugroženog kojima su se Hrvati punili generacijama.

Priča je krenula od toga kako su svi zločini i mržnja od strane Hrvata prema nama ili a) deo genetskog koda ili b) karakteristika satanističke katoličke vere. Nema drugog i nema ništa između, a zločin je i pomisliti da je to malo dublje i malo kompleksnije i od toga je krenulo moje uključivanje i moja priča. Tj. moje negiranje da svi do jednog eto tako mrze Srbe jer im je to u genima, da je ta mržnja od prvog do poslednjeg Hrvata i da je zločin biti katolik, jer je katolička crkva sinonim zločina.

ustaški režim su porazili srpski partizani i malobrojni čestiti Hrvati u njima.....

I sa ovim se upet upetljavamo u ono šizofreno kolo gde se srpskim partizanima negira da su Srbi, u kojem se partizani izjednačuju sa ustašama i proglašavaju za antisrpski pokret koji je saveznički sa ustašama, koji je hrvatski po suštini, a koji se ipak borio protiv ustaša, porazio ustaše, stvorio modernu Hrvatsku i na kraju opet bio srpski. I sve to u jednoj rečenici.

I od priče da je Josip Kraš ustaša, a bio je partizan koji je poginuo u borbi protiv ustaša.

ustaški režim su porazili srpski partizani i malobrojni čestiti Hrvati u njima.....
I sa ovim se upet upetljavamo u ono šizofreno kolo gde se srpskim partizanima negira da su Srbi, u kojem se partizani izjednačuju sa ustašama i proglašavaju za antisrpski pokret koji je saveznički sa ustašama, koji je hrvatski po suštini, a koji se ipak borio protiv ustaša, porazio ustaše, stvorio modernu Hrvatsku i na kraju opet bio srpski. I sve to u jednoj rečenici.

I od priče da je Josip Kraš ustaša, a bio je partizan koji je poginuo u borbi protiv ustaša.

Ne mogu da shvatim kako je iz očigledne poente Sakatila, poente da su Srbi bili okosnica partizana, moguće zaključiti da se srpskim partizanima želi negirati srpska nacionalna svest. Zaista ne mogu. :eek:

"Lijepa naša domovino" nije ekskluzivan simbol NDH, nego legitimna himna hrvatske države.

Tekst hrvatske himne koji se danas peva ima dva originalna Pavelićeva autorska stiha i pomen reke Drave u trećem. Da ne smišljam analogije, može svako sam.
Sinje more, svijetu reci
Da svoj narod Hrvat ljubi!

© Poglavnik

Takođe, moneta kuna može biti samo odraz kontinueta sa NDH budući da kuna nije bila moneta nikada i nigde sve do NDH, a danas je koriste u Hrvatskoj (mogli su uvesti npr. dubrovačke perpere, ali nisu). Izjava Tuđmana, prvog šefa nezavisne Hrvatske, o tome kako je NDH bila i izraz povijesne težnje hrvatskoga naroda i šefa parlamenta Mesića kako je Hrvatska pobedila i 10. travnja 1941.

Onda, imamo zvanično svećeništvo RKC koje služi opela i mise zadušnice Dinku Šakiću, Anti Paveliću i drugim ustaškim krvicima bez ikakve zvanične osude, kamoli sankcije od strane hrvatske države.

Zuroff zgrožen hrvatskom šutnjom

Datum objave:
05.01.2012 09:44
Autor: Gordan Duhaček
Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova
Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu

Utjecajni izraelski dnevnik Jerusalem Post objavio je u današnjem izdanju veliki komentar Ephraima Zuroffa, poznatog predstavnika Centra Simon Wiesenthal. Zuroff se u svojem tekstu naslovljenom 'Nacistička misa zadušnica u Zagrebu sramota za Europu' osvrnuo na nedavno održane mise zadušnice u Zagrebu i Splitu u čast ustaškog poglavnika i zločinca Ante Pavelića

'Zamislimo na trenutak da su u dva najveća njemačka grada na godišnjicu Hitlerove smrti održane mise u njegovu čast. Nije potrebno ni naglašavati da bi takav događaj izazvao bijes, indignaciju i široke proteste, ne samo u Njemačkoj nego i diljem svijeta. Prošli tjedan se lokalna verzija takvog događaja odigrala u Hrvatskoj, ali umjesto ljutnje i prosvjeda, nije se mogla čuti ni riječ negodovanja iz cijele zemlje', započinje Efraim Zuroff svoj tekst za Jerusalem Post, referirajući se na mise koje su 28. prosinca 2011. održane u Zagrebu i Splitu u čast ustaškog zločinca Ante Pavelića.

Zuroff ističe da je NDH 'tijekom svojeg kratkog postojanja (1941-1945) imala za cilj uništavanje svih manjina koje su se nalazile na njenom teritoriju (koji se sastojao od većeg dijela današnje Hrvatske te većine Bosne i Hercegovine), kao i političkih protivnika ustaškog režima'. Zbog toga su ustaše ustanovili i konc-logor Jasenovac, piše Zuroff, koji se nazivao 'Auschwitzom Balkana' i u kojem su životima platile desetine tisuća žrtava.

Direktor Centra Simon Wiesenthal također u tekstu napominje da su 'početkom devedesetih godina prošlog stoljeća započele mise zadušnice za Pavelića', koje je vodio dominikanac pater Vjekoslav Lasić. On je 'poslije presude bivšem komandantu Jasenovca Dinku Šakiću i uslijed protesta našeg centra tada prestao s misama i napustio Hrvatsku', piše Zuroff i ističe da je Lasić bio glavni i na sprovodu osuđenog ustaškog zločinca Dinka Šakića, koji je 'pokopan u ustaškoj uniformi'.

'Pitanje je kako jedan takav događaj, u spomen na jednog od najgorih masovnih ubojica Drugog svjetskog rata, prođe bez imalo osude i protesta', naglašava Zuroff i dodaje i da se velik broj Hrvata borio u Titovim partizanima, 'pa u dijelu stanovništva postoji jaka antifašistička tradicija'. Nadalje se Ephraim Zuroff pita 'je li misa zadušnica za jednog od najgorih europskih ratnih zločinaca kompatibilna s članstvom u EU'. Njegov odgovor glasi da je 'EU propustila adekvatno odgovoriti' na revidiranje povijesti Drugog svjetskog rata, pa se i u državama poput 'Latvije, Estonije, Mađarske i Rumunjske' provodi 'minimiziranje uloge pripadnika svojih nacija u Holokaustu'. Zuroff napominje i da službeni Izrael ne reagira adekvatno na ovakve događaje te proziva ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana zbog toga.

Svoj tekst za Jerusalem Post Efraim Zuroff zaključuje sljedećim riječima: 'Prošlotjedne mise zadužnice u čast Ante Pavelića predstavljaju ismijavanje kršćanskih vrijednosti, kao i uvredu za sve žrtve ustaša, njihove obitelji, prijatelje i sve ljude sa savješću diljem svijeta. Došlo je vrijeme da se tome efektnim protestom suprotstavi u Hrvatskoj, ali i u EU, SAD-u i Kanadi te u Izraelu i ostatku židovskog svijeta. To je minimum koji dugujemo žrtvama zloglasnog masovnog ubojice Pavelića.'

ali ne može joj se pripisivati nasleđe NDH.
Sve navedeno predstavlja elemente kontinuiteta sa NDH.

PS. Svaka sličnost sa demonima prošlosti slučajna je te se izvrgavate mogućnosti dijagnoze paranoidnog ponašanja:
policija-prodaje-175-kilometara-tkanine-namijenjene-za-odore-504x335-20070938-20101019004432-32199.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back